Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΟΥΪΖΑΣ ΡΑΖΟΥ: Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να φωτίζει το δρόμο της πραγματικής διεξόδου για το λαό

Συνέ­ντευ­ξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (Αθη­ναϊ­κό-Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων) στο δημο­σιο­γρά­φο Γ. Μηλιώ­νη, έδω­σε η Λου­ΐ­ζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

✔️  Η Λου­ΐ­ζα Ράζου, ανα­φέ­ρει ότι οι εργα­ζό­με­νοι πρέ­πει να προ­βλη­μα­τι­στούν για τον χαρα­κτή­ρα της ανά­πτυ­ξης που προ­ω­θού­σαν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρ­νη­ση και η ΝΔ τώρα, καθώς παρά τις δια­φο­ρές των δύο κομ­μά­των «στον τρό­πο υλο­ποί­η­σης της αστι­κής στρα­τη­γι­κής» ο πυρή­νας της αντί­λη­ψής τους είναι ίδιος και αφο­ρά τη δια­μόρ­φω­ση όρων επι­τά­χυν­σης της καπι­τα­λι­στι­κής κερ­δο­φο­ρί­ας και της γεω­πο­λι­τι­κής ανα­βάθ­μι­σης της χώρας ενώ ταυ­τό­χρο­να ανα­πα­ρά­γει και βαθαί­νει όλες τις πλευ­ρές της εκμε­τάλ­λευ­σης για την εργα­τι­κή τάξη και τα λαϊ­κά στρώματα.
✔️  «Απο­κτά κρί­σι­μη σημα­σία να μπει στο επί­κε­ντρο της συζή­τη­σης με ποιους όρους και από ποιο δρό­μο θα απαλ­λα­γεί η πλειο­ψη­φία του λαού μας, να στα­μα­τή­σει να κατα­θέ­τει θυσί­ες σε εχθρι­κούς, για τα συμ­φέ­ρο­ντά του, σχε­δια­σμούς» υπογραμμίζει.
Ανα­φο­ρι­κά με τις φορο­ε­λα­φρύν­σεις σημειώ­νει ότι «το «ψητό» στις βασι­κές εξαγ­γε­λί­ες του πρω­θυ­πουρ­γού θα αφο­ρά κυρί­ως τις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις και όχι το λαό, που θα συνε­χί­σει να πλη­ρώ­νει στο όνο­μα της καπι­τα­λι­στι­κής ανάπτυξης».
✔️  Σημειώ­νει ακό­μα ότι «Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, κλι­μα­κώ­νει την επί­θε­σή της ενά­ντια στα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων παίρ­νο­ντας την σκυ­τά­λη από τον ΣΥΡΙΖΑ, για λογα­ρια­σμό των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων» ενώ, απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση εντάσ­σει την «κλι­μά­κω­ση της επί­θε­σης της ΝΔ απέ­να­ντι στο δικαί­ω­μα των εργα­ζο­μέ­νων να οργα­νώ­νο­νται στα συν­δι­κά­τα» στην επι­δί­ω­ξη της κυβέρ­νη­σης «να θωρα­κί­σει την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της απέ­να­ντι στις αντι­δρά­σεις και διεκ­δι­κή­σεις των εργαζομένων.
Τονί­ζει ότι η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ «πιά­νει το νήμα από εκεί που το άφη­σε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο για την υπο­νό­μευ­ση των απερ­γιών και με τη νομο­θέ­τη­ση του αυτό­φω­ρου αδι­κή­μα­τος για όποιον αντι­δρά στους πλει­στη­ρια­σμούς και τις κατα­σχέ­σεις» και προ­σθέ­τει ότι οι εργα­ζό­με­νοι πρέ­πει να προ­ε­τοι­μά­σουν την αγω­νι­στι­κή τους απάντηση.
Λ. Ράζου μιλά για τις προ­τά­σεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό που αφο­ρούν «στο άμε­σο κλεί­σι­μο όλων των hotspots, στη μετα­φο­ρά όλων των μετα­να­στών και προ­σφύ­γων σε αξιο­πρε­πή κέντρα φιλο­ξε­νί­ας της ηπει­ρω­τι­κής Ελλά­δας και άμε­ση εξέ­τα­ση των αιτη­μά­των τους για να πάνε στις χώρες του πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους».
✔️  Ανα­φέ­ρε­ται στο γενι­κό­τε­ρο πλαί­σιο εντός του οποί­ου εκτυ­λίσ­σε­ται η δια­χεί­ρι­ση του ζητή­μα­τος και τονί­ζει ότι η υλο­ποί­η­ση των προ­τά­σε­ων του ΚΚΕ «περ­νά­ει μέσα από την αμφι­σβή­τη­ση και τη ρήξη με τις ευρω­ε­νω­σια­κές δεσμεύσεις».
✔️  Τέλος, η Λ. Ράζου υπο­γραμ­μί­ζει ότι το ΚΚΕ θα είναι η εργα­τι­κή-λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση μέσα και έξω από τη Βου­λή και «κυρί­ως θα συνε­χί­σου­με να φωτί­ζου­με ότι υπάρ­χει άλλος δρό­μος για την πλειο­ψη­φία του λαού μας. Είναι ο δρό­μος που το εργα­τι­κό κίνη­μα θα μπει επι­κε­φα­λής μιας μεγά­λης κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας όλων αυτών που αντι­κει­με­νι­κά τα συμ­φέ­ρο­ντα τους είναι απέ­να­ντι από τα μονο­πώ­λια, τον καπι­τα­λι­σμό και τις κυβερ­νή­σεις τους. Είναι ο δρό­μος που οδη­γεί στη πραγ­μα­τι­κή διέ­ξο­δο για το λαό, στην εργα­τι­κή εξου­σία, όπου η οργά­νω­ση της κοι­νω­νί­ας και της οικο­νο­μί­ας θα έχουν στο επί­κε­ντρο την ικα­νο­ποί­η­ση των εργα­τι­κών — λαϊ­κών ανα­γκών».

🔻 Ακο­λου­θεί το κεί­με­νο της συνέ­ντευ­ξης 🔻 

ΕΡ: Η κυβέρ­νη­ση στο πλαί­σιο των νομο­θε­τι­κών της πρω­το­βου­λιών προ­χω­ρά στην επι­τά­χυν­ση των δια­δι­κα­σιών για μεγά­λα επεν­δυ­τι­κά προ­γράμ­μα­τα, όπως, εκεί­νο στο «Ελλη­νι­κό», το επεν­δυ­τι­κό πρό­γραμ­μα της Cosco στον Πει­ραιά και εκεί­νο της «Ελλη­νι­κός Χρυ­σός» στην Χαλκιδική.

ΑΠ: Οι πρω­το­βου­λί­ες της ΝΔ βρί­σκο­νται σε αντι­στοι­χία με τις προ­τε­ραιό­τη­τες της, προ­κει­μέ­νου να ικα­νο­ποι­ή­σει τους σχε­δια­σμούς και τις απαι­τή­σεις βιο­μη­χά­νων, εφο­πλι­στών, μεγα­λε­μπό­ρων, όλων των ειδών των επεν­δυ­τών, συνο­λι­κά δηλα­δή του μεγά­λου κεφα­λαί­ου και των μονο­πω­λια­κών ομί­λων. Το «ξεκλεί­δω­μα» των επεν­δυ­τι­κών προ­γραμ­μά­των από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, γίνε­ται πάνω στο έδα­φος οξυ­μέ­νων αντα­γω­νι­σμών και αντι­θέ­σε­ων, μετα­ξύ τμη­μά­των του κεφα­λαί­ου και στα πλαί­σια ενός αστα­θούς διε­θνούς περι­βάλ­λο­ντος σε ότι αφο­ρά την πορεία ισχυ­ρών καπι­τα­λι­στι­κών οικο­νο­μιών. Γι’ αυτό ας κρα­τή­σου­με «μικρό καλά­θι» μπρο­στά στο «ανα­πτυ­ξια­κό και επεν­δυ­τι­κό τσου­νά­μι», που δια­φη­μί­ζει η ΝΔ. Σε κάθε περί­πτω­ση, αξί­ζει να δυνα­μώ­σει ο προ­βλη­μα­τι­σμός μέσα στους εργα­ζό­με­νους για το χαρα­κτή­ρα αυτής της ανά­πτυ­ξης, στο όνο­μα της οποί­ας «έπι­νε νερό» και η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, τα προη­γού­με­να χρόνια.

Μπο­ρεί τα δύο αυτά κόμ­μα­τα να έχουν δια­φο­ρές στον τρό­πο υλο­ποί­η­σης της αστι­κής στρα­τη­γι­κής, αλλά ο πυρή­νας της αντί­λη­ψής τους είναι ίδιος και αφο­ρά τη δια­μόρ­φω­ση όρων επι­τά­χυν­σης της καπι­τα­λι­στι­κής κερ­δο­φο­ρί­ας και της γεω­πο­λι­τι­κής ανα­βάθ­μι­σης της χώρας. Αυτός είναι και ο πυρή­νας που ανα­πα­ρά­γει και βαθαί­νει όλες τις πλευ­ρές της εκμε­τάλ­λευ­σης για την εργα­τι­κή τάξη και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα. Απο­κτά κρί­σι­μη σημα­σία να μπει στο επί­κε­ντρο της συζή­τη­σης με ποιους όρους και από ποιο δρό­μο θα απαλ­λα­γεί η πλειο­ψη­φία του λαού μας, να στα­μα­τή­σει να κατα­θέ­τει θυσί­ες σε εχθρι­κούς, για τα συμ­φέ­ρο­ντά του, σχε­δια­σμούς. Π.χ. Οι οικο­δό­μοι και οι τεχνί­τες που θα χτί­ζουν και θα δια­μορ­φώ­νουν μια πόλη μέσα στην πόλη στο Ελλη­νι­κό, να σκε­φτούν ότι πλάι στη σύγ­χρο­νη συνοι­κία της αστι­κής τάξης θα συνυ­πάρ­χουν τα ακα­τάλ­λη­λα ‑μετά τον πρό­σφα­το σει­σμό- σχο­λι­κά κτή­ρια για τα παι­διά τους, οι πνιγ­μέ­νοι της Μάν­δρας και οι καμέ­νοι στο Μάτι, αφού οι προ­σει­σμι­κοί έλεγ­χοι, η αντι­πλημ­μυ­ρι­κή και αντι­πυ­ρι­κή προ­στα­σία, για το σύστη­μα θεω­ρού­νται περιτ­τό κόστος και σπα­τά­λη πόρων. Ας μη σχο­λιά­σου­με πώς δου­λεύ­ουν οι εργά­τες στη περι­λά­λη­τη επέν­δυ­ση της Cosco, που χρειά­στη­κε να δώσουν σκλη­ρούς απερ­για­κούς αγώ­νες για να ανα­γνω­ρι­στεί του­λά­χι­στον η εργα­σία τους σα βαριά και ανθυ­γιει­νή. Και στις επεν­δύ­σεις που επι­τα­χύ­νει, λοι­πόν, η ΝΔ θα δου­λεύ­ουν φτη­νοί εργα­ζό­με­νοι, χωρίς συγκρο­τη­μέ­να εργα­σια­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα και από τη δου­λειά τους θα θησαυ­ρί­ζουν οι επεν­δυ­τές. Την ίδια ώρα άλλες επι­χει­ρή­σεις θα κλεί­νουν και οι εργα­ζό­με­νοι θα βρί­σκο­νται στην ανερ­γία, ίσως και χωρίς απο­ζη­μί­ω­ση. Όλα αυτά δεί­χνουν ότι η ανά­πτυ­ξή τους ούτε «δίκαιη» ούτε «βιώ­σι­μη» είναι για τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα ούτε για όλους είναι, για­τί είναι ταξι­κή, είναι καπιταλιστική.

ΕΡ: Η μεί­ω­ση του ΕΝΦΙΑ αλλά και οι φορο­ε­λα­φρύν­σεις που ανα­μέ­νε­ται να εξαγ­γεί­λει ο πρω­θυ­πουρ­γός δεν θα δώσουν μια ανά­σα στους εργα­ζό­με­νους και στα λαϊ­κά στρώματα;

ΑΠ: Το «ψητό» στις βασι­κές εξαγ­γε­λί­ες του πρω­θυ­πουρ­γού θα αφο­ρά κυρί­ως τις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις και όχι το λαό, που θα συνε­χί­σει να πλη­ρώ­νει στο όνο­μα της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης. Η έκπτω­ση του ΕΝΦΙΑ δεν μπο­ρεί να καλύ­ψει την μονι­μο­ποί­η­ση αυτού του επαί­σχυ­ντου χαρα­τσιού, η οποία θα εξα­φα­νι­στεί το επό­με­νο έτος από την ανα­με­νό­με­νη αύξη­ση των αντι­κει­με­νι­κών αξιών των ακι­νή­των. Οι μεγά­λες μειώ­σεις είναι στο φορο­λο­γι­κό συντε­λε­στή των επι­χει­ρή­σε­ων και των δια­νε­μό­με­νων μερι­σμά­των, για να τονω­θεί το επεν­δυ­τι­κό κλί­μα. Πραγ­μα­τι­κή ανά­σα για τους εργα­ζό­με­νους θα απο­τε­λού­σε η κατάρ­γη­ση όλου του μνη­μο­νια­κού νομο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου, που βάθυ­νε την εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων και χει­ρο­τέ­ρε­ψε τη ζωή τους, με ευθύ­νη όλων όσων κυβέρ­νη­σαν και κυβερ­νούν και σήμερα.

ΕΡ: Η κυβέρ­νη­ση υπο­στη­ρί­ζει ότι λόγω της πολι­τι­κής της, η κατά­στα­ση στην αγο­ρά εργα­σί­ας, βάσει και του συστή­μα­τος «ΕΡΓΑΝΗ» έχει βελ­τιω­θεί, ωστό­σο καταρ­χήν οι θέσεις εργα­σί­ας μερι­κής απα­σχό­λη­σης υπερ­τε­ρούν εκεί­νων της πλή­ρους απα­σχό­λη­σης. Πως εκτι­μά­τε ότι θα εξε­λι­χθεί η κατά­στα­ση λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη και την ρύθ­μι­ση που αφο­ρά στην εξαί­ρε­ση υπέρ επι­χει­ρη­σια­κών συμ­βά­σε­ων, ένα­ντι των κλα­δι­κών, για τις περι­πτώ­σεις επι­χει­ρή­σε­ων που κατα­γρά­φουν μεγά­λες ζημιές; 

ΑΠ: Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, κλι­μα­κώ­νει την επί­θε­σή της ενά­ντια στα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων παίρ­νο­ντας την σκυ­τά­λη από τον ΣΥΡΙΖΑ, για λογα­ρια­σμό των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Η αύξη­ση των καπι­τα­λι­στι­κών κερ­δών προ­ϋ­πο­θέ­τει έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης των εργα­ζο­μέ­νων, χαμη­λούς μισθούς, μεγα­λύ­τε­ρη ευε­λι­ξία και επέ­κτα­ση των ελα­στι­κών μορ­φών απα­σχό­λη­σης, ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρο χτύ­πη­μα σε κοι­νω­νι­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα, χει­ρο­τέ­ρευ­ση των συν­θη­κών υγεί­ας και ασφά­λειας στους χώρους δου­λειάς. Η απο­γεί­ω­ση των ελα­στι­κών μορ­φών απα­σχό­λη­σης στο 30% του συνό­λου της απα­σχό­λη­σης, η μεί­ω­ση των μισθών κατά 25%, σε σχέ­ση με το 2011, αλλά και η κατα­κό­ρυ­φη άνο­δος των εργα­τι­κών ατυ­χη­μά­των αυτά τα χρό­νια, το επι­βε­βαιώ­νουν. Επο­μέ­νως, ότι και να λέει η ΝΔ είναι φανε­ρό ότι βρι­σκό­μα­στε μπρο­στά σε ένα νέο γύρο αντι­λαϊ­κών μέτρων, όπως η παρα­πέ­ρα υπο­νό­μευ­ση των κλα­δι­κών ΣΣΕ, με την εξαί­ρε­ση υπέρ επι­χει­ρη­σια­κών ΣΣΕ υπό προ­ϋ­πο­θέ­σεις, η συρ­ρί­κνω­ση έως και κατάρ­γη­ση της απο­ζη­μί­ω­σης από­λυ­σης, η ενί­σχυ­ση των πλει­στη­ρια­σμών και των κατα­σχέ­σε­ων της λαϊ­κής κατοι­κί­ας και των λαϊ­κών κατα­θέ­σε­ων, η νέα επί­θε­ση στα ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα και πολ­λά άλλα, που απο­δει­κνύ­ουν την ταξι­κό­τη­τα της περι­βό­η­της «βιώ­σι­μης» ανά­πτυ­ξης που υπό­σχε­ται ο κ. Μητσοτάκης.

ΕΡ: Το ΚΚΕ κάνει λόγο για νέα επί­θε­ση που ετοι­μά­ζε­ται τις επό­με­νες μέρες από την κυβέρ­νη­ση κατά των εργα­σια­κών τους δικαιω­μά­των και των συν­δι­κα­λι­στι­κών τους ελευ­θε­ριών. Τι πρέ­πει να κάνουν, κατά τη γνώ­μη σας, οι εργαζόμενοι;

ΑΠ: Η ΝΔ επι­διώ­κει να θωρα­κί­σει την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της απέ­να­ντι στις αντι­δρά­σεις και στις διεκ­δι­κή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων. Γι’ αυτό κλι­μα­κώ­νει την επί­θε­ση της απέ­να­ντι στο δικαί­ω­μα των εργα­ζο­μέ­νων να οργα­νώ­νο­νται στα συν­δι­κά­τα και να αγω­νί­ζο­νται για το δίκιο τους. Πιά­νει το νήμα από εκεί που το άφη­σε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο που είχε ψηφί­σει για την υπο­νό­μευ­ση των απερ­γιών στο επί­πε­δο των επι­χει­ρή­σε­ων, καθώς και με τη νομο­θέ­τη­ση του αυτό­φω­ρου αδι­κή­μα­τος για όποιον αντι­δρά στους πλει­στη­ρια­σμούς και κατα­σχέ­σεις. Η ΝΔ με το «ηλε­κτρο­νι­κό μητρώο» και την «ηλε­κτρο­νι­κή ψηφο­φο­ρία» προ­ω­θεί το φακέ­λω­μα των εργα­ζο­μέ­νων, επι­διώ­κει να βάλει πρό­σθε­τα εμπό­δια στη συμ­με­το­χή των εργα­ζο­μέ­νων στα συν­δι­κά­τα, ανοί­γει το δρό­μο ακό­μα περισ­σό­τε­ρο στην εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία και την κρα­τι­κή κατα­στο­λή. Οι εργα­ζό­με­νοι πρέ­πει να προ­ε­τοι­μά­σουν την αγω­νι­στι­κή τους απά­ντη­ση διεκ­δι­κώ­ντας, ταυ­τό­χρο­να, σύγ­χρο­νους όρους δου­λειάς και αμοι­βής, ζωή με δικαιώ­μα­τα. Να ανοί­ξουν με την πάλη τους το δρό­μο που οδη­γεί στη λαϊ­κή ευη­με­ρία και στην ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών τους.

ΕΡ: Προσφυγικό/Μεταναστευτικό: Πως μπο­ρούν πρα­κτι­κά να υλο­ποι­η­θούν οι προ­τά­σεις του ΚΚΕ;

ΑΠ: Χρειά­ζε­ται να δυνα­μώ­σει η πάλη εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων, άλλων μαζι­κών φορέ­ων του λαού και της νεο­λαί­ας ενά­ντια στη πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης και των μέτρων που πήρε, διό­τι διαιω­νί­ζουν και οξύ­νουν το πρό­βλη­μα σε βάρος των δικαιω­μά­των των προ­σφύ­γων και των μετα­να­στών, σε βάρος των κατοί­κων των νησιών μας. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο Κόμ­μα που από την αρχή κατα­δί­κα­σε την άθλια συμ­φω­νία ΕΕ- Τουρ­κί­ας, που οδή­γη­σε στο διπλό εγκλω­βι­σμό χιλιά­δων ξεσπι­τω­μέ­νων στα hotspots. Η υλο­ποί­η­ση των προ­τά­σε­ων που έχει κάνει το Κόμ­μα μας και αφο­ρούν στο άμε­σο κλεί­σι­μο όλων των hotspots, στη μετα­φο­ρά όλων των μετα­να­στών και προ­σφύ­γων σε αξιο­πρε­πή κέντρα φιλο­ξε­νί­ας της ηπει­ρω­τι­κής Ελλά­δας και άμε­ση εξέ­τα­ση των αιτη­μά­των τους για να πάνε στις χώρες του πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους, περ­νά­ει μέσα από την αμφι­σβή­τη­ση και τη ρήξη με τις ευρω­ε­νω­σια­κές δεσμεύ­σεις. Με την ευκαι­ρία που μας δίνε­ται ας υπο­γραμ­μί­σου­με και τού­το: όσο η δια­χεί­ρι­ση του προ­σφυ­γι­κού- μετα­να­στευ­τι­κού προ­βλή­μα­τος αντι­με­τω­πί­ζε­ται μέσα στα πλαί­σια της οξυ­μέ­νης δια­πά­λης και των σύν­θε­των παζα­ριών που διε­ξά­γο­νται στη περιο­χή μας, τόσο από την αστι­κή τάξη της Τουρ­κί­ας όσο και από την αστι­κή τάξη της Ελλά­δας, η οποία και με κυβέρ­νη­ση της ΝΔ συνε­χί­ζει να παί­ζει ανα­βαθ­μι­σμέ­νο ρόλο σημαιο­φό­ρου των Αμε­ρι­κα­νο­Να­τοϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων στη περιο­χή, προ­κει­μέ­νου να κατο­χυ­ρώ­σουν και να ανα­βαθ­μί­σουν τη θέση τους σε μια περιο­χή που παί­ζο­νται μεγά­λα γεω­πο­λι­τι­κά και γεω­στρα­τη­γι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, τόσο η κατά­στα­ση θα γίνε­ται πιο επι­κίν­δυ­νη για τους λαούς και τους ίδιους τους μετα­νά­στες και τους πρό­σφυ­γες. Δηλα­δή με ΝΑΤΟ και FRONTEX στο Αιγαίο το πρό­βλη­μα περι­πλέ­κε­ται δε λύνε­ται. Γι΄ αυτό πρέ­πει να δυνα­μώ­σει η πάλη συνο­λι­κά ενά­ντια στις δια­κρα­τι­κές ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες που συμ­με­τέ­χει η χώρα μας.

ΕΡ: Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα βρί­σκε­ται στην Θεσ­σα­λο­νί­κη, στο πλαί­σιο της ΔΕΘ, την επό­με­νη εβδο­μά­δα. Πως «ξετυ­λί­γε­ται» η πολι­τι­κή του ΚΚΕ στο επό­με­νο διάστημα;

ΑΠ: Στις συν­θή­κες που έχει συντε­λε­στεί κυβερ­νη­τι­κή εναλ­λα­γή και έχο­ντας επί­γνω­ση των απαι­τή­σε­ων που έχει η οργά­νω­ση της πάλης, μέσα σε έναν αρνη­τι­κό συσχε­τι­σμό, θα πάρου­με όλες εκεί­νες τις απα­ραί­τη­τες πρω­το­βου­λί­ες για να δυνα­μώ­σει η λαϊ­κή αντί­στα­ση και αντε­πί­θε­ση απέ­να­ντι στη πολι­τι­κή του κεφα­λαί­ου. Θα πρω­το­στα­τή­σου­με για να μπουν εμπό­δια στην υλο­ποί­η­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, που θα υλο­ποιεί η ΝΔ, στους χώρους δου­λειάς και μόρ­φω­σης, στους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους της πόλης και της υπαίθρου.

Θα είμα­στε η εργα­τι­κή — λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση μέσα και έξω από την Βου­λή, που θα χτυ­πά­ει στην καρ­διά την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και όχι στις φτε­ρού­γες, όπως φυσιο­λο­γι­κά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού βρί­σκε­ται στην ίδια όχθη με τη ΝΔ και έχει στη­ρί­ξει μέχρι τώρα βασι­κές επι­λο­γές της, όπως το νόμο για τα προ­σω­πι­κά δεδο­μέ­να, παρά τη φασα­ρία που κάνει για δια­δι­κα­στι­κά ζητή­μα­τα λει­τουρ­γί­ας της κυβέρ­νη­σης. Κυρί­ως, θα συνε­χί­σου­με να φωτί­ζου­με ότι υπάρ­χει άλλος δρό­μος για την πλειο­ψη­φία του λαού μας. Είναι ο δρό­μος που το εργα­τι­κό κίνη­μα θα μπει επι­κε­φα­λής μιας μεγά­λης κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας όλων αυτών που αντι­κει­με­νι­κά τα συμ­φέ­ρο­ντα τους είναι απέ­να­ντι από τα μονο­πώ­λια, τον καπι­τα­λι­σμό και τις κυβερ­νή­σεις τους. Είναι ο δρό­μος που οδη­γεί στη πραγ­μα­τι­κή διέ­ξο­δο για το λαό, στην εργα­τι­κή εξου­σία, όπου η οργά­νω­ση της κοι­νω­νί­ας και της οικο­νο­μί­ας θα έχουν στο επί­κε­ντρο την ικα­νο­ποί­η­ση των εργα­τι­κών — λαϊ­κών αναγκών.

[πηγή]
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο