Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στους 40 οι νεκροί από τον σεισμό στην Αλβανία, πολλοί αγνοούμενοι, εκατοντάδες τραυματίες

Tου­λά­χι­στον 40 είναι οι νεκροί από τον σει­σμό των 6,4 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ που έπλη­ξε τη Δευ­τέ­ρα τα ξημε­ρώ­μα­τα την Αλβα­νία, καθώς οι δια­σώ­στες ανα­κά­λυ­ψαν 10 πτώ­μα­τα τςι τελευ­ταί­ες ώρες.  Τα σωστι­κά συνερ­γεία συνε­χί­ζουν τις επι­χει­ρή­σεις στα χαλά­σμα­τα κτι­ρί­ων που κατέρ­ρευ­σαν για να εντο­πί­σουν και να απε­γκλω­βί­σουν επι­ζώ­ντες κατά από τα συντρίμ­μια. Οι δεκά­δες μετα­σει­σμοί πολ­λοί εκ των οποί­ων είναι ισχυ­ροί, δυσχε­ραί­νουν όμως το τιτά­νιο έργο των διασωστών,

Η επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης συνε­χί­ζε­ται με τη συν­δρο­μή εκπαι­δευ­μέ­νων σκυ­λιών καθώς και drones. Οι θερ­μο­κρα­σί­ες ανα­μέ­νε­ται να παρα­μεί­νουν σε επί­πε­δα άνω των 10 βαθ­μών Κελ­σί­ου ωστό­σο για την Πέμ­πτη το δελ­τίο προ­βλέ­πει βρο­χές κάτι που ανα­μέ­νε­ται να δυσχε­ρά­νει τις προ­σπά­θειες των σωστι­κών συνεργείων.

Εκφρά­ζο­νται δε φόβοι ότι ο σει­σμός μπο­ρεί να απο­βεί πιο θανά­σι­μος από εκεί­νον του 1979 που είχε κοστί­σει τη ζωή σε 40 ανθρώπους.

Εκτι­μά­ται ότι 20 άνθρω­ποι παρα­μέ­νουν εγκλω­βι­σμέ­νοι στα ερεί­πια. Στο Δυρ­ρά­χιο, εντα­τι­κές είναι οι προ­σπά­θειες των σωστι­κών συνερ­γεί­ων να απε­γκλω­βί­σουν έξι μέλη της ίδιας οικο­γέ­νειας, πέντε εκ των οποί­ων είναι παι­διά. Οι τραυ­μα­τί­ες είναι εκα­το­ντά­δες. Χιλιά­δες άνθρω­ποι έχουν μεί­νει άστεγοι.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Έντι Ράμα ανα­κοί­νω­σε ότι όσοι δεν έχουν πού να μεί­νουν θα φιλο­ξε­νη­θούν σε ξενο­δο­χεία για όλο το χει­μώ­να. Και εξέ­φρα­σε την πεποί­θη­ση ότι μέσα στο 2020 θα τους δια­τε­θούν νέες κατοικίες.

Προς το παρόν, χιλιά­δες άνθρω­ποι έχουν βρει κατα­φύ­γιο στο στά­διο του Δυρ­ρα­χί­ου και άλλους προ­σω­ρι­νούς καταυ­λι­σμούς στις σει­σμό­πλη­κτες περιοχές.

Η διε­θνής βοή­θεια – από Ιτα­λία, Γαλ­λία, Τουρ­κία, Ρου­μα­νία, Κρο­α­τία, Μαυ­ρο­βού­νιο, Κόσο­βο και Σερ­βία- αριθ­μεί πλέ­ον 200 άτο­μα εξει­δι­κευ­μέ­νου προ­σω­πι­κού, ενώ ξη κυβέρ­νη­ση κήρυ­ξε εθνι­κό πέν­θος στη χώρα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο