Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συναυλία ΚΟΑ ΚΚΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Κατά­με­στος ήταν ο χώρος του Σκο­πευ­τη­ρί­ου της Και­σα­ρια­νής το βρά­δυ της Κυρια­κής στη μεγά­λη συναυ­λία — αφιέ­ρω­μα που πραγ­μα­το­ποί­η­σε η Κομ­μα­τι­κή Οργά­νω­ση Αττι­κής (ΚΟΑ) του ΚΚΕ τιμώ­ντας την Εργα­τι­κή Πρω­το­μα­γιά, με τίτλο «Παρά­θυ­ρα ανοί­γου­με στο μέλ­λον», στον χώρο όπου πριν από 79 χρό­νια, την 1η Μάη 1944, εκτε­λέ­στη­καν 200 κομμουνιστές.

Ήταν μια βρα­διά μεγά­λης ψυχι­κής ανά­τα­σης με σκο­πούς, μελω­δί­ες και τρα­γού­δια που έχουν συν­δε­θεί και εκφρά­σει με τον καλύ­τε­ρο δυνα­τό τρό­πο μεγά­λες στιγ­μές αγω­νι­στι­κής έξαρ­σης του λαού και της ταξι­κής πάλης στην Ελλάδα

Στην εκδή­λω­ση ομι­λη­τής ήταν ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας ο οποί­ος κατέ­θε­σε στε­φά­νι στο Σκο­πευ­τή­ριο της Και­σα­ρια­νής, στον τόπο θυσί­ας των 200 κομμουνιστών.

Στε­φά­νι κατέ­θε­σε εκ μέρους της ΚΝΕ, ο Γραμ­μα­τέ­ας του ΚΣ της Οργά­νω­σης, Θοδω­ρής Κωτσαντής.

Λου­λού­δια στον τόπο εκτέ­λε­σης των 200 κομ­μου­νι­στών στο Σκο­πευ­τή­ριο της Και­σα­ρια­νής άφη­σαν, επί­σης, εκπρό­σω­ποι Γαλ­λι­κών συν­δι­κά­των που επι­σκέ­πτο­νται την Ελλά­δα και στους οποί­ους απηύ­θυ­νε θερ­μό χαι­ρε­τι­σμό κατά τη διάρ­κεια της ομι­λί­ας του ο Δ. Κουτσούμπας.

Η συναυ­λία ξεκί­νη­σε με ορχη­στρι­κά κομ­μά­τια του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη και στη συνέ­χεια ερμή­νευ­σαν τρα­γού­δια οι Μανώ­λης Μητσιάς, Γιώρ­γος Μεράν­τζας, Διο­νύ­σης Τσα­κνης, Μίλ­τος Πασχα­λί­δης, Γιώ­τα Νέγκα, Ανα­στα­σία Μου­τσά­τσου, Μάκης Σεβί­λο­γλου Ρίτα Αντω­νο­πού­λου, Νατάσ­σα Μπο­φί­λιου, Από­στο­λος Ρίζος και Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Η συναυ­λία ολο­κλη­ρώ­θη­κε με το «Ακορ­ντε­όν» και το «Της δικαιο­σύ­νης ήλιε νοη­τέ» και όλους τους ερμη­νευ­τές επί σκηνής.

Η ενορ­χή­στρω­ση και καλ­λι­τε­χνι­κή επι­μέ­λεια ήταν του Γιάν­νη Παπαζαχαριάκη.

Έπαι­ξαν οι μου­σι­κοί: Γιώρ­γος Κατσί­κας (τύμπα­να), Μίμης Ντού­τσου­λης (μπά­σο), Ευαγ­γε­λία Μαυ­ρί­δου (πιά­νο), Γιάν­νης Παπα­ζα­χα­ριά­κης (κιθά­ρα), Ντί­νος Χατζη­ιορ­δά­νου (ακορ­ντε­όν), Ανδρέ­ας Τρά­πα­λης (βιο­λί), Γιάν­νης Σινά­νης, Αρης Κού­κος (μπου­ζού­κι).

Στην μεγά­λη εκδή­λω­ση της ΚΟ Αττι­κής για την Πρω­το­μα­γιά, παρα­βρέ­θη­κε πολυ­με­λής αντι­προ­σω­πεία της ΚΕ του ΚΚΕ και πολ­λοί υπο­ψή­φιοι βου­λευ­τές του Κόμματος.

Μετα­ξύ άλλων το «παρών» έδω­σαν από το ψηφο­δέλ­τιο Επι­κρα­τεί­ας του ΚΚΕ η Αση­μί­να Ξυρο­τύ­ρη — Αικα­τε­ρι­νά­ρη, ο Κώστας Τρια­ντα­φύλ­λου και ο Γιώρ­γος Ρούσ­σης, η υπο­ψή­φια βου­λευ­τής του κόμ­μα­τος στην Α’ Αθή­νας, Κων­στα­ντί­να Κού­νε­βα, οι υπο­ψή­φιοι στον Νότιο Τομέα Αθή­νας Σεμί­να Διγε­νή, Παύ­λος Ορκό­που­λος, Νίκος Καλο­γε­ρής και Σπύ­ρος Τζό­κας, οι υπο­ψή­φιοι στον Βόρειο Τομέα Αθή­νας, Γιώρ­γος Πομά­σκι, Κώστας Γου­λιά­μος και Βασί­λης Παρα­σκευό­που­λος, η υπο­ψή­φια στην Ανα­το­λι­κή Αττι­κή, Ελέ­νη Γερα­σι­μί­δου και ο υπο­ψή­φιος στη Α’ Πει­ραιά, Βασί­λης Γκιτάκος.

Την αντι­προ­σω­πεία Γάλ­λων συν­δι­κα­λι­στών που επι­σκέ­πτε­ται τη χώρα μας για τις εκδη­λώ­σεις της Πρω­το­μα­γιάς, συνό­δευαν οι υπο­ψή­φιοι βου­λευ­τές του ΚΚΕ, Γιώρ­γος Στε­φα­νά­κης (Επι­κρα­τεί­ας), Γιώρ­γος Πέρ­ρος (Δυτι­κός Τομέ­ας Αθή­νας), Εφη Χαλιού (Νότιος Τομέ­ας Αθή­νας), Μάρ­κος Μπε­κρής (Β’ Πει­ραιά), Μάης Μέντης (Ανα­το­λι­κή Αττι­κή), Αλέ­κος Περ­ρά­κης (Βόρειος Τομέ­ας Αθήνας).

Ως συντε­λε­στές της συναυ­λί­ας συμ­με­τεί­χαν επί­σης ο Διο­νύ­σης Τσα­κνής, υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής Επι­κρα­τεί­ας του ΚΚΕ, ο Γιώρ­γος Παπα­ζα­χα­ριά­κης, υπο­ψή­φιος στον Βόρειο Τομέα και ο Κώστας Τρια­ντα­φυλ­λί­δης, υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής Κοζά­νης του ΚΚΕ.

Ο Διο­νύ­σης Τσα­κνής ερμή­νευ­σε την “Πρώ­τη Μαϊ­ου” του Μάνου Λοϊ­ζου και το “Ανε­μο­λό­γιο ” του Θάνου Μικρού­τσι­κου και απο­χαι­ρέ­τι­σε τον κόσμο σημειώ­νο­ντας: “Με τέτοια δύνα­μη, τέτοια απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα, τέτοια καρ­διά θα πάμε στις εκλο­γές και θα ψηφί­σου­με το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλάδας”.

Στην εκδή­λω­ση συμ­με­τεί­χαν, επί­σης, η Μάγδα Φύσ­σα, μητέ­ρα του Παύ­λου, άνθρω­ποι των Τεχνών και Γραμ­μά­των, ανά­με­σά τους ο Οδυσ­σέα Ιωάν­νου, ο Γιάν­νης Μήλιος και άλλοι, καθώς και ο επι­κε­φα­λής της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» Και­σα­ρια­νής και εκ νέου υπο­ψή­φιος δήμαρ­χος Ηλί­ας Σταμέλος.

Τέλος, με ένα πλού­σιο και φρο­ντι­σμέ­νο πρό­γραμ­μα ποι­κί­λων δρα­στη­ριο­τή­των για παι­διά, άνοι­ξαν νωρί­τε­ρα, το από­γευ­μα της Κυρια­κής, οι εκδη­λώ­σεις τιμής της ΚΟ Αττι­κής του ΚΚΕ για την Εργα­τι­κή Πρωτομαγιά.

 

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο