Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη

Τη συνά­ντη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού, Κυρ. Μητσο­τά­κη, με τον Τούρ­κο πρό­ε­δρο, Ρ. Τ. Ερντο­γάν, στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, την Κυρια­κή 13 Μάρ­τη, επι­βε­βαί­ω­σε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, επι­κα­λού­με­νος τις «κοι­νές προ­κλή­σεις» που αντι­με­τω­πί­ζουν οι Ευρω­α­τλα­ντι­κοί μπρο­στά στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και στην όξυν­ση του αντα­γω­νι­σμού τους με τη Ρωσία.

«Ο πρω­θυ­πουρ­γός έχει δηλώ­σει ότι είναι πάντα ανοι­χτός σε συνά­ντη­ση με τον Τούρ­κο πρό­ε­δρο, πόσο μάλ­λον υπό τις συν­θή­κες που έχει δημιουρ­γή­σει η ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία. Σε αυτή τη δύσκο­λη συγκυ­ρία, οι δύο χώρες παρά τις δια­φο­ρές μας αντι­με­τω­πί­ζουν κοι­νές προ­κλή­σεις σε μια σει­ρά από προ­βλή­μα­τα. Προ­κλή­σεις που πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στούν στη λογι­κή του να λύσου­με προ­βλή­μα­τα και όχι να δημιουρ­γή­σου­με περισ­σό­τε­ρα»,  δήλω­σε ο Γ. Οικο­νό­μου κατά την ενη­μέ­ρω­ση των πολι­τι­κών συντα­κτών, δημιουρ­γώ­ντας πρό­σθε­τη ανη­συ­χία, καθώς στο όνο­μα της δια­σφά­λι­σης της συνο­χής του ΝΑΤΟ προ­ω­θού­νται επι­κίν­δυ­νες διευ­θε­τή­σεις στην περιο­χή της Αν. Μεσο­γεί­ου που στρέ­φο­νται κατά των κυριαρ­χι­κών δικαιωμάτων.

«Η ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία έχει αλλά­ξει δρα­μα­τι­κά τα δεδο­μέ­να σε ό,τι αφο­ρά την ασφά­λεια στην Ευρώ­πη, από την άλλη, όμως, έχει ταυ­τό­χρο­να δια­τρα­νώ­σει την απε­ρί­φρα­στη κατα­δί­κη της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας απέ­να­ντι σε κάθε μορ­φή επε­κτα­τι­σμού και ανα­θε­ω­ρη­τι­σμού», πρό­σθε­σε, παρα­βλέ­πο­ντας πως οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί σχε­δια­σμοί στους οποί­ους συμ­με­τέ­χουν ενερ­γά η Ελλά­δα και η Τουρ­κία δίνουν αέρα στα πανιά της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας. Η ανη­συ­χία για τα όσα δρο­μο­λο­γού­νται εντεί­νε­ται από το γεγο­νός πως το τελευ­ταίο διά­στη­μα οι ΝΑΤΟι­κοί μιλά­νε για «ΝΑΤΟι­κό χώρο», φρά­ση που δεί­χνει πως αντι­με­τω­πί­ζουν τη νοτιο­α­να­το­λι­κή πτέ­ρυ­γα του ΝΑΤΟ ως ενιαίο επι­χει­ρη­σια­κά χώρο.

Σύμ­φω­να με τον κυβερ­νη­τι­κό εκπρό­σω­πο, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης θα προ­σέλ­θει στη συνά­ντη­ση «με θετι­κή διά­θε­ση, επι­κε­ντρώ­νο­ντας στην ουσία και όχι στη ρητο­ρι­κή, χωρίς ψευ­δαι­σθή­σεις και φυσι­κά χωρίς δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις από τις στα­θε­ρές και καθα­ρά δια­τυ­πω­μέ­νες θέσεις της Ελλά­δος, θέσεις οι οποί­ες εδρά­ζο­νται στο Διε­θνές Δίκαιο». Επι­χει­ρώ­ντας δε να υπο­βαθ­μί­σει τις δηλώ­σεις του εκπρο­σώ­που του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος της Τουρ­κί­ας ΑΚΡ, Ομέρ Τσε­λίκ, ο οποί­ος δήλω­σε ότι ο Ερντο­γάν θα θέσει όλες τις τουρ­κι­κές αξιώ­σεις, ο Γ. Οικο­νό­μου μίλη­σε για «χιλιοει­πω­μέ­να πράγ­μα­τα» που δεν μπο­ρούν να απο­τε­λούν ατζέ­ντα. Ωστό­σο, απέ­φυ­γε να ανα­φέ­ρει ποια είναι η ατζέ­ντα της συνάντησης…

Με την ευκαι­ρία της παρου­σί­ας του πρω­θυ­πουρ­γού στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, για να γιορ­τά­σει την Κυρια­κή της Ορθο­δο­ξί­ας στο Οικου­με­νι­κό Πατριαρ­χείο, ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος του απηύ­θυ­νε πρό­σκλη­ση την οποία απο­δέ­χτη­κε, όπως ειπώθηκε.

Ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος δεν παρέ­λει­ψε να καυ­χη­θεί για την ελλη­νι­κή εμπλο­κή στη «σωστή πλευ­ρά της ιστο­ρί­ας», όπως ονο­μά­ζουν τη συμ­με­το­χή της χώρας στο πλευ­ρό του ενός από τους δύο ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πόλους, κάτι που κάνει την Ελλά­δα στό­χο αντιποίνων.

Σε ό,τι αφο­ρά τις τερά­στιες αυξή­σεις στο ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα, πέρα από τις επι­δο­τή­σεις στα τιμο­λό­για που «δεν φτά­νουν ούτε για ζήτω» προ­α­νήγ­γει­λε «στο­χευ­μέ­νες παρεμ­βά­σεις», δηλα­δή μέτρα απο­κλει­στι­κά για τους πλέ­ον εξα­θλιω­μέ­νους, αφή­νο­ντας απ’ έξω την πλειο­ψη­φία του λαού που δοκι­μά­ζε­ται από τη γενι­κευ­μέ­νη ακρί­βεια. Με την ίδια λογι­κή μίλη­σε για προ­στα­σία των δανειοληπτών.

902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο