Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζεται η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα — Το ΑΠΘ αναζητά και τη «βρετανική» μετάλλαξη

Συνε­χι­ζό­με­νη πτω­τι­κή τάση του ιικού φορ­τί­ου του SARS-CoV‑2 στα λύμα­τα του πολε­ο­δο­μι­κού συγκρο­τή­μα­τος Θεσ­σα­λο­νί­κης, απο­τυ­πώ­νει το εβδο­μα­διαίο διά­γραμ­μα για την εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας στην πόλη, στη σχε­τι­κή έρευ­να που διε­ξά­γει διε­πι­στη­μο­νι­κή ομά­δα του ΑΠΘ σε συνερ­γα­σία με την ΕΥΑΘ.

Ο εξορ­θο­λο­γι­σμός της τελευ­ταί­ας μέτρη­σης, που ολο­κλη­ρώ­θη­κε ανή­με­ρα των Χρι­στου­γέν­νων, επι­βε­βαιώ­νει ότι μετά από μία εβδο­μά­δα, όπου το ιικό φορ­τίο είχε παρα­μεί­νει σε στα­θε­ρά επί­πε­δα, η απο­κλι­μά­κω­ση από τις 18 Δεκεμ­βρί­ου και μετά συνε­χί­ζε­ται με ταχύ­τε­ρο ρυθμό.

Οι τελευ­ταί­ες μετρή­σεις αφο­ρούν δειγ­μα­το­λη­ψί­ες στα λύμα­τα, σε ημέ­ρες που περι­λαμ­βά­νουν το μερι­κό άνοιγ­μα της αγο­ράς (click away, κομ­μω­τή­ρια, βιβλιο­πω­λεία κλπ). «Είναι θετι­κά τα πρώ­τα δείγ­μα­τα, που λαμ­βά­νουν υπό­ψη και νέα δεδο­μέ­να σε ό,τι αφο­ρά την κινη­τι­κό­τη­τα στην πόλη, αλλά θα πρέ­πει να περι­μέ­νου­με να επι­βε­βαιω­θούν και από τις επό­με­νες μετρή­σεις. Σε καμία περί­πτω­ση, όμως, δεν επι­τρέ­πει εφη­συ­χα­σμό και χαλα­ρό­τη­τα στην τήρη­ση των μέτρων η ανά­γνω­ση των δεδο­μέ­νων, η κατά­στα­ση παρα­μέ­νει εύθραυ­στη», δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ και επι­στη­μο­νι­κά υπεύ­θυ­νος του ερευ­νη­τι­κού έργου καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερω­τη­θείς αν μέσα από τη μεθο­δο­λο­γία που εφαρ­μό­ζει η διε­πι­στη­μο­νι­κή ομά­δα του ΑΠΘ είναι εφι­κτή και η ανί­χνευ­ση στα λύμα­τα της «βρε­τα­νι­κής» μετάλ­λα­ξης του κορο­νοϊ­ού, που είναι πολύ πιο μολυ­σμα­τι­κή, ο κ. Παπαϊ­ω­άν­νου απά­ντη­σε πως «είναι κάτι στο οποίο έχου­με τη δυνα­τό­τη­τα να δώσου­με απα­ντή­σεις και ήδη διε­ρευ­νού­με τη δια­δι­κα­σία στη­σί­μα­τος μια επι­στη­μο­νι­κά ακρι­βούς μεθο­δο­λο­γί­ας, τα απο­τε­λέ­σμα­τα της οποί­ας, όπως και όσα απο­τε­λέ­σμα­τα έχου­με παρά­ξει μέχρι σήμε­ρα, θα τεθούν στη διά­θε­ση της Πολιτείας».

Στο συνημ­μέ­νο διά­γραμ­μα του ΑΠΘ, που παρου­σιά­ζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ημέ­ρες των δειγ­μα­το­λη­ψιών που κατα­γρά­φο­νται με κόκ­κι­νο χρώ­μα αντι­στοι­χούν σε περισ­σό­τε­ρα από 500 κρού­σμα­τα ‑όπως ανα­κοι­νώ­θη­καν τις αντί­στοι­χες ημέ­ρες από τον ΕΟΔΥ- οι μέρες που κατα­γρά­φο­νται με πορ­το­κα­λί σε 100–400 κρού­σμα­τα και οι μέρες που κατα­γρά­φο­νται με πρά­σι­νο σε λιγό­τε­ρα από εκα­τό κρούσματα.

Η μεθο­δο­λο­γία απο­τί­μη­σης του κορο­νοϊ­ού στα αστι­κά από­βλη­τα, που ανέ­πτυ­ξε η ομά­δα του ΑΠΘ, εξορ­θο­λο­γί­ζει τις μετρή­σεις συγκέ­ντρω­σης του γονι­διώ­μα­τος του ιού με βάση 24 περι­βαλ­λο­ντι­κούς παρά­γο­ντες, που δύνα­νται να αλλοιώ­σουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα των μετρήσεων.

diagramma

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο