Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη στις 16 Μάη στην Ουάσινγκτον

Στις 16 Μάη θα γίνει η συνά­ντη­ση του Τζο Μπάι­ντεν με τον Κυριά­κο Μητσο­τά­κη στην Ουά­σιγ­κτον όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε από τον Λευ­κό Οίκο και στο επί­κε­ντρο θα είναι η εμπλο­κή της Ελλά­δας στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία, αλλά και οι επι­κίν­δυ­νοι για το λαό σχε­δια­σμοί του ΝΑΤΟ στην περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου σε αντι­πα­ρά­θε­ση με την Ρωσία και την Κίνα. 

Την είδη­ση επι­βε­βαί­ω­σε το Μέγα­ρο Μαξί­μου που εξέ­δω­σε ανα­κοί­νω­ση ανα­φέ­ρο­ντας ότι «στις 16 Μαΐ­ου ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης θα επι­σκε­φθεί τον Λευ­κό Οίκο κατό­πιν πρό­σκλη­σης του Προ­έ­δρου των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών Αμε­ρι­κής, Τζο Μπάιντεν».

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση του Λευ­κού Οίκου η συνά­ντη­ση του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου με τον Έλλη­να πρω­θυ­πουρ­γό «παρέ­χει την ευκαι­ρία να επι­βε­βαιώ­σου­με την ισχυ­ρή διμε­ρή μας συνεργασία».

Ανα­φέ­ρει πως «οι ηγέ­τες θα συζη­τή­σουν τις συνε­χι­ζό­με­νες προ­σπά­θειες με τους Συμ­μά­χους και τους εταί­ρους για την υπο­στή­ρι­ξη του λαού της Ουκρα­νί­ας και την επι­βο­λή οικο­νο­μι­κού κόστους στη Ρωσία για την απρό­κλη­τη επι­θε­τι­κό­τη­τά της. Θα συζη­τή­σουν τη στε­νή μας συνερ­γα­σία σε παγκό­σμιες προ­κλή­σεις, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής και της ενερ­γεια­κής ασφάλειας».

Η Ελλά­δα, με την μετα­τρο­πή της σε πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο μέσω των βάσε­ων της Σού­δας και της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, δια­δρα­μα­τί­ζει ουσια­στι­κό ρόλο στην μετα­φο­ρά ΝΑΤΟι­κών στρα­τευ­μά­των προς τα σύνο­ρα της Ρωσί­ας, ενώ τα περί ενερ­γεια­κής ασφά­λειας είναι το περι­τύ­λιγ­μα για την προ­ώ­θη­ση του πανά­κρι­βου αμε­ρι­κα­νι­κού LNG που θα πλη­ρώ­σει ο λαός και θα μετα­φέ­ρουν με το αζη­μί­ω­το Έλλη­νες εφοπλιστές.

Επί­σης σύμ­φω­να με τον Λευ­κό Οίκο, στη συνά­ντη­ση θα κάνουν «απο­λο­γι­σμό των κοι­νών μας προ­σπα­θειών για την προ­ώ­θη­ση της παγκό­σμιας ασφά­λειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοι­νών μας στό­χων για ειρή­νη και ευη­με­ρία στην περιο­χή», που οι ΗΠΑ εννο­ούν την προ­ώ­θη­ση ενός δια­λό­γου μετα­ξύ Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας με στό­χο την συνεκ­με­τάλ­λευ­ση με διά­φο­ρες μορ­φές στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσό­γειο, κάτι που θα μπο­ρού­σε να είναι μέρος πιθα­νών ανταλ­λαγ­μά­των προς την Άγκυ­ρα για να απο­τρα­βη­χτεί ορι­στι­κά από τη Ρωσία.

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο