Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στο πάνθεον του Παγκοσμίου Μπάσκετ στο Hall of Fame ο Νίκος Γκάλης!

Ο Νίκος Γκά­λης, ο κορυ­φαί­ος Έλλη­νας μπα­σκε­τμπο­λί­στας όλων των επο­χών, κατέ­χει τη δική του θέση στο πάν­θε­ον του αθλή­μα­τος, καθώς σε ειδι­κή εκδή­λω­ση που έγι­νε στις ΗΠΑ εισή­χθη και επί­ση­μα στο Hall of Fame του ΝΒΑ.

Το όνο­μά του, που βρί­σκε­ται ήδη στο Hall of Fame της FIBA από το 2007, πλέ­ον φιγου­ρά­ρει μετα­ξύ των κορυ­φαί­ων και στο Μου­σείο του Μπά­σκετ, που βρί­σκε­ται στο Σπρίνγ­κφιλντ της Μασα­χου­σέ­της, ενώ έγι­νε ο πρώ­τος Έλλη­νας που εισή­χθη στο Naismith Hall of Fame.

Η τάξη του 2017 του Hall of Fame απαρ­τί­ζε­ται επί­σης από τους: Τρέι­σι Μακ Γκρέι­ντι, Μπιλ Σελφ, Ρεμπέ­κα Λόμπο, Μάφετ Μακ­Γκρό­ου, Ρόμπερτ Χιουζ, Τζέ­ρι Κρά­ουζ, Τζορτζ Μακ­Γκί­νις, Τομ Γιάρν­στεντ, Ζακ Κλέι­τον και Μάνι Τζάκσον.

ΠΣΑΚ: Σεβασμός και ευγνωμοσύνη για τον Νίκο Γκάλη

Ευγνω­μο­σύ­νη στον Νίκο Γκά­λη, που εισή­χθη και επί­ση­μα στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, εξέ­φρα­σε ο ΠΣΑΚ με ανα­κοί­νω­ση του εξέδωσε.

Ανα­λυ­τι­κά η ανα­κοί­νω­ση του ΠΣΑΚ:

«Έχουν περά­σει περί­που 11 χρό­νια από το έπος της Σαϊ­τά­μα, όπου η εθνι­κή μας ομά­δα του μπά­σκετ, ταπεί­νω­σε τις Η.Π.Α. στον ημι­τε­λι­κό του παγκο­σμί­ου πρω­τα­θλή­μα­τος και όλοι υπο­κλί­θη­καν στο μεγα­λείο αυτών των παι­διών. Των παι­διών αυτών, που ξεκί­νη­σαν το μπά­σκετ λόγω ενός “θρύ­λου” και της παρέ­ας του.

Αυτός ο “θρύ­λος” λοι­πόν, μπή­κε στο Hall Of Fame, στο μου­σείο των κορυ­φαί­ων και θύμι­σε σε όλους τους Αμε­ρι­κα­νούς και πάλι την Ελλά­δα, αυτή τη μικρή χώρα που κάποιοι δεν γνώ­ρι­ζαν μέχρι το 2006 εκεί στην άλλη άκρη του ατλαντικού.

Ο δικός μας Νίκος Γκά­λης έγρα­ψε ιστο­ρία και μαζί του όλη η Ελλά­δα, το ελλη­νι­κό μπά­σκετ, εμείς?

Τον ευχα­ρι­στού­με, θα αισθα­νό­μα­στε ευγνω­μο­σύ­νη σε όλη μας τη ζωή…»

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ

Η ΕΟΚ εξέ­δω­σε ανα­κοί­νω­ση με την οποία συγ­χαί­ρει τον Νίκο Γκά­λη για την είσο­δό του στο Naismith Basketball Hall of Fame.

Ανα­λυ­τι­κά:

«O Νίκος Γκά­λης έγι­νε μέλος του Naismith Basketball Hall of Fame, διά­κρι­ση που απο­τε­λεί τιμή για το ελλη­νι­κό μπά­σκετ και φυσι­κά τον ίδιο.

Η Ελλη­νι­κή Ομο­σπον­δία συγ­χαί­ρει τον Έλλη­να αθλη­τή για την ύψι­στη αυτή τιμη­τι­κή διά­κρι­ση, με την οποία το όνο­μα του πέρα­σε στο πάν­θε­ον της ιστο­ρί­ας του αθλήματος.

Ο Νίκος Γκά­λης παρου­σιά­στη­κε ως μέλος του Hall of Fame από τον μεγά­λο Αμε­ρι­κα­νό παί­κτη, Μπομπ Μάκα­ντου και στην ομι­λία του τόνι­σε: «Πήγα στην Ελλά­δα και το 1987 η Ελλά­δα κατέ­κτη­σε το Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα. Όλο το έθνος βγή­κε στους δρό­μους, το μπά­σκετ έγι­νε εθνι­κό άθλη­μα και η Ελλά­δα είναι από τις κορυ­φαί­ες ομά­δες στο ευρω­παϊ­κό μπά­σκετ. Τότε σε κάθε αυλή σπι­τιού, σε κάθε αυλή σχο­λεί­ου τοπο­θε­τή­θη­κε μια μπασκέτα.

Είμαι ευγνώ­μων γι? αυτό που ζω σήμε­ρα. Το θέμα δεν είναι η κατά­κτη­ση τίτλων αλλά και άλλο πιο σημα­ντι­κό που θα σας απο­κα­λύ­ψω σήμε­ρα. Μια μέρα περ­πα­τού­σα στη γει­το­νιά μου στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και με στα­μά­τη­σε ένας κύριος. Νόμι­ζα ότι ήθε­λε μια ανα­μνη­στι­κή φωτο­γρα­φία ή ένα αυτό­γρα­φο. Με φώνα­ξε «Νίκο, Νίκο», έτσι με φωνάζουν.

Μου είπε «θέλω να σ? ευχα­ρι­στή­σω μέσα από την καρ­διά μου για­τί έσω­σες τον γιο μου, του έκα­νες το μεγα­λύ­τε­ρο δώρο». Μετά μου εξή­γη­σε ότι ο γιος του ήταν εθι­σμέ­νος στα ναρ­κω­τι­κά αλλά το ξεπέ­ρα­σε, βρή­κε το νόη­μα της ζωής κι έγι­νε αθλη­τής μπά­σκετ. Θέλω να ευχα­ρι­στή­σω τους προ­πο­νη­τές μου και τους συμπαί­κτες μου στο Σίτον Χολ, τον σύλ­λο­γό μου τον Άρη Θεσ­σα­λο­νί­κης που έπαι­ξε κατα­λυ­τι­κό ρόλο στην καριέ­ρα μου, τη γυναί­κα μου και την κόρη μου Στέλλα».

Ολυμπιακός: ” Χωρίς εσένα το ελληνικό μπάσκετ δεν θα είχε γίνει ποτέ τόσο μεγάλο”

Ο Ολυ­μπια­κός, με ανάρ­τη­ση στο Facebook,αποθέωσε τον Νίκο Γκά­λη, που εισή­χθη και επί­ση­μα στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame:

«Μεγά­λε Νίκο Γκά­λη σε ευχα­ρι­στού­με για όσα έχεις προ­σφέ­ρει στο ελλη­νι­κό μπά­σκετ. Είσαι η μεγα­λύ­τε­ρη προ­σω­πι­κό­τη­τα που έχει ανα­δεί­ξει το αγα­πη­μέ­νο μας άθλη­μα και η συνει­σφο­ρά σου στο μπά­σκετ θα είναι πάντα αξε­πέ­ρα­στη. Χωρίς εσέ­να το ελλη­νι­κό μπά­σκετ δεν θα είχε γίνει ποτέ τόσο μεγά­λο. Η σημε­ρι­νή μέρα είναι μια από τις πιο λαμπρές για όλους μας. ΑΞΙΟΣ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο