Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συλλαλητήριο στην Αθήνα: Μαζική απάντηση στον βάρβαρο προϋπολογισμό

Μαζι­κή μαχη­τι­κή απά­ντη­ση σε έναν ακό­μα βάρ­βα­ρο αντι­λαϊ­κό τακτι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό έδω­σαν χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι, μικροί επαγ­γελ­μα­το­βιο­τέ­χνες, και φοι­τη­τές με το συλ­λα­λη­τή­ριο τους στο Σύνταγμα.

Η κινη­το­ποί­η­ση απο­τε­λεί κάλε­σμα συνέ­χειας και κλι­μά­κω­σης του αγώ­να της εργα­τι­κής τάξης για αύξη­ση στους μισθούς, προ­στα­σία της εισο­δή­μα­τος ενά­ντια στην ακρί­βεια και τους πλειστηριασμούς.

Στο συλ­λα­λη­τή­ριο παρα­βρέ­θη­κε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας.

Μπρο­στά στην επί­θε­ση στο λαϊ­κό εισό­δη­μα, Ομο­σπον­δί­ες και Συν­δι­κά­τα αντι­τάσ­σουν τις διεκ­δι­κή­σεις τους για αυξή­σεις στους μισθούς και στις συντά­ξεις και υπο­γρα­φή Συλ­λο­γι­κών Συμβάσεων.

Μαζί με τους μαζι­κούς φορείς των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, των επι­στη­μό­νων, των φοι­τη­τών, των γυναι­κών, παλεύ­ουν για ουσια­στι­κά μέτρα αντι­με­τώ­πι­σης της ακρί­βειας και της ενερ­γεια­κής φτώ­χειας, μπλό­κο στο ξεσπί­τω­μα από τους πλει­στη­ρια­σμούς πρώ­της — κύριας κατοικίας.

«Η παρα­κα­τα­θή­κη που άφη­σε η απερ­γία στις 9 Νοέμ­βρη είναι σημα­ντι­κή, η επι­τυ­χία της δεί­χνει τον δρό­μο της κλι­μά­κω­σης, η οποία δεν θα έρθει αυτό­μα­τα με την κήρυ­ξη της πανελ­λα­δι­κής απερ­γί­ας που θα επι­διώ­ξου­με να γίνει το αμέ­σως επό­με­νο διά­στη­μα, αλλά θα έρθει κάτω από την δου­λειά των σωμα­τεί­ων μέσα στους χώρους παρα­γω­γής εκεί που θα ξεσπά­νε μικρές εστί­ες διεκ­δί­κη­σης και αγώ­να, οι οποί­ες θα οδη­γή­σουν εκ των πραγ­μά­των και της ανά­γκης σε γενι­κευ­μέ­νο πανελ­λα­δι­κό απερ­για­κό αγώ­να» τόνι­σε στην ομι­λία του ο Βάλ­σα­μος Συρί­γος, γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Ομο­σπον­δί­ας Οικοδόμων.

Πρό­σθε­σε ότι «κάθε μέρα που περ­νά­ει απο­δει­κνύ­ει την χει­ρο­τέ­ρευ­ση των όρων ζωής και εργα­σί­ας για την συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία του εργα­ζό­με­νου λαού. Δεν θα αργή­σουν να έρθουν και οι εκλο­γές που ο λαός θα καλε­στεί να ψηφί­σει δια­χει­ρι­στή. Από αυτό το βήμα φυσι­κά δεν μπο­ρού­με να κάνου­με κάλε­σμα στο ποιον θα ψηφί­σε­τε. Ένα όμως είναι σίγου­ρο, ότι την επό­με­νη των εκλο­γών όποιος και να είναι κυβέρ­νη­ση θα τσα­κί­σει για την επό­με­νη τριε­τία την ζωή μας. Απά­ντη­ση στην βαρ­βα­ρό­τη­τα για πριν και μετά τις εκλο­γές, είναι πόσο ισχυ­ρό θα είναι το εργα­τι­κό λαϊ­κό κίνη­μα. Πόσο οργα­νω­μέ­νος θα είναι ο λαός για να παλέ­ψει για αυξή­σεις, θα παλέ­ψει να μην ξεσπι­τω­θεί, θα παλέ­ψει ενά­ντια στην βία και την κατα­στο­λή, πως θα φτιά­ξει το δικό του σενά­ριο απέ­να­ντι στα αντι­λαϊ­κά σενά­ρια του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανά­πτυ­ξης, σενά­ρια που για να σώσουν το σάπιο σύστη­μά τους δεν διστά­ζουν να έχουν ξανά στο σχέ­διο το ξετρύ­πω­μα τον ναζι­στών με τον ίδιο ή άλλο μανδύα».

Ακό­μη, στο συλ­λα­λη­τή­ριο χαι­ρέ­τι­σε ο Βασί­λης Πάν­τζος, πρό­ε­δρος της Συνο­μο­σπον­δί­ας Ελλή­νων Ρομά «Ελλάν Πασ­σέ» σημειώ­νο­ντας πως «χωρίς ουσια­στι­κές λύσεις, οι Έλλη­νες Ρομά θα συνε­χί­σου­με να ζού­με περι­θω­ριο­ποι­η­μέ­νοι και απο­κομ­μέ­νοι από το κοι­νω­νι­κό σύνο­λο, γεγο­νός που γεν­νά και θρέ­φει τον αντι­τσιγ­γα­νι­σμό και την ρητο­ρι­κή του μίσους απέ­να­ντι στην φυλή μας». «Για­τί γνω­ρί­ζου­με όλοι καλά πως αν δεν διεκ­δι­κή­σου­με δικαιο­σύ­νη σήμε­ρα, μπο­ρεί αύριο στη θέση του να είναι κάποιο παι­δί που το σπί­τι του πλει­στη­ριά­στη­κε και αυτό αρνή­θη­κε να το εγκα­τα­λεί­ψει. Λέμε όχι στην αστυ­νο­μι­κή αυθαι­ρε­σία. Είμα­στε όλοι μαζί στον αγώ­να για κοι­νω­νι­κή έντα­ξη των Ρομά. Όλοι μαζί στον αγώ­να για μια καλύ­τε­ρη ζωή με αξί­ες και ιδα­νι­κά για όλο τον λαό» τόνι­σε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώρ­γος Τσου­ρα­τά­κης, μέλος του ΔΣ της Ομο­σπον­δί­ας Βιο­τε­χνι­κών Σωμα­τεί­ων Αττι­κής (ΟΒΣΑ) υπο­γράμ­μι­σε πως «παλεύ­ου­με για να βρουν λύσεις τα προ­βλή­μα­τα των βιο­πα­λαι­στών επαγ­γελ­μα­τιών γι’ αυτό φωτί­ζου­με τις αίτιες που μας φέρ­νουν αυτά τα δει­νά, απο­δει­κνύ­ου­με κάθε μέρα ότι τα συμ­φέ­ρο­ντα μας δεν ταυ­τί­ζο­νται με τα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Θέλου­με απλώς να μπο­ρέ­σου­με να δου­λέ­ψου­με στα μαγα­ζιά μας για να ζήσου­με τις οικο­γέ­νειες μας με αξιο­πρέ­πεια. Και θα τα κατα­φέ­ρου­με! Γι’ αυτό ενώ­νου­με τις φωνές μας με τις χιλιά­δες εργα­ζο­μέ­νων των ταξι­κών σωμα­τεί­ων τους σπου­δα­στές, τους συλ­λό­γους γυναι­κών που είναι σήμε­ρα εδώ. Γνω­ρί­ζο­ντας ότι ο αγώ­νας που δίνου­με, δεν είναι μόνο δικός μας αγώ­νας, δεν παλεύ­ου­με μόνο για μας. Τα αιτή­μα­τά μας αφο­ρούν όλο τον λαό».

Τον αγω­νι­στι­κό χαι­ρε­τι­σμό των δεκά­δων συγκε­ντρώ­σε­ων που οργά­νω­σαν τα συντα­ξιου­χι­κα σωμα­τεία τις προη­γού­με­νες μέρες μετέ­φε­ρε ο Δήμος Κου­μπού­ρης, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Συντα­ξιού­χων ΙΚΑ. «Δεν ανε­χό­μα­στε τα ψέμ­μα­τα και τις μισές αλή­θειες», δια­μή­νυ­σε όσον αφο­ρά τις κυβερ­νη­τι­κές εξαγ­γε­λί­ες για τις υπο­τι­θέ­με­νες «αυξή­σεις» στις συντά­ξεις και απαί­τη­σε εδώ και τώρα να δοθούν τα Δώρα, τα ανα­δρο­μι­κά των συντα­ξιού­χων, χωρίς προ­α­παι­τού­με­να και δικαστήρια.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο