Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέντευξη — Δ.Κουτσούμπας: Σε όλες τις μάχες με το ΚΚΕ για να γίνει ο λαός ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Συνέ­ντευ­ξη στην εφη­με­ρί­δα «Ελευ­θε­ρία» της Λάρι­σας έδω­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας. Η συνέ­ντευ­ξη έχει ως εξής:

Κύριε Κου­τσού­μπα, μετά από τόσα χρό­νια μνη­μο­νί­ων, οι πολί­τες βιώ­νουν την ενερ­γεια­κή κρί­ση και βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­ποι με την ακρί­βεια και τη φτώ­χεια. Η κρί­ση παρου­σιά­ζε­ται από την κυβέρ­νη­ση ως διε­θνές πρό­βλη­μα, ενώ για την ακρί­βεια συστή­νε­ται το καλά­θι του νοι­κο­κυ­ριού. Τι λέτε πως μπο­ρεί να αλλά­ξει προς όφε­λος των εργα­ζο­μέ­νων και των συνταξιούχων;

Το γεγο­νός ότι ευρω­παϊ­κοί λαοί, όπως και ο ελλη­νι­κός λαός, είναι αντι­μέ­τω­ποι με την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια και την ακρί­βεια δε μειώ­νει τις ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, το αντί­θε­το. Η πολι­τι­κή απε­λευ­θέ­ρω­σης της ενέρ­γειας της ΕΕ, η “πρά­σι­νη” μετά­βα­ση, με την απο­λι­γνι­το­ποί­η­ση και τα χρη­μα­τι­στή­ρια της ενέρ­γειας, είναι στρα­τη­γι­κές επι­λο­γές που έχουν τη σφρα­γί­δα της ΝΔ, όπως και πριν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι επι­λο­γές έχουν οδη­γή­σει στην εκτί­να­ξη των τιμών της ενέρ­γειας και στην ακρί­βεια, που επι­δει­νώ­θη­κε ακό­μα περισ­σό­τε­ρο μετά τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία. Αν θες, λοι­πόν, να αντι­με­τω­πί­σεις την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια πρέ­πει όχι μόνο να συγκρου­στείς με αυτή την πολι­τι­κή, αλλά και να αξιο­ποι­ή­σεις όλες τις εγχώ­ριες πηγές ενέρ­γειας ‑και τον λιγνί­τη- κόντρα στις δεσμεύ­σεις της ΕΕ για την «πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη» και το εμπό­ριο ρύπων, κατάρ­γη­ση του Χρη­μα­τι­στη­ρί­ου ενέρ­γειας, με από­συρ­ση της χώρας από τις κυρώ­σεις της ΕΕ, κατάρ­γη­ση των φόρων στα καύ­σι­μα και την ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια. Αν θες να ανα­κου­φί­σεις τους εργα­ζό­με­νους και τους συντα­ξιού­χους από το μαρ­τύ­ριο της ακρί­βειας, δεν κάνεις δια­φη­μι­στι­κές καμπά­νιες προς όφε­λος των αλυ­σί­δων super market και των βιο­μη­χά­νων τρο­φί­μων, προ­χω­ράς σε ουσια­στι­κές αυξή­σεις μισθών και συντά­ξε­ων, καταρ­γείς τον ΦΠΑ στα βασι­κά είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατανάλωσης.

Στο πολι­τι­κό σκη­νι­κό τον τελευ­ταίο και­ρό κυριαρ­χεί το θέμα των υπο­κλο­πών. Κατά το ΚΚΕ από που ξεκι­νά­ει αυτή η ιστο­ρία, τι εξυ­πη­ρε­τεί και μπο­ρεί­τε να πεί­τε πως θα καταλήξει;

Σωστά ρωτά­τε από που ξεκί­νη­σε αυτή η ιστο­ρία, για­τί σε καμία περί­πτω­ση δεν είναι υπό­θε­ση μόνο των τελευ­ταί­ων μηνών. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμ­μα το οποίο ανέ­δει­ξε την ουσία ενός πολυ­πλό­κα­μου αντι­δρα­στι­κού θεσμι­κού πλαι­σί­ου από οδη­γί­ες, κανο­νι­σμούς της ΕΕ και νόμους, το οποίο έχουν δια­μορ­φώ­σει και δια­τη­ρή­σει όλες οι έως τώρα κυβερ­νή­σεις. Με βάση αυτό, έχει γενι­κευ­τεί η παρα­κο­λού­θη­ση ‑και με κατα­σκο­πευ­τι­κά λογι­σμι­κά- χιλιά­δων ανθρώ­πων. Οι ίδιοι άλλω­στε λένε ξεκά­θα­ρα ότι «ουδείς εξαι­ρεί­ται των παρα­κο­λου­θή­σε­ων». Μιλά­με δηλα­δή για έναν βούρ­κο κυριο­λε­κτι­κά, που ανα­δει­κνύ­ει τη σαπί­λα αυτού του συστή­μα­τος κι όσων το υπη­ρε­τούν, για την προ­ά­σπι­ση μεγά­λων συμ­φε­ρό­ντων, ακό­μα και για «ξεκα­θά­ρι­σμα λογα­ρια­σμών», αλλά με τελι­κό στό­χο τον «εχθρό λαό».

Που θα κατα­λή­ξει; Τα αλλε­πάλ­λη­λα φιά­σκο, τόσο στην εξε­τα­στι­κή επι­τρο­πή – εξπρές, όπου όσοι προ­σήλ­θαν επι­κα­λού­νταν το απόρ­ρη­το, όσο και οι συνε­χι­ζό­με­νες κακο­στη­μέ­νες θεα­τρι­κές παρα­στά­σεις στη Θεσμών και Δια­φά­νειας δεί­χνουν ότι η ΝΔ που έχει λερω­μέ­νη τη φωλιά της, μαζί με τα άλλα κόμ­μα­τα, επι­μέ­νουν στο «όλα στο σκο­τά­δι». Εμείς, προ­τεί­να­με μάρ­τυ­ρες, απο­κα­λύ­ψα­με στοι­χεία για όλες τις υπο­θέ­σεις και ειδι­κά σε ό,τι αφο­ρά τις υπο­κλο­πές στο τηλε­φω­νι­κό μας κέντρο, στην έδρα της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κόμ­μα­τος, στον Περισ­σό, για τις οποί­ες πρέ­πει να σας πω, ότι όλα τα άλλα κόμ­μα­τα λες και ήταν συνεν­νοη­μέ­να συνέ­βα­λαν στο “θάψι­μο” της υπό­θε­σης. Ειδι­κά οι βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αρνή­θη­καν να ψηφί­σουν υπέρ στην πρό­τα­ση του ΚΚΕ να κλη­θούν κρί­σι­μοι μάρ­τυ­ρες, συμ­βάλ­λο­ντας έτσι, μαζί με τη ΝΔ, στη συσκό­τι­ση της υπόθεσης.

Η υπό­θε­ση της «Κιβω­τού», άσχε­τα με την συγκυ­ρία, ανέ­δει­ξε και τη διά­στα­ση της έλλει­ψης προ­νοια­κών δομών, της «μίσθω­σης» του προ­βλή­μα­τος σε ιδιω­τι­κούς φορείς. Τι λέτε;

Έχε­τε από­λυ­το δίκιο. Οι σχε­τι­κές καταγ­γε­λί­ες επι­βε­βαιώ­νουν τη δια­χρο­νι­κή θέση του ΚΚΕ ότι η προ­στα­σία παι­διών, που έχουν στε­ρη­θεί τις οικο­γέ­νειές τους, δεν μπο­ρεί να αφή­νε­ται στα χέρια των κάθε είδους ιδιω­τών, ΜΚΟ, επι­χει­ρη­μα­τιών, επαγ­γελ­μα­τιών ανα­δό­χων, άλλων «ευα­γών ιδρυ­μά­των» και δια­φό­ρων «φιλαν­θρώ­πων». Για αυτό είναι πρό­κλη­ση η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση, όπως και τα άλλα κόμ­μα­τα, να πέφτουν από τα σύν­νε­φα. Δια­χρο­νι­κά έχουν βάλει την υπο­γρα­φή τους στην πολι­τι­κή της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης και υπο­στε­λέ­χω­σης των αντί­στοι­χων κρα­τι­κών δομών και υπη­ρε­σιών. Την ίδια στιγ­μή, οι ιδιω­τι­κές δομές παίρ­νουν το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος των κρα­τι­κών και ευρω­παϊ­κών χρη­μα­το­δο­τή­σε­ων. Εξί­σου αντι­δρα­στι­κή είναι η προ­σπά­θεια να φέρουν σε αντι­πα­ρά­θε­ση τις κρα­τι­κές δομές οργα­νω­μέ­νης φιλο­ξε­νί­ας των απρο­στά­τευ­των παι­διών με την εναλ­λα­κτι­κού τύπου «οικο­γε­νεια­κή φροντίδα».

Οπωσ­δή­πο­τε η απο­κα­τά­στα­ση των απρο­στά­τευ­των παι­διών σε μια ανά­δο­χη ή θετή οικο­γέ­νεια είναι η καλύ­τε­ρη επι­λο­γή για τα περισ­σό­τε­ρα παι­διά. Ταυ­τό­χρο­να, είναι ανα­γκαία η ύπαρ­ξη σύγ­χρο­νων δημό­σιων δομών προ­στα­σί­ας παι­διού, μέχρι την έντα­ξη του παι­διού σε τέτοιο ποιο­τι­κό και ασφα­λές οικο­γε­νεια­κό περι­βάλ­λον. Για­τί η διε­πι­στη­μο­νι­κή στή­ρι­ξη των απρο­στά­τευ­των παι­διών είναι προ­ϋ­πό­θε­ση ώστε να μπο­ρέ­σουν να επου­λώ­σουν τις τραυ­μα­τι­κές τους εμπει­ρί­ες. Δεν μπο­ρεί να αφή­νε­ται μόνο στον αλτρουι­σμό, τη φρο­ντί­δα που θα τους προ­σφέ­ρουν οι ανά­δο­χοι ή θετοί γονείς.

Για αυτό κάθε άνθρω­πος που δεν συμ­βι­βά­ζε­ται τα παι­διά να βρί­σκο­νται ευά­λω­τα κι απρο­στά­τευ­τα στις διά­φο­ρες «Κιβω­τούς του Τρό­μου», μπο­ρεί να νική­σει τη θλί­ψη με τη θέλη­ση της δρά­σης για την ανα­τρο­πή αυτού του σάπιου κόσμου της εκμε­τάλ­λευ­σης, της βίας.

Η Θεσ­σα­λία, με αφορ­μή την αερο­πο­ρι­κή βάση της Λάρι­σας και τα έργα στο Στε­φα­νο­βί­κειο, εμπλέ­κε­ται ιδιαί­τε­ρα στη στρα­τιω­τι­κή συμ­φω­νία Ελλά­δας και ΗΠΑ, από την κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και τη σημε­ρι­νή της ΝΔ. Όλα αυτά γίνο­νται προς όφε­λος της χώρας; ποια η θέση σας;

Η στρα­τιω­τι­κή συμ­φω­νία της Ελλά­δας με τις ΗΠΑ μπο­ρεί να φέρει τον κάλ­πι­κο τίτλο «αμυ­ντι­κή», αλλά στην πρά­ξη είναι μια επι­θε­τι­κή συμ­φω­νία, που προ­βλέ­πει την αξιο­ποί­η­ση της ελλη­νι­κής επι­κρά­τειας και των σχε­τι­κών στρα­τιω­τι­κών υπο­δο­μών για τους επι­θε­τι­κούς σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά άλλων λαών. Οι βάσεις εμπλέ­κο­νται στους πολέ­μους και επεμ­βά­σεις, που διε­ξά­γο­νται, όπως είναι ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία, ανά­με­σα στο ευρω-ΝΑΤΟϊ­κό μπλοκ και στο υπό δια­μόρ­φω­ση ευρα­σια­τι­κό (Ρωσί­ας – Κίνας). Κι από τη στιγ­μή που εμπλέ­κο­νται, στο­χο­ποιού­νται από την αντί­πα­λη πλευ­ρά με ανυ­πο­λό­γι­στες συνέ­πειες για τον πλη­θυ­σμό της περιο­χής και τη χώρα γενικότερα.

Την ώρα, λοι­πόν, που για 9 μήνες διε­ξά­γε­ται αυτός ο πόλε­μος σε ευρω­παϊ­κό έδα­φος και υπάρ­χουν σενά­ρια διεύ­ρυν­σης και γενί­κευ­σης του, ακό­μη και με τη χρή­ση πυρη­νι­κών όπλων, μπο­ρού­με να συνει­δη­το­ποι­ή­σου­με τις εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, που προ­ε­τοί­μα­σε αυτή τη συμ­φω­νία, όσο και της ΝΔ που την υλο­ποί­η­σε, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που τη χειροκρότησε.

Τα όσα λέγο­νται για «αντι­σταθ­μι­στι­κά» και οικο­νο­μι­κά «οφέ­λη» στον πλη­θυ­σμό είναι «χάντρες στους ιθαγενείς».

Όπως και χοντρό παρα­μύ­θι είναι πως οι ξένες βάσεις απο­τε­λούν απο­τρε­πτι­κό όπλο στην τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα. Ας σκε­φτού­με μόνο πως οι βρε­τα­νι­κές (ΝΑΤΟι­κές) βάσεις στην Κύπρο καλύ­πτουν το 6% του εδά­φους της, αλλά σε καμία περί­πτω­ση δεν εμπό­δι­σαν την τουρ­κι­κή εισβο­λή και κατο­χή του 37% του νησιού. Ούτε, βέβαια, η γιγά­ντω­ση των βάσε­ων στην Ελλά­δα απέ­τρε­ψε την Τουρ­κία να διευ­ρύ­νει τις διεκ­δι­κή­σεις της στο Αιγαίο και από τις «γκρί­ζες ζώνες» να περά­σει στη λεγό­με­νη «Γαλά­ζια Πατρίδα».

Προ­έ­χει για το λαό της Λάρι­σας, όλης της Θεσ­σα­λί­ας και της Ελλά­δας να δυνα­μώ­σει τη φωνή αντί­στα­σης, την πάλη για την απε­μπλο­κή της χώρας από αυτούς τους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς, για να κλεί­σουν οι βάσεις και να αντι­με­τω­πί­σει απο­φα­σι­στι­κά τις κυβερ­νή­σεις που τον πετούν πάνω στα “αναμ­μέ­να κάρ­βου­να” των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων, πριν “τσου­ρου­φλι­στού­με” ανεπανόρθωτα.

Προ­φα­νώς και η παρέμ­βα­σή σας με την εκδή­λω­ση που έχουν προ­γραμ­μα­τί­σει οι οργα­νώ­σεις του ΚΚΕ το Σάβ­βα­το στην πόλη μας, είναι ενταγ­μέ­νη στην προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο που όπως δεί­χνει και η αντι­πα­ρά­θε­ση ανά­με­σα στα κόμ­μα­τα, έχει ήδη ξεκινήσει… 

Ήδη είναι σε εξέ­λι­ξη και δω στη Λάρι­σα, στη Θεσ­σα­λία, ένα μεγά­λο πολι­τι­κό άνοιγ­μα των οργα­νώ­σε­ών μας με το κάλε­σμά μας που απευ­θύ­νε­ται σε όλους όσοι ανη­συ­χούν από τις εξε­λί­ξεις και προ­βλη­μα­τί­ζο­νται για το τι πρέ­πει να γίνει, ανε­ξάρ­τη­τα τι πολι­τι­κές επι­λο­γές έκα­ναν μέχρι χτες. Σήμε­ρα όμως η ανη­συ­χία και ο προ­βλη­μα­τι­σμός δεν μπο­ρεί να είναι η ανα­μο­νή για το πότε ο κ. Μητσο­τά­κης θα ανα­κοι­νώ­σει την ημε­ρο­μη­νία των εκλο­γών, αλλά συμ­με­το­χή στους αγώ­νες, στο κίνη­μα, σε όλες τις μάχες με το ΚΚΕ για να γίνει ο λαός ο πρω­τα­γω­νι­στής των εξε­λί­ξε­ων. Άλλω­στε είμα­στε ήδη σε προ­ε­κλο­γι­κή περίοδο.

Βέβαια συνα­ντά­με και μεις αυτό που απο­τυ­πώ­νε­ται στις δημο­σκο­πή­σεις, ότι ένα μεγά­λο ποσο­στό περί­που στο 30% δεν θεω­ρεί «κατάλ­λη­λο να κυβερ­νή­σει» ούτε τον Τσί­πρα, ούτε τον Μητσο­τά­κη, γι’ αυτό και απα­ντά: ΚΑΝΕΝΑΝ από τους δύο. Μάλι­στα ένα μεγά­λο ποσο­στό περί­που 24% στο ερώ­τη­μα αν θα ψήφι­ζε ΚΚΕ απα­ντά: ΝΑΙ. Σε όλους αυτούς απευ­θυ­νό­μα­στε, οι οποί­οι κατα­λα­βαί­νουν πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά και το ΠΑΣΟΚ δεν τσα­κώ­νο­νται για την ουσία της σημε­ρι­νής αντι­λαϊ­κής, αλλά για το ποιος και με ποιον στο επό­με­νο κυβερ­νη­τι­κό σχή­μα θα συνε­χί­σει και θα επε­κτεί­νει αυτήν την πολι­τι­κή για την οποία όλοι έχουν τις δεσμεύ­σεις τους. Ανα­γνω­ρί­ζουν, επί­σης, τη συνέ­πεια, τη μαχη­τι­κό­τη­τα την αξιο­πι­στία του ΚΚΕ. Η σκέ­ψη τους αυτή μπο­ρεί να γίνει από­φα­ση και η από­φα­ση τους αγω­νι­στι­κή δρά­ση σε όλες τις μάχες που έχου­με μπρο­στά μας και στις εκλο­γές με ένα πολύ πιο δυνα­τό ΚΚΕ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο