Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στρατός-Θητεία: Να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των φαντάρων και να καλυφθούν οι ανάγκες τους ζητά το ΚΚΕ

Να κατο­χυ­ρω­θούν τα δικαιώ­μα­τα των νέων στρα­τευ­μέ­νων που υπη­ρε­τούν τη θητεία τους και να καλυ­φθούν οι ανά­γκες τους ζητά­ει το ΚΚΕ, το οποίο κατέ­θε­σε Ερώ­τη­ση προς τον υπουρ­γό Εθνι­κής Άμυ­νας. Την Ερώ­τη­ση υπο­γρά­φουν οι βου­λευ­τές του Κόμ­μα­τος Θανά­σης Παφί­λης, Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, Γιώρ­γος Λαμπρού­λης, Νίκος Παπα­να­στά­σης, Λεω­νί­δας Στολ­τί­δης και Μανώ­λης Συντυχάκης.

Παρα­θέ­του­με την Ερώτηση:

«Οι νέοι στρα­τευ­μέ­νοι, που υπη­ρε­τούν τη θητεία τους, πρέ­πει να έχουν όλα τα δικαιώ­μα­τα που είχαν ως πολί­τες. Το δικαί­ω­μα στην ενη­μέ­ρω­ση, τη δια­μαρ­τυ­ρία για τα προ­βλή­μα­τα της θητεί­ας, το καψώ­νι κ.ά. Να μπο­ρούν να συμ­με­τέ­χουν και να δρουν μέσα από τα συν­δι­κά­τα, τους συλ­λό­γους εργα­ζο­μέ­νων κι άλλους φορείς του λαϊ­κού κινήματος.

Η οικο­νο­μι­κή κρί­ση και τα αντι­λαϊ­κά μέτρα που εφαρ­μό­ζο­νται, ειδι­κά τα τελευ­ταία χρό­νια, η νέα επί­θε­ση που ετοι­μά­ζει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ στα Εργα­σια­κά επι­βα­ρύ­νουν τη λαϊ­κή οικο­γέ­νεια. Οι οικο­γέ­νειες των οπλι­τών σε περί­ο­δο δρα­στι­κής μεί­ω­σης των μισθών, συντά­ξε­ων, αύξη­σης της φορο­λο­γί­ας επι­βα­ρύ­νο­νται με επι­πλέ­ον ποσά προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λί­σουν στα παι­διά τους την κάλυ­ψη στοι­χειω­δών ανα­γκών που όφει­λε να καλύ­πτει το κρά­τος. Ακό­μη πιο δυσμε­νής είναι η κατά­στα­ση των οπλι­τών που έχουν δημιουρ­γή­σει δικές τους οικο­γέ­νειες καθώς στε­ρού­νται το εισό­δη­μα που είχαν ως πολίτες.

Η “ανά­πτυ­ξη για όλους”, όπως υπό­σχε­ται η ΝΔ, ή “δίκαιη ανά­πτυ­ξη”, “ανά­πτυ­ξη για τους πολ­λούς”, που υπο­σχό­ταν ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει στο πλαί­σιο αυτού του συστήματος.

Η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη πατά­ει πάνω στη σφα­γή των δικαιω­μά­των του λαού. Σφρα­γί­ζε­ται μέσα από τις επι­κίν­δυ­νες συμ­φω­νί­ες που κάνει η κυβέρ­νη­ση για λογα­ρια­σμό του κεφαλαίου.

Όπως είναι γνω­στό, η μηνιαία οικο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση, ο λεγό­με­νος μισθός του οπλί­τη είναι 8,62 ευρώ, ο οποί­ος ασφα­λώς δεν φτά­νει ούτε για τα καθη­με­ρι­νά έξο­δα στο ΚΨΜ.

Γι’ αυτούς τους λόγους επι­βάλ­λε­ται να ανα­λά­βει το κρά­τος το σύνο­λο των δαπα­νών που αφο­ρούν την εκτέ­λε­ση της υπη­ρε­σί­ας και της εκπαί­δευ­σης του οπλί­τη, αλλά και τις ατο­μι­κές του ανάγκες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουρ­γός Εθνι­κής Άμυ­νας, τι μέτρα προ­τί­θε­ται να πάρει, ώστε να καλυ­φθούν οι ανά­γκες και να κατο­χυ­ρω­θούν τα δικαιώ­μα­τα των οπλιτών:

  • Η υπη­ρε­σία να εξα­σφα­λί­ζει υπο­χρε­ω­τι­κά και επαρ­κώς όλα τα απα­ραί­τη­τα είδη ένδυ­σης, υπό­δη­σης, τα συνα­φή δια­κρι­τι­κά τους και όσα άλλα είναι απα­ραί­τη­τα για την εκτέ­λε­ση της υπη­ρε­σί­ας τους. Το κρά­τος να ανα­λαμ­βά­νει όλα τα έξο­δα μετα­κί­νη­σης των οπλι­τών από και προς το στρα­τό­πε­δο. Οι μετα­κι­νή­σεις λόγω μετά­θε­σης, τοπο­θέ­τη­σης, από­σπα­σης να γίνο­νται με υπη­ρε­σια­κά μέσα ή δωρε­άν με λεω­φο­ρείο, τρέ­νο, πλοίο, αερο­πλά­νο. Οι μετα­κι­νή­σεις λόγω άδειας να γίνο­νται είτε με υπη­ρε­σια­κά μέσα, είτε με κάλυ­ψη του συνό­λου του τιμή­μα­τος των εισι­τη­ρί­ων των Μέσων Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, από τη μονά­δα στον τόπο δια­μο­νής και αντί­στρο­φα. Οι μετα­κι­νή­σεις λόγω “εξό­δου” να γίνο­νται με υπη­ρε­σια­κά μέσα. Σε δια­φο­ρε­τι­κή περί­πτω­ση να καλύ­πτο­νται πλή­ρως τα έξο­δα μετα­κί­νη­σης από το στρα­τό­πε­δο στην πλη­σιέ­στε­ρη έδρα δήμου και αντί­στρο­φα. Δωρε­άν εισι­τή­ρια σε όλες τις αστι­κές συγκοινωνίες.
  • Να εξα­σφα­λί­ζε­ται επαρ­κής, σε ποσό­τη­τα και ποιό­τη­τα, σίτιση.
  • Να στε­λε­χω­θούν με ειδι­κευ­μέ­νο υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό και επαρ­κή εξο­πλι­σμό τα ιατρεία των μονά­δων. Να γίνε­ται πλή­ρης και έγκαι­ρος εμβο­λια­σμός των οπλι­τών. Να λαμ­βά­νο­νται κατάλ­λη­λα μέτρα που να εξα­σφα­λί­ζουν την υγιει­νή στις μονά­δες. Στις οικο­γέ­νειες των οπλι­τών και τα προ­στα­τευό­με­να μέλη τους να εξα­σφα­λί­ζε­ται πλή­ρης και απο­λύ­τως δωρε­άν ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή, οδο­ντια­τρι­κή και νοσο­κο­μεια­κή περί­θαλ­ψη, υγειο­νο­μι­κό υλι­κό, χωρίς συμ­με­το­χή στις πλη­ρω­μές, χωρίς πλα­φόν και περικοπές.
  • Στα παι­διά των οπλι­τών να εξα­σφα­λι­στεί χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις η δωρε­άν έντα­ξη στους βρε­φο­νη­πια­κούς και παι­δι­κούς σταθμούς.
  • Για όλους τους οπλί­τες και ειδι­κά για όσους ήταν άνερ­γοι πριν την κατά­τα­ξή τους στις ΕΔ, να παγώ­νουν στε­γα­στι­κά δάνεια και χρέη προς το Δημό­σιο για όλο το διά­στη­μα της θητεί­ας. Να μην υλο­ποιεί­ται κανέ­νας πλειστηριασμός.
  • Οι οπλί­τες που διέ­κο­ψαν σχέ­ση εξαρ­τη­μέ­νης εργα­σί­ας, ανε­ξάρ­τη­τα από το είδος της σύμ­βα­σής τους, για να υπη­ρε­τή­σουν τη θητεία τους ‑εφό­σον οι ίδιοι το επι­θυ­μούν- να επα­να­προ­σλαμ­βά­νο­νται υπο­χρε­ω­τι­κά από τον ίδιο εργο­δό­τη αμέ­σως μετά την από­λυ­σή τους από τις ΕΔ. Οι οπλί­τες που είναι άνερ­γοι μετά την από­λυ­σή τους να δικαιού­νται επί­δο­μα ανερ­γί­ας για όλο το διά­στη­μα της ανεργίας.
  • Οι οπλί­τες που ανή­κουν σε οικο­γέ­νειες με ετή­σιο οικο­γε­νεια­κό εισό­δη­μα κάτω των 12.000 ευρώ, να λαμ­βά­νουν μηνιαία ενί­σχυ­ση 200 ευρώ.
  • Στους οπλί­τες που έχουν δημιουρ­γή­σει δική τους οικο­γέ­νεια, να χορη­γεί­ται η μηνιαία ενί­σχυ­ση των 200 ευρώ, με προ­σαύ­ξη­ση ώστε το οικο­γε­νεια­κό τους εισό­δη­μα να φτά­νει τα 751 ευρώ το μήνα.
  • Να χορη­γού­νται υπο­χρε­ω­τι­κά, επι­πλέ­ον της κανο­νι­κής, οι ημέ­ρες της φοι­τη­τι­κής και αγρο­τι­κής άδειας σε όσους οπλί­τες τις δικαιούνται.
  • Η υπη­ρε­σία να παρέ­χει τη δυνα­τό­τη­τα, στους οπλί­τες σε όλες τις μονά­δες, να έχουν ελεύ­θε­ρη πρό­σβα­ση σε χώρους άθλη­σης, βιβλιο­θή­κες, αίθου­σες ψυχα­γω­γί­ας, αίθου­σες υπο­λο­γι­στών, είτε των στρα­το­πέ­δων, είτε δημο­τι­κών και δημό­σιων. Να εξα­σφα­λί­ζε­ται με ευθύ­νη της υπη­ρε­σί­ας, δωρε­άν πρό­σβα­ση σε πολι­τι­στι­κές και αθλη­τι­κές εκδη­λώ­σεις εκτός των στρατοπέδων.
  • Να έχουν δικαί­ω­μα οι στρα­τευ­μέ­νοι να συγκρο­τούν Επι­τρο­πές μέσα στις μονά­δες με σκο­πό να ανα­φέ­ρο­νται υπη­ρε­σια­κώς για ζητή­μα­τα συν­θη­κών δια­βί­ω­σης, να παίρ­νουν πρω­το­βου­λί­ες πολι­τι­στι­κού και αθλη­τι­κού περιεχομένου.
  • Να κατο­χυ­ρώ­νο­νται στην ουσία και στην πρά­ξη τα δικαιώ­μα­τα του οπλί­τη, να έχει γνώ­μη και δικαί­ω­μα να εκφρά­ζει τη δια­μαρ­τυ­ρία του, όπως για να καταρ­γη­θούν τα καψώ­νια, οι όποιες αυθαι­ρε­σί­ες ανω­τέ­ρων. Να έχει το δικαί­ω­μα να δια­τυ­πώ­νει τη γνώ­μη του ενά­ντια στη συμ­με­το­χή των Ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέ­μους. Ενά­ντια στη συμ­με­το­χή στο ΝΑΤΟ και σε απο­στο­λές σε βάρος άλλων λαών. Να κατο­χυ­ρώ­νε­ται στην πρά­ξη το δικαί­ω­μα του οπλί­τη να δια­βά­ζει πολι­τι­κά έντυ­πα και εφη­με­ρί­δες εντός των μονά­δων. Να πωλού­νται εφη­με­ρί­δες στα ΚΨΜ. Να μπει φραγ­μός στα εθνι­κι­στι­κά συν­θή­μα­τα σε βάρος άλλων λαών, στο ρατσι­στι­κό και ναζι­στι­κό δηλη­τή­ριο με όποιον τρό­πο αυτό εκδηλώνεται».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο