Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Στο Λονδίνο ENERGEAN, στην Καβάλα… ANERGEAN»: Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας»

Τα ΜΑΤ επι­στρά­τευ­σε η εργο­δο­σία της «ENERGEAN» στα «Πετρέ­λαια Καβά­λας», προ­κει­μέ­νου να κάμ­ψει τον αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων, που βρί­σκο­νται σε διαρ­κείς κινη­το­ποι­ή­σεις από τον Αύγου­στο, ενά­ντια στην επί­θε­ση της εται­ρεί­ας που θέλει να επι­βά­λει απο­λύ­σεις και μειώ­σεις μισθών.

Οι εργα­ζό­με­νοι συγκε­ντρώ­θη­καν στις πύλες του εργο­στα­σί­ου από τα ξημε­ρώ­μα­τα, ενώ στο σημείο βρέ­θη­καν ισχυ­ρές αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις. Η επι­χεί­ρη­ση της αστυ­νο­μί­ας — σε εγκα­τα­στά­σεις με επι­κίν­δυ­να υλι­κά, όπως υδρό­θειο — απο­φεύ­χθη­κε την τελευ­ταία στιγ­μή, κάτω από την πίε­ση και την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα των εργα­ζο­μέ­νων, όπως και από την αλλη­λεγ­γύη που εκφρά­στη­κε από εργα­τι­κά σωμα­τεία και μαζι­κούς φορείς της περιοχής.

Στον χώρο βρέ­θη­κε και κλι­μά­κιο της ΕΠ Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας — Θρά­κης του ΚΚΕ. Σημειώ­νε­ται πως αρχι­κά η αστυ­νο­μία επι­χεί­ρη­σε να εμπο­δί­σει την προ­σέγ­γι­ση του κλι­μα­κί­ου του Κόμ­μα­τος στην πύλη των εγκα­τα­στά­σε­ων, προ­σπά­θεια που έπε­σε στο κενό και καταγ­γέλ­θη­κε από την ΤΕ Καβά­λας του ΚΚΕ, που τόνι­σε πως «ασφα­λί­τες, υπάλ­λη­λοι εται­ρειών security και βέβαια οι άνθρω­ποι της εργο­δο­σί­ας, αλω­νί­ζουν για να προ­χω­ρή­σει το σχέ­διο κατα­στο­λής», απαι­τώ­ντας παράλ­λη­λα την άμε­ση απο­χώ­ρη­ση των αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων. Το κλι­μά­κιο προ­σέγ­γι­σε τελι­κά τους εργα­ζό­με­νους που βρί­σκο­νταν συγκε­ντρω­μέ­νοι στην πύλη των εγκα­τα­στά­σε­ων. Με ανα­κοί­νω­σή της, μάλι­στα, η Οργά­νω­ση του Κόμ­μα­τος καλεί σε ενί­σχυ­ση της αλλη­λεγ­γύ­ης στους εργα­ζό­με­νους των «Πετρε­λαί­ων Καβά­λας» από σωμα­τεία και φορείς, τονί­ζο­ντας τον δίκαιο χαρα­κτή­ρα των αιτη­μά­των τους.

Μετά από δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, στις εγκα­τα­στά­σεις παρέ­μει­νε το προ­σω­πι­κό ασφα­λεί­ας που είχαν ορί­σει οι εργα­ζό­με­νοι, και πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε συνά­ντη­ση της διοί­κη­σης του σωμα­τεί­ου και αντι­προ­σώ­πων της εται­ρεί­ας, ενώ οι αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις αποχώρησαν.

Στο μετα­ξύ, στην πόλη της Καβά­λας, άμε­ση ήταν η κινη­το­ποί­η­ση των Σωμα­τεί­ων ιδιω­τι­κών υπαλ­λή­λων — εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων και Οικο­δό­μων Καβά­λας, που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν παρεμ­βά­σεις καταγ­γέλ­λο­ντας την επέμ­βα­ση της αστυ­νο­μί­ας και των ΜΑΤ, εκφρά­ζο­ντας με κάθε τρό­πο την αλλη­λεγ­γύη τους, όπως με ανα­κοι­νώ­σεις σε χώρους δου­λειάς και με μικρο­φω­νι­κή. Δηλώ­σεις συμπα­ρά­στα­σης στον αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων στα «Πετρέ­λαια Καβά­λας» έκα­ναν επί­σης τα σωμα­τεία Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού Καβά­λας — Θάσου, Συντα­ξιού­χων ΙΚΑ, Δημο­σί­ου και Βιο­μη­χα­νί­ας Φωσφο­ρι­κών Λιπα­σμά­των όπως και το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στην Ενέρ­γεια Νομών Αττι­κής — Βοιω­τί­ας — Εύβοιας — Κορινθίας.

Συνε­χί­ζο­νται οι κινητοποιήσεις

Μετά από πολύ­ω­ρες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, η εργο­δο­σία δεσμεύ­τη­κε πως θα παρου­σιά­σει άμε­σα στο Σωμα­τείο το σχέ­διο ανα­διάρ­θρω­σης της μονά­δας, και πως θα προ­χω­ρή­σει σε στα­δια­κή άρση των απο­φά­σε­ων του τελευ­ταί­ου δια­στή­μα­τος (δια­θε­σι­μό­τη­τες, απροει­δο­ποί­η­τη παύ­ση της δρα­στη­ριό­τη­τας της μονά­δας και κόψι­μο της ροής του φυσι­κού αερί­ου) που οι εργα­ζό­με­νοι έχουν χαρα­κτη­ρί­σει εγκλη­μα­τι­κές τόσο για τους ίδιους όσο και για την ασφα­λή λει­τουρ­γία του εργοστασίου.

Οι εργα­ζό­με­νοι απο­φά­σι­σαν να συνε­χί­σουν τις κινη­το­ποι­ή­σεις και τον αγώ­να τους, ενώ στη συγκέ­ντρω­σή τους έξω από την πύλη, όπου ενη­με­ρώ­θη­καν για την εξέ­λι­ξη των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, εκδή­λω­σαν μαζι­κά την ευγνω­μο­σύ­νη τους στα σωμα­τεία για το κύμα συμπα­ρά­στα­σης του αγώ­να τους.

Ριζο­σπά­στης.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο