Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ — Ανακοίνωση του 1953

Γρά­φει ο Θανά­σης Ν. Καρα­γιάν­νης* //

Εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα υπάρ­χουν σε όλον τον κόσμο. Το καθέ­να έχει την ιστο­ρία του, ψηφί­δα στο ψηφι­δω­τό του παγκό­σμιου εργα­τι­κού κινήματος.

Ασφα­λώς και η γει­τό­νισ­σά μας η Τουρ­κία, έχει τη δική της ιστο­ρία στο εργα­τι­κό της κίνη­μα και ασφα­λώς κατά κλάδο.

Αλιεύ­σα­με μια ανα­κοί­νω­ση του «Συν­δι­κά­του των Εργα­τών Οικο­δο­μής της Τουρ­κί­ας», από την εφ. «Απο­γευ­μα­τι­νή» της Κων/πολης (έτος ίδρυ­σης: 1925-κυκλο­φο­ρεί μέχρι σήμε­ρα). Έχει δημο­σιευ­θεί σε κάποιο φύλ­λο της, του Αυγού­στου 1953.

Ο υπέρ­τι­τλος είναι: «ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΙΣ – Εκ του Προ­ε­δρεί­ου του Συν­δι­κά­του των Εργα­τών Οικο­δο­μής της Τουρκίας».

Οπωσ­δή­πο­τε στο ενλό­γω συν­δι­κά­το θα ήταν μέλη και Ρωμιοί. Η ανα­κοί­νω­ση πιθα­νό να στάλ­θη­κε από το ίδιο συν­δι­κά­το, μετα­φρά­στη­κε και δημο­σιεύ­τη­κε σ’ αυτή την ιστο­ρι­κή εφη­με­ρί­δα της Πόλης ή κάποιος Ρωμιός, μέλος του συν­δι­κά­του, την έδω­σε στην εφη­με­ρί­δα για δημοσίευση.

Η ανα­κοί­νω­ση έχει ως εξής:

tourkoi oikodomoi

Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες, τις οποί­ες μας παρέ­χει το κεί­με­νο, είναι οι εξής:

Α. Το οκτά­ω­ρο θεσπί­στη­κε νομο­θε­τι­κά στην Τουρ­κία το 1953, και «ανε­γνω­ρί­σθη επι­σή­μως εις τους εργά­τας οικο­δο­μών ΤΕΧΝΙΤΑΣ ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των ΕΡΓΑΤΩΝ»,

Β. Έγι­ναν «συνε­χή δια­βή­μα­τα» από το συν­δι­κά­το «προς τας Κρα­τι­κάς Αρχάς», χωρίς να γνω­ρί­ζου­με τι είδους ήταν αυτά τα δια­βή­μα­τα και χωρίς να απο­κλεί­ο­νται και κινητοποιήσεις,

Γ. Το οκτά­ω­ρο εργα­σί­ας θα ισχύ­ει εφό­σον οι οικο­δό­μοι θα εργά­ζο­νται κατά τις ημέ­ρες εργα­σί­ας τους, οπό­τε θα πλη­ρώ­νο­νται γι’ αυτό, χωρίς να πλη­ρώ­νο­νται κατά τις ημέ­ρες των αργιών και πέραν του οκτα­ώ­ρου. Εννο­εί­ται ότι αν εργα­στούν υπε­ρω­ρί­ες, θα πλη­ρω­θούν με βάση το νόμο.

Δ. Το συν­δι­κά­το φέρ­νει, δημό­σια δια του τύπου, σε γνώ­ση του τουρ­κι­κού λαού και των εργα­ζο­μέ­νων την ανα­γνώ­ρι­ση από το κρά­τος του οκτά­ω­ρου εργα­σί­ας, που θα ισχύ­ει στον κλά­δο τους και στη συνέ­χεια προει­δο­ποιεί και απει­λεί τους εργο­δό­τες και εργο­λά­βους, ότι αν δε σεβα­στούν το νόμο, θα υπο­στούν «ποι­νι­κάς κυρώ­σεις» από τις «αστυ­νο­μι­κές περι­πό­λους της περιο­χής», αυτοί και μόνον αυτοί «οίτι­νες έχουν εργά­τας εργα­ζο­μέ­νους περι­πλέ­ον του ωρι­σμέ­νου οκτα­ώ­ρου, άνευ πλη­ρω­μής της υπερωρίας».

Το συν­δι­κά­το, με το κύρος και τη δύνα­μη που δια­θέ­τει, δε διστά­ζει ν’ απει­λή­σει την εργο­δο­σία για τυχόν αυθαι­ρε­σί­ες της και παρά­νο­μες πρά­ξεις της και το κάνει, διό­τι υπο­θέ­του­με ότι ήδη θα υπήρ­χαν κρού­σμα­τα και καταγ­γε­λί­ες για τέτοιους είδους παρά­νο­μες εργο­δο­τι­κές πρά­ξεις. Ειδάλ­λως, δε θα δημο­σί­ευε αυτή τη «ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ».

Θα άξι­ζε να έχου­με περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες από σχε­τι­κές πρω­το­γε­νείς ή δευ­τε­ρο­γε­νείς δημο­σιο­γρα­φι­κές κ.ά. πηγές, για να πλη­ρο­φο­ρη­θού­με για τον παράλ­λη­λο βίο του συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος των τούρ­κων οικο­δό­μων στον 20ό αι.

Του­λά­χι­στο στη χώρα μας είμα­στε ευτυ­χείς που έχου­με τη μελέ­τη του Ανα­στά­ση Ι. Γκί­κα, Από την πεί­ρα του κινή­μα­τος των Οικο­δό­μων στην Ελλά­δα, Σύγ­χρο­νη Επο­χή – Ομο­σπον­δία Οικο­δό­μων & συνα­φών επαγ­γελ­μά­των Ελλά­δας, και έτσι πλη­ρο­φο­ρού­μα­στε υπεύ­θυ­να και ιστο­ρι­κά τεκ­μη­ριω­μέ­να για την ιστο­ρία του συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος των Ελλή­νων οικο­δό­μων. Τοιου­το­τρό­πως, παρά­γε­ται χρή­σι­μη γνώ­ση για την καλύ­τε­ρη και ουσια­στι­κό­τε­ρη λει­τουρ­γία του ταξι­κού εργα­τι­κού μας κινήματος.

_________________________________________________________________________________________

Θανάσης Ν. Καραγιάννης Δρ. Επιστημών της Αγωγής. Μελετητής Δραματουργίας για παιδιά. Κριτικός Θεάτρου για παιδιά. Συγγραφέας
e‑mail:[email protected] http://thkaragia.wix.com/main
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο