Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία Ηφαιστίων: Συμβουλές για όσους πρόκειται να ταξιδέψετε

Καθώς η κακο­και­ρία «Ηφαι­στί­ων» θα συμπέ­σει με τις μετα­κι­νή­σεις του τρι­η­μέ­ρου των Θεο­φα­νεί­ων και κυρί­ως με την επι­στρο­φή των εκδρο­μέ­ων, και με δεδο­μέ­νη ην ολι­γω­ρία και ανε­πάρ­κεια του κρτι­κού μηχα­νι­σμού και των ιδιω­τών που εκμε­ταλ­λεύ­ι­νται τους δρό­μους, πάρ­τε υπό­ψη κάποια μέρ­τα πριν και κατά τη διάρ­κεια του ταξιδιού:

Πριν από το ταξίδι

· Συμ­βου­λευ­τεί­τε το δελ­τίο πρό­γνω­σης και­ρού, ενη­με­ρω­θεί­τε για τις συν­θή­κες στο οδι­κό δίκτυο και απο­φύ­γε­τε την αιχ­μή των και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων. Αν δεν είναι απο­λύ­τως απα­ραί­τη­το, μην ταξιδέψετε.

· Μην ξεκι­νά­τε χωρίς αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες και εάν δεν είστε από­λυ­τα σίγου­ροι ότι ξέρε­τε να τις τοπο­θε­τή­σε­τε. Ένα ζευ­γά­ρι αδιά­βρο­χα λεπτά γάντια είναι απα­ραί­τη­τα για την τοποθέτηση.

· Προ­τι­μή­στε να ταξι­δέ­ψε­τε πρω­ι­νές ώρες.

· Βεβαιω­θεί­τε ότι το καλο­ρι­φέρ & το σύστη­μα κλι­μα­τι­σμού του αυτο­κι­νή­του λει­τουρ­γούν σωστά και ότι έχε­τε μαζί τρί­γω­νο ασφα­λεί­ας και ανα­κλα­στι­κό γιλέκο.

· Γεμί­στε το ντε­πό­ζι­το με καύ­σι­μα και το δοχείο απο­θή­κευ­σης νερού για τον καθα­ρι­σμό των τζα­μιών με αντι­πη­κτι­κό υγρό.

Οδη­γώ­ντας στο χιόνι

· Μην πατά­τε δυνα­τά το γκά­ζι και απο­φεύ­γε­τε τις από­το­μες αυξο­μειώ­σεις ταχύτητας.

· Οδη­γεί­τε ήρε­μα, χωρίς βια­σύ­νη, με χαμη­λή ταχύ­τη­τα και απα­λές κινή­σεις του τιμονιού.

· Επι­βρα­δύ­νε­τε, κατε­βά­ζο­ντας στα­δια­κά τις ταχύ­τη­τες και απο­φεύ­γε­τε να χρη­σι­μο­ποιεί­τε το πεντάλ του φρένου.

· Διευ­κο­λύ­νε­τε το έργο των εκχιο­νι­στι­κών κρα­τώ­ντας απο­στά­σεις. Μην τα προ­σπερ­νά­τε και μην τους φράσ­σε­τε τον δρόμο.

· Ακο­λου­θεί­τε πάντα τις οδη­γί­ες της Τρο­χαί­ας και του αρμό­διου προ­σω­πι­κού της λει­τουρ­γί­ας του αυτοκινητόδρομου.

Τοπο­θέ­τη­ση αλυσίδων

· Εάν η Τρο­χαία δια­τά­ξει την υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση των αντιο­λι­σθη­τι­κών αλυ­σί­δων, στα­μα­τή­στε στο πλη­σιέ­στε­ρο parking ή Σταθ­μό Εξυ­πη­ρέ­τη­σης Αυτο­κι­νη­τι­στών (Σ.Ε.Α.) του αυτο­κι­νη­τό­δρο­μου, προ­κει­μέ­νου να τις τοπο­θε­τή­σε­τε. Μην ξεχνά­τε ότι οι αλυσίδες:

· Τοπο­θε­τού­νται πάντα στους κινη­τή­ριους τρο­χούς και στα οχή­μα­τα με μόνι­μη τετρα­κί­νη­ση τοπο­θε­τού­νται στους μπρο­στι­νούς τροχούς.

· Είναι σωστά τοπο­θε­τη­μέ­νες όταν δεί­χνουν και είναι τεντωμένες.

· Η ταχύ­τη­τα με αλυ­σί­δες σε χιο­νι­σμέ­νο οδό­στρω­μα δεν πρέ­πει να ξεπερ­νά τα 40χλμ./ώρα.

Σε περί­πτω­ση έκτα­κτης ανά­γκης  υπο­δει­κνύ­ει στους οδη­γούς να καλέ­σουν στο 1025 ή στο 2710–562.000.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο