Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συλλαλητήριο Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων του ΠΑΜΕ: Συνδικάτα ταξικά ‑όχι εργοδοτικά

Μαζι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο Εργα­τι­κών Κέντρων, Ομο­σπον­διών και Συν­δι­κά­των που συσπει­ρώ­νο­νται με το ΠΑΜΕ πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σήμε­ρα το από­γευ­μα στο Πεδί­ον του Άρε­ως μπρο­στά από τα γρα­φεία της ΓΣΕΕ.

Στην ομι­λία του ο Γιώρ­γος Πέρ­ρος, μέλος της Εκτε­λε­στι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΠΑΜΕ και μέλος της Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής της ΓΣΕΕ με τη “Δημο­κρα­τι­κή Αγω­νι­στι­κή Συνερ­γα­σία” (ΔΑΣ), τόνι­σε ότι η “ηγε­τι­κή ομά­δα της ΓΣΕΕ που αυτές τις μέρες έχει φορέ­σει το κοστού­μι του συν­δι­κα­λι­στή” δεν πρό­κει­ται “να ξεμπλέ­ξει με το ταξι­κό κίνη­μα και τις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις που κάθε μέρα δίνουν τη μάχη για τα συμ­φέ­ρο­ντα και τις ανά­γκες της εργα­τι­κής τάξης”.

Όπως είπε, υπάρ­χουν πλη­ρο­φο­ρί­ες ότι η ηγε­τι­κή ομά­δα της ΓΣΕΕ “ετοι­μά­ζε­ται για συνέ­δριο σε θέρε­τρο της Ρόδου, ενώ της έχουν γίνει προ­τά­σεις για δωρε­άν συνέ­δριο”, προ­σθέ­το­ντας “από τώρα ανα­κοι­νώ­νου­με συγκέ­ντρω­ση εκεί στο ξενο­δο­χείο όποια ώρα και αν ορίσετε”.

Ο Γ. Πέρ­ρος είπε ότι “η συν­δι­κα­λι­στι­κή μαφία που έχει στρογ­γυ­λο­κα­θή­σει στο σβέρ­κο των εργα­ζο­μέ­νων” έχει “στε­νή σχέ­ση με τις πιο μαύ­ρες σελί­δες στην ιστο­ρία του συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος της χώρας”.

Είπε πως οι εργα­ζό­με­νοι “γνω­ρί­ζουν ότι αυτή η πλειο­ψη­φία δεν ήταν ποτέ μαζί τους, ότι έβα­λε πλά­τη να περά­σουν τα πιο βρώ­μι­κα σχέ­δια την περί­ο­δο της κρί­σης” και είναι “υπό­λο­γη για όσα υπέ­γρα­ψαν μαζί με το ΣΕΒ, το ΣΕΤΕ, τους τρα­πε­ζί­τες και τις κυβερ­νή­σεις τους”.

Είπε ακό­μα ότι, πλέ­ον, “από ανθρώ­πους της εργο­δο­σί­ας μέσα στα σωμα­τεία, πέρα­σαν στην παρου­σία των ίδιων των εργο­δο­τών σε πολ­λές εργα­τι­κές οργα­νώ­σεις, στην ίδια τη ΓΣΕΕ”.

Ανα­φέρ­θη­κε στις “συχνές επι­κλή­σεις των αστι­κών κομ­μά­των που ψήφι­σαν την κατάρ­γη­ση του απερ­για­κού δικαιώ­μα­τος, που με εντο­λή τους συλ­λαμ­βά­νουν και δικά­ζουν αγω­νι­στές σε κάθε σημείο της χώρας, που με εντο­λή τους χτυ­πούν τυφλά τις διαδηλώσεις”.

Τόνι­σε ότι παρά την “πολ­λή κου­βέ­ντα για τη δημο­κρα­τία και το κατα­στα­τι­κό της ΓΣΕΕ” με αυτά “δεν έχουν καμία σχέ­ση οι μπρά­βοι στο συνέ­δριο της ΟΥΙΕ, οι νοθεί­ες και οι πλα­στο­γρα­φί­ες, οι διπλές και τρι­πλές κάρ­τες αντι­προ­σώ­πων που μοί­ρα­ζαν στα δωμά­τια (σ.σ στην Καλα­μά­τα), η άρνη­ση της μαφί­ας να συνε­δριά­σουν τα όργα­να της ΓΣΕΕ χωρίς τους εργο­δό­τες να νομι­μο­ποιούν τον εαυ­τό τους, το να μη δίνε­ται ο λόγος σε κανέ­να μέλος της διοίκησης”.

Ο Γ. Πέρ­ρος απα­ντώ­ντας σε όσους θέλουν να παρου­σιά­σουν “την αντι­πα­ρά­θε­ση ως «καβγά για τις καρέ­κλες»” είπε “τους πετά­με στα μού­τρα τα προ­νό­μια, τα οφί­τσια και τις καρέ­κλες τους. Εμείς ποτέ δεν κάνα­με χρή­ση της εργα­το­πα­τε­ρί­στι­κης σύντα­ξης, όπως όλοι αυτοί οι εργατοπατέρες”.

Είπε ότι κανέ­νας εργά­της δεν δέχε­ται “τον διευ­θυ­ντι­κό μηχα­νι­σμό να κάνει κου­μά­ντο στα σωμα­τεία, κανέ­νας τίμιος συν­δι­κα­λι­στής δεν ανέ­χε­ται τον εργο­δό­τη μέσα στις οργα­νώ­σεις, κανέ­νας εργά­της δεν δέχε­ται να φτιά­χνο­νται σωμα­τεία στα γρα­φεία των εφο­πλι­στών και των τρα­πε­ζι­τών με τη συν­δρο­μή καλο­πλη­ρω­μέ­νων μεγαλοδικηγόρων”.

“Συν­δι­κά­τα όμως υπάρ­χουν για­τί υπάρ­χει το ΠΑΜΕ και η γραμ­μή του” τόνισε.

Ανα­φέρ­θη­κε σε “βαθιές ρίζες και μόλυν­ση” που έχει προ­κα­λέ­σει η εργο­δο­σία και το πολι­τι­κό της προ­σω­πι­κό στο εργα­τι­κό κίνη­μα, τονί­ζο­ντας “θα πλη­ρώ­σουν βαρύ πολι­τι­κό τίμη­μα για την εμπλο­κή τους”.

Σημεί­ω­σε ακό­μα ότι “παρά την προ­σπά­θεια των διά­φο­ρων μηχα­νι­σμών κρα­τι­κών και εργο­δο­τι­κών δυσκο­λεύ­ο­νται να φτιά­ξουν νέους εργα­το­πα­τέ­ρες, που να δια­τη­ρούν επα­φές με ένα κόσμο, να περ­νά η γραμ­μή που επι­διώ­κουν. Αδυ­να­μία που θέλουν να ξεπερ­νούν με το να δια­τη­ρούν μέσα στα σωμα­τεία που ελέγ­χουν ότι πιο αντι­δρα­στι­κό γέν­νη­σε το κίνη­μα σε άλλες εποχές”.

“Απέ­να­ντι σε όσα εξε­λίσ­σο­νται αυτή την περί­ο­δο οι εργα­ζό­με­νοι έχουν κάθε δικαί­ω­μα να αψη­φή­σουν απει­λές και εκβια­σμούς, με κάθε μέσο να υπε­ρα­σπι­στούν το δικαί­ω­μά τους να έχουν οργα­νώ­σεις ανε­ξάρ­τη­τες από την παρέμ­βα­ση της εργο­δο­σί­ας και του κρά­τους” είπε ο Γ. Πέρ­ρος τονί­ζο­ντας ότι “αυτή είναι και η μεγά­λη συνει­σφο­ρά του ΠΑΜΕ στο εργα­τι­κό-συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα, που την άλλη βδο­μά­δα κλεί­νει 20 χρό­νια ζωής και δράσης”.

Παρεμ­βά­σεις στη σημε­ρι­νή συγκέ­ντρω­ση πραγ­μα­το­ποί­η­σαν, επί­σης, οι Γ. Τασιού­λας πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Οικο­δό­μων, Γ. Ταβου­λά­ρη πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας εργα­ζο­μέ­νων στο Φάρ­μα­κο, Θ. Γκώ­γκος μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, Ν. Ξου­ρά­φης, πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου Πει­ραιά και Σ. Που­λι­κό­γιαν­νης, πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Μετάλ­λου Αττικής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο