Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνελήφθησαν οι δράστες της ένοπλης ληστείας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Σκη­νές βγαλ­μέ­νες από ται­νία του Χόλυ­γουντ δια­δρα­μα­τί­στη­καν σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι στο Γενι­κό Νοσο­κο­μείο Θεσ­σα­λο­νί­κης ΑΧΕΠΑ. Δύο ένο­πλοι άνδρες, 41 και 35 ετών, μασκα­ρε­μέ­νοι και φορώ­ντας ιατρι­κές στο­λές και μάσκες, άρπα­ξαν χρή­μα­τα από την χρη­μα­τα­πο­στο­λή που εφο­δί­α­ζε το ΑΤΜ του νοσο­κο­μεί­ου, καθώς σήμε­ρα ήταν μέρα πληρωμών.

Κατά­φε­ραν να αρπά­ξουν τη μια κασε­τί­να με τα χρή­μα­τα, ενώ η άλλη έπε­σε κάτω , βγή­κε η ειδι­κή μελά­νη που περιέ­χει και αχρηστεύτηκε. 

Οι δύο δρά­στες συνε­λή­φθη­σαν λίγη ώρα αργό­τε­ρα, στην Αγί­ου Δημη­τρί­ου, την ώρα που πήγαι­ναν να επι­βι­βα­στούν στο όχη­μα δια­φυ­γής. Μαζί τους συνε­λή­φθη μία 39χρονη συνερ­γός τους.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες είναι “παλιοί γνώ­ρι­μοι” των αρχών καθώς, πιο συγκε­κρι­μέ­να, πρό­κει­ται για τους Κώστα Σακ­κά και Γιάν­νη Δημη­τρά­κη οι οποί­οι βρί­σκο­νταν στο στό­χα­στρο της αντι­τρο­μο­κρα­τι­κής υπη­ρε­σί­ας που παρα­κο­λου­θού­σε τα βήμα­τά τους για καιρό.

Ο 41χρονος σήμε­ρα Γιάν­νης Δημη­τρά­κης είχε κατα­δι­κα­στεί για την ένο­πλη ληστεία του υπο­κα­τα­στή­μα­τος της Εθνι­κής Τρά­πε­ζας στην οδό Σόλω­νος στην Αθή­να τον Ιανουά­ριο του 2006. Η μοι­ραία για τη σύλ­λη­ψή του ληστεία, στις 16 Ιανουα­ρί­ου 2006, εξε­λί­χθη­κε σε ανταλ­λα­γή πυρο­βο­λι­σμών με τους αστυ­νο­μι­κούς εν μέσω της οδού Πανε­πι­στη­μί­ου, κατά τη διάρ­κεια των οποί­ων ο Δημη­τρά­κης τραυ­μα­τί­στη­κε. Κατα­δι­κά­στη­κε για τρεις από­πει­ρες ανθρω­πο­κτο­νί­ας από πρό­θε­ση και για σύστα­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης.  Το 2009, όταν κρα­τού­νταν στην Αλι­καρ­νασ­σό, δέχτη­κε επί­θε­ση στα λου­τρά των φυλα­κών από τον συγκρα­τού­με­νό του και θεω­ρού­με­νο υπαρ­χη­γό της ναζι­στι­κής «Χρυ­σής Αυγής» Αντώ­νη Ανδρου­τσό­που­λο, γνω­στό με το προ­σω­νύ­μιο «Περί­αν­δρος», παρα­μο­νές της μετα­γω­γής του στον Κορυδαλλό.

Ο 35χρονος αναρ­χι­κός Κώστας Σακ­κάς, συνε­λή­φθη τον Δεκέμ­βριο του 2010 μαζί με τον Αλέ­ξαν­δρο Μητρού­σια στην οδό Και­σα­ρεί­ας στη Νέα Σμύρ­νη, από ομά­δα της αντι­τρο­μο­κρα­τι­κής υπη­ρε­σί­ας της ΕΛ.ΑΣ, τη στιγ­μή που εξέρ­χο­νταν από ενοι­κια­ζό­με­νη απο­θή­κη, στην οποία βρέ­θη­κε οπλι­σμός. Θεω­ρή­θη­κε στέ­λε­χος των Πυρή­νων της Φωτιάς και προ­φυ­λα­κί­στη­κε. Μετά το πέρας του ανώ­τα­του ορί­ου προ­φυ­λά­κι­σης κατη­γο­ρού­με­νου (30 μήνες), τον Ιού­νιο του 2013, το Συμ­βού­λιο Εφε­τών απο­φά­σι­σε νέα παρά­τα­ση της κρά­τη­σής του, γεγο­νός που προ­κά­λε­σε σωρεία αντι­δρά­σε­ων από μερί­δα του εγχώ­ριου και του ξένου Τύπου, νομι­κών, ακα­δη­μαϊ­κών και της Διε­θνούς Αμνηστίας. 

Ο Σακ­κάς ξεκί­νη­σε τότε απερ­γία πεί­νας και έπει­τα από τις αντι­δρά­σεις το Συμ­βού­λιο Εφε­τών απο­φά­σι­σε την απο­φυ­λά­κι­σή του επι­βάλ­λο­ντας αυστη­ρούς περιο­ρι­στι­κούς όρους. Σημειώ­νε­ται πως κατά τη διάρ­κεια της απερ­γί­ας ο προ­φυ­λα­κι­σθείς έχα­σε 16 κιλά. Το 2014 συνε­λή­φθη ξανά για παρα­βί­α­ση των όρων, ωστό­σο αθω­ώ­θη­κε τελε­σί­δι­κα. Τον επό­με­νο μήνα δεν εμφα­νί­στη­κε ως όφει­λε στο αστυ­νο­μι­κό τμή­μα και έκτο­τε ανα­ζη­τού­νταν. Το 2015 κατα­δι­κά­στη­κε ερή­μην σε 16 χρό­νια κάθειρ­ξη για έντα­ξη σε τρο­μο­κρα­τι­κή οργά­νω­ση και άλλα αδι­κή­μα­τα. Στις 5 Αυγού­στου 2016 ύστε­ρα από κατα­δί­ω­ξη συνε­λή­φθη στη Σπάρ­τη. Στο Εφε­τείο η ποι­νή του μειώ­θη­κε σε 10 χρό­νια κάθειρ­ξη (για δια­κε­κρι­μέ­νη οπλο­κα­το­χή) και αθω­ώ­θη­κε από κάθε κατη­γο­ρία σχε­τι­κά με έντα­ξη και συμ­με­το­χή σε τρο­μο­κρα­τι­κή οργά­νω­ση. Αυτή η δρα­στι­κή μεί­ω­ση της ποι­νής του οδή­γη­σε την απο­φυ­λά­κι­σή του το 2018 σε συν­δυα­σμό με τις ευνοϊ­κές δια­τά­ξεις του νόμου Παρασκευόπουλου.

Γνώ­ρι­μη στην αντι­τρο­μο­κρα­τι­κή φαί­νε­ται πως ήταν μια 39χρονη, από την Θεσ­σα­λο­νί­κη, η οποία φέρε­ται να είχε τον ρόλο τσι­λια­δό­ρου στην ένο­πλη ληστεία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο