Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στο «κόκκινο» Δυτική Αττική, Κοζάνη και άλλοι 10 νομοί – Στην ατομική ευθύνη και απειλές επιμένει η κυβέρνηση

Τον κώδω­να του κιν­δύ­νου για την Δυτι­κή Αττι­κή και την Κοζά­νη έκρου­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας, Βασί­λης Κικί­λιας, στο πλαί­σιο της τακτι­κής ενη­μέ­ρω­σης για την πορεία της παν­δη­μί­ας στη χώρα μας, επι­μέ­νο­ντας στο αφή­γη­μα της ατο­μι­κής ευθύ­νης και προ­α­ναγ­γέλ­λο­ντας περαι­τέ­ρω αυστη­ρο­ποί­η­ση των μέτρων σε συγκε­κρι­μέ­νες περιοχές.

Σημεί­ω­σε ότι «αυτή τη στιγ­μή συνε­δριά­ζει η Επι­τρο­πή Εμπει­ρο­γνω­μό­νων για την κατά­στα­ση η οποία κρί­νε­ται σοβα­ρή σε ό,τι έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με το νομό Κοζά­νης αλλά και με τη Δυτι­κή Αττι­κή με βάση τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να τα οποία παρατηρούμε».

Ο κ. Κικί­λιας, ξεκι­νώ­ντας τις δηλώ­σεις του, είπε ότι σήμε­ρα υπάρ­χουν περισ­σό­τε­ρα νέα κρού­σμα­τα στους νομούς Κιλ­κίς, Ξάν­θης, Πιε­ρί­ας, Δρά­μας, Θεσ­σα­λο­νί­κης, Κοζά­νης, Γρε­βε­νών, Ροδό­πης, Πέλ­λας και Λάρι­σας, προει­δο­ποιώ­ντας ότι «αν επι­δει­νω­θούν τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να θα επα­να­ξιο­λο­γη­θούν τα μέτρα».

Μετα­φέ­ρο­ντας την ευθύ­νη στους πολί­τες απηύ­θυ­νε  έκκλη­ση σε όσους δεν συμ­μορ­φώ­νο­νται να σκε­φθούν πολύ προ­σε­κτι­κά πόσο επι­βα­ρύ­νουν το σύστη­μα υγεί­ας και τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να. «Θέλου­με να υπε­ρα­σπι­στού­με τον κόπο και την προ­σπά­θεια όλων αυτών των εβδο­μά­δων» υπο­γράμ­μι­σε, και για αυτό «εάν και εφό­σον επι­δει­νω­θούν τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να, θα επα­να­ξιο­λο­γη­θούν όλα τα μέτρα ανά­λο­γα με τους δεί­κτες και τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά στοι­χεία τα οποία θα προ­κύ­πτουν». Την ίδια ώρα η κυβέρ­νη­ση αρνεί­ται να λάβει μέτρα σε μεγα­λά­ους εργα­σια­κούς χώρους, μέσα μετα­φο­ράς κλπ.

Για νέα μέτρα προει­δο­ποί­η­σε νωρί­τε­ρα και ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, αφού σημεί­ω­σε κατά τη διάρ­κεια της καρα­ντί­νας παρα­τη­ρή­θη­κε ότι σε κάποιες Περι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες της χώρας είτε δεν πέφτουν τα κρού­σμα­τα όσο θα θέλα­με είτε πέφτουν αργά είτε έχου­με και μικρές ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις από και­ρό σε καιρό.

«Σε τέτοιες περι­πτώ­σεις, αν τα κρού­σμα­τα επι­μεί­νουν ψηλά και δια­τη­ρη­θεί η πίε­ση στο Σύστη­μα Υγεί­ας, τότε δεν θα έχου­με άλλη επι­λο­γή παρά να πάρου­με ακό­μη πιο σκλη­ρά μέτρα, για ένα συγκε­κρι­μέ­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα, στη διάρ­κεια των εβδο­μά­δων που έρχο­νται μέχρι τις 7 Ιανουα­ρί­ου», είπε.

Και ανέ­φε­ρε περιο­χές, όπως η Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Κοζά­νης, που ανη­συ­χούν: «Βλέ­που­με στα νοσο­κο­μεία της, Πτο­λε­μα­ΐ­δας και της Κοζά­νης ότι, αντί να πέφτουν οι εισα­γω­γές, αυξά­νο­νται. ‘Αρα, ενδέ­χε­ται κάποιες περιο­χές, στις οποί­ες δεν θα έχου­με μία διόρ­θω­ση, να μπουν σε ολι­κό lockdown», ανέ­φε­ρε και κατέ­λη­ξε προει­δο­ποιώ­ντας ότι από τη συμπε­ρι­φο­ρά μας και την τήρη­ση των μέτρων θα κρι­θούν αυτές οι αποφάσεις.

Πιο επι­θε­τι­κός και απει­λη­τι­κός , όπως πάντα, εμφα­νί­στη­κε το μεση­μέ­ρι ο υπουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, Μιχά­λης Χρυ­σο­χο­ΐ­δης μετά από ευρεία σύσκε­ψη στην Ελευ­σί­να, για τον κορο­νο­ϊό, όπου συμ­με­τεί­χαν όλοι οι αρμό­διοι παρά­γο­ντες, λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά «Θα πάμε ακό­μη και σπίτι-σπίτι».

«Κανείς δεν μπο­ρεί να κάνει του κεφα­λιού του» και «σε αντί­θε­τη περί­πτω­ση θα σφρα­γι­σθούν οι περιο­χές, ακό­μη και σπί­τι — σπί­τι», δήλω­σε με ύφος «σερί­φη» ο Μ. Χρυ­σο­χο­ΐ­δης, μετά τη σύσκε­ψη για τον κορο­νο­ϊό που έγι­νε στην Ελευ­σί­να, με τη συμ­με­το­χή των αρμο­δί­ων παραγόντων.

«Δεν είναι ούτε απει­λή, ούτε προει­δο­ποί­η­ση. Είναι από­φα­ση και θα γίνει έτσι αν χρεια­στεί», πρό­σθε­σε, σε μια προ­σπά­θεια να μετα­θέ­σει αλλού τις εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης που η περιο­χή βρί­σκε­ται στο «κόκ­κι­νο» και να εμπε­δώ­σει κλί­μα καταστολής.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο