Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συγκέντρωση για τις γυναικοκτονίες μπροστά στη Βουλή

Δεκά­δες γυναί­κες και άνδρες αντα­πο­κρί­θη­καν στο κάλε­σμα της «Πρω­το­βου­λί­ας κατά των Γυναι­κο­κτο­νιών» που απαρ­τί­ζε­ται από 18 γυναι­κεί­ες και φεμι­νι­στι­κές συλ­λο­γι­κό­τη­τες και συγκε­ντρώ­θη­καν από­ψε μπρο­στά στη Βου­λή για να δηλώ­σουν με την παρου­σία τους την ανά­γκη για κοι­νω­νι­κή αλλα­γή αλλά και άμε­ση λήψη μέτρων για την αντι­με­τώ­πι­ση του φαι­νο­μέ­νου. Οι συγκε­ντρω­μέ­νοι σήκω­σαν πανό με συν­θή­μα­τα όπως «Όχι άλλη Γαρυ­φαλ­λιά, όχι άλλοι ντα­ή­δες» και «Πες το με το όνο­μά του. Είναι γυναι­κο­κτο­νία! Καμία λιγότερη».

Μέχρι σήμε­ρα, η Ελλά­δα για το 2021 μετρά 17 δολο­φο­νί­ες γυναι­κών. Τα ονό­μα­τα και τις συν­θή­κες της δολο­φο­νί­ας κάθε μιας από αυτές ανέ­γνω­σαν οι ηθο­ποιοί Λου­κία Πιτσιό­λα και Λεω­νί­δας Κακού­ρης, οι οποί­οι συμ­με­τεί­χαν στη διαμαρτυρία.

Παρού­σες στην δια­μαρ­τυ­ρία ήταν επί­σης η μητέ­ρα της Γαρυ­φαλ­λιάς, θύμα γυναι­κο­κτο­νί­ας στη Φολέ­γαν­δρο φέτος το καλο­καί­ρι, όπως και η μητέ­ρα της Ερα­τούς, θύμα γυναι­κο­κτο­νί­ας στη Λέσβο το 2019 ενώ επι­στο­λή υπο­στή­ρι­ξης της διορ­γά­νω­σης απέ­στει­λαν οι γονείς της Ελέ­νης Τοπα­λού­δη, η οποία δολο­φο­νή­θη­κε στη Ρόδο το 2018. Η μητέ­ρα της 26χρονης Γαρυ­φαλ­λιάς σε δηλώ­σεις της μπρο­στά στη Βου­λή ζήτη­σε «τα ισό­βια να είναι ισό­βια και να ανα­γνω­ρι­στεί ο όρος γυναικοκτονία».

Κατά τη διάρ­κεια της συγκέ­ντρω­σης, νέοι με πλα­κάτ πάνω στα οποία ήταν γραμ­μέ­να τα νού­με­ρα 1 έως 17 καθώς και λίγες κου­βέ­ντες για κάθε θύμα που δολο­φο­νή­θη­κε φέτος από σύντρο­φο ή συγ­γε­νι­κό πρό­σω­πο στά­θη­καν μπρο­στά στη Βουλή.

Στο κεί­με­νο δια­μαρ­τυ­ρί­ας της πρω­το­βου­λί­ας ανα­φέ­ρε­ται, μετα­ξύ άλλων, «16 + 1 γυναί­κες δεν είναι πια μαζί μας, για­τί η κοι­νω­νία εκπαι­δεύ­ει αγό­ρια ντα­ή­δες και κορί­τσια θύμα­τα, προ­σφε­ρό­με­νους δολο­φό­νους και δολο­φο­νη­μέ­νες του αύριο, που εθί­ζο­νται από νωρίς στα αχα­λί­νω­τα ένστι­κτα έμφυ­λης βίας, με τη συνε­χή, σεξι­στι­κή προ­βο­λή του εγκλή­μα­τος και πλη­θώ­ρας τηλε­σκου­πι­διών, υπο­τι­θέ­με­νων παι­χνι­διών διασκέδασης».

Σκέ­ψεις γυναι­κών, της Μαρί­ας Παπαϊωαννίδου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο