Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ: «Αξιόπιστος σύμμαχος» στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ η Ελλάδα

Με την δια­βε­βαί­ω­ση που απεύ­θυ­νε στην αρχή της συνά­ντη­σης πως η Ελλά­δα απο­τε­λεί έναν «αξιό­πι­στο και προ­βλέ­ψι­μο εταί­ρο», ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυρ. Μητσο­τά­κης, εξέ­φρα­σε στον πρό­ε­δρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ την πρό­θε­ση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης να στη­ρί­ξει ακό­μη πιο απο­φα­σι­στι­κά τα επι­κίν­δυ­να  αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά σχέ­δια στην περιοχή.

Ο Ντ. Τραμπ χαρα­κτή­ρι­σε «εκπλη­κτι­κές» τις ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κές σχέ­σεις και σημεί­ω­σε πως είναι «στε­νό­τε­ρες από ποτέ», ενώ ο Κυρ. Μητσο­τά­κης ανα­φέρ­θη­κε στις δυνα­τό­τη­τες βελ­τί­ω­σης των σχέ­σε­ων με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφο­ρά «το γεω­πο­λι­τι­κό μας κομ­μά­τι, το πεδίο της άμυ­νας στο οποίο έχου­με προ­ο­δεύ­σει πάρα πολύ».

Στην αρχή της συνά­ντη­σης, οι δημο­σιο­γρά­φοι απεύ­θυ­ναν ερω­τή­σεις, οι οποί­ες στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος τους αφο­ρού­σαν τις εξε­λί­ξεις με το Ιράν. Μετά το τέλος της συνά­ντη­σης δεν δόθη­κε συνέ­ντευ­ξη Τύπου.

Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση έχει φρο­ντί­σει να καλ­λιερ­γή­σει αρκε­τές προσ­δο­κί­ες από αυτή τη συνά­ντη­ση, παρου­σιά­ζο­ντας ως «εθνι­κή υπό­θε­ση» την ενερ­γό­τε­ρη εμπλο­κή της Ελλά­δας σε σχε­δια­σμούς που στά­ζουν αίμα.

Πάντως, ερω­τη­θείς σχε­τι­κά με τη συμ­φω­νία Τουρ­κί­ας — Λιβύ­ης, ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος απέ­φυ­γε να τη σχο­λιά­σει επί της ουσί­ας, περιο­ρι­ζό­με­νος να δηλώ­σει πως οι ΗΠΑ συζη­τά­νε με την Τουρ­κία και πολ­λές άλλες χώρες για την κατά­στα­ση στη Λιβύη και «θα δού­με» εάν μπο­ρεί να βρε­θεί μια λύση.

Ο Κυρ. Μητσο­τά­κης παρου­σί­α­σε τις θέσεις της ελλη­νι­κής πλευ­ράς για τη συμ­φω­νία της Τουρ­κί­ας με την κυβέρ­νη­ση «εθνι­κής ενό­τη­τας» της Λιβύ­ης, λέγο­ντας πως «προ­κα­λεί απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση στην περιο­χή», και εξέ­φρα­σε το ενδια­φέ­ρον της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης να συμ­με­τά­σχει στο πρό­γραμ­μα παρα­γω­γής των F‑35. Επι­πλέ­ον, τόνι­σε πως «η ελλη­νι­κή οικο­νο­μία τους τελευ­ταί­ους μήνες έχει ανα­κάμ­ψει, έχου­με μειώ­σει τους φόρους» και πρό­σθε­σε πως «προ­σβλέ­που­με στη θετι­κή σας υπο­στή­ρι­ξη, θέλου­με αμε­ρι­κα­νι­κές επι­χει­ρή­σεις να επεν­δύ­σουν στην Ελλάδα».

Στο πλευρό των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν

Νωρί­τε­ρα, μιλώ­ντας στη δια­βό­η­τη «δεξα­με­νή σκέ­ψης» «Atlantic Council», στην Ουά­σιγ­κτον, δια­φή­μι­σε την «αξιο­πι­στία» που έχει η Ελλά­δα για τα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά σχέδια.

«Έρχο­μαι σε μια περί­ο­δο ανα­τα­ρά­ξε­ων αλλά και σε μια περί­ο­δο που οι ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κές σχέ­σεις είναι στην καλύ­τε­ρη φάση τους», τόνι­σε ο Κυρ. Μητσο­τά­κης. «Σε αυτή την ταρα­χώ­δη περί­ο­δο, είμα­στε ένας αξιό­πι­στος σύμ­μα­χος των ΗΠΑ», πρό­σθε­σε, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας τη συνά­ντη­ση με τον Ντ. Τραμπ «ευκαι­ρία να απο­τι­μή­σου­με όσα έχου­με πετύ­χει, αλλά και να θέσου­με μια σει­ρά πιο φιλό­δο­ξων στό­χων». Δεν παρέ­λει­ψε να καυ­χη­θεί πως στην Ελλά­δα «υπάρ­χει, πλέ­ον, ευρύ­τα­τη και δια­κομ­μα­τι­κή στή­ρι­ξη» στην «εμβά­θυν­ση» των σχέ­σε­ων με τις ΗΠΑ, με πρώ­το και καλύ­τε­ρο το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Έλλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός έσπευ­σε κυνι­κά και απρο­κά­λυ­πτα να συντα­χθεί με τις ΗΠΑ, οι οποί­ες με τη δολο­φο­νία Ιρα­νών αξιω­μα­τού­χων έβα­λαν φωτιά στη Μέση Ανα­το­λή. «Είμα­στε σύμ­μα­χοι με τις ΗΠΑ. Στε­κό­μα­στε στο πλευ­ρό των συμ­μά­χων μας σε δύσκο­λες περιό­δους. Κατα­λα­βαί­νω πως η συγκε­κρι­μέ­νη από­φα­ση ελή­φθη λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη το εθνι­κό συμ­φέ­ρον των ΗΠΑ», δήλω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώτηση.

Το μόνο που ψέλ­λι­σε σε σχέ­ση με τους κιν­δύ­νους που δημιουρ­γούν οι αμε­ρι­κα­νι­κές κινή­σεις στην περιο­χή της Μ. Ανα­το­λής ήταν πως «υπάρ­χουν ευρεί­ες ανη­συ­χί­ες για πιθα­νή κλι­μά­κω­ση και πρέ­πει να κατα­βλη­θούν προ­σπά­θειες ώστε να γίνουν κινή­σεις που θα απο­κλι­μα­κώ­σουν την έντα­ση». Ωστό­σο, ξεκα­θά­ρι­σε πως «είχα­με και ακό­μα έχου­με πολύ στε­νούς δεσμούς με τον Αρα­βι­κό κόσμο και θεω­ρού­με τους εαυ­τούς μας τίμιους παί­κτες στην περιο­χή, αλλά δεν ξεχνά­με ποιοι είναι οι σύμ­μα­χοί μας και πού ανή­κου­με γεωπολιτικά».

Ανοιχτός σε προσφυγή στη Χάγη

Ανα­φε­ρό­με­νος στη συμ­φω­νία της Τουρ­κί­ας με τη λεγό­με­νη κυβέρ­νη­ση «εθνι­κής ενό­τη­τας» της Λιβύ­ης, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης τόνι­σε πως είναι «είναι ξεκά­θα­ρα άκυ­ρη και έωλη, αλλά είναι, επί­σης, γεω­γρα­φι­κά γελοία». Όπως είπε, «η συμ­φω­νία υπο­θέ­τει ότι τα νησιά μας ‑περι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του μεγα­λύ­τε­ρου νησιού μας, της Κρή­της- δεν έχουν Απο­κλει­στι­κή Οικο­νο­μι­κή Ζώνη, κάτι που αντί­κει­ται σε όλα όσα γνω­ρί­ζου­με στο Διε­θνές Δίκαιο», ενώ «έχει το επι­πρό­σθε­το πρό­βλη­μα ότι δεν έχει επι­κυ­ρω­θεί από τη λιβυ­κή Βουλή».

Υπο­γράμ­μι­σε ακό­μη πως είναι απα­ρά­δε­κτο, στο πλαί­σιο μιας συμ­μα­χί­ας (ΝΑΤΟ), «να έχου­με ένα μέλος να προ­κα­λεί ξεκά­θα­ρα ένα άλλο μέλος της συμ­μα­χί­ας», συμπλη­ρώ­νο­ντας πως η στά­ση της Τουρ­κί­ας έχει ξεκά­θα­ρες επι­πτώ­σεις στην ασφά­λεια. «Νομί­ζω είναι επί­σης προ­φα­νές στην κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ πως δεν είναι δυνα­τόν να που­λάς αερο­σκά­φη F‑35 σε μία χώρα που ταυ­τό­χρο­να προ­μη­θεύ­ε­ται το αντια­ε­ρο­πο­ρι­κό σύστη­μα S‑400. Τα δύο δεν γίνε­ται να πάνε μαζί», είπε.

Πάντως, δεν έκλει­σε την πόρ­τα στα σχέ­δια γενι­κό­τε­ρων διευ­θε­τή­σε­ων στο Αιγαίο, που προ­ω­θούν οι αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κοί, σημειώ­νο­ντας: «Σχε­τι­κά με τις δια­φο­ρές μας για την οριο­θέ­τη­ση θαλάσ­σιων ζωνών, που τη θεω­ρού­με τη μόνη δια­φο­ρά μας με την Τουρ­κία στο Αιγαίο και στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, έχω πει δημο­σί­ως πως εάν δεν μπο­ρού­με να τις επι­λύ­σου­με είμα­στε ανοι­χτοί στο να συζη­τή­σου­με προ­σφυ­γή στη Χάγη. Και να αφή­σου­με το δικα­στή­ριο να απο­φα­σί­σει, που πιστεύω είναι πολύ δίκαιη και λογι­κή προ­σέγ­γι­ση, με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι όλοι πιστεύ­ου­με στο Διε­θνές Δίκαιο. Αλλά προ­κει­μέ­νου να φτά­σου­με σε αυτό το σημείο πρέ­πει να απέ­χου­με από οποια­δή­πο­τε δρα­στη­ριό­τη­τα που ξεκά­θα­ρα κλι­μα­κώ­νει την περι­φε­ρεια­κή ένταση».

Για τα ενερ­γεια­κά τόνι­σε πως «απο­τε­λούν πολύ σημα­ντι­κή πτυ­χή της σχέ­σης μας με τις ΗΠΑ» και πως η Ελλά­δα «είναι στην πρώ­τη γραμ­μή» της προ­σπά­θειας να δια­φο­ρο­ποι­η­θούν οι πηγές ενέρ­γειας. Έκα­νε δε ειδι­κή ανα­φο­ρά στον αγω­γό EastMed, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως «πρό­κει­ται για σημα­ντι­κό έργο για την Ευρώ­πη, όχι μόνο για την Ελλάδα».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο