Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στο ένα χέρι η Coca Cola, στο άλλο το μαστίγιο

Γρά­φει ο Κων­στα­ντί­νος Δέδες //

Θυμά­μαι λίγα χρό­νια πριν, στην πρώ­τη τάξη του λυκεί­ου ακό­μα, άκου­σα από κάποιον τη λέξη «ιμπε­ρια­λι­σμός». Την είχα ακού­σει ξανά, όμως εκεί­νη τη μέρα άνοι­ξα τον υπο­λο­γι­στή μου και έψα­ξα για αυτή στο δια­δί­κτυο. Διά­βα­σα στα γρή­γο­ρα, δεν είχα και­ρό για τέτοια, δεν με ενδιέ­φε­ρε και τόσο. Μετά από λίγο και­ρό ήρθαν οι γιορ­τές των Χρι­στου­γέν­νων. Κατάλαβα.

Ημέ­ρες εορ­τών, αγά­πης, αλλη­λεγ­γύ­ης, χαράς. Το 2015 μάς απο­χαι­ρε­τά. Οι περισ­σό­τε­ροι είναι μαζί με τα αγα­πη­μέ­να τους πρό­σω­πα, περ­νούν ξέγνοια­στα τις ημέ­ρες αυτές μπρο­στά από το τζά­κι ενώ τα φωτά­κια του χρι­στου­γεν­νιά­τι­κου δεντρου λάμπουν σαν αστέ­ρια. Κου­ρα­μπιέ­δες, μελο­μα­κά­ρο­να, γέλια, λίγο κρα­σί, όχι τη θάλασ­σα αλλά τ’α­γό­ρι ή το κορί­τσι σου. Όλα είναι ωραία, το πνεύ­μα των Χρι­στου­γέν­νων είναι και πάλι εδώ, ενω­μέ­νο, δυνα­τό… Ή μήπως όχι; Ας κάνω τη μετά­φρα­ση των όσων έγρα­ψα μέχρι τώρα. Ημέ­ρες εορ­τών: Υπερ­κα­τα­νά­λω­ση, δια­φή­μι­ση, κερ­δο­σκο­πία, εκμε­τάλ­λευ­ση. Μέρες Αγά­πης: Δεί­ξε την αγά­πη σου αγο­ρά­ζο­ντας ένα ακρι­βό δώρο, ανέ­βα­σε μια φωτο­γρα­φία στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης την ώρα που  φιλάς την/τον αγαπημένη/ο σου. Μέρες Αλλη­λεγ­γύ­ης: Τί σημαί­νει αυτή η λέξη; Μέρες Χαράς: «Νιώ­θει πως το δια­σκε­δά­ζει, μαζί με…»

Όχι, σκο­πός μου δεν είναι η κρι­τι­κή απέ­να­ντι σε αυτούς που προ­τι­μούν αυτόν τον τρό­πο για να περά­σουν τις μέρες των Χρι­στου­γέν­νων. Σκο­πός μου είναι να υπεν­θυ­μί­σω πως κάθε γιορ­τή μέσα στον χρό­νο, εξυ­πη­ρε­τεί τις ανά­γκες του καπι­τα­λι­σμού, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας κάθε μέσο για να εξα­σφα­λί­σει την ομα­λή πορεία του χρή­μα­τος από την τσέ­πη του κατα­να­λω­τή (που έμα­θε σε αυτό το σύστη­μα και δεν θέλει ή δεν ξέρει πώς να το ανα­τρέ­ψει) στην τσέ­πη του κεφα­λαί­ου. Ο πραγ­μα­τι­κά χαρού­με­νος κατά τη διάρ­κεια των Χρι­στου­γέν­νων (και όχι μόνο) είναι  αυτός, ο καπι­τα­λι­σμός, αυτό το μεγά­λο μαύ­ρο σύν­νε­φο και οι υπό­λοι­ποι ‑αν όχι όλοι, οι περισ­σό­τε­ροι- πιό­νια του ιμπε­ρια­λι­σμού που εκτε­λούν κάθε του οδη­γία συνει­δη­τά ή και ασυ­νεί­δη­τα, χωρίς φυσι­κά το απο­τέ­λε­σμα να αλλά­ζει. Είναι γνω­στό, έχει ειπω­θεί χιλιά­δες φορές και σε διά­φο­ρα κεί­με­να για την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των γιορ­τών, όμως μια υπεν­θύ­μι­ση δεν βλάπτει.

Το 2015 φεύ­γει και το 2016 είναι προ των πυλών και τίπο­τα δεν έχει αλλά­ξει. Μην πάει ο νους σας στο κακό, εννοώ πως τίπο­τα δεν έχει αλλά­ξει όσον αφο­ρά τον αγώ­να όσων «δεν τους λεί­πουν τα ερυ­θρά αιμο­σφαί­ρια» ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­σμό. Και ΔΕΝ θα αλλά­ξει. Για­τί μπο­ρεί να: «Φέρο­μαι φιλι­κά στους ανθρώ­πους, φορώ καθώς το συνη­θί­ζουν και ένα σκλη­ρό καπέ­λο, λέω είναι ζωά που μυρί­ζουν τελεί­ως ιδιό­μορ­φα και λέω πάλι, δε βαριέ­σαι έχω και εγώ την ίδια μυρου­διά», αλλά υπάρ­χει κάτι που μας κάνει δια­φο­ρε­τι­κούς και από­μα­κρους από όλους αυτούς που στό­λι­σαν το δέντρο τους με τον ιδρώ­τα του λαού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο