Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζεται η «περιπλάνηση» του Ορούτς Ρέις και οι διεργασίες για «διάλογο» και συμβιβασμούς

Για δεύ­τε­ρη συνε­χό­με­νη μέρα το τουρ­κι­κό ερευ­νη­τι­κό «Ορούτς Ρέις», συνο­δευό­με­νο από τουρ­κι­κά πολε­μι­κά πλοία, κινεί­ται εντός της ελλη­νι­κής υφα­λο­κρη­πί­δας. Σύμ­φω­να με την ιστο­σε­λί­δα παρα­κο­λού­θη­σης της κίνη­σης πλοί­ων «Marine Traffic», το «Oruc Reis», έφτα­σε λίγο πριν τις 19.30 το από­γευ­μα της Τρί­της στο δυτι­κό­τε­ρο άκρο της περιο­χής που έχει δεσμεύ­σει η Άγκυ­ρα για σει­σμι­κές έρευ­νες, σημείο που εφά­πτε­ται με το σημείο Α της οριο­θε­τι­κής γραμ­μής της συμ­φω­νη­θεί­σας ΑΟΖ μετα­ξύ Ελλά­δας και Αιγύπτου.

xartis oruc reis

 

Σύμ­φω­να με ασφα­λείς πλη­ρο­φο­ρί­ες έχει απλώ­σει τα καλώ­δια του χωρίς όμως να κάνει έρευ­να καθώς κάτι τέτοιο εμπο­δί­ζε­ται από το θόρυ­βο που προ­κα­λούν οι πολ­λές ναυ­τι­κές μονά­δες στην περιο­χή. Τα πλοία βρί­σκο­νται υπό στε­νή επι­τή­ρη­ση από πλοία του ελλη­νι­κού ΠΝ, τα οποία στέλ­νουν ανά 15λεπτο μήνυ­μα, στα τουρ­κι­κά πλοία, να απο­μα­κρυν­θούν για­τί πλέ­ουν εντός ελλη­νι­κής υφα­λο­κρη­πί­δας. Κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες, οι Τούρ­κοι απα­ντούν ότι πλέ­ουν εντός τουρ­κι­κής ΑΟΖ και επο­μέ­νως πρέ­πει να απο­μα­κρυν­θούν τα ελληνικά…

Προσήλωση στο «διάλογο» δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση

Σε δηλώ­σεις του μετά τη συνά­ντη­ση με τον πρω­θυ­πουρ­γό, όπου απο­φα­σί­στη­κε να ζητη­θεί έκτα­κτη σύγκλη­ση του Συμ­βου­λί­ου Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της ΕΕ, ο Νίκος Δέν­διας, δήλω­σε ότι το αίτη­μα «δια­τυ­πώ­νε­ται σε συγκυ­ρία κατά την οποία υφί­στα­ται σαφής τουρ­κι­κή απει­λή κατά της ειρή­νης και της ασφά­λειας στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, στην Ελλά­δα και την Κύπρο».

Ο Νίκος Δέν­διας, έσπευ­σε να σημειώ­σει ότι «παρά την προ­σή­λω­ση της χώρας μας στο διά­λο­γο επί τη βάσει των κανό­νων του Διε­θνούς Δικαί­ου και του Δικαί­ου της Θάλασ­σας, προ­σή­λω­ση την οποία και τώρα επα­να­λαμ­βά­νου­με, η Τουρ­κία απο­φά­σι­σε να επι­δο­θεί στη γνώ­ρι­μη παρα­βα­τι­κό­τη­τά της.

Σημειώ­νε­ται ότι αργά το βρά­δυ της Τρί­της ξεκί­νη­σε συνε­δρί­α­ση του Συμ­βου­λί­ου Άμυ­νας υπό τον υπουρ­γό Εθνι­κής Άμυ­νας Νίκο Πανα­γιω­τό­που­λο με τη συμ­με­το­χή του υφυ­πουρ­γού Αλκι­βιά­δη Στε­φα­νή και των αρχη­γών των γενι­κών επι­τε­λεί­ων με βασι­κό θέμα την απο­τί­μη­ση της κατάστασης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Κ.Μητσοτάκη — Ν.Αναστασιάδη

Τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον πρω­θυ­πουρ­γό της Ελλά­δας Κυριά­κο Μητσο­τά­κη είχε ο Πρό­ε­δρος της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας Νίκος Αναστασιάδης.

Οπως ανα­κοί­νω­σε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος της Κύπρου Κυριά­κος Κού­σιος, κατά την τηλε­φω­νι­κή τους επι­κοι­νω­νία, ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ελλά­δας ενη­μέ­ρω­σε τον Πρό­ε­δρο Ανα­στα­σιά­δη για την κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στην υφα­λο­κρη­πί­δα και την ΑΟΖ της Ελλά­δας, μετά τις τελευ­ταί­ες τουρ­κι­κές έκνο­μες ενέρ­γειες, καθώς επί­σης και για τις διά­φο­ρες επα­φές που είχε με Ευρω­παί­ους αξιω­μα­τού­χους και ηγέ­τες κρα­τών και κυβερ­νή­σε­ων, για παρε­μπό­δι­ση των τουρ­κι­κών παρα­βα­τι­κών ενερ­γειών που αντί­κει­νται στο διε­θνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά τη συνο­μι­λία τους, υπήρ­ξε συντο­νι­σμός των δύο ηγε­τών για τα περαι­τέ­ρω μέτρα που πρέ­πει να ληφθούν για αντι­με­τώ­πι­ση της τουρ­κι­κής επε­κτα­τι­κό­τη­τας και οι δύο ηγέ­τες συμ­φώ­νη­σαν να βρί­σκο­νται σε συνε­χή επαφή.

Καλέσματα σε διάλογο από Γερμανία και Κομισιόν

Την ίδια ώρα συνε­χί­ζο­νται αμεί­ω­τες οι «παραι­νέ­σεις» για την έναρ­ξη δια­λό­γου Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας, στο πλαί­σιο πάντα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δια­σμών στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή και με στό­χο την επί­τευ­ξη επι­κίν­δυ­νων διευθετήσεων.

«Μονο­με­ρή βήμα­τα δεν μας φέρ­νουν ούτε βήμα προς μία λύση», δήλω­σε σήμε­ρα εκπρό­σω­πος του γερ­μα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Κρί­στο­φερ Μπούρ­γκερ και απηύ­θυ­νε έκκλη­ση «και προς τις δύο πλευ­ρές να επι­λύ­σουν όλα τα ανοι­χτά ζητή­μα­τα στο τρα­πέ­ζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων και να ξεκι­νή­σουν ένα διμε­ρή διά­λο­γο, όπως προ­γραμ­μα­τί­στη­κε, μετα­ξύ Αθή­νας και Άγκυρας».

Ο Εκπρό­σω­πος της Κομι­σιόν, αρμό­διος για θέμα­τα εξω­τε­ρι­κών υπο­θέ­σε­ων, σημεί­ω­σε από την πλευ­ρά του, ότι «οι εξε­λί­ξεις έδει­ξαν ότι χρειά­ζε­ται να γίνουν περισ­σό­τε­ρα για να μειω­θεί η έντα­ση και να αντι­στρα­φεί το πολύ αρνη­τι­κό και ατυ­χές κλί­μα κλι­μά­κω­σης». Ο Πήτερ Στά­νο τόνι­σε ότι «πρέ­πει να επι­λυ­θεί με διά­λο­γο και όχι με σει­ρά βημά­των που αυξά­νουν την κλι­μά­κω­ση και τις εντάσεις».

Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις

Την ίδια ώρα η άγκυ­ρα μέσω των δηλώ­σε­ων υπουρ­γών και κυβερ­νη­τι­κών στε­λε­χών συνε­χί­ζει τις προκλήσεις.

Μετά τον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών, ο υπουρ­γός Άμυ­νας της Τουρ­κί­ας, Χου­λου­σί Ακάρ, σε μήνυ­μά του τόνι­σε ότι «στην Aνα­το­λι­κή Μεσό­γειο δεν υπάρ­χει κανέ­να ενδε­χό­με­νο επι­βί­ω­σης οποιου­δή­πο­τε σχε­δί­ου που δεν περι­λαμ­βά­νει την Τουρ­κία και την “Τουρ­κι­κή Δημο­κρα­τία της Βόρειας Κύπρου”».

Μετα­ξύ άλλων, ο Ακάρ υπο­γράμ­μι­σε ότι «η Τουρ­κία έχει την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα, τη θέλη­ση και την ικα­νό­τη­τα να υπε­ρα­σπι­στεί τα δικαιώ­μα­τα και τα συμ­φέ­ρο­ντα της στη Γαλά­ζια Πατρί­δα της που περι­λαμ­βά­νει και την Κύπρο».

Αλλά και ο εκπρό­σω­πος του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος, Ομέρ Τσε­λίκ, σε δηλώ­σεις του στο Twitter, ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων πώς «η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση δεν πρέ­πει να επι­τρέ­ψει στην Ελλά­δα να μετα­τρέ­ψει όλη την Ευρώ­πη σε “ελλη­νι­κό θέατρο”».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο