Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στο και 5′ τρέχει η κυβέρνηση να προλάβει τα χειρότερα στη Θεσσαλονίκη — Απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο δημοτικών;

Στο και πέντε τρέ­χει η κυβέρ­νη­ση να προ­λά­βει τα χει­ρό­τε­ρα στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, όπου η δια­σπο­ρά του κορο­νοϊ­ού πήρε πλέ­ον δρα­μα­τι­κές δια­στά­σεις. Στην πόλη βρί­σκε­ται ο κυβερ­νη­τι­κός μηχα­νι­σμός και πλη­ρο­φο­ρί­ες θέλουν το από­γευ­μα να ανα­κοι­νώ­νο­νται νέα μέτρα. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι από χθες μέχρι σήμε­ρα έγι­ναν 25 δια­σω­λη­νώ­σεις σε ΜΕΘ και μόνο το νοσο­κο­μείο ΑΧΕΠΑ είχε 86 εισα­γω­γές στην εφη­με­ρία που τελεί­ω­σε σήμε­ρα το πρωί

Θα κλεί­σουν τα δημο­τι­κά σχολεία;

Ανα­κοι­νώ­σεις για την αυστη­ρο­ποί­η­ση των μέτρων θα γίνουν σήμε­ρα στις 18.00, σύμ­φω­να με τις τελευ­ταί­ες πληροφορίες.Στο τρα­πέ­ζι έπε­σαν προ­τά­σεις όπως.

– Περιο­ρι­σμός των μετα­κι­νή­σε­ων μέσω SMS στο 13033

– Η επα­να­φο­ρά του ωρα­ρί­ου καθο­λι­κής απα­γό­ρευ­σης κυκλο­φο­ρί­ας από τις 21.00 έως τις 05.00.

– Το κλεί­σι­μο όλων των δημο­τι­κών και των ανοι­χτών σχο­λι­κών μονάδων

– Επα­να­λαμ­βα­νό­με­νοι έλεγ­χοι από κλι­μά­κια της ΕΛ.ΑΣ για την απο­φυ­γή συνω­στι­σμού και τήρη­ση των μέτρων.

Παγώνη: Σε απελπιστική κατάσταση οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη

Η κυρία Παγώ­νη­πρό­ε­δρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώ­ντας το πρωί της Τετάρ­της στο ΘΕΜΑ 104,6, σημεί­ω­σε ότι η εικό­να που έχει από τα νοσο­κο­μεία της Θεσ­σα­λο­νί­κης είναι ορια­κή και πως οι συνά­δελ­φοι της για­τροί είναι σε απελ­πι­στι­κή κατά­σταση. Δεν επι­βε­βαί­ω­σε πάντως ότι γίνε­ται δια­λο­γή ασθε­νών για τις ΜΕΘ.

Κραυγή αγωνίας από γιατρό του Παπανικολάου: Σε 14 ώρες γέμισε η ΜΕΘ

Την δρα­μα­τι­κή κατά­στα­ση στην οποία βρί­σκο­νται τα νοσο­κο­μεία, από την πίε­ση που δέχο­νται, λόγω ασθε­νών με κορω­νο­ϊό, περι­γρά­φει με ανάρ­τη­σή του, για­τρός του νοσο­κο­μεί­ου «Παπα­νι­κο­λά­ου» στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανα­φέ­ρει, χθες κατά την εφη­με­ρία του νοσο­κο­μεί­ου, σε περί­που 14 ώρες, σχε­δόν γέμι­σε η Μονά­δα Εντα­τι­κής Θεραπείας.

«Χθες η Β ΜΕΘ τέθη­κε εκ νέου (2η φορά) στη μάχη ένα­ντι στον covid-19. Πόσος χρό­νος νομί­ζε­τε χρειά­στη­κε για να γεμί­σει σχε­δόν? Να σας πω εγώ: 14 ώρες‼️», γράφει.

Ο για­τρός Ελευ­θέ­ριος Σιώ­μος, κάνει έκκλη­ση σε όλους εκεί­νους που δεν πιστεύ­ουν στον κορω­νο­ϊό και δεν τηρούν τα μέτρα.

Όπως λέει στην ανάρ­τη­σή του: «Δεχό­με­νη τερά­στια πίε­ση τόσο από τη γενι­κή εφη­με­ρία του ΓΝ «Γ.Παπανικολάου», όσο και από νοσο­κο­μεία γει­το­νι­κών νομών. Αν δεν πιστεύ­ε­τε στη σοβα­ρό­τη­τα της κατά­στα­σης, καλό είναι να συνη­θί­σε­τε στο άκου­σμα της λέξης «ψεκα­σμέ­νοι» (ω ναι). Δεν υπάρ­χει άλλη αλή­θεια, ο covid-19 υπάρ­χει και οι ηλι­κί­ες που νοσούν σοβα­ρά είναι αρκε­τά πιο χαμη­λές, ίσως επει­δή η δια­σπο­ρά του στο γενι­κό πλη­θυ­σμό είναι τερά­στια. Η χτε­σι­νή μάχη κερ­δή­θη­κε με πολύ κόπο (μπρά­βο στους συνα­δέλ­φους), ο πόλε­μος όμως μαί­νε­ται με πολ­λές πολ­λές μάχες να ναι μπρο­στά μας. Εμείς, πρώ­τα ο Θεός, θα μαχό­μα­στε, εσείς? Θα κάνε­τε αυτές τις μάχες να έχουν αντί­κρυ­σμα? Θα πιστέ­ψε­τε επι­τέ­λους για να τηρή­σε­τε τα μέτρα?».

Ανακοινώσει Κικίλια για νέες ΜΕΘ

Σύσκε­ψη υπό τον υπουρ­γό Υγεί­ας Βασί­λη Κικί­λια πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το πρωί της Τετάρ­της στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, στην οποία συμ­με­τεί­χαν ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Υπη­ρε­σιών Υγεί­ας Γιάν­νης Κωτσιό­που­λος, ο διοι­κη­τής της 3ης Υγειο­νο­μι­κής Περι­φέ­ρειας Μακε­δο­νί­ας Πανα­γιώ­της Μπο­για­τζί­δης, ο διοι­κη­τής της 4ης Υγειο­νο­μι­κής Περι­φέ­ρειας Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης Δημή­τρης Τσα­λι­κά­κης, ο πρό­ε­δρος του ΚΕΠΥ — ΕΚΑΒ Νίκος Παπα­ευ­στα­θί­ου, καθώς και λοι­μω­ξιο­λό­γοι και εντα­τι­κο­λό­γοι των νοσο­κο­μεί­ων της πόλης.

Ο Β. Κικί­λιας ανα­κοί­νω­σε άλλες 50 κλί­νες ΜΕΘ σε νοσο­κο­μεία της Βόρειας Ελλά­δας καθώς επί­σης και ότι όλη η χώρα μετα­τρέ­πε­ται σε μία υγειο­νο­μι­κή περι­φέ­ρεια, για να γίνε­ται άμε­σα και απρό­σκο­πτα η δια­κο­μι­δή ασθε­νούς σε οποια­δή­πο­τε ΜΕΘ της επι­κρά­τειας. Ωστό­σο, χωρίς προ­σλή­ψεις επαρ­κούς υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού και ενί­σχυ­ση σε υπο­δο­μές, επί της ουσί­ας θα πρό­κει­ται για ανα­κύ­κλω­ση των υφι­στά­με­νων ήδη λιγο­στών ΜΕΘ που θα νοση­λεύ­ουν ασθε­νείς με Covid.

Οι νέες ΜΕΘ αφορούν:

– 6 στο ΑΧΕΠΑ

– 7 στο Γενι­κό Νοσο­κο­μείο Ξάνθης

– 5 στο Πανε­πι­στη­μια­κό Νοσο­κο­μείο Αλεξανδρούπολης

– 5 στο Γενι­κό Νοσο­κο­μείο Σερρών

– 15 στο Ιππο­κρά­τειο Νοσο­κο­μείο Θεσσαλονίκης

– 6 στο Νοσο­κο­μείο Γιαννιτσών

– 6 στο Νοσο­κο­μείο Γ. Γεννηματάς

Η από­φα­ση για τη δια­κο­μι­δή ασθε­νών στις ΜΕΘ όλης της επι­κρά­τειας, απο­τυ­πώ­νει την κατά­στα­ση στην οποία βρί­σκε­ται το σύστη­μα Υγεί­ας λόγω των αυξη­μέ­νων κρου­σμά­των υγεί­ας, προϊ­δε­ά­ζο­ντας για δρα­μα­τι­κές κατα­στά­σεις που απεύ­χο­νται οι υγειο­νο­μι­κοί. Χτες, ο υπουρ­γός Υγεί­ας δήλω­σε πως από τους ελέγ­χους που έχουν γίνει στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, τα θετι­κά κρού­σμα­τα φτά­νουν το 32%, αριθ­μός πολ­λα­πλά­σιος από άλλες περιο­χές και τον μέσο όρο πανελλαδικά.

Την ίδια ώρα, η κυβέρ­νη­ση κωφεύ­ει στο αίτη­μα των υγειο­νο­μι­κών και των σωμα­τεί­ων για άμε­ση επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα, επι­λέ­γο­ντας αντί για αυτό να μπου­κώ­σει με περισ­σό­τε­ρο χρή­μα τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους της Υγείας.

Για την ανά­γκη των αερο­δια­κο­μι­δών ασθε­νών, το υπουρ­γείο Υγεί­ας σε συνεν­νό­η­ση με το υπουρ­γείο Εθνι­κής Άμυ­νας, θα ζητή­σει την χορή­γη­ση ενός «C‑130». Ο Β. Κικί­λιας ανα­κοί­νω­σε ότι την αυρια­νή εφη­με­ρία του Ιππο­κρά­τειου Νοσο­κο­μεί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης, θα «συνε­πι­κου­ρεί» και το Δια­βαλ­κα­νι­κό Ιατρι­κό Κέντρο, ενώ τέλος κάλε­σε τους ιδιώ­τες για­τρούς με ειδι­κό­τη­τες αιχ­μής να αντα­πο­κρι­θούν στην έκκλη­ση για στε­λέ­χω­ση του ΕΣΥ για την αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.

«Μακρό­νη­σος» (Λεύ­κω­μα), Γιώρ­γος Φαρσακίδης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο