Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζονται οι σοβαρές καταγγελίες για την υπόθεση Λιγνάδη

Συνε­χί­ζο­νται οι καταγ­γε­λί­ες από άτο­μα που ανή­καν στο άμε­σο περι­βάλ­λον του σκη­νο­θέ­τη, ηθο­ποιού και πρώ­ην καλ­λι­τε­χνι­κού διευ­θυ­ντή του Εθνι­κού Θεά­τρου Δημή­τρη Λιγνά­δη, ο οποί­ος αντι­με­τω­πί­ζει βαρύ­τα­τες κατη­γο­ρί­ες, για βια­σμό κατά συρ­ροή, αλλά και από μάρ­τυ­ρες και θύμα­τά του, που απευ­θύ­νο­νται στους δικα­στές για να κατα­θέ­σουν προ­σω­πι­κές μαρτυρίες.

Ενώ­πιον της Δικαιο­σύ­νης βρί­σκε­ται ακό­μη μία υπό­θε­ση που αφο­ρά δεύ­τε­ρο ηθο­ποιό, ο οποί­ος κατη­γο­ρεί­ται για σεξουα­λι­κή κακο­ποί­η­ση. Ο εισαγ­γε­λέ­ας Πρω­το­δι­κών χει­ρί­ζε­ται πλέ­ον τη δικο­γρα­φία που σχη­μα­τί­στη­κε μετά τη μήνυ­ση του Δημή­τρη Ανθη, ο οποί­ος κατο­νό­μα­σε ως θύτη του δικού του βια­σμού το τρί­το πρό­σω­πο που ήταν παρών στον φερό­με­νο βια­σμό του Ν. Σ. από τον Δημή­τρη Λιγνά­δη. Αφο­ρά αδί­κη­μα που φέρε­ται να τελέ­στη­κε το 2005 και κιν­δυ­νεύ­ει να παρα­γρα­φεί σε μερι­κούς μήνες. Ο εισαγ­γε­λέ­ας έχει ζητή­σει να επι­σπευ­στεί η διαδικασία.

Επί­σης, νέα κατά­θε­ση έχει προ­στε­θεί από ηθο­ποιό — τρα­γου­δι­στή, που ζήτη­σε ο ίδιος να κατα­θέ­σει, αφού γνω­ρί­ζει τον σκη­νο­θέ­τη και μπο­ρεί να δώσει το προ­φίλ του στις εισαγ­γε­λι­κές αρχές. Θύμα σεξουα­λι­κής παρε­νό­χλη­σης από τον Δ. Λιγνά­δη στην ηλι­κία των 14 ετών υπο­στη­ρί­ζει ότι έπε­σε και ένας 35χρονος σήμε­ρα. Ο Χρ. Πέρ­ρος απο­κά­λυ­ψε δημό­σια τα όσα έζη­σε, ανα­φέ­ρο­ντας ότι ο σκη­νο­θέ­της — ηθο­ποιός «είχε και αλιευ­τή για τα υπο­ψή­φια θύμα­τά του. Οταν ο πρώ­τος δεν πετύ­χαι­νε τους στό­χους και τους σκο­πούς, τότε εκεί­νος δρού­σε αλιευ­τι­κά. Ψάρευε το εκά­στο­τε θήραμα».

Ο δικη­γό­ρος ενός από τα θύμα­τα, Γ. Βλά­χος, ανέ­φε­ρε σε σχε­τι­κές δηλώ­σεις την εμπει­ρία που απο­κό­μι­σε και από τις καταγ­γε­λί­ες: «Υπήρ­χε η μέθο­δος της προ­σέγ­γι­σης, της προ­σέλ­κυ­σης, της κατά­κτη­σης. Ακο­λου­θού­σε το στά­διο της ψυχο­λο­γι­κής χει­ρα­γώ­γη­σης. Πρό­κει­ται για παι­διά που δεν είχαν δια­μορ­φώ­σει τον χαρα­κτή­ρα τους, δεν είχαν δια­μορ­φω­θεί ως προς τη σεξουα­λι­κό­τη­τά τους, δεν είχαν ισορ­ρο­πή­σει μέσα στο κοι­νω­νι­κό και οικο­γε­νεια­κό τους περι­βάλ­λον. Το τρί­το και τελευ­ταίο στά­διο ήταν αυτό της σωμα­τι­κής κακο­ποί­η­σης». «Είναι ένα μοτί­βο δρά­σης που προ­κύ­πτει από τα περισ­σό­τε­ρα παι­διά με τα οποία έχω μιλή­σει», επισήμανε.

Καθοριστική μαρτυρία

Καθο­ρι­στι­κό ρόλο στην εξέ­λι­ξη της υπό­θε­σης έπαι­ξε και η μαρ­τυ­ρία 40χρονης ηθο­ποιού που δια­τη­ρού­σε ερω­τι­κή αλλά και φιλι­κή σχέ­ση με τον κατη­γο­ρού­με­νο σκη­νο­θέ­τη και ηθο­ποιό από το 2000 μέχρι και το 2016. Η συγκε­κρι­μέ­νη μάρ­τυ­ρας κατέ­θε­σε διό­τι προ­τά­θη­κε από τον Βασί­λη Κ., ο οποί­ος μέσω της δικη­γό­ρου του, κατέ­θε­σε την πρώ­τη μήνυ­ση για βια­σμό σε βάρος του Δ. Λιγνάδη.

Σήμε­ρα ανα­μέ­νε­ται ο νέος δικη­γό­ρος του πρώ­ην καλ­λι­τε­χνι­κού διευ­θυ­ντή του Εθνι­κού, Αλ. Κού­γιας, να ζητή­σει προ­θε­σμία για την απο­λο­γία του πελά­τη του. Ενδει­κτι­κό της υπε­ρα­σπι­στι­κής γραμ­μής που θα ακο­λου­θή­σει είναι τα όσα υπο­στή­ρι­ξε σε τηλε­ο­πτι­κούς σταθ­μούς, ότι ο Δ. Λιγνά­δης «είναι θύμα τερά­στιων επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων, τα οποία έχουν σχέ­ση με το αερο­δρό­μιο του Ελλη­νι­κού», χωρίς να δώσει περαι­τέ­ρω εξη­γή­σεις, παρά μόνο ότι η «υπό­θε­ση Λιγνά­δη» είναι «υπό­θε­ση Μεν­δώ­νη» και ότι πως κατά την εκτί­μη­σή του, πίσω από την υπό­θε­ση βρί­σκο­νται επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα στην Ελλά­δα και στο εξω­τε­ρι­κό, που έχουν στό­χο να χτυ­πή­σουν την υπουρ­γό Πολι­τι­σμού και την κυβέρνηση.

Επί­σης, χτες χαρα­κτή­ρι­σε τη δικο­γρα­φία «τηλε­γρά­φη­μα, με ελά­χι­στα στοι­χεία» και εμφα­νί­στη­κε απα­ξιω­τι­κός και ισο­πε­δω­τι­κός με γρα­πτή του δήλω­ση απέ­να­ντι στους μάρ­τυ­ρες κατη­γο­ρί­ας, ανα­φέ­ρο­ντας πως οι «δήθεν μάρ­τυ­ρες» ουσια­στι­κά είναι «“επαγ­γελ­μα­τί­ες” ομο­φυ­λό­φι­λοι, οι οποί­οι ως επάγ­γελ­μα έχουν την επ’ αμοι­βή συνύ­παρ­ξή τους με αντί­στοι­χους ομοφυλόφιλους».

Οσον αφο­ρά την 40χρονη, που θεω­ρεί­ται σημα­ντι­κή μάρ­τυ­ρας, ο Αλ. Κού­γιας ανα­φέ­ρει πως «είναι γνω­στή στο χώρο του θεά­τρου» και πως η ίδια ομο­λο­γεί ότι «ήταν αθε­ρά­πευ­τα ερω­τευ­μέ­νη και είχε σεξουα­λι­κή σχέ­ση με τον κύριο Λιγνά­δη, ενώ ήταν δεσμευμένη».

Σημειω­τέ­ον, σήμε­ρα κατα­θέ­τει στον ανα­κρι­τή ο πρό­ε­δρος του πει­θαρ­χι­κού συμ­βου­λί­ου του ΣΕΗ, Πασχά­λης Τσαρούχας.

Παλιότερη μήνυση που αποσύρθηκε

Σύμ­φω­να με όσα έγι­ναν γνω­στά, ο Δ. Λιγνά­δης είχε απα­σχο­λή­σει ξανά τις αστυ­νο­μι­κές και εισαγ­γε­λι­κές αρχές, καθώς είχε συλ­λη­φθεί το 1984, κατη­γο­ρού­με­νος για ασέλ­γεια. Η υπό­θε­ση όμως έλη­ξε όταν οι γονείς του παι­διού, μπρο­στά στον ντό­ρο που θα ακο­λου­θού­σε λόγω της δημο­φι­λί­ας του κατη­γο­ρου­μέ­νου, απέ­συ­ραν τη μήνυ­ση, φοβού­με­νοι ότι το παι­δί τους θα ερχό­ταν σε ακό­μα πιο δύσκο­λη θέση. Ετσι, δεν έγι­νε δίκη.

Οπως όμως ανα­φέ­ρουν πλη­ρο­φο­ρί­ες, ο Δ. Λιγνά­δης είχε οδη­γη­θεί στην αστυ­νο­μία μετά τη μήνυ­ση που υπο­βλή­θη­κε σε βάρος του και είχε γίνει κανο­νι­κά δακτυ­λο­σκό­πη­ση, κάτι που δια­πί­στω­σαν οι αρχές μετά τη σύλ­λη­ψή του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο