Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονική επίθεση του χρυσαυγίτικου τάγματος εφόδου στη «Φαβέλα»

Συνε­χί­ζε­ται αύριο και μεθαύ­ριο η δίκη των δύο πρώ­ην στε­λε­χών της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Χρυ­σή Αυγή, Σωτ. Δεβε­λέ­κου ‑άλλο­τε πρω­το­πα­λί­κα­ρο του Μιχα­λο­λιά­κου και συνο­μι­λη­τής του Λαγού στη διάρ­κεια της δολο­φο­νι­κής επί­θε­σης στους κομ­μου­νι­στές και συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ- και Άκη Θεο­δώ­ρου, στε­λέ­χους της ΤΟ Πει­ραιά της ΧΑ που κατη­γο­ρού­νται για πέντε από­πει­ρες ανθρω­πο­κτο­νί­ας κατά συρ­ροή (από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας από πρό­θε­ση, επι­κίν­δυ­νη σωμα­τι­κή βλά­βη, απρό­κλη­τη φθο­ρά ξένης περιου­σί­ας και εμπρη­σμό), για την επί­θε­ση στο Στέ­κι «Φαβέ­λα» στον Πει­ραιά. Τάγ­μα εφό­δου της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης υπό την καθο­δή­γη­σή τους επι­τέ­θη­κε στο χώρο, τον Φλε­βά­ρη του 2018. Στην επί­θε­ση χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν λοστά­ρια, σιδε­ρο­γρο­θιές και αλλά φονι­κά εξαρτήματα.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι στη διάρ­κεια της δολο­φο­νι­κής επί­θε­σης η συνή­γο­ρος Πολι­τι­κής Αγω­γής της οικο­γέ­νειας Φύσ­σα, Eλευ­θε­ρία Τομπα­τζό­γλου, υπέ­στη κρα­νιο­ε­γκε­φα­λι­κές κακώ­σεις από χτυ­πή­μα­τα με σιδε­ρο­λο­στό, ενώ άλλα δύο νεα­ρά άτο­μα υπέ­στη­σαν εγκαύ­μα­τα από χτυ­πή­μα­τα με πυρσούς.

Στην δικά­σι­μο του Μάρ­τη η Ελ. Τομπα­τζό­γλου περιέ­γρα­ψε τη σφο­δρό­τη­τα της αιφ­νί­διας, ολι­γό­λε­πτης επί­θε­σης, τα στο­χευ­μέ­να χτυ­πή­μα­τα στο κεφά­λι και τον οπλι­σμό, χαρα­κτη­ρι­στι­κά του τρό­που λει­τουρ­γί­ας της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης: «Είχα­με την πόρ­τα ανοι­χτή αφού ήμα­σταν έτοι­μοι για προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη εκδή­λω­ση. Μπή­κε ο πρώ­τος με σκού­ρα ρού­χα, που ανα­γνώ­ρι­σα αργό­τε­ρα ως τον πρώ­το κατη­γο­ρού­με­νο (τον Θεο­δώ­ρου). Φορού­σε κρά­νος, αλλά φαι­νό­ταν ότι χαμο­γε­λού­σε. Μπή­κε αμέ­σως μετά ένας δεύ­τε­ρος, επί­σης με κρά­νος και σιδε­ρο­λο­στό και ακο­λού­θη­σε πλή­θος με την ίδια περι­βο­λή. Ήταν περισ­σό­τε­ρα από εφτά άτο­μα και επι­κρά­τη­σε παγω­μά­ρα. Ένας εξ αυτών επό­πτευ­σε όλο τον χώρο προ­κει­μέ­νου να δει αν υπάρ­χουν άτο­μα στην πίσω μεριά. Ξεκί­νη­σαν να μας βρί­ζουν, φώνα­ζαν “Σήμε­ρα θα πεθά­νε­τε”, “Θα σας κάψου­με”, “Δεν χωρά­τε στον Πει­ραιά, ρε”. Έκλει­σαν την έξο­δο και μέσα σε δευ­τε­ρό­λε­πτα βρέ­θη­κα κολ­λη­μέ­νη στον τοί­χο. Άρχι­σα να απο­δέ­χο­μαι σε αυτά τα δευ­τε­ρό­λε­πτα ότι θα πεθάνω».

Εγκλω­βί­ζο­ντας τους παρευ­ρι­σκό­με­νους, τα μέλη του τάγ­μα­τος εφό­δου άνα­ψαν καπνο­γό­να και τους χτυ­πού­σαν με τον οπλι­σμό τους, έσπα­σαν έπι­πλα της «Φαβέ­λας» και έβα­λαν φωτιά με πυρ­σούς. Η επί­θε­ση, όπως κατέ­θε­σε η Ελ. Τομπα­τζό­γλου, ίσως κρά­τη­σε και λιγό­τε­ρο από ένα λεπτό, όταν ακού­στη­κε παράγ­γελ­μα για τη λήξη της στο οποίο οι δρά­στες υπά­κου­σαν, φωνά­ζο­ντας «Αίμα, Τιμή, Χρυ­σή Αυγή».

Ο Δεβε­λέ­κος, που και αυτός ήταν φυγό­δι­κος, έχει συλ­λη­φθεί και προ­φυ­λα­κι­στεί ενώ ο συγκα­τη­γο­ρού­με­νος του Θεο­δώ­ρου, είναι φυγό­δι­κος και δια­μέ­νει στη Στοκ­χόλ­μη στη Σου­η­δία, όπως ανέ­φε­ρε ο δικη­γό­ρος του, χωρίς να έχει εκδο­θεί ευρω­παϊ­κό ένταλ­μα σύλ­λη­ψης ενώ οι συνή­γο­ροι ανα­μέ­νουν ακό­μα από τις αρμό­διες εισαγ­γε­λι­κές αρχές να πρά­ξουν τα δέο­ντα… Μάλι­στα ο Θεό­δω­ρου ανέ­λα­βε εξ απο­στά­σε­ως με ένα γράμ­μα που δια­βά­στη­κε στο δικα­στή­ριο την ευθύ­νη της εγκλη­μα­τι­κής του δρά­σης, προ­σπα­θώ­ντας επί­σης να βγά­λει από το κάδρο τους άλλους άγνω­στους δρά­στες όσο και τον συγκα­τη­γο­ρού­με­νό του Δεβε­λέ­κο παρά το γεγο­νός πως το δακτυ­λι­κό του απο­τύ­πω­μα σε κρά­νος, που ξεχά­στη­κε στον χώρο, απο­τε­λεί κατα­λυ­τι­κό στοι­χείο της δικο­γρα­φί­ας. Να τονι­στεί ότι ο Δεβε­λέ­κος είχε ανα­γνω­ρι­στεί και ως ο επι­κε­φα­λής των χρυ­σαυ­γι­τών που τον Νοέμ­βρη του 2017 έξω από το Εφε­τείο επι­τέ­θη­καν και τραυ­μά­τι­σαν τη συνή­γο­ρο Πολι­τι­κής Αγω­γής στη δίκη της ΧΑ Ευγε­νία Κουνιάκη.

Σημειω­τέ­ον ότι παρό­μοια χαρα­κτη­ρι­στι­κά υπάρ­χουν σε επι­θέ­σεις χρυ­σαυ­γι­τών, όπως στο στέ­κι «Αντί­πνοια», για το οποίο κατα­δι­κά­στη­καν αμε­τά­κλη­τα δύο χρυ­σαυ­γί­τες. Θυμί­ζου­με ότι το βρά­δυ της επί­θε­σης ο αρχη­γός της ναζι­στι­κής Χρυ­σής Αυγής, Ν. Μιχα­λο­λιά­κος, είχε δια­ψεύ­σει σε δήλω­σή του οποια­δή­πο­τε εμπλο­κή χρυ­σαυ­γι­τών κάνο­ντας λόγο για «εκστρα­τεία λάσπης».

Πηγή: 902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο