Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέδριο ΚΕΔΕ — Γ. Λαμπρούλης: Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των Δήμων και να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη

Στον αντι­λαϊ­κό χαρα­κτή­ρα των «μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων» που γίνο­νται στην Τοπι­κή Διοί­κη­ση ανα­φέρ­θη­κε ανά­με­σα σε άλλα ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ, Γιώρ­γος Λαμπρού­λης, μιλώ­ντας εκ μέρους του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος στο συνέ­δριο της Κεντρι­κής Ένω­σης Δήμων Ελλά­δας (ΚΕΔΕ).

Αφού ανα­φέρ­θη­κε στις συν­θή­κες που διε­ξά­γε­ται αυτό το συνέ­δριο, «σε μια περί­ο­δο που οι εργα­τι­κές λαϊ­κές οικο­γέ­νειες είναι αντι­μέ­τω­πες με την διευ­ρυ­μέ­νη φτώ­χεια και την ανέ­χεια», προει­δο­ποί­η­σε πως την αύξη­ση τους κόστους λει­τουρ­γί­ας των δομών των Δήμων «θα καλε­στεί να πλη­ρώ­σει ξανά ο λαός». Όπως εξή­γη­σε, οι γενι­κευ­μέ­νες ανα­τι­μή­σεις «σε συν­δυα­σμό με τους τσα­κι­σμέ­νους μισθούς, τις ελα­στι­κές και επι­σφα­λείς εργα­σια­κές σχέ­σεις, τις μεγά­λες περι­κο­πές στις συντά­ξεις, τους αβά­στα­χτους φόρους, και τα χαρά­τσια, σε κεντρι­κό και τοπι­κό επί­πε­δο, επι­δει­νώ­νουν την κατά­στα­ση χιλιά­δων εργα­τι­κών λαϊ­κών οικογενειών». 

Επί­σης, εξέ­φρα­σε την πλή­ρη αντί­θε­ση του ΚΚΕ με την πρό­τα­ση της ΚΕΔΕ να ανα­τε­θεί η Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δα Υγεί­ας στους Δήμους. «Η υγεία ύψι­στο αγα­θό για τον άνθρω­πο πρέ­πει να είναι δημό­σια καθο­λι­κή και να παρέ­χε­ται ενιαία από το κρά­τος με βάσει την εξέ­λι­ξη της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας», σημεί­ω­σε, προ­σθέ­το­ντας πως «στε­κό­μα­στε απέ­να­ντι σε ότι χει­ρο­τε­ρεύ­ει την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ζωής του λαού». 

Στη συνέ­χεια ανα­φέρ­θη­κε εκτε­νώς στις «μεταρ­ρυθ­μί­σεις» στην τοπι­κή Διοί­κη­ση, σημειώ­νο­ντας: «Όσες έγι­ναν ως τώρα οδή­γη­σαν στη μετα­τρο­πή των δήμων σε τμή­μα­τα των κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών, σε τμή­μα­τα του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού, για να ρυθ­μί­ζουν τους κανό­νες αντα­γω­νι­σμού των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων που λυμαί­νο­νται τα έργα και τις υπη­ρε­σί­ες στους Δήμους. Η λογι­κή που διέ­πει το σύνο­λο της λει­τουρ­γί­ας, με το θεσμι­κό πλαί­σιο που έχει δια­μορ­φω­θεί είναι η συμ­βο­λή στην καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη με την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα να κυριαρ­χεί σε κάθε από­φα­ση και δρά­ση. Εκτός από την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της καθα­ριό­τη­τας του πρα­σί­νου και άλλα, η αξιο­ποί­η­ση ελεύ­θε­ρων χώρων δημό­σιας γης, η αλλα­γή χρή­σε­ων γίνο­νται με γνώ­μο­να την επι­χει­ρη­μα­τι­κή ανά­πτυ­ξη. Με αυτή τη στρα­τη­γι­κή, η κάλυ­ψη και των ελά­χι­στων ανα­γκών του λαού γίνε­ται με όλο και μεγα­λύ­τε­ρο κόστος. Στα πλαί­σια αυτά έχει καθο­ρι­σθεί και η λογι­κή της αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας των υπη­ρε­σιών των Δήμων που συνε­χώς διευρύνονται». 

Η δια­χεί­ρι­ση των απορ­ριμ­μά­των παρα­δί­νε­ται στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, δημιουρ­γεί συγκρού­σεις αντι­θέ­σεις και ο λαός πλη­ρώ­νει τα σκου­πί­δια ακρι­βά. Επι­μέ­νει η κυβέρ­νη­ση στην κατα­βο­λή από τους Δήμους του τέλους ταφής που είναι γνω­στό ότι θα αυξή­σει τα αντα­πο­δο­τι­κά τέλη. Θέση μας είναι να μην πλη­ρώ­σει ο λαός επαυ­ξη­μέ­να τέλη για τη δια­χεί­ρι­ση των απορριμμάτων».

Σε σχέ­ση με την συζή­τη­ση για τις αρμο­διό­τη­τες των Δήμων, υπο­γράμ­μι­σε τα εξής: «Πάνω από 200 αρμο­διό­τη­τες πέρα­σαν τα τελευ­ταία χρό­νια στους Δήμους χωρίς την ανα­γκαία χρη­μα­το­δό­τη­ση και το απα­ραί­τη­το ανθρώ­πι­νο δυνα­μι­κό, δια­σπώ­ντας το ενιαίο της παρο­χής προς το λαό με πλη­ρω­μή ξανά για τα ελά­χι­στα. Η πολι­τι­κή προ­στα­σία μετα­φέ­ρε­ται στους Δήμους η ευθύ­νη του κρά­τους, χωρίς προ­σω­πι­κό, χωρίς εξο­πλι­σμό για να προ­στα­τευ­τεί η ζωή και το βιος του λαού. Στο τέλος και αυτό όπως και άλλες αρμο­διό­τη­τες θα επι­βα­ρύ­νει τον Δημότη». 

Για την οικο­νο­μι­κή κατά­στα­ση των Δήμων, τόνι­σε πως λόγω του ενερ­γεια­κού βρί­σκο­νται μπρο­στά σε οικο­νο­μι­κό αδιέ­ξο­δο, προ­σθέ­το­ντας: «Το κόστος λει­τουρ­γί­ας των όποιων δομών, των ΔΕΥΑ κ.α. έχει εκτι­να­χθεί και θα μετα­φερ­θεί με τον έναν ή άλλον τρό­πο στους Δημό­τες. Ο πρό­ε­δρος της ΚΕΔΕ ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι αρδεύ­σεις, κολυμ­βη­τή­ρια, καύ­σι­μα, σχο­λι­κά κτί­ρια, οδο­φω­τι­σμός ανε­βά­ζουν τα κόστη στα ύψη. Η  kWh από 6,3 λεπτά, έφτα­σε τα 26 λεπτά. Οι δήμοι από 360 εκ. ευρώ το χρό­νο για ρεύ­μα, καύ­σι­μα και θέρ­μαν­ση, αν δεν απο­κλι­μα­κω­θούν οι τιμές, το κόστος θα εκτο­ξευ­τεί στο 1 δις ευρώ! Η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε μέτρα για τη μεί­ω­ση της κατα­νά­λω­σης ενέρ­γειας στους φορείς του Δημο­σί­ου κατά 10%. Προ­βλέ­πει ότι όσοι δεν πετύ­χουν τον συγκε­κρι­μέ­νο στό­χο που θέτει η κυβέρ­νη­ση για το 2023, θα απο­κλεί­ο­νται από προ­σλή­ψεις του απα­ραί­τη­του προ­σω­πι­κού. Μάλι­στα, το μέτρο περι­λαμ­βά­νει εκτός των άλλων και τις σχο­λι­κές επι­τρο­πές των Δήμων. Θέση μας είναι να μην υπάρ­ξει Καμία από­φα­ση για επι­βά­ρυν­ση του λαού μέσα από την μετα­κύ­λι­ση του κόστους». 

Ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά έκα­νε στην κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση στους δήμους, η οποία «σε σχέ­ση με το 2009 – στην αφε­τη­ρία της κρί­σης- έχει μειω­θεί πάνω από 62% στε­ρώ­ντας σημα­ντι­κά, ανα­γκαία έργα από το λαό όπως την συντή­ρη­ση των σχο­λεί­ων, αλλά και την ολο­κλη­ρω­μέ­νη και όχι οπτι­κή αντι­σει­σμι­κή μελέ­τη των δημό­σιων και ιδιαί­τε­ρα των σχο­λι­κών κτη­ρί­ων. Η συζή­τη­ση για την οικο­νο­μι­κή αυτο­τέ­λεια αφο­ρά την θέσπι­ση μηχα­νι­σμών είσπρα­ξης των φόρων και τελών καθώς και και την διεκ­δί­κη­ση του ΕΝΦΙΑ, ως πόρου στους Δήμους. Oι Δήμοι έφτα­σαν να έχουν τα περισ­σό­τε­ρα έσο­δα από ίδιους πόρους που είναι κύρια τα αντα­πο­δο­τι­κά και όχι από τους ΚΑΠ που είναι μειω­μέ­νοι κατά 62% σε σχέ­ση με το 2009. Ακό­μη και για το μεγά­λο θέμα της έλλει­ψης προ­σω­πι­κού ενι­σχύ­ε­ται η λογι­κή να προ­σλαμ­βά­νο­νται και να καλύ­πτο­νται από τα ανταποδοτικά». 

Παρου­σιά­ζο­ντας δε τις θέσεις του ΚΚΕ για όλα αυτά τα προ­βλή­μα­τα, σημεί­ω­σε: «Ως ΚΚΕ στη­ρί­ζου­με την διεκ­δί­κη­ση για την επι­στρο­φή στους Δήμους των παρα­κρα­τη­θέ­ντων πόρων παρελ­θό­ντων ετών και την κατάρ­γη­ση των μνη­μο­νια­κών νόμων. Την αύξη­ση και από­δο­ση κατ’ έτος το σύνο­λο των πόρων που έχουν θεσπι­στεί για την Τοπι­κή Διοί­κη­ση, τη συνο­λι­κή κατάρ­γη­ση των αντα­πο­δο­τι­κών τελών και την χρη­μα­το­δό­τη­ση των υπη­ρε­σιών από τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό.

Η ευθύ­νη όλων των κυβερ­νή­σε­ων για την τερά­στια έλλει­ψη προ­σω­πι­κού, για την διαρ­κή ομη­ρία των συμ­βα­σιού­χων και για τα διά­φο­ρα προ­γράμ­μα­τα που ανα­κυ­κλώ­νουν την ανερ­γία, είναι μεγά­λη. Στη­ρί­ζου­με την διεκ­δί­κη­ση για προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού όλων των ειδι­κο­τή­των με πλή­ρη εργα­σια­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώματα. 

Ο δημο­τι­κός φωτι­σμός να μην περι­λαμ­βά­νει ΦΠΑ. Να εντάσ­σε­ται στο τιμο­λό­γιο των μεγά­λων κατα­να­λω­τών και όχι στο οικια­κό τιμο­λό­γιο που είναι μέχρι σήμερα.

Το ΚΚΕ με τους εκλεγ­μέ­νους στην περι­φε­ρεια­κή και τοπι­κή διοί­κη­ση με εργα­τι­κά σωμα­τεία με φορείς της λαϊ­κής πάλης έχει δια­μορ­φώ­σει πλαί­σιο στό­χων για διεκ­δί­κη­ση και δίνει τις δυνά­μεις που δια­θέ­τει για την ανά­πτυ­ξη διεκ­δι­κη­τι­κών αγώ­νων, για τις λαϊ­κές ανάγκες.

Στην προ­τε­ραιό­τη­τα της δρά­σης του ΚΚΕ βρί­σκο­νται όλα τα μεγά­λα προ­βλή­μα­τα του λαού και πρω­το­στα­τού­με να οργα­νω­θεί η πάλη του ενά­ντια σε όσους στέ­κο­νται εμπό­διο να ζει σύμ­φω­να με τις δυνα­τό­τη­τες της επο­χής μας, στην ικα­νο­ποί­η­ση των ανα­γκών του, για να ανοί­ξει ο δρό­μος για άλλη μορ­φή οργά­νω­σης που σιδε­ρέ­νιο νόμο θα έχει την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών του λαού». 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο