Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στο «βαθύ κόκκινο» τα νοσοκομεία, λίγο πριν το… Μπέργκαμο — 99 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ!!!

Σε «βαθύ κόκ­κι­νο» η κατά­στα­ση στα νοσο­κο­μεία της χώρας και ειδι­κά της Αττι­κής, με τον κίν­δυ­νο να ζήσου­με ανε­ξέ­λεγ­κτες κατα­στά­σεις ορα­τό όσο ποτέ. Νοσο­κο­μεία χωρίς κρε­βά­τια νοση­λεί­ας και ΜΕΘ και με εξα­ντλη­μέ­νο προ­σω­πι­κό. Ενδει­κτι­κό της κρι­σι­μό­τη­τας της κατά­στα­σης είναι ότι αυτές τις ώρες στην Αττι­κή 95 δια­σω­λη­νω­μέ­νοι, συνο­λι­κά, περι­μέ­νουν να βρε­θεί κρε­βά­τι σε ΜΕΘ, είτε covid είτε μη covid…

Οι δια­σω­λη­νω­μέ­νοι χθες ανήλθαν σε 564 από 545 που ήταν μόλις προ­χθές, συνεχίζοντας τη στα­θε­ρά ανο­δι­κή πορεία τους. Σημειώ­νε­ται ότι σε αντί­στοι­χα επί­πε­δα κινεί­το ο αριθ­μός των δια­σω­λη­νω­μέ­νων στα μέσα Δεκεμ­βρί­ου, με την καμπύ­λη ωστό­σο τότε να έχει πτω­τι­κή τρο­χιά. Ο υψη­λό­τε­ρος αριθ­μός δια­σω­λη­νω­μέ­νων στην Ελλά­δα είχε κατα­γρα­φεί στις αρχές Δεκεμ­βρί­ου (622).

Οι εισα­γω­γές νέων ασθε­νών Covid-19 στα νοσο­κο­μεία της επι­κρά­τειας το Σάβ­βα­το ήταν 424 (ημε­ρή­σια μετα­βο­λή ‑4.5%). Ο μέσος όρος εισα­γω­γών του επταη­μέ­ρου είναι 429 ασθε­νείς. Αντί­στοι­χα ψηλά ήταν και τα χτε­σι­νά νού­με­ρα με δημο­σιεύ­μα­τα να κάνουν λόγο για 520 εισαγωγές. 

Οι νοσηλευόμενοι λόγω κορω­νοϊ­ού έχουν φτάσει τους 4.326, με τους 1.001 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Ειδικών Λοιμώξεων, θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Στα νοσοκομεία της Αττικής οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 έχουν ξεπεράσει τους 2.220, με τους 342 να νοσηλεύονται σε μονάδες.

Άλλοι 738 νοσηλεύονται στα νοση­λευ­τι­κά ιδρύματα της Μακεδονίας και της Θράκης, με την πίεση να είναι πιο μεγάλη σε αυτά της Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφο­ρά τις εισαγωγές στην Πελοπόννησο και τη Δυτι­κή Ελλάδα, τα αρνη­τι­κά πρωτεία στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 κρα­τά στα­θε­ρά η Αχαΐα. Συνο­λι­κά στα νοσοκομεία της 5ης και 6ης Υγειο­νο­μι­κης περιφέρειας νοσηλεύονται 824 ασθενείς.

Τέλος, συνεχής αλλά ήπια αύξηση καταγράφεται και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Κρήτης, όπου οι νοσηλευόμενοι έχουν φτάσει τους 120.

Μαζί με ολα αυτά οι ελλεί­ψεις σε ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό αι τα προ­βλή­μα­τα στα απο­θέ­μα­τα οξυ­γό­νου στα νοσο­κε­μεία δια­μορ­φώ­νουν μια εφιαλ­τι­κή κατάσταση.

Τι άλλο περι­μέ­νου­με για την πραγ­μα­τι­κή επί­τα­ξη των ιδιω­τι­κών ΜΕΘ; Να μην έχου­με πού να θάψου­με τους νεκρούς όπως στο Μπέργκαμο;

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο