Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνδυασμένα πυρά διεθνούς και ελληνικού κεφαλαίου στη λαϊκή οικογένεια

Με πηχυαί­ους τίτλους προ­βάλ­λο­νται τις τελευ­ταί­ες ώρες από τα αστι­κά ΜΜΕ τα λεγό­με­να Βόλφ­γκανγκ Σόι­μπλε ο οποί­ος — μιλώ­ντας στην 25η συζή­τη­ση στρογ­γυ­λής τρα­πέ­ζης του Economist, ζήτη­σε (…και μετά την παν­δη­μία –είναι «επι­τα­κτι­κή ανά­γκη» είπε)  η Ελλά­δα να συνε­χί­σει τις δημο­σιο­νο­μι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις, ενώ επι­κρό­τη­σε θερ­μά τα «ορθά δημο­σιο­νο­μι­κά μέτρα που ελή­φθη­σαν κατά τη διάρ­κεια της οικο­νο­μι­κής κρί­σης» στην χώρα μας.
Ανέ­φε­ρε πως η Ελλά­δα έπρε­πε να λύσει τα προ­βλή­μα­τά της για να απο­κτή­σει προ­ο­πτι­κή ανά­πτυ­ξης. «Είναι γνω­στό ότι Ελλά­δα χρεια­ζό­ταν μεταρ­ρυθ­μί­σεις και ο λαός της έπρε­πε να πλη­ρώ­σει βαρύ τίμη­μα» επι­ση­μαί­νο­ντας πως «δεν υπήρ­χε άλλος εναλ­λα­κτι­κός τρό­πος εξό­δου από την κρί­ση» (σσ. πολ­λά sites ‑news247 κά, μιλά­νε για «κυνι­κή παραδοχή»).

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε schauble soible tsipras

Έκα­νε και την αυτο­κρι­τι­κή του σε σχέ­ση με το Grexit, που είχε υπο­στη­ρί­ξει και ο ίδιος το 2015, ανα­φέ­ρο­ντας: «Είμαι υπέρ, πάντα υπέρ της Ενό­τη­τας της ΕΕ και των χωρών οι οποί­ες τιμούν τις δεσμεύ­σεις τους προς τους εταί­ρους της και τους κοι­νούς δημο­σιο­νο­μι­κούς κανό­νες που έχου­με θεσπί­σει και θα επα­νέλ­θουν μετά το τέλος της παν­δη­μί­ας».
Στά­θη­κε εμφα­ντι­κά στη σημα­σία της συνέ­χι­σης των δημο­σιο­νο­μι­κών μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων και μετά το τέλος της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού και υπο­γράμ­μι­σε πως οι πόροι του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης θα πρέ­πει να κατευ­θυν­θούν πρω­τί­στως στην και­νο­το­μία.
Τέλος ανα­φέρ­θη­κε στην κατά­στα­ση δια­βί­ω­σης των προ­σφύ­γων στα κέντρα υπο­δο­χής στη Νότια Ευρώ­πη, κάνο­ντας αρνη­τι­κή ανα­φο­ρά σε Ελλά­δα και Ιτα­λία για το ότι «δεν δια­σφα­λί­ζουν καθό­λου το θέμα της αξιο­πρε­πούς δια­βί­ω­σης των μετα­να­στών».ΕΚΤ

Νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής ενέκρινε η ΕΚΤ

Το ΔΣ της Ευρω­παϊ­κής Κεντρι­κής Τρά­πε­ζας (ΕΚΤ) δημο­σί­ευ­σε σήμε­ρα τη «νέα στρα­τη­γι­κή νομι­σμα­τι­κής πολι­τι­κής» του, θεω­ρώ­ντας ότι «η στα­θε­ρό­τη­τα των τιμών δια­τη­ρεί­ται καλύ­τε­ρα με την επι­δί­ω­ξη στό­χου για ρυθ­μό πλη­θω­ρι­σμού 2%» (μεσο­πρό­θε­σμα).
Αυτός ο στό­χος ονο­μά­ζε­ται «συμ­με­τρι­κός», πράγ­μα που σημαί­νει και οι αρνη­τι­κές απο­κλί­σεις του είναι ανεπιθύμητες.

«Με χαρά σας ανα­κοι­νώ­νω ότι το ΔΣ ενέ­κρι­νε χθες τη νέα στρα­τη­γι­κή νομι­σμα­τι­κής πολι­τι­κής της ΕΚΤ. Ενώ θεω­ρού­με δεδο­μέ­νη την πρω­ταρ­χι­κή απο­στο­λή της ΕΚΤ να δια­τη­ρεί τη στα­θε­ρό­τη­τα των τιμών και η επα­νε­ξέ­τα­ση μας έδω­σε τη δυνα­τό­τη­τα να αμφι­σβη­τή­σου­με τον τρό­πο σκέ­ψης μας, να ανταλ­λά­ξου­με από­ψεις με διά­φο­ρα ενδια­φε­ρό­με­να μέρη, να συλ­λο­γι­στού­με, να συζη­τή­σου­με και να κατα­λή­ξου­με σε κοι­νά σημεία όσον αφο­ρά το πώς θα πρέ­πει να προ­σαρ­μό­σου­με τη στρα­τη­γι­κή μας.
Η νέα στρα­τη­γι­κή απο­τε­λεί μια γερή βάση που θα μας κατευ­θύ­νει στην άσκη­ση της νομι­σμα­τι­κής πολι­τι­κής τα επό­με­να χρό­νια», είπε η Πρό­ε­δρος της ΕΚΤ Κρι­στίν Λαγκάρντ.
Το ΔΣ επι­βε­βαί­ω­σε ότι ο Εναρ­μο­νι­σμέ­νος Δεί­κτης Τιμών Κατα­να­λω­τή (ΕνΔΤΚ) εξα­κο­λου­θεί να είναι ο «ενδε­δειγ­μέ­νος» για την αξιο­λό­γη­ση της στα­θε­ρό­τη­τας των τιμών, ωστό­σο, ανα­γνω­ρί­ζει ότι η συμπε­ρί­λη­ψη του κόστους που σχε­τί­ζε­ται με την ιδιο­κα­τοί­κη­ση «θα απει­κό­νι­ζε καλύ­τε­ρα τον πλη­θω­ρι­σμό που αφο­ρά τα νοι­κο­κυ­ριά» και ότι η συμπε­ρί­λη­ψη της ιδιο­κα­τοί­κη­σης στον ΕνΔΤΚ είναι ένα πολυ­ε­τές σχέδιο.
Επο­μέ­νως, στο ενδιά­με­σο, το Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο θα λαμ­βά­νει υπό­ψη, στο πλαί­σιο των αξιο­λο­γή­σε­ών του για τη νομι­σμα­τι­κή πολι­τι­κή, δεί­κτες μέτρη­σης του πλη­θω­ρι­σμού που περι­λαμ­βά­νουν αρχι­κές εκτι­μή­σεις του κόστους ιδιο­κα­τοί­κη­σης για να συμπλη­ρώ­σει τη δέσμη ευρύ­τε­ρων δει­κτών πλη­θω­ρι­σμού που έχει στη διά­θε­σή του (βλ. νέα επί­θε­ση στη λαϊ­κή κατοικία)
Τέλος, «ανα­γνω­ρί­στη­κε» ‑αυτό έλει­πε, ότι η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή έχει σημα­ντι­κές συνέ­πειες για τη στα­θε­ρό­τη­τα των τιμών και, για τον λόγο αυτόν, δεσμεύ­τη­κε σε ένα φιλό­δο­ξο σχέ­διο δρά­σης σχε­τι­κά με το κλί­μα (σσ. προ­φα­νώς σε συντο­νι­σμό με τις άλλες «οικο­λο­γι­κές» δυνά­μεις, δηλ. τους καπι­τα­λι­στι­κούς κολοσ­σούς της ενέρ­γειας και όχι μόνο, που χρό­νια μας παί­ζουν στα ζάρια)Βόλφγκανγκ Σόιμπλε schauble soible

🆘  Στα 109,1 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία

◾  Η τρα­γι­κή κατά­στα­ση της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας φαί­νε­ται και από τα νέασυνε­χώς αυξα­νό­με­να χρέη προς την εφο­ρία που ανήλ­θαν σε 2,9 δισ.€  το 1ο 5μηνο 2021 εκ των οποί­ων, 340 εκατ.€ αφο­ρούν σε χρέη που κατέ­στη­σαν ληξι­πρό­θε­σμα μόνον τον Μάιο.
◾  3.905.073 ΑΦΜ ! κυνη­γά­ει η εφο­ρία … 1.299.004 φορο­λο­γού­με­νοι ήταν αντι­μέ­τω­ποι με ανα­γκα­στι­κά μέτρα είσπρα­ξης, το Μάη (4.000 περισ­σό­τε­ροι από το Μάρ­τη και ~+25.000 από το Γενάρη).
◾  Να παρ­θεί υπό­ψη ότι παρα­πά­νω από τους μισούς (53%) ανή­κουν στους «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχο­ντος»: …« Οι δε οφει­λέ­τες στους οποί­ους δύνα­ται να ληφθούν ανα­γκα­στι­κά μέτρα είσπρα­ξης ανέρ­χο­νται σε μόνο 1.837.136 ΑΦΜ».

Περισσότερα Πηγή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο