Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στο κόκκινο η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα — Ρώσικη άσκηση με πραγματικά πυρά στη διάρκεια των γυμνασίων της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ

Ρωσι­κά πολε­μι­κά πλοία πραγ­μα­το­ποί­η­σαν γυμνά­σια με πραγ­μα­τι­κά πυρά στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο ρωσι­κός στό­λος της Μαύ­ρης Θάλασ­σας, ενώ η Ουκρα­νία και χώρες του ΝΑΤΟ διε­ξά­γουν στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις στην ίδια ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Τα γυμνά­σια με την ονο­μα­σία Sea Breeze, με επι­κε­φα­λής την Ουκρα­νία και τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, διε­ξά­γο­νται έπει­τα από κορύ­φω­ση των εντά­σε­ων ανά­με­σα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα μετά την ανα­κοί­νω­ση την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα από τη Ρωσία πως έρι­ξε προει­δο­ποι­η­τι­κά πυρά και βόμ­βες στην πορεία πλεύ­σης βρε­τα­νι­κού πολε­μι­κού πλοί­ου για να το διώ­ξει από τα χωρι­κά της ύδα­τα κοντά στην Κριμαία.

Το Λον­δί­νο ανα­κοί­νω­σε πως δεν συμ­φω­νεί με την περι­γρα­φή που έκα­νε η Μόσχα για το επει­σό­διο, το οποίο σημειώ­θη­κε κοντά στη χερ­σό­νη­σο, την οποία η Ρωσία προ­σάρ­τη­σε από την Ουκρα­νία το 2014.

Η Μόσχα είχε ζητή­σει τη ματαί­ω­ση της άσκη­σης Sea Breeze πριν αυτή αρχί­σει και το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας έχει δηλώ­σει πως θα αντι­δρά­σει, αν είναι απα­ραί­τη­το, για να δια­φυ­λά­ξει την εθνι­κή ασφάλεια.

Ο ρωσι­κός στό­λος της Μαύ­ρης Θάλασ­σας ανέ­φε­ρε σε σημε­ρι­νή δήλω­σή του, που μετα­δό­θη­κε από το πρα­κτο­ρείο Ίντερ­φαξ, πως τα πλη­ρώ­μα­τα δύο μεγά­λων απο­βα­τι­κών πλοί­ων έβα­λαν ενα­ντί­ον στό­χων στη θάλασ­σα και τον αέρα στη Μαύ­ρη Θάλασσα.

Η άσκη­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε δύο ημέ­ρες αφού η Ρωσία προ­χώ­ρη­σε σε δοκι­μή των συστη­μά­των της αντια­ε­ρο­πο­ρι­κής άμυ­νάς της στην Κριμαία.

Τα γυμνά­σια Sea Breeze 2021 θα διαρ­κέ­σουν δύο εβδο­μά­δες και θα συμ­με­τά­σχουν σ’ αυτά περί­που 5.000 στρα­τιω­τι­κό προ­σω­πι­κό από το ΝΑΤΟ και άλλους συμ­μά­χους και περί­που 30 πλοία και 40 αερο­σκά­φη, μετα­ξύ αυτών το αμε­ρι­κα­νι­κό πυραυ­λο­φό­ρο αντι­τορ­πι­λι­κό USS Ross, καθώς και το αμε­ρι­κα­νι­κό Σώμα των Πεζοναυτών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο