Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέντευξη Δ. Κουτσούμπα στο «Βήμα»: Το ΚΚΕ θα είναι η μόνη μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων

Συνέ­ντευ­ξη στην εφη­με­ρί­δα «Το Βήμα» και τον δημο­σιο­γρά­φο Λ. Σταυ­ρό­που­λο παρα­χώ­ρη­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κουτσούμπας.

Παρα­θέ­του­με τη συνέντευξη:

Το ΚΚΕ βγή­κε ενι­σχυ­μέ­νο από μια κάλ­πη «καρ­μα­νιό­λα», όπως απο­δεί­χθη­κε. Σας ικα­νο­ποιεί η εκλο­γι­κή συντρι­βή του ΣΥΡΙΖΑ και πώς την ερμηνεύετε;

Το μόνο που μας ικα­νο­ποιεί είναι η σημα­ντι­κή ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ, με τα ποιο­τι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά που έχει, χωρίς να “πετά­με στα σύν­νε­φα” ή να παρα­γνω­ρί­ζου­με τον ‑κατά τα άλλα- αρνη­τι­κό συσχε­τι­σμό δυνάμεων.

Η μεγά­λη πτώ­ση του ΣΥΡΙΖΑ ερμη­νεύ­ε­ται ‑κατά τη γνώ­μη μας- με τη στά­ση του, τόσο ως κυβέρ­νη­ση το 2015–2019, όσο και ως αντι­πο­λί­τευ­ση. Όλα αυτά τα χρό­νια υπη­ρέ­τη­σε, στή­ρι­ξε και έδω­σε συναί­νε­ση στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που εφαρ­μό­ζει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ. Αυτό οδή­γη­σε πολ­λούς ψηφο­φό­ρους, εφό­σον δεν έβλε­παν πλέ­ον κάποια ουσια­στι­κή εναλ­λα­κτι­κή πρό­τα­ση στον ΣΥΡΙΖΑ, να επι­λέ­ξουν του­λά­χι­στον το “αυθε­ντι­κό” από το “ιμι­τα­σιόν”. Ψήφι­σαν τη ΝΔ με τη λογι­κή του “μικρό­τε­ρου κακού” ‑όπως το αντι­λαμ­βά­νο­νταν τη συγκε­κρι­μέ­νη στιγ­μή- στην οποία άλλω­στε τους έχει “εθί­σει” και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτω και από την επή­ρεια της προ­πα­γάν­δας της “στα­θε­ρό­τη­τας”, χωρίς να σημαί­νει ότι τους ικα­νο­ποιεί η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που ζουν.

7,23%, 427.000 ψήφοι, 26 βου­λευ­τές, τρί­τη θέση στην Αττι­κή. Αυτός είναι ο απο­λο­γι­σμός σας. Όμως ο συσχε­τι­σμός δυνά­με­ων που ανέ­δει­ξε η κάλ­πη δεν σας ευνο­εί. Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΚΚΕ εφεξής;

Θα κάνου­με αυτό που υπο­σχε­θή­κα­με και αυτό για το οποίο μας ψήφι­σαν όσοι το έκα­ναν: Θα απο­τε­λέ­σου­με τη μόνη μαχη­τι­κή, λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση προς όφε­λος των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων, απέ­να­ντι στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ και όλων των άλλων.

Οι βου­λευ­τές μας θα είναι η φωνή των “πολ­λών” μέσα στη Βου­λή. Θα είναι στο πλευ­ρό τους κάθε μέρα και έξω από τη Βουλή.

Όπως στο Πέρα­μα, όπου ένας ακό­μα εργά­της “θυσιά­στη­κε” στον βωμό του κέρ­δους και τώρα με τον αγώ­να τους οι εργα­ζό­με­νοι κατέ­κτη­σαν αυτό που δεν τους “χάρι­σε” καμία κυβέρ­νη­ση μέχρι σήμε­ρα: Να γίνει υπο­χρε­ω­τι­κή η Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας τους και τα μέτρα ασφα­λεί­ας που αυτή προ­βλέ­πει. Όπως, επί­σης, στην Κοζά­νη, όπου οι κάτοι­κοι ενός χωριού παλεύ­ουν για να μην φτά­σουν τα φωτο­βολ­ταϊ­κά των “πρά­σι­νων” αρπα­κτι­κών μέχρι τις αυλές τους, αλλά και σε κάθε σπί­τι, σε κάθε μαγα­ζί λαϊ­κού ανθρώ­που που πάνε να κάνουν εξώ­σεις, θα μας βρί­σκουν παντού μπρο­στά τους. Μόλις την Τετάρ­τη, σε μια μέρα, σώσα­με με την κινη­το­ποί­η­σή μας 10 σπί­τια εργα­ζο­μέ­νων, ανθρώ­πων του λαού μας.

Παρά τη ραγδαία πτώ­ση των ποσο­στών του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ δεν κατά­φε­ρε να πάρει ένα μεγά­λο τμή­μα του. Έχε­τε κάποια εξή­γη­ση για αυτό; 

Η απο­γο­ή­τευ­ση που καλ­λιερ­γεί η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία σε κόσμο που την ακο­λου­θεί και την πιστεύ­ει, δεν οδη­γεί απα­ραί­τη­τα σε ριζο­σπα­στι­κή στρο­φή στη συνεί­δη­ση. Πρυ­τα­νεύ­ει η απο­γο­ή­τευ­ση και οδη­γεί σε περαι­τέ­ρω συμ­βι­βα­σμό με την άπο­ψη ότι “δεν υπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή”. Το είδα­με, άλλω­στε, αυτό και στις πρό­σφα­τες εκλο­γές στην Ισπα­νία της δήθεν “προ­ο­δευ­τι­κής” διακυβέρνησης.

Ταυ­τό­χρο­να, ένα άλλο μικρό μέρος των ψηφο­φό­ρων του ΣΥΡΙΖΑ που προ­έρ­χο­νταν από το ΠΑΣΟΚ, γύρι­σε “πίσω”. Κατά τη γνώ­μη μας χρειά­ζε­ται να το ξανα­σκε­φτούν, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλά­ξει από το κόμ­μα που κάπο­τε εγκα­τέ­λει­ψαν, δηλα­δή το κόμ­μα που ψήφι­ζε και εφάρ­μο­ζε τα βάρ­βα­ρα μνη­μό­νια, “τσά­κι­ζε” εργα­σια­κά και άλλα δικαιώ­μα­τα για να υπη­ρε­τή­σει τα μεγά­λα συμ­φέ­ρο­ντα κλπ.

Προ­σβλέ­πε­τε σε απορ­ρό­φη­ση απο­γοη­τευ­μέ­νων ψηφο­φό­ρων του ΣΥΡΙΖΑ; 

Νομί­ζου­με ότι δια­μορ­φώ­νο­νται πλέ­ον δυνα­τό­τη­τες ώστε πολ­λοί περισ­σό­τε­ροι να απορ­ρί­ψουν τα πλα­στά διλήμ­μα­τα που έθε­σαν τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Για­τί σήμε­ρα κανείς δεν έχει λόγο να ψηφί­σει για “να απο­φύ­γου­με την κυβερ­νη­τι­κή αστά­θεια” ή για “να φύγει ο ένας και να έρθει ο άλλος”.

Ούτως ή άλλως, ποτέ δεν ήταν πραγ­μα­τι­κά αυτά τα διλήμ­μα­τα για τον λαό, όμως πλέ­ον είναι σαφές ότι θα έχου­με απέ­να­ντί μας μια ‑μάλ­λον αυτο­δύ­να­μη- κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και το ερώ­τη­μα είναι ποιος μπο­ρεί να στα­θεί απέ­να­ντί της, ανοί­γο­ντας ταυ­τό­χρο­να και έναν άλλο δρό­μο για τις ριζι­κές αλλα­γές που έχου­με ανά­γκη. Σε όλους και όλες αυτούς και αυτές που έχουν βγά­λει κάποια συμπε­ρά­σμα­τα πλέ­ον από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα τελευ­ταία δέκα χρό­νια, απευ­θυ­νό­μα­στε και τους καλού­με να κάνουν το πρώ­το βήμα ψηφί­ζο­ντας στις 25 Ιού­νη το ΚΚΕ.

Σε τι θα δια­φέ­ρει η αρι­στε­ρή αντι­πο­λί­τευ­ση του ΚΚΕ από την αρι­στε­ρή αντι­πο­λί­τευ­ση που ανα­μέ­νε­ται έστω και με κομ­μέ­να τα φτε­ρά να ασκή­σει ο ΣΥΡΙΖΑ; 

Καμία “αρι­στε­ρή αντι­πο­λί­τευ­ση” δεν πρό­κει­ται να ασκή­σει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δηλώ­νουν αυτό, άλλω­στε, και οι ίδιες οι επι­λο­γές προ­σώ­πων που κάνει ενό­ψει των νέων εκλο­γών, που περι­λαμ­βά­νουν μέχρι και σεση­μα­σμέ­νους εμμο­νι­κούς αντικομμουνιστές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψήφι­σαν το 50% και το 70% των νόμων της ΝΔ αντί­στοι­χα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητού­σε υπουρ­γούς κοι­νής απο­δο­χής με τον Μητσο­τά­κη και καλού­σε σε συναί­νε­ση σε κρί­σι­μες στιγ­μές που ο λαός μας δοκι­μα­ζό­ταν και έπρε­πε να παλέ­ψει για να σωθεί. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν και θα είναι κόμ­μα­τα μιας “συμπο­λι­τευό­με­νης” συστη­μι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, που το σύστη­μα έχει ανά­γκη και επιζητά.

Το κυβερ­νη­τι­κό πρό­γραμ­μα της «επό­με­νης ημέ­ρας» περι­λαμ­βά­νει τα πάνω από 300 αντι­λαϊ­κά προ­α­παι­τού­με­να του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, τις αξιο­λο­γή­σεις της επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας, τα “ματω­μέ­να” πλε­ο­νά­σμα­τα με βάση τις δεσμεύ­σεις της ΕΕ και το Πρό­γραμ­μα Σταθερότητας.

Αυτό όμως είναι το κοι­νό πρό­γραμ­μα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Πώς, λοι­πόν, αυτά τα κόμ­μα­τα να πάνε κόντρα στο πρό­γραμ­μά τους;

Εκτι­μά­τε ότι πάμε για ανα­διά­τα­ξη του πολι­τι­κού σκη­νι­κού μετά το ηχη­ρό απο­τέ­λε­σμα της κάλ­πης και σε ποια κατεύθυνση; 

Τέτοιες διερ­γα­σί­ες πάντα υπάρ­χουν και μένει να φανεί το πού θα οδη­γη­θούν. Δεν έχει, όμως, να περι­μέ­νει τίπο­τα ο λαός από αυτές τις εξε­λί­ξεις που συνή­θως καθο­ρί­ζο­νται “από τα πάνω” και στό­χο έχουν τον εγκλω­βι­σμό του στον ίδιο αδιέ­ξο­δο δρόμο.

Εμείς του λέμε ότι δε χρειά­ζε­ται να δώσει τόση δύνα­μη σε αυτά τα κόμ­μα­τα, ούτε 40% στη ΝΔ, ούτε 20% στο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε 12% στο ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειά­ζε­ται να σκορ­πί­σουν οι ψήφοι σε άλλα, μικρό­τε­ρα “κόμ­μα­τα μιας χρή­σης”, όπως αυτά που τώρα έμει­ναν εκτός βου­λής (Πλεύ­ση, Νίκη, Μέρα25 κλ). Είναι κόμ­μα­τα που επι­στρα­τεύ­ο­νται για να αξιο­ποι­η­θούν σε διά­φο­ρα παι­χνί­δια στο πλαί­σιο του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος και στη συνέ­χεια, με την ίδια ευκο­λία που εμφα­νί­στη­καν, με την ίδια αποσύρονται.

Και σε όσους υγιώς ανη­συ­χούν μπρο­στά στο ενδε­χό­με­νο μιας “παντο­δύ­να­μης” κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, τους λέμε ότι καμία κυβέρ­νη­ση δεν είναι “παντο­δύ­να­μη”, όσο υπάρ­χει δυνα­τό λαϊ­κό κίνη­μα και εγγύ­η­ση για αυτό είναι ένα ακό­μα πιο δυνα­τό ΚΚΕ.

Η πλειο­ψη­φία όσων προ­σήλ­θαν στις κάλ­πες επέ­λε­ξε κυβερ­νη­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα. Εσείς σε τι προσβλέπετε; 

Ο στό­χος να δια­τη­ρή­σου­με του­λά­χι­στον τους 26 βου­λευ­τές που μας έδω­σε ο λαός στις 21 Μαΐ­ου, σημαί­νει πρα­κτι­κά ότι χρειά­ζε­ται να αυξή­σου­με κι άλλο τις ψήφους και τα ποσο­στά μας, κόντρα σε έναν ακό­μα πιο άδι­κο εκλο­γι­κό νόμο.

Έχει συμ­φέ­ρον ο λαός της πατρί­δας μου της Φθιώ­τι­δας, αλλά και των Τρι­κά­λων, του Βόλου, της Κοζά­νης, των Χανί­ων, της Μεσ­ση­νί­ας, των Ιωαν­νί­νων, να δια­τη­ρή­σουν τους κομ­μου­νι­στές βου­λευ­τές που εξέ­λε­ξαν ενώ δεν είχαν. Το ίδιο ισχύ­ει φυσι­κά για την Αχαία, την Αιτω­λο­α­καρ­να­νία, την Εύβοια, τη Λάρι­σα, το Ηρά­κλειο, όλη την Αττι­κή και τη Θεσ­σα­λο­νί­κη, όπου είχα­με και πριν βου­λευ­τές και τώρα τους αυξή­σα­με. Και, βέβαια, δεν ξεχνά­με τη Λέσβο όπου ο στό­χος μας είναι να ξανα­κερ­δί­σου­με την έδρα.

Θα δώσου­με, λοι­πόν, τη μάχη παντού σε όλες τις εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες, ακό­μα και τις μονο­ε­δρι­κές, για­τί κάθε ψήφος μετρά­ει, κάθε ψήφος προ­στί­θε­ται στο πανελ­λα­δι­κό εκλο­γι­κό ποσο­στό του Κόμ­μα­τος και στέλ­νει στη Βου­λή περισ­σό­τε­ρους αγω­νι­στές. Ο λαός και η νεο­λαία να πάει μαζι­κά την Κυρια­κή 25 Ιού­νη να ψηφί­σει, ξεπερ­νώ­ντας όλες τις δυσκο­λί­ες, για να βγει ένα ΚΚΕ πολύ πιο δυνα­τό και από την κάλπη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο