Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής

Στην τέταρ­τη συνε­δρί­α­ση του προ­χω­ρά σήμε­ρα το Πεντα­με­λές Εφε­τείο Κακουρ­γη­μά­των ενώ­πιον του οποί­ου δικά­ζε­ται σε δεύ­τε­ρο βαθ­μό η εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση Χρυ­σή Αυγή.

Το δικα­στή­ριο κατά την προη­γού­με­νη συνε­δρί­α­ση του, στις 26 Ιου­λί­ου, απέρ­ρι­ψε το αίτη­μα ανα­βο­λής που υπέ­βα­λε η υπε­ρά­σπι­ση του αρχη­γού της οργά­νω­σης, επι­κα­λού­με­νη προ­βλή­μα­τα υγεί­ας του κατα­δι­κα­σμέ­νου σε κάθειρ­ξη 13 ετών Νίκου Μιχα­λο­λιά­κου, μετά από πολυ­ή­με­ρη νοση­λεία του σε ΜΕΘ λόγω κορο­νοϊ­ού. Ο συνή­γο­ρος του κατη­γο­ρού­με­νου προ­σκο­μί­ζο­ντας ιατρι­κές γνω­μα­τεύ­σεις επι­κα­λέ­στη­κε προ­βλή­μα­τα αντι­λη­πτι­κής ικα­νό­τη­τας του Νίκου Μιχα­λο­λιά­κου, καθώς και κινη­τι­κά προ­βλή­μα­τα, για τα οποία από τις 6 Ιου­νί­ου βρί­σκε­ται σε πρό­γραμ­μα απο­κα­τά­στα­σης εργο­θε­ρα­πεί­ας, λογο­θε­ρα­πεί­ας και αυτοεξυπηρέτησης.

Στην τελευ­ταία συνε­δρί­α­ση πριν τις θερι­νές δια­κο­πές με αφορ­μή το αίτη­μα ανα­βο­λής που δια­τύ­πω­σε ο αρχη­γός της οργά­νω­σης, ο μόνος που με την έναρ­ξη της δίκης ‚στις 15 Ιου­νί­ου, ζήτη­σε την ανα­βο­λή της, δια­φά­νη­κε πως πρό­θε­ση του δικα­στη­ρί­ου είναι να δικά­σει την υπό­θε­ση της εγκλη­μα­τι­κής δρά­σης της Χρυ­σής Αυγής. Υπό­θε­ση που αυτές τις ημέ­ρες συμπλη­ρώ­νει εννέα χρό­νια από την εισα­γω­γή της ενώ­πιον των δικα­στι­κών αρχών, οι οποί­ες μετά την δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα κινή­θη­καν ακα­ριαία αντι­με­τω­πί­ζο­ντας τις έως τότε “μεμο­νω­μέ­νες πρά­ξεις” μελών της Χρυ­σής Αυγής ως συντο­νι­σμέ­νη, οργα­νω­μέ­νη και άνω­θεν καθο­δη­γού­με­νη δρά­ση εγκλη­μα­τι­κής οργάνωσης.

Στην πρό­τα­ση της για απόρ­ρι­ψη της ανα­βο­λής που αιτή­θη­κε η πλευ­ρά του Νίκου Μιχα­λο­λιά­κου η Εισαγ­γε­λέ­ας του δικα­στη­ρί­ου Κυρια­κή Στε­φα­νά­του, ανέ­φε­ρε, μετα­ξύ άλλων, πως το αντι­κεί­με­νο της δίκης “είναι δημο­σί­ου συμ­φέ­ρο­ντος καθώς αφο­ρά τη λει­τουρ­γία κοι­νο­βου­λευ­τι­κού κόμ­μα­τος, αλλά και τερά­στιου κοι­νω­νι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος”, ενώ επε­σή­μα­νε πως οι συγ­γε­νείς του Παύ­λου Φύσ­σα έχουν δικαί­ω­μα σε “ταχεία εκδί­κα­ση και όχι αφό­ρη­τη διαιώ­νι­ση της διαδικασίας”.

Πρό­ο­δο της δίκης επι­κα­λού­με­νος το δικαί­ω­μα του “να απο­δεί­ξει την αδι­κία που έγι­νε σε βάρος του” ζήτη­σε και ο Γιάν­νης Λαγός, ο οποί­ος από τις πρώ­τες συνε­δριά­σεις άκου­σε τους δικα­στές να του αρνού­νται την έξο­δο του από την φυλα­κή. Ο ευρω­βου­λευ­τής, που έχει απο­χω­ρή­σει από την Χρυ­σή Αυγή, φαί­νε­ται πως έχει επι­λέ­ξει να είναι παρών σε κάθε δικά­σι­μο του δευ­τε­ρο­βάθ­μιου δικα­στη­ρί­ου σε αντί­θε­ση με την πρώ­τη δίκη στην οποία , όπως και ο άλλο­τε αρχη­γός του, είχε εμφα­νι­στεί μόνο για να απολογηθεί.

Κατά την τελευ­ταία δικά­σι­μο, κάποιοι συνή­γο­ροι υπε­ρά­σπι­σης, επι­κα­λού­με­νοι απο­φά­σεις της Ολο­μέ­λειας των Δικη­γο­ρι­κών Συλ­λό­γων, έθε­σαν θέμα περί απο­χής τους ανα­φε­ρό­με­νοι σε τρί­τη κατά σει­ρά δια­κο­πή της δίκης. Το ζήτη­μα που έθε­σαν οι συνή­γο­ροι προ­κά­λε­σε την σφο­δρή αντί­δρα­ση της Πολι­τι­κής Αγω­γής, η οποία τόνι­σε ότι η από­φα­ση περί απο­χής των δικη­γό­ρων αφο­ρά δίκες που δια­κό­πτο­νται χωρίς να έχουν ξεκι­νή­σει και όχι την παρού­σα η οποία έχει ξεκι­νή­σει, έχουν εκφω­νη­θεί μάρ­τυ­ρες και το δικα­στή­ριο έχει λάβει απο­φά­σεις επί αιτημάτων.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο