Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συγχαρητήρια Μπάιντεν στον νεο πρόεδρο της Χιλής Γκ. Μπόριτς

Τα «συγ­χα­ρη­τή­ρια» του προ­έ­δρου των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν δέχθη­κε χθες ο νεο­ε­κλε­γείς πρό­ε­δρος της Χιλής Γκά­μπριελ Μπόριτς.

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του Λευ­κού Οίκου, ο Μπάι­ντεν είχε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον 35χρονο σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη ηγέ­τη της Χιλής συγ­χαί­ρο­ντάς τον για τη νίκη του, ενώ εκθεί­α­σε τις «ελεύ­θε­ρες και δίκαιες εκλο­γές στην χώρα ως ένα ισχυ­ρό παρά­δειγ­μα για την περιοχή».

Οι δύο ηγέ­τες συμ­φώ­νη­σαν στην… κοι­νή τους δέσμευ­ση για την προ­ώ­θη­ση της δημο­κρα­τί­ας, της κοι­νω­νι­κής δικαιο­σύ­νης και τα ανθρώ­πι­να δικαιώματα.

Ο Πρό­ε­δρος Μπάι­ντεν υπο­γράμ­μι­σε επί­σης τη σημα­σία της συνερ­γα­σί­ας ΗΠΑ-Χιλής για την προ­ώ­θη­ση μιας πρά­σι­νης και δίκαι­ης ανά­καμ­ψης από την παν­δη­μία του COVID-19 και για την αντι­με­τώ­πι­ση της απει­λής που δημιουρ­γεί η κλι­μα­τι­κή αλλαγή.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι τα συγ­χα­ρη­τή­ριά τους στον Γκ. Μπό­ριτς για την εκλο­γή του πρό­σφε­ραν τόσο σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες πολι­τι­κοί από την Ευρώ­πη (Μπο­ρέλ, Κόρ­μπιν, κλπ) όσο και αντι­δρα­στι­κές-φιλο­α­με­ρι­κά­νι­κες δυνά­μεις της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του πρα­ξι­κο­πη­μα­τία, αχυ­ράν­θρω­που των ΗΠΑ στη Βενε­ζου­έ­λα Χουάν Γκουαϊδό.

Προ­ε­κλο­γι­κά, υψη­λό­βαθ­μο στέ­λε­χος του επι­τε­λεί­ου του Μπό­ριτς είχε χαρα­κτη­ρί­σει «δικτα­το­ρί­ες» τις κυβερ­νή­σεις σε Κού­βα και Βενε­ζου­έ­λα, υιο­θε­τώ­ντας ουσια­στι­κά την αντι­κομ­μου­νι­στι­κή ρητο­ρι­κή των ΗΠΑ-ΕΕ.

Χιλή: Η εκλο­γή Μπό­ριτς και το παρα­μύ­θι της «αρι­στε­ρής κυβέρνησης»

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο