Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στο 91,2% η αποτελεσματικότητα του Soberana 2 της Κούβας — 5 υποψήφια εμβόλια

Το ένα από τα πιο προ­χω­ρη­μέ­να υπο­ψή­φια εμβό­λια για την COVID-19 που ανα­πτύ­χθη­καν στην Κού­βα, το Soberana 2, έχει απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα 91,2% μετά τη χορή­γη­ση των τριών προ­βλε­πό­με­νων δόσε­ων, ανα­κοί­νω­σε χθες Πέμ­πτη ο διευ­θυ­ντής του εργα­στη­ρί­ου που το δημιούργησε.

«Έχου­με τη δυνα­τό­τη­τα να παρα­γά­γου­με ένα εμβό­λιο με απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα 91,2%», είπε ο Βισέ­ντε Βέρες, ο διευ­θυ­ντής του Ινστι­τού­του Φίνλεϊ.

Ο επί­ση­μος ειδη­σε­ο­γρα­φι­κός ιστό­το­πος Cubadebate ανέ­φε­ρε, επι­κα­λού­με­νος πηγές προ­σκεί­με­νες στο ινστι­τού­το, ότι το εμβό­λιο αυτό έχει «απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα 91,2 στην απο­τρο­πή συμ­πτω­μα­τι­κών μολύν­σε­ων», «75,5% στην απο­τρο­πή της μόλυν­σης» και «100% στην απο­τρο­πή σοβα­ρών και θανα­τη­φό­ρων νοσήσεων».

Ο κ. Βέρες είχε πει στις αρχές του Ιου­νί­ου πως το Soberana 2 έχει απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα 62% έπει­τα από δύο δόσεις.

«Πρό­κει­ται αλη­θι­νά για πολύ υψη­λό ποσο­στό», σημεί­ω­σε με ικα­νο­ποί­η­ση ο κ. Βέρες, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως «ο θεμε­λιώ­δης σκο­πός» του εμβο­λί­ου αυτού είναι να εξα­σφα­λί­σει πως για τον ασθε­νή, ο νέος κορο­νο­ϊ­ός θα μετα­τρα­πεί «σ’ ένα συνάχι».

Η ανα­κοί­νω­ση αυτή έγι­νε την ώρα που η Κού­βα των 11,3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων έχει βρε­θεί αντι­μέ­τω­πη με μεγά­λη αύξη­ση των κρου­σμά­των του νέου κορο­νοϊ­ού σε ημε­ρή­σια βάση. Ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της παν­δη­μί­ας στο νησί της Καραϊ­βι­κής έχει φθά­σει ως αυτό το στά­διο τους 1.431 νεκρούς επί συνό­λου 218.396 μολύνσεων.

Συνο­λι­κά, κου­βα­νοί επι­στή­μο­νες εργά­ζο­νται σε πέντε υπο­ψή­φια εμβό­λια, τα δύο από τα οποί­ας έχουν πρα­κτι­κά ολο­κλη­ρώ­σει την τελι­κή φάση των κλι­νι­κών δοκι­μών τους: τα Abdala και Soberana 2.

Την 21η Ιου­νί­ου η δημό­σια φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρεία BioCubaFarma ανα­κοί­νω­σε ότι το Αμπ­ντά­λα, το πρώ­το που άρχι­σε να ανα­πτύσ­σε­ται στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, έχει απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα 92,28% έπει­τα από τρεις δόσεις.

Το Αμπ­ντά­λα ανα­μέ­νε­ται πολύ σύντο­μα να εξα­σφα­λί­σει άδεια επεί­γου­σας χρή­σης από τις αρχές της Κού­βας. Δεν έχει ακό­μη εγκρι­θεί από τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας. Όμως οι αρχές, αντι­μέ­τω­πες με την αύξη­ση των μολύν­σε­ων, άρχι­σαν από τον Μάιο να εμβο­λιά­ζουν μαζι­κά τον πλη­θυ­σμό στις περιο­χές που πλήτ­το­νται περισσότερο.

Σκο­πός της κυβέρ­νη­σης στην Αβά­να είναι να εμβο­λια­στούν μέσα στη χρο­νιά πρα­κτι­κά όλοι οι Κου­βα­νοί με εμβό­λια που θα έχουν ανα­πτυ­χθεί εγχωρίως.

Η Κού­βα ελπί­ζει επί­σης να εξα­σφα­λί­σει πωλή­σεις εμβο­λί­ων στο εξω­τε­ρι­κό. Η κυβέρ­νη­ση της Βενε­ζου­έ­λας έχει ανα­κοι­νώ­σει την αγο­ρά 12 εκατ. δόσε­ων του Αμπ­ντά­λα και έχει ήδη αρχί­σει να αξιο­ποιεί τις πρώ­τες ποσό­τη­τες. Βιετ­νάμ, Ιράν και Αργε­ντι­νή έχουν ήδη εκδη­λώ­σει το ενδια­φέ­ρον τους, ενώ άλλες χώρες έχουν έρθει σε επα­φή με την Κού­βα για να ενη­με­ρω­θούν, σύμ­φω­να με επι­στή­μο­νες στη νήσο.

Εξαι­τί­ας του εμπάρ­γκο που της επι­βάλ­λουν οι ΗΠΑ από το 1962, η Κού­βα άρχι­σε να ανα­πτύσ­σει δικά της εμβό­λια τη δεκα­ε­τία του 1980. Σήμε­ρα το 80% των εμβο­λί­ων που αξιο­ποιού­νται στο πλαί­σιο του εθνι­κού προ­γράμ­μα­τος ανο­σο­ποί­η­σης παρά­γε­ται εντός χώρας.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο