Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στ. Πέτσας: Πριν από τις 27 Απριλίου θα ανακοινωθεί το σχέδιο άρσης των μέτρων

Πριν από τις 27 Απρι­λί­ου θα ανα­κοι­νω­θεί το σχέ­διο άρσης των μέτρων είπε ο Στέ­λιος Πέτσας ο οποί­ος επι­κέ­ντρω­σε εκ νέου στη συμπει­φο­ρα των συμπο­λι­τών μας η βδο­μά­δα που δυα­νύ­ου­με: «Ο εχθρός μας είναι ο συνω­στι­σμός, γι’ αυτό δεν θέλου­με τις συγκε­ντρώ­σεις ατό­μων το Πάσχα».

Μιλώ­ντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος πρό­σθε­σε ‑σε ό,τι αφο­ρά το ψήσι­μο του οβε­λία- ότι «δεν μας νοιά­ζει τι θα μαγει­ρέ­ψει ο καθένας».

Ανα­φο­ρι­κά με το σενά­ριο περί απα­γό­ρευ­σης κυκλο­φο­ρί­ας αυτο­κι­νή­των από το βρά­δυ του Μεγά­λου Σαβ­βά­του μέχρι και το Πάσχα, ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος είπε ότι δεν μπο­ρεί ούτε να το δια­ψεύ­σει ούτε να το επα­λη­θεύ­σει, αφή­νο­ντας ουσια­στι­κά ανοι­χτό ένα τέτοιο ενδε­χό­με­νο, σημειώ­νο­ντας «πηγαί­νου­με μέρα-μέρα, βλέ­που­με πώς εξε­λίσ­σε­ται η εφαρ­μο­γή των μέτρων και απο­φα­σί­ζου­με ό,τι χρειά­ζε­ται. Σε ό,τι αφο­ρά τη μετα­κί­νη­ση σε άλλη περι­φέ­ρεια, ισχύ­ει η απα­γό­ρευ­ση από την πρώ­τη ημέ­ρα που ελή­φθη­σαν τα μέτρα, αλλά επει­δή βλέ­πα­με μια τάση λόγω του Πάσχα, διπλα­σιά­σα­με το πρό­στι­μο και τονί­ζου­με τις απα­γο­ρεύ­σεις, για να απο­τρέ­ψου­με την εξά­πλω­ση του ιού».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους φόβους για συγκε­ντρώ­σεις πιστών έξω από ναούς τις επό­με­νες ημέ­ρες και το ενδε­χό­με­νο παρεμ­βά­σε­ων από την αστυ­νο­μία, ο κ. Πέτσας είπε: «Δεν είμα­στε αστυ­νο­μο­κρα­τού­με­νο κρά­τος, βασι­ζό­μα­στε στην πει­θώ. Δεν μπο­ρεί για τους λίγους παρα­βα­τι­κούς να την πλη­ρώ­σου­με όλοι».

Αργή, σταδιακή και μακρόσυρτη αποκλιμάκωση περιοριστικών μέτρων

«Έχου­με ξεκι­νή­σει εδώ και ημέ­ρες, κατ΄ εντο­λή του πρω­θυ­πουρ­γού, να επε­ξερ­γα­ζό­μα­στε το σενά­ριο μιας αργής, στα­δια­κής και μακρό­συρ­της απο­κλι­μά­κω­σης των περιο­ρι­στι­κών μέτρων. Για όλα αυτά, πριν από τις 27 Απρι­λί­ου, οπό­τε λήγουν οι ισχύ­ο­ντες περιο­ρι­σμοί, θα ενη­με­ρω­θούν οι πολί­τες, για να ξέρου­με όλοι τι θα συμ­βεί. Αυτή θα είναι πιο δύσκο­λη δια­δι­κα­σία σε σχέ­ση με τον περιο­ρι­σμό στις μετα­κι­νή­σεις, καθώς πρέ­πει να πει­στούν κάποιοι ότι πρέ­πει να μεί­νουν στο σπί­τι τους μια εβδο­μά­δα παρα­πά­νω σε σχέ­ση με το να κλει­στούν όλοι στο σπί­τι τους», τόνι­σε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρόσωπος.

Πρώτα ανοίγουν τα κομμωτήρια, ακολουθούν τα σχολεία

Τα κομ­μω­τή­ρια θα ανοί­ξουν με το πρώ­το κύμα άρσης των περιο­ρι­σμών μαζί με τα μικρά εμπο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα. Θα ακο­λου­θή­σουν τα σχο­λεία και στο τέλος της δια­δι­κα­σί­ας τα πολυ­κα­τα­στή­μα­τα. Βέβαια, όλα αυτά στις αρχές Μαΐ­ου και ανά­λο­γα την εξέ­λι­ξη των επι­δη­μιο­λο­γι­κών δεδομένων.

Μάλι­στα για την λει­τουρ­γία των σχο­λεί­ων, ο κ. Πέτσας ανέ­φε­ρε ότι «όλοι τεί­νουν σε ένα στα­δια­κό άνοιγ­μα των σχο­λεί­ων, σε αυτήν την κατεύ­θυν­ση κινού­μα­στε κι εμείς. Σκε­πτό­μα­στε σενά­ρια στα­δια­κής επα­νό­δου των σχο­λεί­ων όλων των βαθ­μί­δων σε λει­τουρ­γία. Το σίγου­ρο είναι ότι οι Πανελ­λή­νιες 2020 θα γίνουν το καλο­καί­ρι και όχι το φθι­νό­πω­ρο».

«Δεν υπάρ­χει κανέ­να ζήτη­μα που αφο­ρά την μεί­ω­ση μισθών ή συντά­ξε­ων», τόνι­σε ο Κυβ. Εκπρό­σω­πος ανα­φο­ρι­κά με τις προ­βλέ­ψεις για βαθιά ύφε­ση και τα μέτρα που θα απαι­τη­θούν για την ανά­τα­ξη της οικονομίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο