Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στρατόπεδο συγκέντρωση ετοιμάζει για το καραβάνι προσφύγων ο Τραμπ (ΦΩΤΟ)

Για να εμπο­δί­σει το καρα­βά­νι των απελ­πι­σμέ­νων μετα­να­στών από την Κεντρι­κή Αμε­ρι­κή, που εγκα­τέ­λει­ψαν τις χώρες τους για να γλι­τώ­σουν από τη βία και την οικο­νο­μι­κή μιζέ­ρια και προ­σπα­θούν να φτά­σουν  στις ΗΠΑ, ο πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ σκο­πεύ­ει να τους κρα­τή­σει «σε πόλεις από σκη­νές» και να ανα­πτύ­ξει περισ­σό­τε­ρους από 5.000 στρα­τιώ­τες για τους φυλά­νε, η απο­στο­λή των οποί­ων στα σύνο­ρα με το Μεξι­κό ανα­κοι­νώ­θη­κε από τον στρατό.

«Αν ζητή­σουν άσυ­λο, θα τους κρα­τή­σου­με μέχρι να εξε­τα­στεί το αίτη­μά τους. Θα τους κρα­τή­σου­με, θα κατα­σκευά­σου­με πόλεις από σκη­νές, θα στή­σου­με σκη­νές παντού εκεί κάτω», δήλω­σε ο Τραμπ στο Fox News χθες Δευ­τέ­ρα το βράδυ.

«Θα κατα­σκευά­σου­με αυτές τις δομές, θα σπα­τα­λή­σου­με εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια, θα στή­σου­με σκη­νές (…) και οι μετα­νά­στες θα πρέ­πει να περι­μέ­νουν και, αν λάβουν άσυ­λο, θα φύγουν», τόνισε.

«Εμείς, αντί­θε­τα με τον Ομπά­μα και τους άλλους, θα πάρου­με τους ανθρώ­πους και θα τους βάλου­με εκεί και θα περι­μέ­νουν. Όταν οι άνθρω­ποι δουν τι συμ­βαί­νει, θα έρθουν πολύ λιγό­τε­ροι», εξή­γη­σε ο Αμε­ρι­κα­νός πρόεδρος.

Ουσια­στι­κά πρό­κει­ται για στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης ανά­λο­γα με αυτά που έχου­με και στα νησιά του βορεί­ου Αιγαί­ου όπου οι πρό­σφυ­γες δια­βιούν σε πανά­θλιες συνθήκες.

3

Επιχείρηση «Πιστός πατριώτης»

Οι δηλώ­σεις αυτές του Τραμπ έγι­ναν αφού ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός ανα­κοί­νω­σε ότι θα θέσει σε εφαρ­μο­γή το σχέ­διο ασφα­λεί­ας του Αμειρ­κα­νού προ­έ­δρου για την αντι­με­τώ­πι­ση των μετα­να­στών από την Ονδού­ρα. «Μέχρι το τέλος της εβδο­μά­δας θα ανα­πτύ­ξου­με περισ­σό­τε­ρους από 5.200 στρα­τιώ­τες στα νοτιο­δυ­τι­κά σύνο­ρα», οι οποί­οι θα προ­στε­θούν στα περί­που 2.100 μέλη της Εθνο­φρου­ράς που έχουν ήδη κινη­το­ποι­η­θεί, επε­σή­μα­νε ο στρα­τη­γός Τένε­σι Ο’ Σόνε­σι, επι­κε­φα­λής της Βόρειας Διοί­κη­σης των αμε­ρι­κα­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων χθες.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή της επι­χεί­ρη­σης αυτής», πρό­σθε­σε ο ίδιος, κάνο­ντας λόγο για έναν αριθ­μό πολύ μεγα­λύ­τε­ρο από τους 800 στρα­τιώ­τες στους οποί­ους είχε ανα­φερ­θεί την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα το Πεντάγωνο.

Αυτή η επι­χεί­ρη­ση, με την ονο­μα­σία «Πιστός Πατριώ­της», θα ενι­σχύ­σει τα συνο­ρια­κά φυλά­κια των ΗΠΑ από το Τέξας ως την Καλι­φόρ­νια και θα προ­σφέ­ρει επι­με­λη­τεια­κή υπο­στή­ρι­ξη στα μέλη της υπη­ρε­σί­ας τελω­νεί­ων και προ­στα­σί­ας των συνό­ρων (CBP) σε άλλες περιο­χές που δεν φυλάσ­σο­νται εξί­σου καλά.

«Η ασφά­λεια των συνό­ρων είναι ένα ζήτη­μα εθνι­κής ασφά­λειας και ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός θα βελ­τιώ­σει την ικα­νό­τη­τα της CBP να ενι­σχύ­σει τα σύνο­ρα», δια­βε­βαί­ω­σε ο Ο’ Σόνεσι.

«Δεν θα επι­τρέ­ψου­με σε μια μεγά­λη ομά­δα να εισέλ­θει στις ΗΠΑ με παρά­νο­μο και επι­κίν­δυ­νο τρό­πο», δια­βε­βαί­ω­σε από την πλευ­ρά του ο Κέβιν ΜακΑ­λί­ναν, επι­κε­φα­λής της CBP.

«Αυτή τη στιγ­μή δεκά­δες χιλιά­δες μετα­νά­στες μετα­ξύ των συνό­ρων της Γουα­τε­μά­λας και των ΗΠΑ κινού­νται προς εμάς», εξή­γη­σε, εκτι­μώ­ντας ότι οι δύο μεγα­λύ­τε­ρες ομά­δες μετρούν 3.500 και 3.000 ανθρώπους.

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος έχει δηλώ­σει επα­νει­λημ­μέ­να τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες ότι είναι απα­ραί­τη­τη η ανά­πτυ­ξη επι­πλέ­ον στρα­τιω­τών στα αμε­ρι­κα­νο-μεξι­κα­νι­κά σύνο­ρα, εκμε­ταλ­λευό­με­νος το καρα­βά­νι αυτό των μετα­να­στών για να υπε­ρα­σπι­στεί τη μετα­να­στευ­τι­κή του πολι­τι­κή ενό­ψει και των ενδιά­με­σων εκλο­γών της 6ης Νοεμβρίου.

«Πολ­λά μέλη συμ­μο­ριών και πολύ κακοί άνθρω­ποι έχουν διεισ­δύ­σει στο καρα­βά­νι που κατευ­θύ­νε­ται προς τα νότια σύνο­ρά μας», έγρα­ψε στο Twitter τη Δευ­τέ­ρα το πρωί, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας δηλώ­σεις που είχε κάνει την προη­γού­με­νη εβδομάδα.

karavani5

«Εισβολή»

«Πρό­κει­ται για μια εισβο­λή στη χώρα μας και ο στρα­τός μας σας περι­μέ­νει», προει­δο­ποί­η­σε ο Ρεπου­μπλι­κά­νος πρόεδρος.

Τον Απρί­λιο, όταν είχε δημιουρ­γη­θεί ένα άλλο αντί­στοι­χο καρα­βά­νι, ο Τραμπ είχε ζητή­σει την ανά­πτυ­ξη έως και 4.000 μελών της Εθνο­φρου­ράς. Τελι­κά ανα­πτύ­χθη­καν 2.100.

Η ACLU, η ισχυ­ρή οργά­νω­ση προ­ά­σπι­σης των πολι­τι­κών δικαιω­μά­των, κατήγ­γει­λε την επι­θυ­μία του Τραμπ «να ανα­γκά­σει τον στρα­τό να προ­ω­θή­σει το αντι­με­τα­να­στευ­τι­κό και διχα­στι­κό πρό­γραμ­μά του».

«Η απο­στο­λή στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων στα νότια σύνο­ρα απο­τε­λεί τερά­στια σπα­τά­λη των χρη­μά­των των φορο­λο­γού­με­νων και μια ενέρ­γεια που θα τρο­μο­κρα­τή­σει και θα στρα­τιω­τι­κο­ποι­ή­σει τις κοι­νό­τη­τες που ζουν κοντά στη μεθό­ριο», δήλω­σε ο Σο Ντρέικ σύμ­βου­λος της ACLU στο Ελ Πάσο του Τέξας.

Από την πλευ­ρά τους οι μεξι­κα­νι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν ότι έχουν λάβει 1.743 αιτή­μα­τα για την παρο­χή ασύ­λου μετά την είσο­δο στη χώρα ενός καρα­βα­νιού 7.000 ανθρώ­πων , στην πλειο­νό­τη­τά τους από την Ονδού­ρα, που ανα­χώ­ρη­σε στις 13 Οκτωβρίου.

Χιλιά­δες μετα­νά­στες έκα­ναν την Κυρια­κή διά­λειμ­μα στην Ταπα­να­τε­πέκ στην πολι­τεία Οαχά­κα του Μεξι­κού και ξεκί­νη­σαν ξανά χθες το πρωί με κατεύ­θυν­ση τα σύνο­ρα με τις ΗΠΑ.

Σύμ­φω­να με την μη κυβερ­νη­τι­κή οργά­νω­ση Pueblos Sin Fronteras (Άνθρω­ποι χωρίς Σύνο­ρα), που ταξι­δεύ­ει με το καρα­βά­νι, μετά την Κυρια­κή ο αριθ­μός των μετα­να­στών έχει μειω­θεί σε λιγό­τε­ρους από 4.000, καθώς κάποιοι απο­φά­σι­σαν να επι­στρέ­ψουν στην Κεντρι­κή Αμερική.

Πιο νότια οι μεξι­κα­νι­κές αρχές εμπό­δι­σαν την είσο­δο στη χώρα από τη Γουα­τε­μά­λα σε χιλιά­δες πολί­τες Ονδούρας.

Το Μεξι­κό έχει ανα­πτύ­ξει αστυ­νο­μι­κούς της ομά­δας αντι­με­τώ­πι­σης ταρα­χών και τους Πεζο­ναύ­τες για να εμπο­δί­σουν τους μετα­νά­στες να δια­σχί­σουν τον ποτα­μό Σου­τσιά­τε που χωρί­ζει τη χώρα από τη Γουατεμάλα.

karavani6karavani4karavani3karavani2karavani1

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο