Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ αφήγηση επιζώντα μικρής βάρκας στη Μεσόγειο — ΑΦΩΝΟΙ από την κόλαση που έζησε

Ένας Αιθί­ο­πας, που δια­σώ­θη­κε τη Δευ­τέ­ρα, ενώ βρι­σκό­ταν σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση μέσα σε μια μικρή λέμ­βο, που είχε φύγει από τη Λιβύη 11 ημέ­ρες νωρί­τε­ρα, περι­γρά­φει από τη Μάλ­τα την κόλα­ση που βίω­σε εν πλω και τον αργό θάνα­το που υπέ­μει­ναν οι 14 συνε­πι­βά­τες του.

«Ήμα­σταν 15 στο πλε­ού­με­νο και είμαι ο μόνος που επέ­ζη­σε. Ο Θεός έστει­λε τους Μαλ­τέ­ζους να με σώσουν» είπε ο 38χρονος Μοχά­μεντ, σε μια συνέ­ντευ­ξη που παρα­χώ­ρη­σε στην εφη­με­ρί­δα Times of Malta, από το κρε­βά­τι του στο νοσο­κο­μείο όπου νοσηλεύεται.

2

Μέλος μιας οργά­νω­σης ανταρ­τών στην Αιθιο­πία, αφη­γεί­ται ότι διέ­φυ­γε πριν από 15 χρό­νια στην Ερυ­θραία κατό­πιν στο Σου­δάν. Έπει­τα από συμ­βου­λές φίλων του, που έχουν εγκα­τα­στα­θεί στη Γερ­μα­νία, πρό­σφα­τα πήγε στη Λιβύη για να επι­χει­ρή­σει να φθά­σει στην Ευρώ­πη μέσω της θαλάσ­σιας οδού.

Για 630 ευρώ (700 δολά­ρια) επι­βι­βά­στη­κε την 1η Αυγού­στου σε μια μικρή λέμ­βο στη Ζαού­ια, 45χλμ δυτι­κά της Τρί­πο­λης. Μαζί του βρί­σκο­νταν 5 Γκα­νέ­ζοι, μετα­ξύ αυτών μια έγκυος γυναί­κα, δύο άνδρες από την Αιθιο­πία και 10 Σομαλοί.

Ο δια­κι­νη­τής «μας έδω­σε ένα GPS και μας είπε “πηγαί­νε­τε στη Μάλτα”».

varka

Πρώ­τα, εξα­ντλή­θη­καν τα καύ­σι­μα, κατό­πιν τα τρό­φι­μα και το νερό.

«Αρχί­σα­με να πίνου­με το νερό της θάλασ­σας. Στις πέντε ημέ­ρες, δύο άνθρω­ποι είχαν πεθά­νει. Κατό­πιν, είχα­με δύο νεκρούς κάθε ημέ­ρα» ανα­φέ­ρει ο διασωθείς.

«Είδα­με να περ­νά­νε πολ­λά πλοία. Φωνά­ζα­με “βοή­θεια, βοή­θεια!”. Τους κάνα­με σήμα­τα, όμως εκεί­νοι μας προ­σπερ­νού­σαν χωρίς να στα­μα­τά­νε. Πέρα­σε κι ένα ελι­κό­πτε­ρο από πάνω μας και έφυ­γε» καταγγέλλει.

Με τη ζέστη που επι­κρα­τού­σε, η οσμή από τα πτώ­μα­τα έγι­νε αφό­ρη­τη. Ο Μοχά­μεντ, μαζί με τον Ισμα­ήλ, έναν Σομα­λό που γνώ­ρι­σε στη Λιβύη πέτα­ξαν έναν έναν τους νεκρούς στη θάλασ­σα εωσό­του μεί­νουν μόνοι τους στη βάρκα.

Ο Μοχά­μεντ δεν θυμά­ται καν που είδε τον Ισμα­ήλ να πεθαί­νει. Δεν θυμά­ται καν την άφι­ξη των λιμε­νι­κών της Μάλ­τας, που τους είχε προει­δο­ποι­ή­σει ένα αερο­σκά­φος της Frontex. Ξύπνη­σε σε ένα νοσο­κο­μείο της Μάλ­τας, όπου τον είχαν μετα­φέ­ρει με ελικόπτερο.

Από τις αρχές του έτους, η μικρό­τε­ρη χώρα της ΕΕ έχει δια­σώ­σει και υπο­δε­χθεί περισ­σό­τε­ρους από 1000 μετα­νά­στες, σύμ­φω­να με την Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο