Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ — Προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα πλέει το «Ορούτς Ρέις»

Προς την ελλη­νι­κή υφα­λο­κρη­πί­δα πλέ­ει ήδη το «Ορούτς Ρέις», συνο­δεία πλοί­ων του τουρ­κι­κού στό­λου, μετά τη νέα NAVTEX που εκδό­θη­κε λίγο μετά τις 7 το πρωί από τον σταθ­μό της υδρο­γρα­φι­κής υπη­ρε­σί­ας της Αττά­λειας για έρευ­νες σε περιο­χή νοτί­ως του Καστελλόριζου. 

Τα τελευ­ταία δύο 24ωρα το «Ορούτς Ρέις» και τα συνο­δευ­τι­κά του είχαν σβή­σει τους πομπούς τους ώστε να μην είναι ανι­χνεύ­σι­μα από την υπη­ρε­σία marine traffic που κατα­γρά­φει την πορεία των πλοίων.

H NAVTEX ενερ­γο­ποιεί­ται από σήμε­ρα μέχρι και τις 23 Αυγού­στου και αφο­ρά τις ακό­λου­θες συντεταγμένες.

33 55.22 N — 027 59.83 E
34 58.25 N — 030 31.50 E
34 18.18 N — 030 54.52 E
34 17.03 N — 030 06.12 E
33 49.84 N — 030 06.78 E
33 41.25 N — 028 46.16 E
33 47.41 N — 028 21.48 E
33 53.37 N — 027 59.90 E
6 NM BERTH REQUESTED.

Το δυτι­κό άκρο της περιο­χής που δεσμεύ­ει η NAVTEX στα­μα­τά ακρι­βώς εκεί που αρχί­ζουν οι συντε­ταγ­μέ­νες της συμ­φω­νί­ας του Καΐρου.

navtex oruc reis

 

Σημειώ­νε­ται ότι από σήμε­ρα το πρωί μέχρι και αύριο ενερ­γο­ποιεί­ται και η NAVTEX για την άσκη­ση με πραγ­μα­τι­κά πυρά των τουρ­κι­κών πολε­μι­κών πλοί­ων σε θαλάσ­σια περιο­χή που βρί­σκε­ται ανά­με­σα στο Καστελ­λό­ρι­ζο και τη Ρόδο.

Αυτή την ώρα συνε­δριά­ζει το Συμ­βού­λιο Αρχη­γών Γενι­κών Επι­τε­λείων για να εκτι­μη­θεί η κατά­στα­ση που δια­μορ­φώ­νε­ται στην ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, ενώ στις 12.00 θα συγκλη­θεί ‑υπό τον πρω­θυ­πουρ­γό Κυριά­κο Μητσο­τά­κη- στο Μέγα­ρο Μαξί­μου το Κυβερ­νη­τι­κό Συμ­βού­λιο Εθνι­κής Ασφά­λειας (ΚΥΣΕΑ).

Δεν είναι  η συγκε­κρι­μέ­νη αγγε­λία προς ναυ­τιλ­λο­μέ­νους που ανη­συ­χεί τόσο το υπουρ­γείο Εθνι­κής Άμυ­νας όσο η μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση τουρ­κι­κών πολε­μι­κών πλοί­ων ανά­με­σα στη Ρόδο και την Κρήτη.

Από ελλη­νι­κής πλευ­ράς επί­σης έχει κινη­το­ποι­η­θεί μεγά­λο μέρος του ελλη­νι­κού στό­λου που βρί­σκε­ται εν πλω στο Αιγαίο. Τα πλη­ρώ­μα­τα βρί­σκο­νται σε κατά­στα­ση υψη­λής επιφυλακής.Κινητοποίηση επι­κρα­τεί και στην Πολε­μι­κή Αεροπορία.

Οι ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις είναι πιθα­νόν να εισέλ­θουν σε δια­κε­καυ­μέ­νη ζώνη, καθώς ο Ταγίπ Ερντο­γάν, μετά τον αρχι­κό αιφ­νι­δια­σμό, εμφα­νί­ζε­ται να αντι­δρά με οξύ τρό­πο στην ιστο­ρι­κή συμ­φω­νία Ελλά­δας-Αιγύ­πτου για μερι­κή οριο­θέ­τη­ση της ΑΟΖ.

Ηδη η Αγκυ­ρα τορ­πί­λι­σε ‑του­λά­χι­στον επί του παρό­ντος- τις διε­ρευ­νη­τι­κές επα­φές, ενώ προ­α­ναγ­γέλ­λει έρευ­νες στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, με την Αθή­να να επε­ξερ­γά­ζε­ται δια­φο­ρε­τι­κά σενά­ρια για τις επό­με­νες κινή­σεις του Τούρ­κου προέδρου.

Η Αθή­να βρί­σκε­ται σε ετοι­μό­τη­τα και σε μια τέτοια περί­πτω­ση θα ακο­λου­θη­θεί το πρό­σφα­το «πρω­τό­κολ­λο» με ανά­πτυ­ξη του στό­λο, καθώς καθί­στα­ται σαφές ότι δεν θα επι­τρα­πούν έρευ­νες εντός της ελλη­νι­κής υφαλοκρηπίδας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο