Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στράτη Μυριβήλη «Η ζωή εν τάφω», από σήμερα (31/1) στην ΕΡΤ

Ξεκι­νά σήμε­ρα η προ­βο­λή της σει­ράς «Η ζωή εν τάφω», μετα­φο­ρά του ομώ­νυ­μου αντι­πο­λε­μι­κού μυθι­στο­ρή­μα­τος του Στρά­τη Μυρι­βή­λη » στη μικρή οθό­νη. Μια δου­λειά πυο φέρει την υπο­γρα­φή του Τάσ­σου Ψαρρά.

Η «Ζωή εν τάφω» είναι δομη­μέ­νη ως μια σει­ρά επι­στο­λών που γρά­φει από τα χαρα­κώ­μα­τα ο εθε­λο­ντής λοχί­ας Αντώ­νης Κωστού­λας προς την αγα­πη­μέ­νη του, τις οποί­ες και φέρ­νει στο φως ο συμπο­λε­μι­στής του Στρά­της Μυρι­βή­λης μετά το τέλος του πολέ­μου. Ο «πλα­στός» ήρω­ας Κωστού­λας, φυσι­κά, αντι­κα­το­πτρί­ζει τον συγ­γρα­φέα και η «πένα» του γίνε­ται το «ηχείο» για να εκθέ­σει ο Μυρι­βή­λης τις δικές του εμπει­ρί­ες από τα χαρα­κώ­μα­τα του μακε­δο­νι­κού μετώ­που, όπου υπη­ρέ­τη­σε κατά τη διάρ­κεια του Α΄ Παγκο­σμί­ου Πολέμου.

Ο Στρα­τής Μυρι­βή­λης (1892–1969) εμφα­νί­στη­κε ουσια­στι­κά στα ελλη­νι­κά Γράμ­μα­τα με το «Ζωή εν Τάφω», ένα από τα καλύ­τε­ρα έργα που γρά­φτη­καν για τον πόλε­μο.  Έδι­νε όλη τη φρί­κη του πολέ­μου και σημα­το­δο­τού­σε την αρχή της αντι­πο­λε­μι­κής μας λογο­τε­χνί­ας. Όμως στα­δια­κά ολι­σθαί­νει σε όλο και συντη­ρη­τι­κό­τε­ρες ιδέ­ες, στέ­κε­ται εχθρι­κός στην κοσμο­θε­ω­ρία των προ­λε­τά­ριων μέχρι που οι ιδέ­ες του άρχι­σαν να εφά­πτο­νται με αυτές του δικτά­το­ρα Μετα­ξά. Μετά την Κατο­χή κρα­τά ψηλά τη σημαία του αντικομμουνισμού.

Όσο άλλα­ζαν οι ιδέ­ες του τόσο άλλα­ζε και ο ιδε­ο­λο­γι­κός προ­σα­να­το­λι­σμός του «Ζωή εν τάφω» μέχρι που έγι­νε αγνώ­ρι­στο. Έτσι ο Μυρι­βή­λης μαζί με τον Μ. Καρα­γά­τση («Συνταγ­μα­τάρ­χης Λιάπ­κιν») είναι οι μονα­δι­κοί μάλ­λον στην ελλη­νι­κή λογο­τε­χνία ‚οι οποί­οι σε μετα­γε­νέ­στε­ρες εκδό­σεις του ίδιου έργου της αλλά­ζουν τον ιδε­ο­λο­γι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό του,

Όσον αφο­ρά τον Τάσο Ψαρ­ρά δε χρειά­ζε­ται ιδιαί­τε­ρες συστά­σεις. Υπεν­θυ­μί­ζου­με την επι­τυ­χη­μέ­νη βιο­γρα­φι­κή δρα­μα­τι­κή σει­ρά «Καρυω­τά­κης» και η σει­ρά ντο­κι­μα­ντέρ «Επο­χές και συγγραφείς».

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο