Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συλλαλητήριο — παρέμβαση στις εξελίξεις

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, σημαίνοντας συναγερμό ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας, να κλείσουν οι βάσεις των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ.

Το μεγάλο συλλαλητήριο της ΚΟ Αττικής του Κόμματος την Τρίτη 22 Μάρτη στο Σύνταγμα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, δίνει συνέχεια σ’ αυτήν την πολύμορφη δράση των Κομματικών Οργανώσεων και αποτελεί σημαντική παρέμβαση στις εξελίξεις.

Η μαζι­κή συμ­με­το­χή των εργα­ζο­μέ­νων, του λαού, της νεο­λαί­ας στο συλ­λα­λη­τή­ριο του ΚΚΕ θα στεί­λει μυριό­στο­μο μήνυ­μα κατα­δί­κης του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου και της συμ­με­το­χής της χώρας σε αυτόν. Αλλά και των προ­σχη­μά­των με τα οποία η κυβέρ­νη­ση και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα μπλέ­κουν τη χώρα στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια, παρου­σιά­ζο­ντας ως «κοι­νά» τα συμ­φέ­ρο­ντα του λαού και της αστι­κής τάξης, ενώ είναι ασυμβίβαστα.

Η επι­τυ­χία του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου, η μαζι­κό­τη­τά του μπο­ρεί και πρέ­πει να τονώ­σει τη μάχη που δίνε­ται καθη­με­ρι­νά στους χώρους δου­λειάς, Εκπαί­δευ­σης, στις λαϊ­κές γει­το­νιές, για την απε­μπλο­κή από τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, την κατάρ­γη­ση της «Στρα­τη­γι­κής Συμ­φω­νί­ας» ΗΠΑ — Ελλά­δας, που έχει τη σφρα­γί­δα των κυβερ­νή­σε­ων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Για να μην είναι η χώρα θύτης στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και θύμα τους ο λαός.
Για να κλείσουν τα πολεμικά ορμητήρια, να μη φύγει ούτε ένας φαντάρος εκτός συνόρων, να μη δοθεί καμιά στρατιωτική υποδομή ή άλλη βοήθεια σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς.

Την Τρί­τη θα ακου­στεί δυνα­τά η φωνή που λέει «όχι» στην ανα­στο­λή του αγώ­να και των διεκ­δι­κή­σε­ων, αλλά ενί­σχυ­σή τους, ενά­ντια στις συνο­λι­κές επι­πτώ­σεις του πολέ­μου, τις οποί­ες φορ­τώ­νε­ται ο λαός, όπως η ακρί­βεια, οι δαπα­νη­ροί πολε­μι­κοί εξο­πλι­σμοί, η ενερ­γεια­κή φτώ­χεια. Θα στα­λεί μήνυ­μα ανά­τα­σης και «κου­ρά­γιο!» στους στρα­τευ­μέ­νους νέους, που περή­φα­να βγαί­νουν και δηλώ­νουν στις Μονά­δες τους ότι αρνού­νται να συμ­με­τά­σχουν σε απο­στο­λές εκτός συνό­ρων, ενά­ντια σε άλλους λαούς.

Το συλ­λα­λη­τή­ριο απο­τε­λεί ταυ­τό­χρο­να την καλύ­τε­ρη απά­ντη­ση στον αντι­κο­μου­νι­σμό, στους τόνους λάσπης και τη δια­στρέ­βλω­ση των θέσε­ων του Κόμ­μα­τος για τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, από εκεί­νους που επι­χει­ρούν να επι­βά­λουν τη μονο­φω­νία των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ, να ξεπλύ­νουν τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις της ευρω­α­τλα­ντι­κής συμμαχίας.

Είναι πολ­λοί αυτοί που νιώ­θουν θυμό και αγα­νά­κτη­ση για τον αντι­κο­μου­νι­σμό που δυνα­μώ­νει στις συν­θή­κες του πολέ­μου. Ακό­μα και αν δεν συμ­φω­νούν σε όλα με το ΚΚΕ, ξέρουν καλά ότι προ­μη­νύ­ει νέα έντα­ση της αντι­λαϊ­κής επί­θε­σης και βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή στους αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς, που βάζουν σε μεγά­λο κίν­δυ­νο τη χώρα και τον λαό.

Το σύν­θη­μα στα στό­μα­τα χιλιά­δων κομ­μου­νι­στών, φίλων και οπα­δών του Κόμ­μα­τος, ότι «δεν δια­λέ­γου­με στρα­τό­πε­δο ληστών, ελπί­δα είναι η πάλη των λαών», είναι «καρ­φί στο μάτι» της ομο­θυ­μί­ας και της συναί­νε­σης που προ­σπα­θούν να επι­βά­λουν με νύχια και με δόντια η αστι­κή τάξη, η κυβέρ­νη­ση, τα κόμ­μα­τα και τα επι­τε­λεία της, για να στρα­τεύ­ε­ται ο λαός στα ματω­μέ­να σχέ­δια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Είναι απά­ντη­ση σε όσους με τη μάσκα του «φιλει­ρη­νι­στή», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία, υπη­ρέ­τη­σαν στα­θε­ρά την πολι­τι­κή της στή­ρι­ξης των ΝΑΤΟι­κών σχε­δί­ων ως κυβέρ­νη­ση, τη μετα­τρο­πή της χώρας σε ορμη­τή­ριο και σήμε­ρα υπό­σχο­νται …«ολί­γον εμπλο­κή» στον ευρω­ΝΑ­ΤΟι­κό πολε­μι­κό σχε­δια­σμό. Σε όσους στη­ρί­ζουν τους στό­χους των μονο­πω­λια­κών ομί­λων και της αστι­κής τάξης της χώρας, για λογα­ρια­σμό των οποί­ων ο λαός μας μπαί­νει σε επι­κίν­δυ­νους δρόμους.

Η απή­χη­ση που συνα­ντούν οι πρω­το­βου­λί­ες του Κόμ­μα­τος όλο αυτό το διά­στη­μα, η επι­τυ­χία της πανε­ξόρ­μη­σης με την Από­φα­ση της ΚΕ για τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, επι­βε­βαιώ­νουν πως οι θέσεις και η δρά­ση του παρα­κο­λου­θού­νται με μεγά­λο ενδια­φέ­ρον από πολ­λούς εργα­ζό­με­νους, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, νέους και νέες, που ασφυ­κτιούν από τη σημε­ρι­νή κατά­στα­ση, ανη­συ­χούν και προ­βλη­μα­τί­ζο­νται για το αν και πού βρί­σκε­ται η διέξοδος.

Η θέση όλων αυτών είναι την Τρί­τη στο Σύνταγ­μα! Η θέση τους είναι με την πραγ­μα­τι­κά «σωστή πλευ­ρά της Ιστο­ρί­ας» για τον ελλη­νι­κό λαό, για τους λαούς όλου του κόσμου. Για να δώσει ο λαός τη μονα­δι­κή διέ­ξο­δο προς όφε­λός του από τον πόλε­μο. Στον αγώ­να ενά­ντια στον εθνι­κι­σμό και τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες για να δυνα­μώ­σει η κοι­νή πάλη των εργα­ζο­μέ­νων στο δρό­μο της ανα­τρο­πής, ενά­ντια στο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα που τρέ­φε­ται από την εκμε­τάλ­λευ­ση, τον πόλε­μο και γεν­νά φτώ­χεια, αδι­κία και προσφυγιά.

Το άρθρο αυτό ανα­δη­μο­σιεύ­ε­ται από την στήλη
«Η Άπο­ψή μας» του σημε­ρι­νού Ριζοσπάστη

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο