Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στο «κόκκινο» και η Θεσσαλονίκη: Διπλασιάστηκε το ιικό φορτίο στα λύματα

Μεγά­λη αύξη­ση παρου­σιά­ζει το ιικό φορ­τίο των λυμά­των του πολε­ο­δο­μι­κού συγκρο­τή­μα­τος Θεσ­σα­λο­νί­κης στην έρευ­να που διε­ξά­γει διε­πι­στη­μο­νι­κή ομά­δα του ΑΠΘ σε συνερ­γα­σία με την ΕΥΑΘ.

Η ανά­λυ­ση των δειγ­μά­των που ελή­φθη­σαν την Παρα­σκευή 5 και την Κυρια­κή 7 Φεβρουα­ρί­ου, μετά τον περι­βαλ­λο­ντι­κό εξορ­θο­λο­γι­σμό των μετρή­σε­ων, σε σύγκρι­ση με τις μετρή­σεις της 1ης και 3ης Φεβρουα­ρί­ου, δεί­χνει 100% αύξη­ση της συγκέ­ντρω­σης του SARS-CoV‑2 στα αστι­κά υγρά από­βλη­τα. Το ποσο­στό της συγκέ­ντρω­σης του ιικού φορ­τί­ου ανι­χνεύ­ε­ται σε επί­πε­δα αντί­στοι­χα της 20ης Οκτω­βρί­ου, αλλά χαμη­λό­τε­ρα της συγκέ­ντρω­σης των τελευ­ταί­ων ημε­ρών του Οκτω­βρί­ου, όταν είχε ξεκι­νή­σει μία εκθε­τι­κή αύξη­σή της, το φθινόπωρο.

   «Δια­πι­στώ­νε­ται διπλα­σια­σμός του ιικού φορ­τί­ου και μία συνε­χής αύξη­ση της συγκέ­ντρω­σής του στα λύμα­τα από τις αρχές του μήνα, η οποία παρα­μέ­νει έντο­να ανη­συ­χη­τι­κή και εφι­στά την προ­σο­χή όλων μας, καθώς αν στα­δια­κά εντα­θεί θα δημιουρ­γή­σει ασφυ­κτι­κές κατα­στά­σεις στο σύστη­μα υγεί­ας και στην καθη­με­ρι­νό­τη­τα των πολι­τών», δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ και επι­στη­μο­νι­κά υπεύ­θυ­νος του ερευ­νη­τι­κού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Πρό­σθε­σε, δε, ότι «ο εντο­πι­σμός κρου­σμά­των μεταλ­λαγ­μέ­νων- πολύ πιο μετα­δο­τι­κών στε­λε­χών του SARS-CoV‑2, σε συν­δυα­σμό με φαι­νό­με­να συνω­στι­σμού που παρα­τη­ρή­θη­καν το τελευ­ταίο διά­στη­μα, μπο­ρεί να ερμη­νεύ­σει τις έντο­να αυξη­τι­κές τάσεις δια­σπο­ράς του ιού στην κοι­νό­τη­τα» και «είναι πλέ­ον και στην ατο­μι­κή ευθύ­νη του καθε­νός, το να μην οδη­γη­θού­με σε μία εκθε­τι­κή αύξη­ση των κρου­σμά­των, αλλά να απο­φύ­γου­με μία επα­νά­λη­ψη όσων βιώ­σα­με τον περα­σμέ­νο Νοέμ­βρη», και γι’ αυτό «η απα­ρέ­γκλι­τη τήρη­ση των μέτρων, είναι ο μόνος τρό­πος, ο μόνος δρόμος». 

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι οι μετρή­σεις της 27ης Ιανουα­ρί­ου, 29ης Ιανουα­ρί­ου και 1ης Φεβρουα­ρί­ου είχαν δεί­ξει αύξη­ση στο ιικο φορ­τίο των λυμά­των της τάξης του 50%, που στις επό­με­νες μετρή­σεις παγιώ­θη­κε με τάσεις σταθεροποίησης.

   «Υπάρ­χει σημα­ντι­κή δια­φο­ρο­ποί­η­ση της τάσης με βάση τις προη­γού­με­νες μετρή­σεις. Ο διπλα­σια­σμός που κατα­γρά­φε­ται είναι πέρα από οποια­δή­πο­τε πει­ρα­μα­τι­κή αβε­βαιό­τη­τα, δεν ξεπερ­νά τα όποια όρια σφάλ­μα­τος», δήλω­σε ο καθ. Χημεί­ας του ΑΠΘ, Θοδω­ρής Καραπάντσιος.

Η μεθο­δο­λο­γία απο­τί­μη­σης του κορο­νοϊ­ού στα αστι­κά από­βλη­τα, που ανέ­πτυ­ξε η ομά­δα του ΑΠΘ, εξορ­θο­λο­γί­ζει τις μετρή­σεις συγκέ­ντρω­σης του γονι­διώ­μα­τος του ιού με βάση 24 περι­βαλ­λο­ντι­κούς παρά­γο­ντες, που δύνα­νται να αλλοιώ­σουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα των μετρήσεων.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο