Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζεται το πογκρόμ κατά των διαδηλωτών στο Καζακστάν, ενώ συγκλονίζεται από μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις.

Περισ­σό­τε­ρες από 4.400 συλ­λή­ψεις και πάνω από 40 νεκρούς ανέ­φε­ραν ως επί­ση­μα στοι­χεία σήμε­ρα κρα­τι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης της χώρας. Μετα­ξύ των νεκρών είναι και μέλη των δυνά­με­ων καταστολής.

Δεν απο­κλεί­ε­ται ο αριθ­μός των νεκρών να αυξη­θεί ή να ανα­κοι­νω­θεί νεό­τε­ρος απο­λο­γι­σμός τις επό­με­νες μέρες.

Στο Καζακ­στάν βρί­σκε­ται στρα­τιω­τι­κή απο­στο­λή από το εξω­τε­ρι­κό. Ο Οργα­νι­σμός της Συν­θή­κης Συλ­λο­γι­κής Ασφά­λειας (CSTO) έχει στεί­λει στο Καζακ­στάν αλε­ξι­πτω­τι­στές, που εμφα­νί­ζο­νται ως τμή­μα «ειρη­νευ­τι­κής δύνα­μης».

Συνο­λι­κά περί­που 2.500 μέλη δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας από το εξω­τε­ρι­κό στέλ­νο­νται στο Καζακ­στάν, ανα­κοί­νω­σε η συμ­μα­χία CSTO.

Ο Ρώσος Πρό­ε­δρος Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν, σε σημε­ρι­νή επι­κοι­νω­νία του με τον Τοκά­γεφ μέσω βιντε­ο­κλή­σης, υπο­στή­ρι­ξε την πρό­τα­ση του τελευ­ταί­ου για μια Σύνο­δο Κορυ­φής του CSTO μέσα στις επό­με­νες μέρες για να συζη­τη­θεί η αναταραχή.

Επί­σης, ο Τοκά­γεφ είχε επι­κοι­νω­νία και με τον Πρό­ε­δρο της Λευ­κο­ρω­σί­ας, Αλε­ξά­ντρ Λουκασένκο.

Eκπρό­σω­πος του βετε­ρά­νου πρώ­ην Προ­έ­δρου του Καζακ­στάν Νουρ­σουλ­τάν Ναζαρ­μπά­γεφ επι­βε­βαί­ω­σε εξάλ­λου σήμε­ρα ότι αυτός ο τελευ­ταί­ος εξα­κο­λου­θεί να βρί­σκε­ται στη χώρα.

Collective Security Treaty Organization Putin

Είναι η πρώ­τη φορά από τη σύστα­σή του (1994), που το CSTO προ­χω­ρά σε μια τέτοια ανά­πτυ­ξη δυνά­με­ων και αυτή λαμ­βά­νει χώρα σε μια περί­ο­δο που η ευρύ­τε­ρη κρί­σι­μη περιο­χή της Κεντρι­κής Ασίας«τυλίγεται» σε πυκνούς ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται η προ­σπά­θεια των ΗΠΑ να «ανα­προ­σαρ­μό­σουν» την παρου­σία τους στην περιο­χή — μέσα και από μια «βολι­κή» πρό­κλη­ση αστά­θειας — μετά την απο­χώ­ρη­ση των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών στρα­τευ­μά­των από το Αφγα­νι­στάν, με φόντο την κλι­μά­κω­ση της κόντρας με την Κίνα αλλά και τη Ρωσία.

Το Καζακ­στάν, συμ­με­τέ­χει σε δια­κρα­τι­κές οργα­νώ­σεις με πρω­τερ­γά­τες Ρωσία και Κίνα (όπως το CSTO και ο Οργα­νι­σμός Συνερ­γα­σί­ας της Σαγκά­ης), ωστό­σο δια­τη­ρεί παράλ­λη­λα ανοι­χτούς διαύ­λους συνερ­γα­σί­ας με το ΝΑΤΟ: Το 2006 έγι­νε το πρώ­το μη ευρω­παϊ­κό κρά­τος που υπέ­γρα­ψε Ατο­μι­κό Σχέ­διο δρά­σης Εται­ρι­κής Σχέ­σης με το ΝΑΤΟ. Συμ­με­τέ­χει ακό­μα στο σχή­μα C5+1 των ΗΠΑ και τους τελευ­ταί­ους μήνες είναι μία από τις χώρες που δέχε­ται επί­μο­νο «πρε­σά­ρι­σμα» για να δεχτεί δημιουρ­γία αμε­ρι­κα­νι­κής βάσης στο έδα­φός του.

2015

Πραγ­μα­το­ποιεί­ται (1η Νοεμ­βρί­ου) η πρώ­τη σύνο­δος κορυ­φής του C5+1 στη Σαμαρ­κάν­δη του Ουζμπεκιστάν

2016

Η δεύ­τε­ρη σύνο­δος κορυ­φής γίνε­ται στην Ουά­σιγ­κτον, DC στις 3 Αυγού­στου. Η ίδια η συνά­ντη­ση σημα­το­δό­τη­σε την 25η επέ­τειο από τη σύνα­ψη διπλω­μα­τι­κών σχέ­σε­ων μετα­ξύ των έξι κρατών.
Ξεκί­νη­σε οικο­νο­μι­κό πολε­μι­κό αλι­σβε­ρί­σι (πέντε «έργα») με τις ΗΠΑ να παρέ­χουν οικο­νο­μι­κή «υπο­στή­ρι­ξη» έως και δεκα­πέ­ντε εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια.
μετα­ξύ αυτών τον Περι­φε­ρεια­κό Διά­λο­γο για το Παγκό­σμιο Αντι­τρο­μο­κρα­τι­κό Φόρουμ (GCTF), ‑σε εφαρ­μο­γή του Μνη­μο­νί­ου Χάγης-Μαρα­κές σχε­τι­κά με τις «σωστές πρα­κτι­κές για μια πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή απά­ντη­ση στο φαι­νό­με­νο των ξένων τρο­μο­κρα­τών».

Η Central Asia Business Competitiveness (CABC) στο­χεύ­ει να διευ­κο­λύ­νει τις επι­χει­ρή­σεις στην Κεντρι­κή Ασία να αυξή­σουν τις εξα­γω­γές και να εισέλ­θουν σε νέες αγο­ρές, ενώ η «Ανά­πτυ­ξη του Δια­δρό­μου Μετα­φο­ρών» (Transport Corridor Development ‑TCD) στή­νε­ται για μεί­ω­ση κόστους | χρό­νου που σχε­τί­ζε­ται με τη δια­συ­νο­ρια­κή μετα­φο­ρά εμπο­ρευ­μά­των στην Κεντρική.

Το Power the Future θα παρέ­χει ΑΠΕ (ανα­νε­ώ­σι­μες πηγές ενέρ­γειας) με τις ΗΠΑ «να παρέ­χουν εκπαί­δευ­ση και τεχνι­κή βοή­θεια σε στρα­τη­γι­κό ενερ­γεια­κό σχε­δια­σμό, αντα­γω­νι­στι­κές προ­μή­θειες, ενο­ποί­η­ση στο δίκτυο, έξυ­πνα κίνη­τρα, ζώνες ανα­νε­ώ­σι­μων πηγών ενέρ­γειας και «και­νο­τό­μα χρη­μα­το­δό­τη­ση». Η υπο­στή­ρι­ξη του Εθνι­κού και Περι­φε­ρεια­κού Σχε­δια­σμού Προ­σαρ­μο­γής (National and Regional Adaptation Planning) συνί­στα­ται στην «αύξη­ση της ικα­νό­τη­τας προ­σαρ­μο­γής της περιο­χής στις επι­πτώ­σεις της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής», «βοη­θώ­ντας» τη δια­δι­κα­σία προ­σαρ­μο­γής των πέντε εθνών στο πλαί­σιο της σύμ­βα­σης-πλαι­σί­ου των Ηνω­μέ­νων Εθνών για την Κλι­μα­τι­κή Αλλαγή.

2017

Δύο σύνο­δοι κορυ­φής, η πρώ­τη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Ντου­σάν­μπε του Τατζι­κι­στάν και η 2η στη Νέα Υόρ­κη με τους υπουρ­γούς να συνα­ντώ­νται με τον Ρεξ Τίλερ­σον κατά τη διάρ­κεια της 72ης συνό­δου της ΓΣ του ΟΗΕ.

2018

Πέμ­πτη σύνο­δος κορυ­φής στην Τασκέν­δη όπου «τα έξι έθνη επι­βε­βαί­ω­σαν τη δέσμευ­σή τους για την αντι­με­τώ­πι­ση των ζητη­μά­των και τη συνερ­γα­σία όπως είχαν συμ­φω­νη­θεί κατά τη σύνο­δο κορυ­φής του 2016», με «Ινστι­τού­το Ειρή­νης» των ΗΠΑ (Institute of Peace USA) να ανα­βαθ­μί­ζει τη συμ­με­το­χή της κοι­νό­τη­τας στην πρό­λη­ψη της ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης (radicalization).

2019

Δύο σύνο­δοι κορυ­φής του C5+1, μία στο Νουρ-Σουλ­τάν του Καζακ­στάν, με την ευκαι­ρία της Συζή­τη­σης για την Ασφά­λεια Υψη­λού Επι­πέ­δου (C5+1 High-Level Security Discussion), όπου «τα έθνη επι­βε­βαί­ω­σαν την υπο­στή­ρι­ξή τους στην πλατ­φόρ­μα και στις πρω­το­βου­λί­ες της» και η 2η στη Νέα Υόρ­κη κατά τη διάρ­κεια της 74ης συνό­δου της ΓΣ του ΟΗΕ, τέλος…

2020

Με δύο ψυχρο­πο­λε­μι­κές μαζώ­ξεις, η πρώ­τη στην Τασκέν­δη, όπου ο Πομπέο «εξή­γη­σε» την «ειρη­νευ­τι­κή δια­δι­κα­σία» του Αφγα­νι­στάν και η 2η μέσω τηλε­διά­σκε­ψης λόγω της παν­δη­μί­ας COVID-19.

Ο Πομπέο είχε συνα­ντη­θεί και ξεχω­ρι­στά με καθέ­ναν από τους υπΕξ καθώς και με τους προ­έ­δρους του Καζακ­στάν, Kassym-Jomart Tokayev και του Ουζ­μπε­κι­στάν, Shavkat Mirziyoyev, προει­δο­ποιώ­ντας τις πέντε χώρες «να μην εξαρ­τώ­νται υπερ­βο­λι­κά από την Κίνα, επι­κρί­νο­ντας τις επι­χει­ρη­μα­τι­κές και δανειο­δο­τι­κές πρα­κτι­κές της»

2021

Οι κυβερ­νή­σεις ΗΠΑ-Καζακ­στάν-Ουζ­μπε­κι­στάν, ανα­κοί­νω­σαν τη δημιουρ­γία της Επεν­δυ­τι­κής Συνερ­γα­σί­ας Κεντρι­κής Ασί­ας (Central Asia Investment Partnership) που θα εφαρ­μο­στεί μέσω της C5+1.

Η US International Development Finance Corporation, το Astana International Financial Centre και το Υπουρ­γείο Επεν­δύ­σε­ων και Εξω­τε­ρι­κού Εμπο­ρί­ου του Ουζ­μπε­κι­στάν, σχε­διά­ζουν να συγκε­ντρώ­σουν ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο δολά­ρια «για να υπο­στη­ρί­ξουν την ανά­πτυ­ξη με πυλώ­να τον ιδιω­τι­κό τομέα και να αυξή­σουν την οικο­νο­μι­κή συν­δε­σι­μό­τη­τα εντός».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο