Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“Στο πόδι” όλη η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ

Πρωτόγνωρες σκηνές παλλαϊκού ξεσηκωμού στα χωριά και στον οικισμό, με μαθητές στους δρόμους και επαγγελματίες να «κατεβάζουν ρολά»

Πρω­το­φα­νείς είναι οι εικό­νες που δια­δρα­μα­τί­ζο­νται αυτές τις μέρες στη Λάρυ­μνα, στον οικι­σμό του εργο­στα­σί­ου της ΛΑΡΚΟ αλλά και στις γύρω περιο­χές, όπως σε Μαρ­τί­νο και Μαλε­σί­να, με όλο τον λαό να βρί­σκε­ται «στο πόδι» ενά­ντια στο έγκλη­μα που συντε­λεί­ται σε βάρος των εργα­ζο­μέ­νων και των οικο­γε­νειών τους.

Στον «χορό» των κινη­το­ποι­ή­σε­ων μπή­καν χτες και οι εργα­ζό­με­νοι σε υπη­ρε­σί­ες, οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι, οι μαθη­τές, οι δάσκα­λοι και οι γονείς τους, και με τις μαζι­κές τους συγκε­ντρώ­σεις και δια­δη­λώ­σεις νέκρω­σαν όλη την περιο­χή, με τους κατοί­κους να λένε ότι τέτοια παγκι­νη­το­ποί­η­ση δεν έχουν ξαναδεί.

«Εχου­με φωνή και είναι δυνα­τή, εμείς θα την κρα­τή­σου­με τη ΛΑΡΚΟ ανοι­χτή», βρο­ντο­φώ­να­ζαν οι μαθη­τές μαζί με γονείς και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, κατοί­κους των χωριών γύρω από το εργο­στά­σιο, με τη φωνή τους να «φτά­νει» μέχρι το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών και να συντρο­φεύ­ει τους απερ­γούς εργα­ζό­με­νους της ΛΑΡΚΟ, που την ίδια ώρα δια­δή­λω­ναν ενά­ντια στις απο­λύ­σεις και στο ξεσπί­τω­μα των οικο­γε­νειών τους (βλ. σελ. 13).

Ολα τα κατα­στή­μα­τα, ακό­μα και τα περί­πτε­ρα, στον οικι­σμό του εργο­στα­σί­ου, στη Λάρυ­μνα και στο Μαρ­τί­νο, έκλει­σαν, σε συμπα­ρά­στα­ση στην απερ­γία των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ. Μαθη­τές και γονείς ξεσή­κω­σαν με τις συγκε­ντρώ­σεις και τις πορεί­ες τα χωριά, ανα­νε­ώ­νο­ντας το ραντε­βού για το μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο την Κυρια­κή 13 Φλε­βά­ρη, στις 10 π.μ. στο εργο­στά­σιο της Λάρυμνας.

«Μαθητές — εργατιά είμαστε όλοι μια γροθιά»

Ο οικι­σμός στο εργο­στά­σιο, η Λάρυ­μνα, το Μαρ­τί­νο, η Μαλε­σί­να και το Ακραίφ­νιο σηκώ­θη­καν «στο πόδι» από τα συν­θή­μα­τα και τις πορεί­ες δια­μαρ­τυ­ρί­ας μαθη­τών και γονιών, μετα­τρά­πη­καν σε εστί­ες αγώ­να κατά των εγκλη­μα­τι­κών απο­φά­σε­ων της κυβέρ­νη­σης, που δια­λύ­ουν τη ζωή πάνω από 1.300 οικο­γε­νειών και μαρα­ζώ­νουν ολό­κλη­ρη την περιοχή.

Στη Λάρυ­μνα οι γονείς απο­φά­σι­σαν να μη στεί­λουν τα παι­διά τους στο σχο­λείο. Συγκε­ντρώ­θη­καν την ώρα που ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη η παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στην Αθή­να και με πορεία έφτα­σαν μέχρι την κάτω πύλη της ΛΑΡΚΟ. Εκεί συνα­ντή­θη­καν με τους μαθη­τές του Γυμνα­σί­ου που βρί­σκε­ται στον οικι­σμό του εργο­στα­σί­ου, οι οποί­οι επί­σης πραγ­μα­το­ποί­η­σαν πορεία από το σχο­λείο μέχρι την πύλη του εργο­στα­σί­ου. Συγκε­ντρώ­σεις, πορεί­ες δια­μαρ­τυ­ρί­ας και άλλες πολύ­μορ­φες δρά­σεις πραγ­μα­το­ποί­η­σαν και οι μαθη­τές σε Μαρ­τί­νο, Μαλε­σί­να και Ακραίφ­νιο.

Με πανό, τρα­γού­δια και συν­θή­μα­τα όπως: «Μαθη­τές — εργα­τιά είμα­στε όλοι μια γρο­θιά», «Η νέα γενιά έχει ιδα­νι­κά, μαθαί­νει από τη ΛΑΡΚΟ να ζει και να νικά» και «Εχου­με φωνή και είναι δυνα­τή, εμείς θα την κρα­τή­σου­με τη ΛΑΡΚΟ ανοι­χτή», οι μαθη­τές των χωριών της περιο­χής έστει­λαν ξεκά­θα­ρη απά­ντη­ση στην κυβέρ­νη­ση και στην από­φα­σή της να ξεκλη­ρί­σει ολό­κλη­ρη την περιο­χή. «Εδώ γεν­νη­θή­κα­με, εδώ είναι τα σπί­τια μας, εδώ είναι το σχο­λείο και οι φίλοι μας. Δεν πρό­κει­ται να φύγου­με», δήλω­ναν ξεκά­θα­ρα τα παι­διά των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ.

Νέκρωσαν τα πάντα

Στο πλευ­ρό των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ στέ­κο­νται και οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι και μικρο­ε­παγ­γελ­μα­τί­ες στον οικι­σμό του εργο­στα­σί­ου στη Λάρυ­μνα και στο Μαρ­τί­νο, καθώς οι επι­πτώ­σεις από τις απο­λύ­σεις των εργα­ζο­μέ­νων και το λου­κέ­το στη ΛΑΡΚΟ θα είναι άμε­σες και γι’ αυτούς.

Με απο­φά­σεις των συλ­λό­γων τους, τα εμπο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα, η εστί­α­ση, τα καφε­νεία, ακό­μα και τα περί­πτε­ρα έκλει­σαν χτες, δεί­χνο­ντας με αυτόν τον τρό­πο ποια θα είναι η εξέ­λι­ξη από την εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή που εφαρ­μό­ζει η κυβέρ­νη­ση στη ΛΑΡΚΟ. Κλει­στές ήταν και οι μικρές επι­χει­ρή­σεις με εγκα­τα­στά­σεις αμμο­βο­λής που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην περιο­χή και προ­μη­θεύ­ο­νται πρώ­τη ύλη από το εργοστάσιο.

Σημειώ­νε­ται ότι για πρώ­τη φορά στην πρό­σφα­τη ιστο­ρία της περιο­χής «κατέ­βα­σαν ρολά» το σύνο­λο των κατα­στη­μά­των στη Λάρυ­μνα και στο Μαρ­τί­νο, σε ένδει­ξη συμπα­ρά­στα­σης σε μία κινη­το­ποί­η­ση που μάλι­στα δεν ήταν στην περιο­χή, κάτι που εξη­γεί­ται: Ολοι οι μικροί επαγ­γελ­μα­τί­ες της περιο­χής αντι­λαμ­βά­νο­νται ότι χωρίς τους εργα­ζό­με­νους της ΛΑΡΚΟ δεν υπάρ­χει ζωή για αυτούς. Αντι­λαμ­βά­νο­νται ότι δεν πρό­κει­ται απλά για στή­ρι­ξη στον αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων, αλλά ότι τα δίκαια αιτή­μα­τά τους αφο­ρούν και τη δική τους επι­βί­ω­ση. Μάλι­στα επαγ­γελ­μα­τί­ες της περιο­χής βρέ­θη­καν στις κινη­το­ποι­ή­σεις των μαθη­τών και των γονιών, ενώ ορι­σμέ­νοι συνά­δελ­φοί τους συνό­δευ­σαν τους εργα­ζό­με­νους στην Αθή­να, μαζί τους και αυτο­κι­νη­τι­στές που συμ­βάλ­λο­νται ως αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι με τη ΛΑΡΚΟ.

Στον αγώνα και οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ

Τη δική τους συμ­βο­λή στον αγώ­να έχουν και οι γυναί­κες της ΛΑΡΚΟ, που σχε­διά­ζουν μαζι­κή συμ­με­το­χή στο συλ­λα­λη­τή­ριο της Κυρια­κής και συμ­βο­λι­κά με τους μαθη­τές θα σχη­μα­τί­σουν αλυ­σί­δα γύρω από τον οικισμό.

Παράλ­λη­λα, η Επι­τρο­πή που συγκρο­τή­θη­κε στη σύσκε­ψη των γυναι­κών που έγι­νε στον οικι­σμό, με πρω­το­βου­λία της Ομά­δας Λοκρών της ΟΓΕ, σχε­διά­ζει και οργα­νώ­νει τις επό­με­νες δράσεις.

Και χτες αρκε­τές γυναί­κες, σύζυ­γοι εργα­τών της ΛΑΡΚΟ, συμ­με­τεί­χαν στις κινη­το­ποι­ή­σεις των μαθη­τών και των γονιών, ενώ στο πλευ­ρό τους βρέ­θη­κε για μία ακό­μα φορά αντι­προ­σω­πεία της ΟΓΕ, με επι­κε­φα­λής την πρό­ε­δρό της Χρι­στί­να Σκα­λού­μπα­κα, μετα­φέ­ρο­ντας τη στή­ρι­ξη της Ομο­σπον­δί­ας στον δίκαιο αγώνα.

Περιοδεία του Γ. Μαρίνου στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στα Ψαχνά

Περιο­δεία στις εγκα­τα­στά­σεις της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια σήμε­ρα Παρα­σκευή 11 Φλε­βά­ρη θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει ο Γιώρ­γος Μαρί­νος, βου­λευ­τής Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 10 π.μ. θα έχει συνά­ντη­ση με το ΔΣ του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων ΛΑΡΚΟ Εύβοιας, ενώ θα ακο­λου­θή­σει περιο­δεία του στις εγκα­τα­στά­σεις της επιχείρησης.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας θα παρευ­ρε­θεί και θα κάνει δηλώ­σεις στο συλ­λα­λη­τή­ριο στή­ρι­ξης των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυ­μνα, την Κυρια­κή 13 Φλε­βά­ρη στις 10.30 π.μ.

Την Κυριακή βουλιάζουμε τη Λάρυμνα, «η θάλασσα να φτάσει στο βουνό»
Μαζικό απεργιακό «όχι» στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές τους

Περισ­σό­τε­ρα στον σημε­ρι­νό Ριζο­σπά­στη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο