Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στ. Ντιπάρτμεντ: «Ζητήματα» ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα

Για «σημα­ντι­κά ζητή­μα­τα» ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των στην Ελλά­δα κάνει λόγο το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ στην ετή­σια έκθε­σή του, που παρου­σί­α­σε χτες ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Αντ. Μπλίν­κεν. Η έκθε­ση σημειώ­νει πως η Ελλά­δα παρου­σί­α­σε βελ­τιώ­σεις σε ορι­σμέ­νους τομείς, όπως η δια­φθο­ρά και η συνερ­γα­σία μετα­ξύ των αρχών και της «κοι­νω­νί­ας των πολι­τών», προ­σθέ­το­ντας πως εξα­κο­λου­θούν να υπάρ­χουν προ­κλή­σεις, κάνο­ντας λόγο για «αξιό­πι­στες ανα­φο­ρές για σκλη­ρή, απάν­θρω­πη ή ταπει­νω­τι­κή μετα­χεί­ρι­ση ή τιμω­ρία κρα­του­μέ­νων στη φυλα­κή και μετα­να­στών και αιτού­ντων άσυ­λο από τις αρχές επι­βο­λής του νόμου».

Παράλ­λη­λα κατα­γρά­φει καταγ­γε­λί­ες ΜΚΟ για επα­να­προ­ω­θή­σεις προ­σφύ­γων και τις «ανα­φο­ρές για ανε­παρ­κή έρευ­να και λογο­δο­σία» των αρχών για κατα­χρη­στι­κές ενέρ­γειες και αστυ­νο­μι­κές πρα­κτι­κές «με βάση το φύλο, βία, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας ή εγκλή­μα­τα που αφο­ρούν βία που στο­χεύ­ει μέλη εθνικών/φυλετικών/εθνοτικών μειο­νο­τή­των», όπως για τις δολο­φο­νί­ες Ρομά.

Αλλά και για «περιο­ρι­σμούς στην ελεύ­θε­ρη έκφρα­ση και στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της επι­βο­λής ή της απει­λής επι­βο­λής της ποι­νι­κής νομο­θε­σί­ας περί συκο­φα­ντί­ας και συκο­φα­ντί­ας» με βάση και τους νέους νόμους υπο­τί­θε­ται για την αντι­με­τώ­πι­ση της «παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης». Επι­πλέ­ον, στην έκθε­ση υπάρ­χουν ανα­φο­ρές για αντι­ση­μι­τι­κές τοπο­θε­τή­σεις σε μερί­δα ακραί­ων, όπως χαρα­κτη­ρί­ζο­νται, ΜΜΕ και ιστο­σε­λί­δων αλλά και σε περι­στα­τι­κά βαν­δα­λι­σμών σε εβραϊ­κά κοι­μη­τή­ρια και στο μνη­μείο που είναι αφιε­ρω­μέ­νο στο Ολο­καύ­τω­μα στον χώρο του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανεπιστημίου.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο