Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στο «ΚΟΚΚΙΝΟ» το Σύστημα Υγείας (Audio)

Στα όριά τους τα νοσοκομεία «μιας νόσου», τελειώνουν οι ΜΕΘ, αλλά η κυβέρνηση αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Σχε­δόν το 100% άγγι­ξε τη Δευ­τέ­ρα η πλη­ρό­τη­τα των ΜΕΘ και κλι­νών Covid στα περισ­σό­τε­ρα μεγά­λα νοσο­κο­μεία της Αττι­κής, εξαι­τί­ας της αύξη­σης των εισα­γω­γών και των δια­σω­λη­νω­μέ­νων. Τα νοσο­κο­μεία έχουν φρα­κά­ρει παρά το γεγο­νός ότι οι γενι­κές κλί­νες και οι Γενι­κές ΜΕΘ μετα­τρέ­πο­νται σε μονά­δες Covid, στε­ρώ­ντας τη νοση­λεία σε άλλους ασθε­νείς που την έχουν ανά­γκη. Κάποια νοσο­κο­μεία όπως το Θριά­σιο μπή­καν σήμε­ρα σε εφη­με­ρία σχε­δόν χωρίς κενά κρε­βά­τια, ενώ άλλα όπως το «Σωτη­ρία» έχουν στα­μα­τή­σει να δέχο­νται ασθε­νείς επει­δή έχουν γεμίσει.

Και ενώ τα κρε­βά­τια στα δημό­σια νοσο­κο­μεία τελειώ­νουν, η κυβέρ­νη­ση ακό­μα και τώρα αρνεί­ται να προ­χω­ρή­σει στην ανα­γκαία επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας και στο άνοιγ­μα των νοσο­κο­μεί­ων που έκλει­σαν οι προ­κά­το­χοί της.

Στο ΚΟΚΚΙΝΟ το Σύστημα Υγείας

  • Στο Θριά­σιο Νοσο­κο­μείο η γενι­κή εφη­με­ρία ξεκί­νη­σε στις 8 το πρωί της Τρί­της με μία (1) μόλις κενή κλί­νη ΜΕΘ Covid, επί συνό­λου 17 κλι­νών ΜΕΘ Covid (οι 16 είναι κατει­λημ­μέ­νες). Ενώ από τις 65 απλές κλί­νες Covid, κενές ήταν μόλις 17 κλί­νες. Ενδει­κτι­κό της μετα­τρο­πής του συστή­μα­τος Υγεί­ας σε «σύστη­μα μιας νόσου» είναι πως από τις 17 ΜΕΘ Covid που ανα­πτύ­χθη­καν στο νοσο­κο­μείο, οι 8 κλί­νες προ­έ­κυ­ψαν από τη μετα­τρο­πή των αντί­στοι­χων κλι­νών της ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυ­μά­των. Για τις υπό­λοι­πες 9 κλί­νες ΜΕΘ Covid δεν έγι­νε καμία πρό­σλη­ψη προ­σω­πι­κού και η στε­λέ­χω­σή τους έγι­νε με 3 για­τρούς που πήραν από το Αναι­σθη­σιο­λο­γι­κό Τμή­μα, 10 νοση­λευ­τές και 2 για­τρούς από τη Γενι­κή ΜΕΘ (με απο­τέ­λε­σμα να κλεί­σουν 2 κλί­νες από τις 8 της Γενι­κής ΜΕΘ), καθώς και από τη μετα­κί­νη­ση ενός για­τρού από το Τζά­νειο και ενός από το Γενι­κό Κρα­τι­κό Νοσο­κο­μείο Νίκαιας.
  • Στον «Ευαγ­γε­λι­σμό», τη Δευ­τέ­ρα, λίγη ώρα πριν ξεκι­νή­σει η γενι­κή εφη­με­ρία, το νοσο­κο­μείο βρι­σκό­ταν «στα ανώ­τα­τα όρια που έχει βρε­θεί ποτέ σε νοση­λεία ασθε­νών», σύμ­φω­να με υγειο­νο­μι­κούς. Μπρο­στά σε αυτήν την κατά­στα­ση, η διοί­κη­ση προ­χω­ρά­ει στη λει­τουρ­γία 12 «νέων» κλι­νών ΜΕΘ Covid, που θα προ­κύ­ψουν από την αρπα­γή 12 κρε­βα­τιών από τη Γενι­κή ΜΕΘ, με σκο­πό να ανα­πτυ­χθούν συνο­λι­κά 56 κλί­νες ΜΕΘ για τον κορο­νο­ϊό. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, στη γενι­κή εφη­με­ρία της Δευ­τέ­ρας έγι­ναν 79 εισα­γω­γές περι­στα­τι­κών Covid, σχε­δόν τα διπλά­σια σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη γενι­κή εφη­με­ρία του νοσο­κο­μεί­ου, την περα­σμέ­νη Πέμ­πτη. Αντι­δρώ­ντας σε αυτή την κατά­στα­ση, την Τετάρ­τη 3 Μάρ­τη, το προ­σω­πι­κό του νοσο­κο­μεί­ου διορ­γα­νώ­νει συγκέ­ντρω­ση στις 12 το μεση­μέ­ρι, στην είσο­δο του κτι­ρί­ου ΑΧΕΠΑ του «Ευαγ­γε­λι­σμού» και την Παρα­σκευή 5 Μάρ­τη θα γίνει νέα συνέ­λευ­ση για­τρών του νοσοκομείου.
  • Στο «Αττι­κόν», μετά την 100% πλη­ρό­τη­τα στη ΜΕΘ Covid, ξεκί­νη­σε να εκκε­νώ­νε­ται η Γενι­κή ΜΕΘ για να μετα­τρα­πεί σε μονά­δα Covid, ενώ ήδη 67 ασθε­νείς άλλων νόσων νοση­λεύ­ο­νται σε ράν­τζα και φορεία. Μια ολό­κλη­ρη πτέ­ρυ­γα νοση­λεί­ας, η Παθο­λο­γι­κή, είναι σε καρα­ντί­να λόγω εκτε­τα­μέ­νης μόλυν­σης των ασθε­νών και του προ­σω­πι­κού της με Covid-19, ενώ τη Δευ­τέ­ρα στα­μά­τη­σαν και οι εισα­γω­γές στη Μονά­δα Τεχνη­τού Νεφρού, μετά την επι­βε­βαί­ω­ση δύο κρου­σμά­των σε ασθενείς.
  • Από την Κυρια­κή, το «Σωτη­ρία», που χρί­στη­κε νοσο­κο­μείο ανα­φο­ράς, δεν έχει ούτε ένα κρε­βά­τι (απλό και ΜΕΘ) άδειο για τη νοση­λεία ασθε­νών με κορο­νο­ϊό, με απο­τέ­λε­σμα από νωρίς το μεση­μέ­ρι της Δευ­τέ­ρας να στα­μα­τή­σει τις εισα­γω­γές. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι 8 Πνευ­μο­νο­λο­γι­κές Κλι­νι­κές του νοσο­κο­μεί­ου με κοντά στα 200 κρε­βά­τια, έχουν μετα­τρα­πεί σε κλι­νι­κές covid.
  • Στο ΓΚ Νοσο­κο­μείο  «Γ. Γεν­νη­μα­τάς», οι 81 απλές κλί­νες για περι­στα­τι­κά Covid που λει­τουρ­γούν, είναι κατει­λημ­μέ­νες. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, υπάρ­χει προ­ε­τοι­μα­σία στο κτί­ριο 2, όπου ήδη τρεις όρο­φοι νοση­λεύ­ουν περι­στα­τι­κά Covid, να λει­τουρ­γή­σει ένας ακό­μα όρο­φος με άλλες 27 κλί­νες για περι­στα­τι­κά Covid, χωρίς την πρό­σλη­ψη, ωστό­σο, ούτε ενός για­τρού. Σημειώ­νε­ται ότι οι 12 κλί­νες ΜΕΘ Covid που λει­τουρ­γούν είναι γεμά­τες. Σύμ­φω­να δε με πλη­ρο­φο­ρί­ες, υπάρ­χει προ­ε­τοι­μα­σία ώστε οι 5 κλί­νες της Μονά­δας Αυξη­μέ­νης Φρο­ντί­δας (ΜΑΦ) να μετα­τρα­πούν σε κλί­νες ΜΕΘ Covid, προ­κει­μέ­νου να ανα­πτυ­χθούν συνο­λι­κά 17 κλί­νες ΜΕΘ Covid στο νοσοκομείο.
  • Στο Νοσο­κο­μείο ΚΑΤ, το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων καταγ­γέλ­λει ότι εξαι­τί­ας της μη πρό­σλη­ψης προ­σω­πι­κού,  η στε­λέ­χω­ση των κλι­νών ΜΕΘ Covid του νοσο­κο­μεί­ου γίνε­ται από τη μετα­κί­νη­ση του υπάρ­χο­ντος λιγο­στού προ­σω­πι­κού των άλλων τμη­μά­των του νοσο­κο­μεί­ου, τα οποία απο­δυ­να­μώ­νο­νται. Επί­σης εκφρά­ζο­νται φόβοι για τη μετα­τρο­πή της νέας γενι­κής ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid. Εάν ισχύ­σει αυτό το σενά­ριο, πρα­κτι­κά θα σημά­νει ότι ένα νοσο­κο­μείο όπως το ΚΑΤ, που εφη­με­ρεύ­ει καθη­με­ρι­νά και αντι­με­τω­πί­ζει πολυ­τραυ­μα­τί­ες, δεν θα έχει ούτε μια κλί­νη Γενι­κής ΜΕΘ. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό πως ανα­κοι­νώ­θη­κε η κατάρ­γη­ση 28 κλι­νών Γενι­κής Χει­ρουρ­γι­κής, προ­κει­μέ­νου να αξιο­ποι­η­θούν οι κλί­νες αυτές για περι­στα­τι­κά Covid. Το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων προ­χω­ρά την Τετάρ­τη 3 Μάρ­τη σε συγκέ­ντρω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στις 13.00 στην πύλη του νοσοκομείου.
  • Στο Γενι­κό Κρα­τι­κό Νοσο­κο­μείο Νίκαιας μέχρι τη Δευ­τέ­ρα και τα 70 κρε­βά­τια περι­στα­τι­κών Covid παρέ­με­ναν γεμά­τα, ενώ άνοι­ξαν άλλα 5 κρε­βά­τια στον χώρο παρα­μο­νής των ύπο­πτων περι­στα­τι­κών για Covid. Και ενώ και το συγκε­κρι­μέ­νο νοσο­κο­μείο, όπως και όλα τα νοσο­κο­μεία της συγκε­κρι­μέ­νης Υγειο­νο­μι­κής Περι­φέ­ρειας «στε­νά­ζουν», με έγγρα­φό της η διοί­κη­ση της 2ης Υγειο­νο­μι­κής Περι­φέ­ρειας Πει­ραιά και Αιγαί­ου ζητά από τις διοι­κή­σεις των νοσο­κο­μεί­ων της Περι­φέ­ρειας «να μερι­μνή­σουν για την ανά­πτυ­ξη κλι­νών Covid», ώστε όπως ανα­φέ­ρει «τα νοσο­κο­μεία να υπο­δε­χτούν επαρ­κώς τις επερ­χό­με­νες εφημερίες».

Ακού­στε εδώ τη συνέ­ντευ­ξη της Μαρί­ας Αγρο­γιάν­νη, παθο­λό­γου στο ΤΕΠ COVID-19 του Νοσο­κο­μεί­ου Νίκαιας και μέλους του ΔΣ της Ένω­σης Ιατρών Νοσο­κο­μεί­ων Αθη­νών — ΕΙΝΑΠ,  στον ρ/σ «Αθή­να 9,84»

  • Στο ΓΝ «Ασκλη­πιείο Βού­λας», σύμ­φω­να με το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων του νοσο­κο­μεί­ου, «ένα χρό­νο μετά το πρώ­το κρού­σμα της Covid-19 στη χώρα, στο Ασκλη­πιείο λει­τουρ­γούν ήδη 40 κλί­νες Covid-19, ετοι­μά­ζο­νται άλλες 20 κλί­νες, ενώ λει­τουρ­γεί επί­σης ΜΕΘ Covid-19 από την πρώ­τη στιγ­μή». Και αυτό συμ­βαί­νει σημειώ­νει, μετα­ξύ άλλων, το Σωμα­τείο, «με νοση­λεύ­τριες που χρε­ώ­νο­νται στη ΜΕΘ Covid-19 4 κλί­νες η καθε­μία. 1 νοση­λευ­τής ανά 4 κλί­νες ΜΕΘ. Με ειδι­κευό­με­νους που “εκπαι­δεύ­ο­νται” μόνο στην Covid-19. Με για­τρούς που κάνουν πάνω από 7 εφη­με­ρί­ες ο καθέ­νας και η καθε­μία. Με κλεί­σι­μο κρε­βα­τιών και κλι­νι­κών, με μετα­τρο­πή τμη­μά­των σε Covid μέσα σε μια νύχτα».

Κωδι­κο­ποι­η­μέ­να η εικό­να σε νοσο­κο­μεία της Αττι­κής τη Δευ­τέ­ρα είχε ως εξής:
Στο «Σωτη­ρία»  ήταν γεμά­τες και οι 84 κλί­νες ΜΕΘ.
Στον «Ευαγ­γε­λι­σμό» και οι 44 κλί­νες ήταν κατειλημμένες.
Στο «Αττι­κόν» από τις 33 κλί­νες ΜΕΘ κενή ήταν μόνο μία.
Στο «Σισμα­νό­γλειο» και οι 14 κλί­νες ήταν γεμάτες.

Αναστολές εξωτερικών ιατρείων στην Πάτρα

Στο Νοσο­κο­μείο «Άγιος Ανδρέ­ας» στην Πάτρα, όπου τις προη­γού­με­νες μέρες χάθη­κε το μέτρη­μα με τα δεκά­δες κρού­σμα­τα σε προ­σω­πι­κό και ασθε­νείς, τη Δευ­τέ­ρα ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι όσοι εργα­ζό­με­νοι έχουν εμβο­λια­στεί δεν δικαιού­νται τους επό­με­νους τρεις μήνες να κάνουν τεστ, για­τί δεν υπάρ­χουν αντι­δρα­στή­ρια! Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το εμβό­λιο δεν εμπο­δί­ζει τη μετά­δο­ση του ιού. Κι όλα αυτά τη στιγ­μή που και το συγκε­κρι­μέ­νο νοσο­κο­μείο έχει πλη­ρό­τη­τα 100%, οι 45 κλί­νες είναι γεμά­τες και ο σχε­δια­σμός προ­σα­να­το­λί­ζε­ται σε εκ νέου μετα­τρο­πές και οι 2 Παθο­λο­γι­κές να γίνουν Covid, ενώ τις τελευ­ταί­ες μέρες μετα­τρά­πη­κε και το ΤΕΠ Παθολογικής.

Εξάλ­λου στο όριό του βρί­σκε­ται και το Πανε­πι­στη­μια­κό Γενι­κό Νοσο­κο­μείο Πατρών, όπου «λόγω της πίε­σης που δέχε­ται το νοσο­κο­μείο» ανα­κοι­νώ­θη­κε η ανα­στο­λή των εξω­τε­ρι­κών και των απο­γευ­μα­τι­νών ιατρεί­ων μέχρι και τις 12 Μάρ­τη, ενώ ως «λύση» διαρ­ρέ­ε­ται και το κλεί­σι­μο και της Γ’ Παθο­λο­γι­κής Κλινικής.

Την ίδια ώρα ανα­δει­κνύ­ο­νται και οι τερά­στιες ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης για όσους ζουν σε κλει­στές δομές. Μέχρι τη Δευ­τέ­ρα δια­κο­μί­στη­καν στο ΠΓΝΠ δύο ακό­μα κρα­τού­με­νοι από τις φυλα­κές Αγί­ου Στε­φά­νου και πέντε ΑμεΑ από κλει­στή δομή χρό­νιων παθή­σε­ων, με εργα­ζό­με­νους να σημειώ­νουν ότι πρό­κει­ται για ανθρώ­πους «με νοη­τι­κή στέ­ρη­ση, για τους οποί­ους δεν υπήρ­χε ενη­μέ­ρω­ση από τους αρμό­διους προς το προ­σω­πι­κό του νοσο­κο­μεί­ου, αν είναι εμβο­λια­σμέ­νοι ή όχι και ποιο είναι το ιστο­ρι­κό τους». Ενδει­κτι­κό της υπο­τι­θέ­με­νης «θωρά­κι­σης» των κλει­στών δομών είναι ότι μόλις το περα­σμέ­νο Σάβ­βα­το παρα­δό­θη­καν από την Περι­φέ­ρεια Αχα­ΐ­ας υλι­κά ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας στη συγκε­κρι­μέ­νη δομή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο