Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συλλήψεις και αυτόφωρο για την κακοποίηση των ζώων, παραγγέλνει η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Τα πρό­σφα­τα περι­στα­τι­κά ωμής βίας κατά ζώων συντρο­φιάς προ­κά­λε­σαν την παρέμ­βα­ση της αντιει­σαγ­γε­λέ­ως του Αρεί­ου Πάγου Ολγας Σμυρ­λή η οποία παραγ­γέλ­λει στους εισαγ­γε­λείς όλης της χώρας συλ­λή­ψεις και αυτό­φω­ρο καθώς και αυστη­ρή τήρη­ση του νόμου σε περι­πτώ­σεις κακο­ποί­η­σης και σκλη­ρής συμπε­ρι­φο­ράς σε βάρος των ζώων.

Συγκε­κρι­μέ­να, η αντιει­σαγ­γε­λέ­ας του Αρεί­ου Πάγου με εγκύ­κλιό της, την οποία απευ­θύ­νει στους εισαγ­γε­λείς σε όλη την επι­κρά­τεια, τους επι­ση­μαί­νει την ανά­γκη άμε­σης επο­πτεί­ας για την τήρη­ση του νόμου σε κάθε περί­πτω­ση κακο­ποί­η­σης, σκλη­ρής συμπε­ρι­φο­ράς,  απα­ξιω­τι­κής αντι­με­τώ­πι­σης των ζώων, ζητώ­ντας να κινεί­ται η άμε­σα αυτό­φω­ρη διαδικασία.

Παράλ­λη­λα παραγ­γέλ­λει στους εισαγ­γε­λείς να κινη­το­ποιούν τις αστυ­νο­μι­κές αρχές για την τήρη­ση του νόμου και τη σύλ­λη­ψη των δρα­στών σε περι­πτώ­σεις κακο­ποί­η­σης ζώων.

Η εγκύ­κλιος της Εισαγ­γε­λί­ας του Αρεί­ου Πάγου έρχε­ται να επι­ση­μά­νει την ανά­γκη προ­στα­σί­ας των ζώων σε μια περί­ο­δο όπου τα περι­στα­τι­κά κακο­ποί­η­σης ζώων συντρο­φιάς έχουν πλη­θύ­νει και προ­κα­λούν απο­τρο­πια­σμό στην κοι­νή γνώ­μη.

Πρέ­πει να σημειώ­σου­με ότι παρό­μοιες κινή­σεις από εισαγ­γε­λι­κούς λει­τουρ­γούς έχουν γίνει πολ­λές, αν δεν αλλά­ξει η νομο­θε­σία μεταρ­τρέ­πο­ντας την κακο­ποί­η­ση ζώων σε κακούρ­γη­μα , δυστυ­χώς τέτοιες απα­ρά­δε­κτες πρά­ξεις θα γίνο­νται όλο και συχνότερες.

Αναλυτικά η σημαντική εγκύκλιος

ΘΕΜΑ: Ζητή­μα­τα σχε­τι­κά με την προ­στα­σία των ζώων

Με την ευκαι­ρία της ανά­λη­ψης των καθη­κό­ντων μου, ως αρμό­διας για την επο­πτεία και τον συντο­νι­σμό του έργου των υπεύ­θυ­νων Εισαγ­γε­λέ­ων, σε θέμα­τα προ­στα­σί­ας περι­βάλ­λο­ντος, προ­στα­σί­ας δημο­σί­ων κτη­μά­των, ασφα­λεί­ας και υγιει­νής των εργα­ζο­μέ­νων και προ­στα­σί­ας ζώων, αλλά και με αφορ­μή του ότι σημειώ­νο­νται κατά και­ρούς και πρό­σφα­τα, πρά­ξεις κακο­ποί­η­σης και βασα­νι­σμού ζώων, σας υπεν­θυ­μί­ζω την τήρη­ση προη­γού­με­νων σχε­τι­κών εγκυ­κλί­ων μας με αριθμ. 8/2013, 4/2014 και 2/2020 και σας επι­ση­μαί­νω τα ακόλουθα :

Να επι­με­λεί­σθε για την τήρη­ση των δια­τά­ξε­ων του Ν. 4039/2012, όπως ισχύ­ει, δίνο­ντας σχε­τι­κές παραγ­γε­λί­ες στα κατά τόπους Αστυ­νο­μι­κά Τμή­μα­τα, να εντεί­νουν τις ενέρ­γειες τους και την προ­σο­χή τους, για την δια­πί­στω­ση συμπε­ρι­φο­ρών εκ μέρους των πολι­τών, που εμπί­πτουν στις δια­τά­ξεις του ως άνω νόμου, να επι­λαμ­βά­νο­νται άμε­σα και να ενερ­γούν επει­γό­ντως, όταν περιέρ­χο­νται σε αυτούς ανα­φο­ρές, μηνύ­σεις, πλη­ρο­φο­ρί­ες .αναρ­τή­σεις στο δια­δί­κτυο , καταγ­γε­λί­ες κ.λ.π., για παρα­βά­σεις των δια­τά­ξε­ων του ως άνω νόμου και ιδιαι­τέ­ρως για περι­πτώ­σεις βασα­νι­σμού και κακο­ποί­η­σης ζώων και για περι­πτώ­σεις μη τήρη­σης των υπο­χρε­ώ­σε­ων των ιδιο­κτη­τών δεσπο­ζό­με­νων ζώων συντρο­φιάς, που ορί­ζο­νται στο άρθρο 5 του ως άνω νόμου, και ειδι­κά που αφο­ρούν την μη τήρη­ση των κανό­νων ευζω­ί­ας του ζώου, όπως περι­γρά­φο­νται στην περί­πτω­ση β’ του άρθρου 1 του ως άνω νόμου.

Επί­σης να παραγ­γεί­λε­τε στα κατά τόπους Αστυ­νο­μι­κά Τμή­μα­τα να σας ενη­με­ρώ­νουν, για τις δια­πι­στώ­σεις και τις ενέρ­γειές τους και να ζητούν σε περί­πτω­ση ανά­γκης την συν­δρο­μή σας.

Οι Εισαγ­γε­λείς Πρω­το­δι­κών θα πρέ­πει να ακο­λου­θούν την αυτό­φω­ρη δια­δι­κα­σία (άρθρ.417 επ. Κ.Π.Δ.), εφό­σον συντρέ­χουν οι όροι, όταν δια­πι­στώ­νο­νται παρα­βά­σεις, που προ­βλέ­πο­νται στο άρθρο 16 του ως άνω νόμου, ειδι­κά περι­πτώ­σεις βασα­νι­σμού, κακο­ποί­η­σης, κακής και βάναυ­σης μετα­χεί­ρι­σης οποιου­δή­πο­τε είδους ζώου, καθώς και οποια­δή­πο­τε πρά­ξη βίας κατ’ αυτού, ιδί­ως δηλη­τη­ρί­α­ση, κρέ­μα­σμα, πνιγ­μός, κάψι­μο, σύν­θλι­ψη και ακρωτηριασμός.

Να επι­στή­σε­τε την προ­σο­χή, στις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες των Δήμων της περι­φέ­ρειάς σας, για την τήρη­ση των υπο­χρε­ώ­σε­ών τους, για την περι­συλ­λο­γή και δια­χεί­ρι­ση αδέ­σπο­των ζώων συντρο­φιάς, όπως αυτές ειδι­κό­τε­ρα ορί­ζο­νται στο άρθρο 9 του ως άνω νόμου.

Επί­σης να θέτε­τε σε εφαρ­μο­γή τα προ­βλε­πό­με­να από τις δια­τά­ξεις των παρα­γρά­φων 1, 2 του άρθρου 19 του ως άνω νόμου, σχε­τι­κά με την αρμο­διό­τη­τά σας, εφ’ όσον συντρέ­χουν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις, δηλα­δή κατό­πιν εντο­λής σας, να αφαι­ρεί­ται προ­σω­ρι­νά ή ορι­στι­κά το ζώο συντρο­φιάς ή ζώο άλλης κατη­γο­ρί­ας, από την κατο­χή του παρα­βά­τη των δια­τά­ξε­ων του άρθρου 5 παρά­γραφ. 1 περι­πτώ­σεις α’, β’ και γ’ και του άρθρου 16 του ίδιου νόμου και το ζώο να παρα­δί­νε­ται στο κατα­φύ­γιο αδέ­σπο­των ζώων του αρμό­διου Δήμου ή σε ενδια­φε­ρό­με­νη φιλο­ζω­ι­κή εται­ρεία ή σωμα­τείο. Αν δε η μετα­χεί­ρι­ση του ζώου είναι ιδιαί­τε­ρα σκλη­ρή και βάναυ­ση και προ­κά­λε­σε ιδιαί­τε­ρο πόνο ή φόβο στο ζώο, την ορι­στι­κή αφαί­ρε­ση και με διά­τα­ξή σας, να απα­γο­ρεύ­ε­τε την από­κτη­ση άλλου ζώου από τον παρα­βά­τη. Εφό­σον δε κρί­νε­τε σκό­πι­μο, όταν επι­λαμ­βά­νε­σθε δημο­σιεύ­μα­τος ή καταγ­γε­λί­ας, με επι­τό­πια αυτο­ψία, να δια­πι­στώ­νε­τε τις συν­θή­κες, που επι­κρα­τούν σε οποιο­δή­πο­τε κατα­φύ­γιο αδέ­σπο­των ζώων συντρο­φιάς ή εκτρο­φείο και αν αυτές δεν είναι σύμ­φω­νες με τα ορι­ζό­με­να στο άρθρο 9 του ως άνω νόμου και στις ειδι­κές δια­τά­ξεις, που διέ­πουν τη λει­τουρ­γία τους, με προ­σω­ρι­νή διά­τα­ξή σας, να καθο­ρί­ζε­τε τα μέτρα που πρέ­πει να λάβει ο ιδιο­κτή­της του κατα­φυ­γί­ου ή εκτρο­φεί­ου και το χρο­νι­κό διά­στη­μα εντός του οποί­ου πρέ­πει να συμμορφωθεί.

Επι­ση­μαί­νε­ται δε η σημα­σία και η σοβα­ρό­τη­τα των ως άνω θεμά­των που αφο­ρούν στην προ­στα­σία των ζώων και η ιδιαί­τε­ρη επι­μέ­λεια των αρμο­δί­ων αρχών, για την απο­τρο­πή περι­πτώ­σε­ων κακο­ποί­η­σης και βασα­νι­σμού ζώων, δεδο­μέ­νου ότι συν­δέ­ε­ται η εκδή­λω­ση αυτών των φαι­νο­μέ­νων άμε­σα και με την γενι­κό­τε­ρη εκδή­λω­ση εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας, αφού η σχέ­ση κακο­ποί­η­σης ζώων ειδι­κά με την παι­δι­κή κακο­ποί­η­ση και όχι μόνο, είναι γνω­στή και τεκ­μη­ριω­μέ­νη, από αρκε­τά χρό­νια. Ειδι­κά στις ΗΠΑ τα εγκλή­μα­τα κατά των ζώων διε­ρευ­νού­νται με μεγά­λη προ­σο­χή και χρη­σι­μο­ποιού­νται ως εργα­λείο ανί­χνευ­σης κακο­ποί­η­σης παι­διών και άλλων ευά­λω­των ατό­μων. Εξάλ­λου τα σχε­τι­κά θέμα­τα ανα­φέρ­θη­καν σε επι­στη­μο­νι­κή εκδή­λω­ση με θέμα «Κύκλος βίας – Παι­δι­κή κακο­ποί­η­ση» που οργά­νω­σε η Εισαγ­γε­λία του Αρεί­ου Πάγου από κοι­νού με την Πανελ­λή­νια Φιλο­ζω­ι­κή Ομο­σπον­δία στις 26 – 28 Σεπτεμ­βρί­ου 2017, στην οποία μετα­ξύ άλλων συμ­με­τεί­χαν ανώ­τα­τοι Εισαγ­γε­λι­κοί Λει­τουρ­γοί και Αξιω­μα­τι­κοί της Αστυ­νο­μί­ας Πολι­τειών των ΗΠΑ.

Τέλος να μας ενη­με­ρώ­νε­τε για παρα­βά­σεις του ως άνω νόμου κατά τα παρα­πά­νω ανα­φε­ρό­με­να και ιδιαί­τε­ρα για πρά­ξεις κακο­ποί­η­σης και βασα­νι­σμού ζώων στην περι­φέ­ρεια αρμο­διό­τη­τας σας και για τις ενέρ­γειές σας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο