Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ: Τι προβλέπει το κατάπτυστο κείμενο

Σαν τον «κλέ­φτη» η κυβέρ­νη­ση επέ­λε­ξε να κατα­θέ­σει παρα­μο­νές Χρι­στου­γέν­νων στη Βου­λή (αρχι­κά στη Διαρ­κή Επι­τρο­πή Εθνι­κής Άμυ­νας και Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων) προς κύρω­ση το νομο­σχέ­διο για το λεγό­με­νο Πρω­τό­κολ­λο Τρο­πο­ποί­η­σης της Συμ­φω­νί­ας Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ Ελλά­δας και ΗΠΑ. Βασι­κά τη νέα διμε­ρή στρα­τιω­τι­κή συμ­φω­νία που ενι­σχύ­ει το «απο­τύ­πω­μα της στρα­τιω­τι­κής παρου­σί­ας των ΗΠΑ στη χώρα», όπως αρέ­σκο­νται να λένε οι κυβερ­νη­τι­κοί παρά­γο­ντες, που καθι­στά τη χώρα ορμη­τή­ριο των Aμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών δολο­φό­νων και το λαό «στό­χο» των ιμπε­ρια­λι­στι­κών ανταγωνισμών.

Το Πρω­τό­κολ­λο επι­κυ­ρώ­νει τη συμ­φω­νία που υπο­γρά­φτη­κε στην Αθή­να στις 5/10/19 από τους ΥΠΕΞ των δυο χωρών και προ­σαρ­μό­ζει την προη­γού­με­νη τέτοια συμ­φω­νία, του 1990, και συνε­πα­κό­λου­θα την ανά­πτυ­ξη των αμε­ρι­κα­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων επί ελλη­νι­κού εδά­φους στα σύγ­χρο­να δολο­φο­νι­κά σχέ­δια ΗΠΑ — ΝΑΤΟ.

Παράλ­λη­λα η επι­λο­γή να έρθει εσπευ­σμέ­να η κατά­πτυ­στη συμ­φω­νία για κύρω­ση στη Βου­λή, με δεδο­μέ­νη άλλω­στε τη στοί­χι­ση και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστι­κών πολι­τι­κών δυνά­με­ων στο θέμα, προ­φα­νώς συν­δέ­ε­ται και με την επι­κεί­με­νη επί­σκε­ψη του πρω­θυ­πουρ­γού στις ΗΠΑ, στις 7 Γενά­ρη, για συνά­ντη­ση με τον Ντ. Τραμπ προς παρα­πέ­ρα διεύ­ρυν­ση της διμε­ρούς «στρα­τη­γι­κής σχέσης».

Τι προβλέπει το κατάπτυστο κείμενο

Το κεί­με­νο προ­βλέ­πει κατ’ αρχάς επέ­κτα­ση των δρα­στη­ριο­τή­των των Αμε­ρι­κα­νών και σε «μη συνο­ρεύ­ου­σες βοη­θη­τι­κές Ευκο­λί­ες της Αερο­πο­ρι­κής Βάσης Σού­δας εντός της Ναυ­τι­κής Βάσης Σού­δας της περιο­χής Μαρα­θί­ου», όπου Ναυ­τι­κή Βάση Σού­δας είναι, όπως διευ­κρι­νί­ζε­ται στην Αιτιο­λο­γι­κή Έκθε­ση που συνο­δεύ­ει το Πρω­τό­κολ­λο, ο Ναύ­σταθ­μος Κρή­της. Άλλω­στε, όπως είχε απο­κα­λύ­ψει πρό­σφα­τα ο «Ρ», οι Αμε­ρι­κα­νοί πέρα από τις εργα­σί­ες που ετοι­μά­ζουν για επέ­κτα­ση των δυνα­το­τή­των του ναυ­τι­κού σκέ­λους της βάσης τους στη Σού­δα, ετοι­μά­ζουν και φαρα­ω­νι­κά έργα στο αερο­πο­ρι­κό σκέ­λος, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρούν να εξυ­πη­ρε­τούν ταυ­τό­χρο­να πολ­λά περισ­σό­τε­ρα μετα­γω­γι­κά αεροσκάφη.

Παρα­πέ­ρα επι­τρέ­πει «στην κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ να δια­τη­ρεί και να λει­τουρ­γεί τις στρα­τιω­τι­κές και βοη­θη­τι­κές Ευκο­λί­ες εντός των εγκα­τα­στά­σε­ων των Ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων όπως προσ­διο­ρί­ζο­νται κατωτέρω:

(i) Αερο­πο­ρι­κή Βάση Λάρισας

(ii) Βάση Αερο­πο­ρί­ας Στρα­τού Στε­φα­νο­βι­κεί­ου (Αερο­δρό­μιο Στεφανοβικείου)

(iii) Άλλες εγκα­τα­στά­σεις των Ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων, όπως συμ­φω­νού­νται αμοι­βαία από τα Μέρη ή τους ορι­σμέ­νους εκπρο­σώ­πους τους, σύμ­φω­να με τις αντί­στοι­χες εσω­τε­ρι­κές τους δια­δι­κα­σί­ες».

Ως γνω­στό, στη Λάρι­σα έχουν ανα­πτυ­χθεί ήδη από την επο­χή της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ Μη Επαν­δρω­μέ­να Αερο­σκά­φη (UAV) και στο Στε­φα­νο­βί­κειο επι­θε­τι­κά και μετα­γω­γι­κά ελι­κό­πτε­ρα των Αμερικανών.

Το τρί­το σημείο δεί­χνει ως πού είναι να δια­τε­θει­μέ­νες οι αστι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις να φτά­σουν την εμπλο­κή της χώρας στους αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς, αφού ανοί­γει δρό­μο στους κυβερ­νώ­ντες, τωρι­νούς ή επό­με­νους, να παρα­χω­ρή­σουν στους Αμε­ρι­κα­νούς και όποια άλλη εγκα­τά­στα­ση και υπο­δο­μή αυτοί ζητήσουν.

Θυμί­ζου­με, αρμό­διος κυβερ­νη­τι­κός παρά­γο­ντας, μιλώ­ντας πριν από μερι­κές μέρες με δημο­σιο­γρά­φους και προ­α­ναγ­γέλ­λο­ντας ουσια­στι­κά την τέτοια εξέ­λι­ξη, ερω­τη­θείς αν η Αθή­να θα δεχό­ταν μετα­φο­ρά σε βάσεις στην Ελλά­δα όπλων και μέσων ‑ακό­μα και πυρη­νι­κών- που σήμε­ρα οι Αμε­ρι­κα­νοί λέγε­ται ότι έχουν στις βάσεις τους στην Τουρ­κία, δεν το απέ­κλει­σε. Αντι­θέ­τως, δεί­χνο­ντας το απύθ­με­νο βάθος των κιν­δύ­νων για το λαό από την εμπλο­κή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, τόνι­ζε επί λέξει ότι η Ελλά­δα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και οι ανά­γκες του ΝΑΤΟ πάντα μπο­ρεί να εξυ­πη­ρε­τη­θούν εδώ. Ότι η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση έχει ήδη από τις αρχές Οκτώ­βρη μια επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νη στρα­τιω­τι­κή συμ­φω­νία με τις ΗΠΑ για διεύ­ρυν­ση του στρα­τιω­τι­κού τους απο­τυ­πώ­μα­τος εδώ και αν στο μέλ­λον οι Αμε­ρι­κα­νοί θέλουν παρα­πέ­ρα διεύ­ρυν­ση, υπάρ­χουν εδώ ήδη βάσεις και η κυβέρ­νη­ση είναι με θετι­κό πνεύ­μα έτοι­μη να συζη­τή­σει για να φιλο­ξε­νή­σει και παρα­πέ­ρα δομές τους!

Επιτρέπονται τα πάντα

Άλλω­στε και στις υφι­στά­με­νες προς το παρόν «διευ­κο­λύν­σεις» οι Αμε­ρι­κα­νοί έχουν λυμέ­να τα χέρια να κάνουν ό,τι θέλουν, να δια­κι­νή­σουν ό,τι πιο επι­κίν­δυ­νο υπάρ­χει, ακό­μα και πυρη­νι­κά, να εμπλα­κούν σε ζητή­μα­τα που άπτο­νται ακό­μα και της λεγό­με­νης Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας. Π.χ. για τη Σού­δα προ­βλέ­πε­ται ότι «στην κυβέρ­νη­ση των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών επι­τρέ­πε­ται να διεξάγει (…)

- Λει­τουρ­γί­ες πτή­σε­ων, συντή­ρη­ση και υπο­στή­ρι­ξη των αερο­σκα­φών ναυ­τι­κής συνερ­γα­σί­ας και αερο­σκα­φών ανα­γνώ­ρι­σης των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών και περιο­ρι­σμέ­νη εκτέ­λε­ση επε­ξερ­γα­σί­ας των στοι­χεί­ων στο έδαφος.

- Λει­τουρ­γί­ες πτή­σε­ων, συντή­ρη­ση και υπο­στή­ρι­ξη αερο­με­τα­φο­ρών και εφο­δια­στι­κή υπο­στή­ρι­ξη, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων αερο­σκα­φών ανεφοδιασμού.

- Επι­κοι­νω­νί­ες (εντός και εκτός σταθ­μού), περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των Υπη­ρε­σιών Ραδιο­φώ­νου και Τηλε­ό­ρα­σης των Ενό­πλων Δυνάμεων. (…)

- Δρα­στη­ριό­τη­τες διοι­κη­τι­κής και εφο­δια­στι­κής υποστήριξης.

- Επι­σκέ­ψεις, εκπαί­δευ­ση, ασκή­σεις, κινή­σεις Μονά­δων και Σχη­μα­τι­σμών, διέ­λευ­ση, υπο­στή­ρι­ξη και συνα­φείς δρα­στη­ριό­τη­τες, ανε­φο­δια­σμός αερο­σκα­φών, προ­σγεί­ω­ση και ανά­κτη­ση αερο­σκα­φών, προ­σω­ρι­νή συντή­ρη­ση πλοί­ων και αερο­σκα­φών, ενδιαί­τη­ση προ­σω­πι­κού, στάθ­μευ­ση και ανά­πτυ­ξη δυνά­με­ων και υλι­κού, τοπο­θέ­τη­ση εξο­πλι­σμού, προ­μη­θειών και υλι­κού, κοι­νές και συν­δυα­σμέ­νες εκπαι­δευ­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, δρα­στη­ριό­τη­τες συν­δρο­μής στην αντι­με­τώ­πι­ση ανθρω­πι­στι­κών κρί­σε­ων και φυσι­κών κατα­στρο­φών, επι­χει­ρή­σεις αντι­με­τώ­πι­σης εκτά­κτων ανα­γκών και κατα­σκευ­ές για την υπο­στή­ρι­ξη κοι­νά συμ­φω­νη­μέ­νων δραστηριοτήτων.

Άλλες απο­στο­λές και δρα­στη­ριό­τη­τες που τα Μέρη ή οι ορι­σμέ­νοι εκπρό­σω­ποί τους μπο­ρούν αμοι­βαία να καθο­ρί­σουν, σύμ­φω­να με τις αντί­στοι­χες εσω­τε­ρι­κές τους δια­δι­κα­σί­ες».

Τα αντί­στοι­χα προ­βλέ­πο­νται για Λάρι­σα και Στε­φα­νο­βί­κειο, όπως και για κάθε άλλη βάση που θα τους παρα­χω­ρη­θεί στο μέλ­λον. Άλλω­στε διό­λου τυχαία ενώ ανα­φέ­ρουν ονο­μα­στι­κά δυο βάσεις στην ξηρά, περι­τρι­γυ­ρι­σμέ­νες από τον θεσ­σα­λι­κό κάμπο, κάνουν λόγο και για ανε­φο­δια­σμό και συντή­ρη­ση πλοί­ων, προ­δια­γρά­φο­ντας τη μετα­τρο­πή όλης της χώρας σε μια απέ­ρα­ντη αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή βάση. Συγκε­κρι­μέ­να επι­τρέ­πουν εκεί: «Επι­σκέ­ψεις, εκπαί­δευ­ση, ασκή­σεις, κινή­σεις Μονά­δων και Σχη­μα­τι­σμών, διέ­λευ­ση, υπο­στή­ρι­ξη και συνα­φείς δρα­στη­ριό­τη­τες, ανε­φο­δια­σμός αερο­σκα­φών, ανε­φο­δια­σμός πλοί­ων, προ­σγεί­ω­ση και ανά­κτη­ση αερο­σκα­φών, προ­σω­ρι­νή συντή­ρη­ση οχη­μά­των, πλοί­ων και αερο­σκα­φών, ενδιαί­τη­ση προ­σω­πι­κού, επι­κοι­νω­νί­ας, στάθ­μευ­ση και ανά­πτυ­ξη δυνά­με­ων και υλι­κού, τοπο­θέ­τη­ση εξο­πλι­σμού, προ­μη­θειών και υλι­κού, κοι­νές και συν­δυα­σμέ­νες εκπαι­δευ­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, δρα­στη­ριό­τη­τες συν­δρο­μής στην αντι­με­τώ­πι­ση ανθρω­πι­στι­κών κρί­σε­ων και φυσι­κών κατα­στρο­φών, επι­χει­ρή­σεις αντι­με­τώ­πι­σης εκτά­κτων ανα­γκών και κατα­σκευ­ές για την υπο­στή­ρι­ξη κοι­νά συμ­φω­νη­μέ­νων δραστηριοτήτων.»

«Ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση» σε Αλεξανδρούπολη και «άλλες τοποθεσίες»

Εξάλ­λου, δίνουν οι ίδιοι έναν μπού­σου­λα του πώς θα μεθο­δεύ­ο­νται τα παρα­πά­νω, με πρό­τυ­πο το λιμέ­να της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, που οι Αμε­ρι­κα­νοί, μαζί με αυτόν της Θεσ­σα­λο­νί­κης αλλά και το Βόλο, έχουν αξιο­ποι­ή­σει για διεκ­πε­ραί­ω­ση μάχι­μων τμη­μά­των τους, ελι­κο­πτέ­ρων και τρο­χο­φό­ρων, προς και από ό,τι ονο­μα­τί­ζουν ως «ευρω­παϊ­κό θέα­τρο επι­χει­ρή­σε­ων», τη συνο­ριο­γραμ­μή με τη Ρωσία.

«(α) Σε συνέ­πεια προς τους σκο­πούς της Συμ­φω­νί­ας αυτής και κατα­νο­ώ­ντας ότι η χρή­ση από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες μη στρα­τιω­τι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων και υπο­δο­μών στην Ελλά­δα δεν ανα­μέ­νε­ται να είναι καθ’ όλη τη διάρ­κεια του χρό­νου, συνε­χής ή απο­κλει­στι­κή, χορη­γεί­ται στην κυβέρ­νη­ση των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών καθε­στώς προ­τε­ραιό­τη­τας (ανε­μπό­δι­στη πρό­σβα­ση και χρή­ση) σε περιο­χές εντός των τοπο­θε­τή­σε­ων που καθο­ρί­ζο­νται κατω­τέ­ρω, και όπως περαι­τέ­ρω προσ­διο­ρί­ζο­νται σε εκτε­λε­στι­κές συμ­φω­νί­ες ή διευθετήσεις.

(i) Λιμέ­νας Αλεξανδρούπολης

(ii) Άλλες τοπο­θε­σί­ες όπως αμοι­βαία συμ­φω­νού­νται από τα Μέρη ή τους ορι­σμέ­νους εκπρο­σώ­που τους, σύμ­φω­να με τις αντί­στοι­χες εσω­τε­ρι­κές τους διαδικασίες.

(β) Το καθε­στώς αυτό αφο­ρά σε προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες και έκτα­κτες απαι­τή­σεις, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της υπο­δο­χής, στάθ­μευ­σης και προ­ώ­θη­σης και άλλων δρα­στη­ριο­τή­των διοι­κη­τι­κής μέρι­μνας και υπο­στή­ρι­ξης όπως αμοι­βαία θα καθο­ρι­σθεί. Η προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη πρό­σβα­ση θα πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε συντο­νι­σμό με τις αρμό­διες αρχές των Μερών. Η έκτα­κτη πρό­σβα­ση θα παρέ­χε­ται κατό­πιν ειδο­ποί­η­σης 48 ωρών». Στην τσί­τα, δηλα­δή, και χωρίς πολ­λά λόγια, όπο­τε απαι­τη­θεί κάτι από τους Αμερικανούς.

Για τα παρα­πά­νω, εκπρό­σω­ποι των «Μερών» ορί­ζο­νται για την Ελλά­δα τα υπουρ­γεία Εξω­τε­ρι­κών και Άμυ­νας, και για τις ΗΠΑ το υπουρ­γείο Άμυνας.

Θα τους πληρώσουμε κι από πάνω

Αξί­ζει ίσως να κατα­γρα­φεί και η οικο­νο­μι­κή πτυ­χή της υπό­θε­σης, καθώς την ίδια ώρα που για το λαό οι περι­κο­πές είναι μόνι­μες και ταυ­τό­χρο­να προ­τά­σεις νόμου που κατα­θέ­τει το ΚΚΕ και αφο­ρούν το λαό απορ­ρί­πτο­νται αβλε­πεί με τη δικαιο­λο­γία ότι προ­κα­λούν «ζημία» στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, η κυβέρ­νη­ση απο­δέ­χε­ται κάθε είδους χασού­ρα που θα προ­κύ­ψει για το δημό­σιο κορ­βα­νά από την εφαρ­μο­γή του πρω­το­κόλ­λου, προς χάρη της …αγα­στής συνερ­γα­σί­ας των δυο Μερών.

Γρά­φει η Έκθε­ση του Γενι­κού Λογι­στη­ρί­ου του Κρά­τους που συνο­δεύ­ει το νομοσχέδιο:

«Από τις προ­τει­νό­με­νες δια­τά­ξεις, στο πλαί­σιο υλο­ποί­η­σης του κυρού­με­νου Πρω­το­κόλ­λου, επέρ­χε­ται επί του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού απώ­λεια δημο­σί­ων εσό­δων από τη λει­τουρ­γία των σχε­τι­κών στρα­τιω­τι­κών και βοη­θη­τι­κών Ευκο­λιών από την Κυβέρ­νη­ση των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών της Αμε­ρι­κής, στις μνη­μο­νευό­με­νες εγκα­τα­στά­σεις των Ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων και την ως εκ τού­του απαλ­λα­γή από φόρους, δασμούς, τέλη και άλλες επι­βα­ρύν­σεις καθώς και από τις ατέ­λειες για την εισα­γω­γή αγα­θών, προ­μη­θειών, εξο­πλι­σμού ή προ­σω­πι­κών αντι­κει­μέ­νων των μελών της δυνά­με­ως, του πολι­τι­κού προ­σω­πι­κού και των εξαρ­τώ­με­νων προ­σώ­πων, κατ’ εφαρ­μο­γή της Συνο­λι­κής Τεχνι­κής Συμ­φω­νί­ας μετα­ξύ των Μερών (άρθρα 11 ‑15 του ν.3108/2003). Το ύψος της εν λόγω απώ­λειας εξαρ­τά­ται από πραγ­μα­τι­κά γεγο­νό­τα (αριθ­μός δικαιού­χων, είδος προ­μη­θειών και εξο­πλι­σμού κ.λπ.)».

Το επι­βε­βαιώ­νει και Ειδι­κή Έκθε­ση που συνο­δεύ­ει το νομο­σχέ­διο, φέρου­σα τις υπο­γρα­φές των υπουρ­γών Οικο­νο­μι­κών και Εξω­τε­ρι­κών, Χρ. Σταϊ­κού­ρα και Ν. Δέν­δια, αντί­στοι­χα.

Οι κυβερ­νη­τι­κοί παρα­πέ­μπουν στην αρχι­κή Συμ­φω­νία (Συμ­φω­νία Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ Ελλά­δας και ΗΠΑ), του 1990, θυμί­ζο­ντας ότι «προ­βλέ­πει απαλ­λα­γές σχε­τι­κά με φόρους, δασμούς και τέλη προ­μη­θειών, εξο­πλι­σμού και εφο­δί­ων των δυνά­με­ων των ΗΠΑ στην Ελλη­νι­κή Επι­κρά­τεια, απαλ­λα­γή από ΦΠΑ από την παρο­χή υπη­ρε­σιών στις δυνά­μεις και στο προ­σω­πι­κό των δυνά­με­ων των ΗΠΑ».

«Ομοί­ως προ­βλέ­πε­ται η απαλ­λα­γή των πλοί­ων και αερο­σκα­φών των δυνά­με­ων των ΗΠΑ από την πλη­ρω­μή τελών προ­σγειώ­σε­ως, λιμε­νι­κών τελών, τελών ναυ­σι­πλο­ΐ­ας, πλην των επι­βα­ρύν­σε­ων που προ­κύ­πτουν από αγα­θά και υπη­ρε­σί­ες οι οποί­ες εζη­τή­θη­σαν και ελή­φθη­σαν». Ακό­μα ότι «προ­βλέ­πο­νται απαλ­λα­γές εργο­λά­βων και υπερ­γο­λά­βων, που φέρουν την ιθα­γέ­νεια των ΗΠΑ από φόρο εισο­δή­μα­τος σε σχέ­ση με κέρ­δη από έργα και εργα­σί­ες με την παρα­πά­νω ιδιό­τη­τα, όπως και η απαλ­λα­γή από φόρο εισο­δή­μα­τος επί μισθών και αμοι­βών των προ­σώ­πων που δεν έχουν την ελλη­νι­κή ιθα­γέ­νεια και προ­σλαμ­βά­νο­νται από τους ως άνω εργο­λά­βους και υπερ­γο­λά­βους οι οποί­οι παρέ­χουν υπη­ρε­σί­ες στις δυνά­μεις των ΗΠΑ στην Ελλά­δα (…) Επί­σης απαλ­λάσ­σο­νται, με την ίδια διά­τα­ξη (άρθρο 13 παρ.3) από δασμούς ο εξο­πλι­σμός, εφό­δια και άλλα εισα­γό­με­να αγα­θά για την κατα­σκευή, συντή­ρη­ση, βελ­τί­ω­ση και λει­τουρ­γία των Ευκολιών».

Ότι εισά­γο­νται και δια­τη­ρού­νται στην Ελλά­δα απαλ­λαγ­μέ­να από φόρους, δασμούς, φόρους και άλλες επι­βα­ρύν­σεις ακό­μα και τα προ­σω­πι­κά είδη και τα είδη οικο­σκευ­ής τους, ενώ ταυ­τό­χρο­να οι ελλη­νι­κές αρχές εκδί­δουν χωρίς επι­βά­ρυν­ση ακό­μα και τις πινα­κί­δες κυκλο­φο­ρί­ας σε αυτο­κί­νη­τα και ρυμουλ­κού­με­να της δυνά­με­ως, των μελών της δυνά­με­ως, του πολι­τι­κού προ­σω­πι­κού και των εξαρ­τω­μέ­νων προσώπων…

Ασυλία και στο προσωπικό του προξενείου των ΗΠΑ

Το νομο­σχέ­διο για την «αμυ­ντι­κή συμ­φω­νία» με τις ΗΠΑ συνο­δεύ­ε­ται και με την «Κύρω­ση της Συμ­φω­νί­ας» που αφο­ρά «τα προ­ξε­νι­κά προ­νό­μια και ασυ­λί­ες». Η Συμ­φω­νία αυτή, η οποία κατα­τέ­θη­κε και αυτή με μορ­φή νομο­σχε­δί­ου, προ­βλέ­πει ότι οι ‑προ­ξε­νι­κοί λει­τουρ­γοί και οι προ­ξε­νι­κοί υπάλ­λη­λοι των ΗΠΑ στην Ελλά­δα, καθώς και τα μέλη των οικο­γε­νειών τους που βρί­σκο­νται εδώ θα έχουν πλέ­ον τα ίδια προ­νό­μια και ασυ­λί­ες με αυτά που προ­βλέ­πο­νται για τους διπλω­μα­τι­κούς ακό­λου­θους και τους διπλω­μα­τι­κούς υπαλ­λή­λους. Δηλα­δή από φορο­λο­γι­κές και τελω­νεια­κές απαλ­λα­γές, για τα πάντα, μέχρι και το προ­νό­μιο της ετε­ρο­δι­κί­ας, που σημαί­νει ότι δεν μπο­ρεί να ασκη­θεί σε βάρος των προ­σώ­πων αυτών και των μελών των οικο­γε­νειών τους καμία δίω­ξη, ούτε ποι­νι­κή, ούτε και αστι­κή δεν μπο­ρεί να ασκη­θεί σε βάρος τους από την ελλη­νι­κή Δικαιο­σύ­νη, αλλά ούτε ακό­μη και κατά­σχε­ση για όσα έχουν στη κατο­χή τους. Η συμ­φω­νία είχε υπο­γρα­φεί από την προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ στις 28 Μάρ­τη του 2017 και τώρα έρχε­ται η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ να την ενσω­μα­τώ­σει στο Ελλη­νι­κό Δίκαιο και να την υλοποιήσει.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο