Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στο έλεος του καύσωνα οι πρόσφυγες στις δομές

Με επι­κίν­δυ­νους αυτο­σχε­δια­σμούς της τελευ­ταί­ας στιγ­μής επι­χει­ρεί το υπουρ­γείο Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου να αντι­με­τω­πί­σει τον καύ­σω­να στις δομές αιτού­ντων άσυλο.

Εγκύ­κλιος του γενι­κού γραμ­μα­τέα Υπο­δο­χής, μετά από έκτα­κτη κυβερ­νη­τι­κή σύσκε­ψη, προ­τρέ­πει ξερι­ζω­μέ­νους και εργα­ζό­με­νους να μένουν σε κλι­μα­τι­ζό­με­νους χώρους μέσα στις δομές και να πίνουν πολ­λά υγρά, δεν μερι­μνά όμως για την προ­σω­ρι­νή μετα­φο­ρά των ευά­λω­των σε χώρους όπου θα είναι προστατευμένοι.

Σε δομές όπως τα ΚΥΤ της Λέσβου, της Σάμου και στον Ελαιώ­να, όπου πολ­λοί άνθρω­ποι μένουν σε σκη­νές και αυτο­σχέ­δια κατα­λύ­μα­τα, προ­βλέ­πει να λει­τουρ­γούν όλο το 24ωρο κλι­μα­τι­ζό­με­νοι κοι­νό­χρη­στοι χώροι ή και οι χώροι της διοί­κη­σης. Το ερώ­τη­μα είναι αν υφί­στα­νται αρκε­τοί κλει­στοί κοι­νό­χρη­στοι χώροι στις δομές, ή αν θα μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν οι χώροι της διοί­κη­σης σε ώρα εργα­σί­ας. Ετσι οι πρό­σφυ­γες, εκτε­θει­μέ­νοι, θα έχουν να δια­λέ­ξουν μετα­ξύ της αφό­ρη­της ζέστης στη σκη­νή τους ή στον συνω­στι­σμό φορώ­ντας συνέ­χεια μάσκα όλο το 24ωρο. Σε δομές όπως της Σιντι­κής Σερ­ρών και του Κου­τσό­χε­ρου στη Λάρι­σα κ.α., όπου δεν υπάρ­χουν αρκε­τοί χώροι σκί­α­σης, αφού το υπουρ­γείο δεν φρό­ντι­σε να τις δημιουρ­γή­σει, ζητά από τους πρό­σφυ­γες να μένουν στα κλι­μα­τι­ζό­με­να κοντέι­νερ από τις 12 το μεση­μέ­ρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Οσο για τα υγρά, ζητά να υπάρ­ξει μέρι­μνα για πόσι­μο νερό σε θερ­μο­κρα­σία 10 — 15 βαθ­μούς. Ζητά επί­σης να υπάρ­χει πρό­σβα­ση σε ιατρι­κές υπη­ρε­σί­ες όλο το 24ωρο και τις αργί­ες, να μετα­δο­θεί σύντο­μο ενη­με­ρω­τι­κό μήνυ­μα στις πιο δια­δε­δο­μέ­νες γλώσ­σες των προ­σφύ­γων και να στα­μα­τή­σουν οι …αθλη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες τη μέρα, ενώ δίνει τη δυνα­τό­τη­τα αλλα­γών στο μοί­ρα­σμα έτοι­μου φαγη­τού για να απο­φευ­χθούν μεγά­λες ουρές το μεσημέρι.

Πηγή: ΑΠΕ

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο