Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συμβιβασμός με την Εκκλησία για το Πάσχα — Απομακρύνεται η έξοδος

Τις βάσεις για να βρε­θεί λύση αμοι­βαί­ου συμ­βι­βα­σμού σχε­τι­κά με τον εορ­τα­σμό του Πάσχα φαί­νε­ται να έβα­λαν κυβέρ­νη­ση και Εκκλη­σία.  Για το θέμα είχαν συνά­ντη­ση σήμε­ρα ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης και ο αρχιε­πί­σκο­πος Ιερώ­νυ­μος, στο περι­θώ­ριο εκδή­λω­σης για τα 200 χρό­νια από την Ελλη­νι­κή Επα­νά­στα­ση στη Βουλή.

Αν και δεν έχουν κλεί­σει όλα τα ζητή­μα­τα, σε δηλώ­σεις του ο Αρχιε­πί­σκο­πος Ιερώ­νυ­μος μίλη­σε για «συμ­ψη­φι­σμό».

«Βρή­κα­με μια λύση, να κάνου­με έναν συμ­ψη­φι­σμό, ώστε να μην ταρά­ξου­με τα πράγ­μα­τα. Με μέτρα και περισ­σό­τε­ρη ελευ­θε­ρία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχου­με τη δυνα­τό­τη­τα να πάμε στα χωριά μας», δήλω­σε και πρό­σθε­σε: «Το θέμα δεν είναι μόνον ότι θέλου­με να πάμε και δεν μας αφή­νουν, αλλά κάποιοι φοβού­νται κυρί­ως στα νησιά. Ας κάνου­με υπο­μο­νή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύ­τε­ρος», συμπλή­ρω­σε ο αρχιεπίσκοπος.

Σύμ­φω­να με ασφα­λείς πλη­ρο­φο­ρί­ες που επι­κα­λεί­ται η Καθη­με­ρι­νή το σενά­ριο που προ­κρί­νε­ται είναι:

Για την Μεγά­λη Παρα­σκευή η περι­φο­ρά του Επι­τα­φί­ου να γίνει περι­με­τρι­κά του ναού και με αυστη­ρή επι­τή­ρη­ση των μέτρων ασφα­λεί­ας (για μάσκες, αποστάσεις).

Όσον αφο­ρά στην Κυρια­κή του Πάσχα, αυτό που κερ­δί­ζει έδα­φος είναι η αναγ­γε­λία αρκε­τά νωρί­τε­ρα της 12ης βρα­δι­νής της Ανά­στα­σης, παρου­σία πιστών αλλά με τήρη­ση όλων των υγειο­νο­μι­κών μέτρων.

Σε εκκρε­μό­τη­τα το ωρά­ριο και το πόσα άτο­μα θα είναι το μέγι­στο όριο στους ναούς. Από την πλευ­ρά της η Εκκλη­σία φέρε­ται πως ζητά να αυξη­θεί σε 100 ο μέγι­στος επι­τρε­πό­με­νος αριθ­μός ατό­μων στους μητρο­πο­λι­τι­κούς ναούς από 50 που ισχύ­ει αλλά και να αλλά­ξει η ανα­λο­γία πιστών / τμ σε 1 προς 15, αντί για 1/25 που ισχύ­ει τώρα.

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του μεγά­ρου Μαξί­μου η συζή­τη­ση «με αντι­κεί­με­νο τον τρό­πο λει­τουρ­γί­ας των Ιερών Ναών και των εξω­τε­ρι­κών χώρων αυτών την περί­ο­δο του Πάσχα, με τήρη­ση όλων των υγειο­νο­μι­κών μέτρων» πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σε «πολύ καλό κλίμα».

Από την άλλη, οι πιθα­νό­τη­τες για «Πάσχα στο χωριό» σημεί­ω­σαν τις χαμη­λό­τε­ρες τιμές τους, δεδο­μέ­νου ότι η κυβέρ­νη­ση δ θέλει να δια­κιν­δυ­νεύ­σει το άνοι­γα του του­ρι­σμού στις 14 Μαΐ­ου. Έχει δεσμευ­τεί γι αυτό σε μεγά­λους του­ρι­στι­κούς κολοσ­σούς  (πχ. TUI).

Στους κόλ­πους της κυβέρ­νη­σης ηχεί εφιαλ­τι­κά η προει­δο­ποί­η­ση των ειδι­κών, ότι πιθα­νή μαζι­κή έξο­δος μπο­ρεί να δημιουρ­γή­σει δεκά­δες εστί­ες δια­σπο­ράς στην ελλη­νι­κή ύπαι­θρο, ειδι­κά δε στα νησιά, με σωρευ­μέ­να κρού­σμα­τα, ανά­λο­γα αυτών που έχουν παρα­τη­ρη­θεί πρό­σφα­τα σε μικρές επαρ­χια­κές πόλεις.

 Οι απο­φά­σεις για το Πάσχα και τις εκκλη­σί­ες θα ληφθούν εντός της εβδο­μά­δας, αφού αξιο­λο­γη­θούν όλα τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να, δήλω­σε η κυβερ­νη­τι­κή εκπρό­σω­πος Αρι­στο­τε­λία Πελώ­νη, προ­α­ναγ­γέλ­λο­ντας πως θα υπάρ­ξουν σχε­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις, επί­σης μέσα στην εβδομάδα.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο