Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στο ΚΥΤ Μόριας κλιμάκιο του ΚΚΕ — Ζήτησε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης (ΦΩΤΟ)

Τις εγκα­τα­στά­σεις του ΚΥΤ Μόριας επι­σκέ­φθη­κε σήμε­ρα το πρωί η βου­λευ­τής του ΚΚΕ Μαρία Κομνη­νά­κα, επι­κε­φα­λής κλι­μα­κί­ου της Τοπι­κής Οργά­νω­σης Λέσβου του Κόμ­μα­τος, όπου είχε συνά­ντη­ση με τον ανα­πλη­ρω­τή διοι­κη­τή κ. Δημή­τρη Βαφέα και τον υπεύ­θυ­νο Ευρω­παίο Επί­τρο­πο κ. Εμμα­νου­ήλ Μανωλεδάκη.

moria

Κατά τη συνά­ντη­ση δόθη­καν απο­κα­λυ­πτι­κά στοι­χεία. Συνο­λι­κά 21.400 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες βρί­σκο­νται αυτή τη στιγ­μή στο νησί. Μέσα στο χώρο του ΚΥΤ, που η χωρη­τι­κό­τη­τα είναι για περί­που 2.800 άτο­μα, φιλο­ξε­νού­νται περί­που 7.000 και τα υπό­λοι­πα μέσα σε σκη­νές και παρα­πήγ­μα­τα στα γύρω χωρά­φια χωρίς ρεύ­μα. Μία ακό­μα αιτία για την οποία καθη­με­ρι­νά δημιουρ­γού­νται εντά­σεις. Υπάρ­χουν αφί­ξεις ακό­μα και σε αυτές τις και­ρι­κές συν­θή­κες. Ο αριθ­μός των εργα­ζο­μέ­νων ελά­χι­στος για να αντα­πο­κρι­θούν στις ανά­γκες που υπάρ­χουν καθώς οι περισ­σό­τε­ροι από αυτούς είναι με τα προ­γράμ­μα­τα της κοι­νω­φε­λούς εργα­σί­ας και είναι άγνω­στο αν θα ανα­νε­ω­θούν και πότε οι συμ­βά­σεις τους. Πάνω από 1.000 ασυ­νό­δευ­τα παι­διά. Χωρίς καμιά προ­ο­πτι­κή να απε­γκλω­βι­στούν, χωρίς καμιά προ­ο­πτι­κή να ζήσουν, να ονει­ρευ­τούν, να δημιουργήσουν.

 

moria2

Στο χώρο του ΚΥΤ στοι­βαγ­μέ­νοι άνθρω­ποι, με μικρά παι­διά στην αγκα­λιά έξω στο κρύο περι­μέ­νουν στην ουρά μπρο­στά στην υπη­ρε­σία ασύ­λου. Ουρά επί­σης μπρο­στά στα ιατρεία για τα πρώ­τα πιστο­ποι­η­τι­κά υγείας.

Αυτο­σχέ­διες φωτιές για να ζεστα­θούν, αυτο­σχέ­διες λαϊ­κές αγο­ρές, μικρο­μά­γα­ζα για να πάρουν ζεστό τσάι, αυτο­σχέ­διες κατα­σκευ­ές για να μπο­ρούν να απο­φύ­γουν τη βρο­χή και το κρύο τυλιγ­μέ­νες με νάι­λον εξω­τε­ρι­κά, κάδοι απορ­ριμ­μά­των ανά­με­σά τους και λύμα­τα να τρέ­χουν σαν μικρό ρυά­κι έξω από το ΚΥΤ.

 

moria3

Παρ’ όλες τις υπο­σχέ­σεις μετα­φο­ράς των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στην ενδο­χώ­ρα οι προ­βλέ­ψεις είναι δυσοί­ω­νες. Εξί­σου ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό ήταν και το μέτρο για την απο­στο­λή αρμα­τα­γω­γών που μπο­ρούν να φιλο­ξε­νή­σουν ελά­χι­στο κόσμο σε σχέ­ση με το πλή­θος που υπάρ­χει και έχει ανά­γκη από προ­στα­σία μπρο­στά στις δύσκο­λες και­ρι­κές συνθήκες.

 

moria4

Ο κ. Μανω­λε­δά­κης στη συζή­τη­ση ανα­γκά­στη­κε να παρα­δε­χτεί ότι οι συν­θή­κες στις οποί­ες ζουν πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες είναι άθλιες και μάλι­στα χαρα­κτη­ρι­στι­κά επι­σή­μα­νε πως ευτυ­χώς με αυτές τις και­ρι­κές συν­θή­κες δεν υπάρ­χουν θάνα­τοι. Επί­σης παρα­δέ­χτη­κε ότι ο εγκλω­βι­σμός στα νησιά είναι πολι­τι­κή των κυβερ­νή­σε­ων της Ελλά­δας από τη στιγ­μή που σε κανέ­να σημείο της συμ­φω­νί­ας ΕΕ και Τουρ­κί­ας δεν ανα­φέ­ρε­ται η υπο­χρέ­ω­ση παρα­μο­νής τους σε αυτά. Ο επί­τρο­πος απέ­φυ­γε να σχο­λιά­σει τις ευθύ­νες που έχουν τα κρά­τη μέλη της ΕΕ για τις αιτί­ες που οδη­γούν αυτούς τους ανθρώ­πους στην προσφυγιά.

 

moria5

Η Μ. Κομνη­νά­κα, από την πλευ­ρά της τόνι­σε ότι η μόνη πραγ­μα­τι­κή διέ­ξο­δος είναι η ενα­ντί­ω­ση στη συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρ­κί­ας καθώς επί­σης και της συν­θή­κης του Δου­βλί­νου που κρα­τούν εγκλω­βι­σμέ­νους αυτούς τους ανθρώ­πους στη χώρα μας. Για όσο δε και­ρό χρεια­στεί να μεί­νουν στη χώρα πρέ­πει να υπάρ­χουν ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες διαβίωσης.

moria6 moria7 moria8 moria9 moria10

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο