Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέντευξη του Σωτήρη Αβραμόπουλου, υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

1. Ποια η πολι­τι­κή σημα­σία των περι­φε­ρεια­κών εκλο­γών; Τελι­κά ψηφί­ζου­με πρό­σω­πα ή πολιτικές;

Είναι αναμ­φι­σβή­τη­τος ο πολι­τι­κός χαρα­κτή­ρας των περι­φε­ρεια­κών εκλο­γών. Η διοι­κη­τι­κή δομή των περι­φε­ρειών ήδη παί­ζει ενερ­γό και επι­τε­λι­κό ρόλο στα ζητή­μα­τα της περι­φε­ρεια­κής ανά­πτυ­ξης. Συγκε­ντρώ­νει πόρους, έργα και υπο­δο­μές στις ανα­πτυ­ξια­κές ιεραρ­χή­σεις του κεφα­λαί­ου, έτσι ιεραρ­χεί­ται στο σχε­δια­σμό όλων των αστι­κών κομ­μά­των να τις ελέγ­χουν. Είναι η κρα­τι­κή δομή σε τοπι­κό επί­πε­δο με την αμε­σό­τε­ρη σύν­δε­ση με τα όργα­να της Ε.Ε, τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμφέροντα.

Εκ των πραγ­μά­των στο επί­κε­ντρο της εκλο­γι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης θα βρε­θούν μεγά­λα πολι­τι­κά ζητή­μα­τα όπως είναι οι εξε­λί­ξεις και η πορεία της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης στη χώρα με τις αντι­πα­ρα­θέ­σεις εντός Ε.Ε και ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων να μαί­νο­νται. Ακό­μα η ευρω­α­τλα­ντι­κή στρα­τη­γι­κή της αστι­κής τάξης και οι επι­κίν­δυ­νες για το λαό επι­διώ­ξεις της για ανα­βαθ­μι­σμέ­νη γεω­στρα­τη­γι­κή θέση και ρόλο στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, που εκτός των άλλων έχει μετα­τρέ­ψει την Κεντρι­κή Μακε­δο­νία και τη Θεσ­σα­λο­νί­κη σε «πρω­τεύ­ου­σα» της αμε­ρι­κά­νι­κης παρου­σί­ας στη χώρα. Επί­σης οι μεγά­λες ελλεί­ψεις σε υπο­δο­μές και έργα που καλύ­πτουν σύγ­χρο­νες κοι­νω­νι­κές ανά­γκες και στην Περι­φέ­ρεια μας.

Οι συν­δυα­σμοί, τα πρό­σω­πα, οι επι­κε­φα­λής τους, ο καθέ­νας με τη δική του ευθύ­νη και προ­σω­πι­κό­τη­τα παί­ζουν το ρόλο τους. Το κύριο κρι­τή­ριο ψήφου δεν μπο­ρεί να είναι μόνο ή κυρί­ως τα πρό­σω­πα για­τί αυτό που καθο­ρί­ζει την ταυ­τό­τη­τα και τις προ­θέ­σεις τους είναι ποια πολι­τι­κή στη­ρί­ζουν με τη δρά­ση τους.

2. Ποια η κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή στην Τοπι­κή Διοί­κη­ση; Ο “Κλει­σθέ­νης” φέρ­νει την “άνοι­ξη” σ’αυτήν;

Δε χρειά­ζε­ται κανέ­νας ιδιαί­τε­ρος σχο­λια­σμός για να δει κάποιος ότι οι προ­ε­κλο­γι­κές κορό­νες των νυν κυβερ­νη­τι­κών στε­λε­χών το 2014 περί «σκι­σί­μα­τος» του μνη­μο­νί­ου στις Περι­φέ­ρειες και δήθεν «φιλο­λαϊ­κής αντι­μνη­μο­νια­κής δια­χεί­ρι­σης» μετα­τρά­πη­καν σε από­λυ­τη συμ­μόρ­φω­ση στο σημε­ρι­νό αντι­λαϊ­κό πλαί­σιο και, βέβαια, σε συγκε­κρι­μέ­νες πολι­τι­κές επι­λο­γές και απο­φά­σεις που είναι κόντρα στα συμ­φέ­ρο­ντα των εργα­τι­κών — λαϊ­κών οικο­γε­νειών. Κορυ­φαίο παρά­δειγ­μα τα αντι­λαϊ­κά πεπραγ­μέ­να της διοί­κη­σης της Περι­φέ­ρειας Αττι­κής, οι μεγά­λες ευθύ­νες της για τη συντή­ρη­ση μιας πολι­τι­κής που αφή­νει ανο­χύ­ρω­το το λαό μας και οδή­γη­σε εκτός των άλλων στις τρα­γω­δί­ες στο Μάτι και στη Μάν­δρα Αττικής.

Όσο για τα πλα­στά διλ­λή­μα­τα του τύπου «πρό­ο­δος ή συντή­ρη­ση» που προ­σπα­θεί ο ΣΥΡΙΖΑ να θέσει στο λαό μας, αυτά καταρ­ρέ­ουν μπρο­στά στη στρα­τη­γι­κή σύγκλι­ση που κατα­γρά­φε­ται μετα­ξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, άλλων αστι­κών κομ­μά­των, σε όλα τα σημα­ντι­κά ζητή­μα­τα. Απο­κα­λυ­πτι­κή για αυτή τους τη σύγκλι­ση ήταν η κοι­νή τους παρου­σία, τα «κόκ­κι­να χαλιά» που έστρω­σαν όλοι μαζί σε επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και στε­λέ­χη των αμε­ρι­κά­νι­κης πρε­σβεί­ας και προ­ξε­νεί­ου, στο λεγό­με­νο Ανα­πτυ­ξια­κό Συνέ­δριο της Περι­φέ­ρειας, στη ΔΕΘ, στο συνέ­δριο των βιο­μή­χα­νων ThessalonikiSummit.

Η ψήφι­ση του«Κλεισθένης Ι», απο­τε­λεί την συνέ­χεια στις αντι­δρα­στι­κές εξε­λί­ξεις που είχαν δρο­μο­λο­γή­σει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ στην Τοπι­κή και Περι­φε­ρεια­κή Διοί­κη­ση, που είναι δεμέ­νες με την πολι­τι­κή και την στρα­τη­γι­κή της Ε.Ε, τις ανά­γκες και τις επι­διώ­ξεις του κεφα­λαί­ου. Το σύνο­λο των αστι­κών κομ­μά­των και των στε­λε­χών τους σε Δήμους και Περι­φέ­ρειες, συμ­φω­νούν στην ουσία και αυτής της μεταρ­ρύθ­μι­σης που δεν είναι άλλη από την περι­κο­πή πόρων από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για να δοθούν ως χρη­μα­το­δό­τη­ση στο μεγά­λο κεφά­λαιο, την ενί­σχυ­ση της λογι­κής της ανταποδοτικότητας,την αύξη­ση της φορο­λε­η­λα­σί­ας για τα εργα­τι­κά λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά μέσω της Τοπι­κής Διοί­κη­σης, την πιο ενερ­γή στή­ρι­ξη της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας και ανα­τρο­πής των εργα­σια­κών σχέ­σε­ων των εργαζομένων.

3. Ο νυν περι­φε­ρειάρ­χης υπο­στη­ρί­ζει ότι είναι “πετυ­χη­μέ­νος” για­τί η Κεντρι­κή Μακε­δο­νία είναι πρώ­τη σε απορ­ρο­φη­τι­κό­τη­τα κον­δυ­λί­ων ΕΣΠΑ. Είναι έτσι;

Η πρω­τιά στην απορ­ρο­φη­τι­κό­τη­τα κον­δυ­λί­ων από το ΕΣΠΑ που κατα­γρά­φε­ται τόσο συνο­λι­κά για τη χώρα μας σε επί­πε­δο Ε.Ε, όσο και για την Π.Κ.Μ δεν βελ­τιώ­νει την κατά­στα­ση για τους εργα­ζό­με­νους, τους άνερ­γους, τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους και μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες στις πόλεις και στα χωριά. Στην Περι­φέ­ρεια μας συνε­χί­ζουν να κατα­γρά­φο­νται εκτε­τα­μέ­νη φτώ­χεια, ανερ­γία, χαμη­λοί μισθοί, μεγά­λες ελλεί­ψεις σε έργα, υπο­δο­μές, υπη­ρε­σί­ες, που είναι βέβαια οι άλλη όψη της καπι­τα­λι­στι­κής ανάπτυξης.

Οι δια­δο­χι­κές κυβερ­νή­σεις όσο και η διοί­κη­ση της Περι­φέ­ρειας κατα­γρά­φο­νται ως πετυ­χη­μέ­νοι για τις υπο­θέ­σεις των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Εφαρ­μό­ζο­ντας μια πολι­τι­κή που τσα­κί­ζει τα εργα­τι­κά- λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα και ταυ­τό­χρο­να συγκε­ντρώ­νο­ντας επιδοτήσεις,υποδομές διευ­κο­λύν­σεις και φορο­α­παλ­λα­γές για το κεφάλαιο.

Ταυ­τό­χρο­να δεν πρέ­πει να ξεχνά­με ότι τα λεγό­με­να ανα­πτυ­ξια­κά κον­δύ­λια προ­έρ­χο­νται από τη βαριά φορο­λο­γία των εργα­τι­κών και ευρύ­τε­ρα λαϊ­κών στρω­μά­των στη χώρα μας, σε όλη την Ε.Ε.

4. Ποια η δρά­ση της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» — επι­γραμ­μα­τι­κά- μέσα και έξω από το Περι­φε­ρεια­κό Συμβούλιο;

Πυξί­δα της δρά­σης μας, μέσα και έξω από το Περι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο, των τριών εκλεγ­μέ­νων συμ­βού­λων με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» που στή­ρι­ξε το ΚΚΕ, ήταν η ανά­δει­ξη των σύγ­χρο­νων ανα­γκών των εργα­ζο­μέ­νων και των λαϊ­κών στρω­μά­των της Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας και το πώς θα δυνα­μώ­σει η λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση στην πολι­τι­κή που συν­θλί­βει σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα και λαϊ­κές ανά­γκες, ώστε να δοθεί νέα ώθη­ση στον αγώ­να για τη διεκ­δί­κη­σή τους.

Αξιο­ποιώ­ντας την εκπρο­σώ­πη­ση, που μας έδω­σε με την ψήφο του ο λαός το 2014, και τις θεσμι­κές δυνα­τό­τη­τες ελέγ­χου της Διοί­κη­σης της Περι­φέ­ρειας ΚΜ, με επα­νει­λημ­μέ­νες παρεμ­βά­σεις, μετα­ξύ άλλων, ανα­δεί­ξα­με τη λει­ψή αντι­πλημ­μυ­ρι­κή προ­στα­σία της Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, την ανά­γκη άμε­σης απο­ζη­μί­ω­σης των πλη­γέ­ντων και απο­κα­τά­στα­σης των κατα­στραμ­μέ­νων υπο­δο­μών. Ακό­μα το κρί­σι­μο ζήτη­μα της αντι­σει­σμι­κής θωρά­κι­σης και προ­στα­σί­ας με προ­τε­ραιό­τη­τα τα δημό­σια κτί­ρια καθώς και τους χώρους συνά­θροι­σης κοινού.

Ζητή­σα­με λύσεις για περι­βαλ­λο­ντι­κά και ζητή­μα­τα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας των κατοί­κων της ευρύ­τε­ρης περιο­χής όπως τις εντε­λώς ανε­παρ­κείς και περιο­ρι­σμέ­νες παρεμ­βά­σεις για την δια­τή­ρη­ση της διο­χε­τευ­τι­κό­τη­τας της «Τάφρου 66», τη λει­ψή απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του έργου «κατα­πο­λέ­μη­ση κου­νου­πιών στην Περι­φέ­ρεια Κ. Μακε­δο­νί­ας για τα έτη 2017–2019 (σεζόν 2018). Ακό­μα την επι­θε­ώ­ρη­ση, αξιο­λό­γη­ση και μελέ­τη επεμ­βά­σε­ων λει­τουρ­γι­κής και δομι­κής ανα­βάθ­μι­σης των γεφυ­ρών στην Κεντρι­κή Μακε­δο­νία, τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα στο εθνι­κό και επαρ­χια­κό οδι­κό δίκτυο της Περι­φέ­ρειας. Ανα­δεί­ξα­με την ουσία του μετα­να­στευ­τι­κού – προ­σφυ­γι­κού ζητή­μα­τος και ζητή­σα­με λύσεις για τα πολύ σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τώ­πι­ζαν οι δεκά­δες χιλιά­δες πρό­σφυ­γες — μετα­νά­στες που κατέ­φθα­σαν στην περιο­χή μας, με σκο­πό να προ­σεγ­γί­σουν τα σύνο­ρα με την ΠΓΔΜ και από εκεί να συνέ­χι­ζαν το ταξί­δι τους προς χώρες της ΕΕ. Ταυ­τό­χρο­να είχα­με στο επί­κε­ντρο της προ­σο­χής μας τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν οι εργα­ζό­με­νοι στην Π.Κ.Μ καθώς και την υπο­στε­λέ­χω­ση υπηρεσιών

5. Ποιες οι βασι­κές θέσεις της παρά­τα­ξής σας για τα προ­βλή­μα­τα της Κ. Μακε­δο­νί­ας και των κατοί­κων της.

Η δικιά μας δέσμευ­ση είναι ότι θα συνε­χί­σου­με να έχου­με στο επί­κε­ντρο των παρεμ­βά­σε­ων και της συνο­λι­κής μας προ­σπά­θειας τα μεγά­λα λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα, τα εμπό­δια που βάζει αυτό το άδι­κο σύστη­μα στα όνει­ρα της νέας γενιάς: Την ανερ­γία, τη φτώ­χεια, τους μισθούς πεί­νας, τη φορο­λη­στεία των εργα­τι­κών- λαϊ­κών στρω­μά­των, των μικρο­με­σαί­ων αγροτών.Θα συγκρου­στού­με με το αφή­γη­μα της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και της διοί­κη­σης της Περι­φέ­ρειας που λέει συμ­βι­βα­στεί­τε με την άσχη­μη κατά­στα­ση, συνη­θί­στε στα «ψίχου­λά» που περισ­σεύ­ουν από το μεγά­λο φαγο­πό­τι της καπι­τα­λι­στι­κής κερ­δο­φο­ρί­ας. Θα συγκρου­στού­με με τα απο­τε­λέ­σμα­τα της μίζε­ρης για το λαό καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, η οποία βασί­ζε­ται στα συντρίμ­μια των δικαιω­μά­των μας, είναι ασθε­νι­κή και προ­ε­τοι­μά­ζει την επό­με­νη κρίση.

Ακό­μα θα έχου­με στο επί­κε­ντρο τις μεγά­λες ελλεί­ψεις στην Περι­φέ­ρεια μας σε αντι­πλημ­μυ­ρι­κή προ­στα­σία, αντι­σει­σμι­κή και αντι­πυ­ρι­κή θωρά­κι­ση, υπο­δο­μές υγεί­ας και παι­δεί­ας, προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος, για ένα ασφα­λές οδι­κό δίκτυο. Οι όποιες παρεμ­βά­σεις σε αυτούς του τομείς με ευθύ­νη κεντρι­κού κρά­τους και Περι­φέ­ρειας είναι απο­σπα­σμα­τι­κές, πραγ­μα­τι­κή στα­γό­να στον ωκε­α­νό, και χρυ­σο­πλη­ρώ­νο­νται 2 και 3 φορές για να εξα­σφα­λί­ζουν κερ­δο­φο­ρία μεγά­λοι κατα­σκευα­στι­κοί όμιλοι.

Τέλος θα συμ­βά­λου­με στην κινη­το­ποί­η­ση του λαού ενά­ντια στην ταχύ­τε­ρη μετα­τρο­πή της Περι­φέ­ρειας μας σε πύλη εισό­δου προς τα Βαλ­κά­νια, αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κών σχε­δια­σμών, επι­χει­ρη­μα­τι­κών πλά­νων μεγά­λων ομί­λων στην ενέρ­γεια, στις μετα­φο­ρές, σε άλλους κλά­δους. Είναι αυτοί οι σχε­δια­σμοί που καθι­στούν όλη τη Β.Ελλάδα και την Περι­φέ­ρεια μας κόμ­βο αντι­θέ­σε­ων και αντι­πα­ρα­θέ­σε­ων μεγά­λων ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων, που φέρ­νουν πιο κοντά μεγά­λους κιν­δύ­νους για όλους τους λαούς της Βαλκανικής.

Στα πλαί­σια αυτά είμα­στε αντί­θε­τοι στην απα­ρά­δε­κτη συμ­φω­νία των Πρε­σπών, στην ουσία της οποί­ας συμ­φω­νούν Διοί­κη­ση της Περι­φέ­ρειας και συν­δυα­σμοί που στη­ρί­ζο­νται από τα αστι­κά κόμ­μα­τα και που δεν είναι άλλη από την έντα­ξη της γει­το­νι­κής χώρας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς, από την ενί­σχυ­ση του ΝΑΤΟ στα Βαλ­κά­νια. Συμ­φω­νία που επί­σης είναι απα­ρά­δε­κτη για­τί συντη­ρεί τα ανι­στό­ρη­τα περί «Μακε­δο­νι­κής γλώσ­σας» και «Μακε­δό­να πολί­τη» ακρι­βώς για να συντη­ρού­νται αλυ­τρω­τι­σμοί και να αλλη­λο­τρο­φο­δο­τού­νται εθνικισμοί.

6. Για­τί να ψηφί­σει κάποιος «Λαϊ­κή Συσπείρωση»;

Το βασι­κό κρι­τή­ριο για την αξιο­λό­γη­ση του κάθε συν­δυα­σμού και υπο­ψη­φιό­τη­τας και στην ΠΚΜ τελι­κά είναι πώς τοπο­θε­τεί­ται στο καθο­ρι­στι­κό ζήτη­μα «ανά­πτυ­ξη από ποιον και για ποιον», πώς τοπο­θε­τεί­ται στην προ­ώ­θη­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δια­σμών σε όλη την περιο­χή της Β. Ελλά­δας και των Βαλ­κα­νί­ων, πώς τοπο­θε­τεί­ται απέ­να­ντι στα μεγά­λα λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα και στις ελλεί­ψεις σε υπο­δο­μές και τομείς που επη­ρε­ά­ζουν καθο­ρι­στι­κά το επί­πε­δο ζωής της εργα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών στρωμάτων.

Πάνω από όλα αν στη­ρί­ζει μια πραγ­μα­τι­κά ελπι­δο­φό­ρα προ­ο­πτι­κή για τον τόπο μας, η οποία προ­ϋ­πο­θέ­τει ριζι­κές ανα­τρο­πές σε επί­πε­δο εξου­σί­ας, οικο­νο­μί­ας και κοι­νω­νί­ας, που θα επι­τρέ­ψουν να αξιο­ποι­η­θούν πραγ­μα­τι­κά οι μεγά­λες παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες και εδώ στην Π.Κ.Μ, συνο­λι­κά στη χώρα μας. Για­τί μόνο μια εργα­τι­κή – λαϊ­κή εξου­σία που θα μετα­τρέ­ψει σε κοι­νω­νι­κή ιδιο­κτη­σία τα μέσα παρα­γω­γής στους βασι­κούς κλά­δους της οικο­νο­μί­ας και θα οργα­νώ­σει παρα­γω­γι­κούς συνε­ται­ρι­σμούς στην ύπαι­θρό, μπο­ρεί να σχε­διά­σει και να υλο­ποι­ή­σει μια ανά­πτυ­ξη που στο επί­κε­ντρο της θα έχει την κάλυ­ψη των μεγά­λων λαϊ­κών ανα­γκών και όχι τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Επο­μέ­νως, και στις τοπι­κές εκλο­γές, ο λαός μπο­ρεί να κάνει τη δια­φο­ρά μόνο με ένα πιο ισχυ­ρό ΚΚΕ, στη­ρί­ζο­ντας σε Περι­φέ­ρειες και δήμους τους υπο­ψη­φί­ους του Κόμ­μα­τος, τα ψηφο­δέλ­τια της «Λαϊ­κής Συσπείρωσης».

Τώρα είναι η ώρα να κάνουν το βήμα και να συμπο­ρευ­τούν με το ΚΚΕ άνθρω­ποι που προ­βλη­μα­τί­ζο­νται, που έβγα­λαν συμπε­ρά­σμα­τα όλα αυτά τα χρό­νια για το ρόλο της Τοπι­κής Διοί­κη­σης, τη δια­κυ­βέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, τον «κού­φιο» καβγά με τη ΝΔ. Η ισχυ­ρο­ποί­η­ση του ΚΚΕ στις τοπι­κές εκλο­γές θα επι­στρέ­ψει πολ­λα­πλά­σια στο λαό. Θα δυνα­μώ­σει τη λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση στην πολι­τι­κή που συν­θλί­βει σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα και λαϊ­κές ανά­γκες, θα δώσει νέα ώθη­ση στον αγώ­να για τη διεκ­δί­κη­σή τους.

Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την «Άλλη άπο­ψη» Ημα­θί­ας / την συνέ­ντευ­ξη πήρε ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο