Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συλλαλητήριο Αθήνας: Περιμένουν ένα εκατομμύριο κόσμου — Για να δούμε τι λένε οι τοπογράφοι

Ιστορίες για αγρίους…

Στην προ­σπά­θειά τους να «φτιά­ξουν κλί­μα» ενό­ψει του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου της Κυρια­κής, οι εμφα­νι­ζό­με­νοι ως «επί­ση­μοι» διορ­γα­νω­τές αλλά και κάθε λογής ακρο­δε­ξιά και εθνι­κι­στι­κά μορ­φώ­μα­τα, και πρώ­τοι πρώ­τοι βέβαια οι «χορη­γοί επι­κοι­νω­νί­ας» της εκδή­λω­σης, οι διά­φο­ρες φασι­στο­φυλ­λά­δες και οι «ψεκα­σμέ­νες» ιστο­σε­λί­δες, επι­δί­δο­νται σε ένα από τα αγα­πη­μέ­να τους «σπορ», και συγκε­κρι­μέ­να στις… ιστο­ρί­ες για αγρίους.
Ετσι, μετά τα συλ­λα­λη­τή­ρια στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, όπου διά της… πλειο­δο­σί­ας έφτα­σαν να μιλά­νε έως και για 800.000 κόσμου που συμ­με­τεί­χε, στο συλ­λα­λη­τή­ριο στο Σύνταγ­μα δε θα μπο­ρού­σαν να συμ­βι­βα­στούν με τίπο­τα λιγό­τε­ρο από… 1.000.000 κόσμο που περιμένουν!

Αν και κάτι γνω­ρί­ζου­με από συγκε­ντρώ­σεις, είπα­με να απευ­θυν­θού­με και σε ειδι­κούς τοπο­γρά­φους, έτσι για να επι­βε­βαιώ­σου­με και με μαθη­μα­τι­κά το μέγε­θος της απάτης…

Τα όσα μας είπαν είναι απο­κα­λυ­πτι­κά: Αν οι διορ­γα­νω­τές κατα­φέ­ρουν και «στοι­βά­ξουν» ώμο με ώμο και χωρίς να κου­νιού­νται, 1 εκα­τομ­μύ­ριο κόσμου, τότε θα χρεια­στούν ούτε λίγο ούτε πολύ 360.000 τετρα­γω­νι­κά μέτρα (με ένα μέσο υπο­λο­γι­σμό 0,36 τετρα­γω­νι­κών για τον καθέ­να, δεδο­μέ­νου πλά­τους ώμων 60 εκατοστών).

syntagma

Πράγ­μα­τι, τότε η πλα­τεία Συντάγ­μα­τος των μόλις 14.454 τετρα­γω­νι­κών θα είναι αρκε­τά μικρή, κι έτσι — όπως φαί­νε­ται και στο διά­γραμ­μα — ανα­μέ­νου­με με αγω­νία να δού­με τις εξής πλα­τεί­ες και δρό­μους τελεί­ως γεμάτους:

– Αμα­λί­ας (25.284 τ.μ.),

– Ομό­νοια — Πανε­πι­στη­μί­ου — Στα­δί­ου — Β. Σοφί­ας έως την αμε­ρι­κά­νι­κη πρε­σβεία (112.324 τ.μ.),

– Προ­πύ­λαια και Πλα­τεία Κοραή (34.409 τ.μ.),

– Πατη­σί­ων από Ομό­νοια έως Αλε­ξάν­δρας (16.242 τ.μ.),

– Αλε­ξάν­δρας από Πεδί­ον του Αρε­ως ως Αμπε­λό­κη­πους (59.220 τ.μ.),

– Πει­ραιώς από την Ομό­νοια έως την Κου­μουν­δού­ρου (9.822 τ.μ.),

– Φιλελ­λή­νων (6.039 τ.μ.), Ερμού (4.994 τ.μ.),

– Μετα­ξουρ­γείο — Αγ. Κων­στα­ντί­νου (15.080 τ.μ.),

– Μάρ­νη (10.650 τ.μ.), Ακα­δη­μί­ας (19.565 τ.μ.).

Οταν κατα­φέ­ρουν να τα γεμί­σουν όλα αυτά, θα μένουν και περί­που 32 χιλιά­δες τετρα­γω­νι­κά, περί­που δύο πλα­τεί­ες Συντάγ­μα­τος ακό­μη… Κάτι ψιλά δηλα­δή για το «μεγα­λείο» των μαθη­μα­τι­κών των διοργανωτών…

Ελβετικό ρολόι…

Ενας ακό­μη μύθος που δια­κι­νεί­ται είναι πως όλη αυτή η κινη­το­ποί­η­ση είναι τελεί­ως «αυθόρ­μη­τη», δεν υπάρ­χει δηλα­δή — πέρα από μια δεκά­δα ανθρώ­πων που παρου­σιά­ζο­νται ως οι υπεύ­θυ­νοι του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου, κανέ­νας μηχα­νι­σμός από πίσω που να οργα­νώ­νει, να κινη­το­ποιεί, να μετα­κι­νεί και να συντο­νί­ζει τόσες χιλιά­δες κόσμου, και βέβαια μέσα σε αυτούς και όσους σκέ­φτο­νται να πάνε ωθού­με­νοι από αγνό και άδο­λο πατριωτισμό.

Για το πόσο αλή­θεια είναι αυτό, αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στην Ανα­κοί­νω­ση Ενο­ρί­ας που κυκλο­φο­ρεί στο Facebook, όπου οι οδη­γί­ες θυμί­ζουν… σχέ­διο μάχης.

Αντι­γρά­φου­με απο­σπά­σμα­τα: «Για την Κυρια­κή στο συλ­λα­λη­τή­ριο του Συντάγ­μα­τος στις 2 μ.μ. για τη Μακε­δο­νία μας, παρα­κα­λού­με: 1. Να πάνε οι νέοι, μπρο­στά στην εξέ­δρα των ομι­λη­τών, με σημαί­ες και μερι­κά πανό που ετοι­μά­ζο­νται. 2. Προ­κει­μέ­νου οι νέοι να πάρουν θέση μπρο­στά στην εξέ­δρα, το ραντε­βού των νέων (πτυ­χιού­χοι, εργα­ζό­με­νοι, φοι­τη­τές, φοι­τή­τριες, μαθη­τές, μαθή­τριες), δόθη­κε για τις 11.30 μπρο­στά στην εξέ­δρα. 3. Πρέ­πει να έχουν πάρει γερό πρω­ι­νό, για να αντέ­ξουν μέχρι τις 16.00 που λήγει το συλ­λα­λη­τή­ριο, πιθα­νώς και αργό­τε­ρα. 4. Εναλ­λα­κτι­κά, οι νέοι μπο­ρούν να πάνε εκκλη­σια­σμό στον Μέγα Βασί­λειο (…) και μετά συντε­ταγ­μέ­να να κινη­θούν προς το Σύνταγ­μα. Στον Μέγα Βασί­λειο θα χορη­γη­θεί πρω­ι­νό μετά τη Θεία Λει­τουρ­γία. 5. Οι νέοι από Εστία Πατε­ρι­κών Μελε­τών, ενο­ρία Αγί­ας Παρα­σκευ­ής και άλλες ενο­ρί­ες που θα πάνε, θα πρέ­πει να μάθουν τα συν­θή­μα­τα που θα ετοι­μα­σθούν (θα είναι απλά) και να παρα­μεί­νουν κάτω από την εξέ­δρα, μέσα από την περι­φρού­ρη­ση που θα υπάρ­χει και να βοη­θούν όπο­τε χρεια­στεί με τα πανό. (…) 7. Ειδο­ποιού­με όσους νέους γνω­ρί­ζου­με, π.χ. από Μαρού­σι, Ωρω­πό, από Αντιρ­ρή­σεις, από κατα­σκή­νω­ση Ρίζας, από κατα­σκη­νώ­σεις της Ζωής, όλοι νωρίς στο Σύνταγ­μα. (…) 9. Σημα­ντι­κό: Δεν ξέρου­με ακό­μη ποιους σταθ­μούς του μετρό θα κλεί­σουν. Μάλ­λον θα έχει περ­πά­τη­μα. 10. Λόγω πολυ­κο­σμί­ας, το πιο πιθα­νό είναι να μην δου­λεύ­ουν τα κινητά».

Τόσο… αυθόρ­μη­τα.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο