Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συμβολική καταδίκη του αμερικάνικου ιμπεριαλιστικού συμβόλου

Στο άγαλμα του Τρούμαν κόκκινες μπογιές από τους διαδηλωτές

 

Σε μία συμ­βο­λι­κή κίνη­ση οι δια­δη­λω­τές της μεγά­λης συγκέ­ντρω­σης στο Σύνταγ­μα ενά­ντια στην Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Συμ­φω­νία για τις βάσεις |> Pompeo-Go-Home <| όταν έφθα­σαν στο άγαλ­μα έρι­ξαν κόκ­κι­νες μπο­γιές κατα­δι­κά­ζο­ντας το σύμ­βο­λο του αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπεριαλισμού.

Οι αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις έσπευ­σαν να απα­ντή­σουν, ρίχνο­ντας χημι­κά και βόμ­βες κρό­του — λάμ­ψης στο πλή­θος, που συνέ­χι­σε την πορεία προς την αμε­ρι­κά­νι­κη πρεσβεία


ΣΣ |>
Γύρω από το άγαλ­μα (στη μαρ­μά­ρι­νη βάση του — βάθρο) υπάρ­χουν 8 ευμε­γέ­θεις στή­λες ‑γύρω στα δυο μέτρα ύψος η καθε­μιά, όπου ανα­γρά­φο­νται διά­φο­ρα «κεί­με­να ευγνω­μο­σύ­νης», υπο­τί­θε­ται του ελλη­νι­κού λαού καθώς και ο λόγος του για τους «υψη­λούς σκο­πούς» απο­στο­λής στρα­τιω­τι­κής και «οικο­νο­μι­κής» ‑βλ “σχέ­διο Μάρ­σαλ”, «βοή­θειας» στη χώρα μας.
Αυτά φάτσα κάρ­τα (μαζί με το σήμα των ομο­γε­νών ΑΧΕΠΑ ‑υπευ­θύ­νων για το στή­σι­μο μνη­μεί­ου στον μακελάρη).
Σε μια δια­κρι­τή στή­λη ξεχω­ρί­ζουν τα παρακάτω
«Εις τον Χάρ­ρυ Σ. Τρού­μαν εις έκφρα­σιν ευγνω­μο­σύ­νης δια το δόγ­μα το οποί­ον διε­κή­ρυ­ξεν ως πρό­ε­δρος των Ηνω­μέ­νων Πολι­τεί­ων της Αμε­ρι­κής την 12ην Μαρ­τί­ου 1947, βοη­θή­σας ούτω τον Ελλη­νι­κόν Λαόν να προ­α­σπί­ση την Ελευ­θε­ρί­αν του και την Εθνι­κήν του ακε­ραιό­τη­τα, εις μίαν κρί­σι­μον καμπήν της ιστο­ρί­ας της ανθρω­πό­τη­τος και δια­δη­λώ­σας την προ­σή­λω­σιν του Αμε­ρι­κα­νι­κού Λαού εις το ιδε­ώ­δες της Ελευ­θε­ρί­ας. Αφιε­ρού­ται υπό της Ελλη­νι­κής Κυβερ­νή­σε­ως εκ μέρους του Ελλη­νι­κού Λαού και υπό της ΑΧΕΠΑ…».

 

για την ιστο­ρία

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο